ארומה נשית: 6 נשים שקפה הוא הרבה יותר ממשקה עבורן

הן לא רק שותות, אלא טוחנות, ממציאות, מגישות וממתגות. הכירו 6 נשים שבשבילן קפה הוא הרבה יותר מסתם משקה

1 במרץ 2017

תוכן בחסות קפה עלית

עלמה פוגל, 42
 ואורית רביבו, 46

בעלות בית הקפה בתה וגריגה ומסעדת ג'וז ולוז
19 שנים בתחום

עלמה פוגל ואורית רביבו. צילום: יולי גורודינסקי
עלמה פוגל ואורית רביבו. צילום: יולי גורודינסקי

זה 19 שנה מביאות בנות הזוג לשעבר עלמה פוגל ואורית רביבו אל הסצנה הקולינרית
חוויית אירוח ייחודית, לא מחייבת ובלתי מתחנפת. הן התחילו מהמרקייה החתרנית בירושלים שהפגישה מדי ערב 20 סועדים סביב שולחן אחד גדול, המשיכו עם מסעדת ג'וז ולוז התל אביבית שנפתחה ב־2004, וב־2008 הצטרף בית הקפה בתה וגריגה, הממוקם בפינת הרחובות אלנבי ולבונטין. "בית הקפה נותן חוויה שונה מאוד מג'וז ולוז, אבל לשניהם יש קו משותף שקשור לחוויית השולחן הגדול", הן מציינות.
אכן מדובר במוסד בולט בנוף התל אביבי, שמיקומו המרכזי והחשוף מחבר את היושבים בו לכל מה שהרחוב מביא איתו: רעש, בלגן ולכלוך בצד יופי, קסם והשראה.

איך את שותה את הקפה שלך?

עלמה: "מתוק מאוד ומגוון מאוד. פעם אמריקנו, פעם מקיאטו, בכל פעם משהו אחר".

אורית: "רק אמריקנו".

כמה כוסות את שותה ביום ומתי?

עלמה: "חמש־שש כוסות בין הבוקר לצהריים ולפעמים עוד אחת בערב".

אורית: "ארבע. שתיים בבוקר ושתיים בערב".

מה את אוהבת ליד הקפה?

עלמה: "אם אני שותה אספרסו או מקיאטו קצר אני שותה בשלוק בלי כלום ליד. אם אני שותה קפה ארוך אני אוהבת לטבול בו עוגייה".

אורית: "כלום".

נניח שהיו קוראים לך בקפה, מה היו מגלים?

עלמה: "שפורטוגל היא המולדת שלי".

אורית: "שאני לפני מסע מעניין".

מה בית הקפה המועדף עלייך ולמה?

עלמה: "אני כמעט לא הולכת לבתי קפה אחרים, אבל אם כן אז לתחתית. יש לי זיכרונות טובים מלילות ארוכים שם".

אורית: "שלג, בגלל אלין, הבעלים, שעושה עבודת אירוח נפלאה".

מעיין
רשף־ריבן, 
40

בעלים ומנכ"ל של Shake Design, חברה לעיצוב ומיתוג בתל אביב

15 שנים בתחום

מעיין רשף-ריבן. צילום: מאיה גורודינסקי
מעיין רשף-ריבן. צילום: מאיה גורודינסקי

קפה עלית הוא אחד ממותגי הקפה המובילים
ועבר לאחרונה שינוי מיתוג. 
את המשימה השלימה בהצלחה מעיין רשף־ריבן, שמשרד המיתוג שבבעלותה מלווה את המותג ויוצק אליו את תחום המומחיות שלו: יצירת שפה ויזואלית, בדגש על עיצוב אריזות. "זאת עבודה שהיא טנגו לשניים. הלקוחות שלי הם שותפים לחשיבה, לתהליך, ואני רואה את עצמי כשותפה להצלחות שלהם. הרבה נשים מאיישות משרות שיווקיות וזה תורם ליעילות העבודה המשותפת, כי נשים עובדות מצוין עם נשים אחרות", היא מספרת.

איך את שותה את הקפה שלך?

"אני אוהבת את הקפה שלי חזק ועם מעט חלב, אבל בעיקרון לכל רגע ביום יש קפה אחר בהתאם לזמן ולמקום".

כמה כוסות את שותה ביום ומתי?

"בין חמש לשמונה כוסות. את הראשונה אני שותה ישר כשאני מתעוררת, את השנייה כשאני מגיעה למשרד, אחר כך עוד אחת אחרי ארוחת צהריים, בארבע עוד אחת, בשבע שוב – ועוד כוס אחרונה לפני השינה".

נניח שהיו קוראים לך בקפה, מה היו מגלים?

"בטח היו רואים שם כל מיני אימג'ים של מצבי רוח. זה תלוי באיזה שלב של היום ובאיזה כוס קפה היו בוחרים לקרוא".

מה בית הקפה המועדף עלייך ולמה?

"אני אוהבת את הסטריטס באבן גבירול כי הוא מזכיר לי את הימים שגרתי במרכז העיר. הבית השני שלי הוא ביתא קפה בצהלה כי יש שם שילוב של קפה טוב ואוכל טוב".

מה אפשר ללמוד על אנשים לפי הדרך שהם שותים את הקפה שלהם?

"המון. הכל. זה כמו רנטגן לאישיות של האדם – רואים דרכו אם הוא עדין, אם הוא קשוח, אם
הוא מתוק. אנשים שלא שותים קפה הם מאוד מוזרים בעיניי".

[tmwdfpad]

דניאלה שמשון,
28

בריסטה 
ב־Way Cup 
ברחוב העבודה
9 שנים בתחום

דניאלה שמשון. צילום: יולי גורודינסקי
דניאלה שמשון. צילום: יולי גורודינסקי

במשך כמעט עשור של עבודה כבריסטה במקומות שווים בתל אביב, דניאלה שמשון מסתכלת על קפה כעל אמנות לכל דבר. מדי יום היא מוזגת לתושבי שינקין והסביבה עשרות כוסות קפוצ'ינו לא פחות ממושלם ("אחרת אני זורקת") ומפזרת טיפים לגבי פולי הקפה שהכי כדאי לקנות הביתה. במהלך השנים, היא מספרת, היו מקומות עבודה שבהם נדרשה לאמץ וייב קשוח ומחוספס כדי להשתלב, אבל היום היא רוקדת עם המכונות כל המשמרת.

איך את שותה את הקפה שלך?

"קפוצ'ינו חזק, עם חלב רגיל, בכוס זכוכית קטנה. אני חייבת שהלאטה ארט (הקצפת החלב, הציור, המזיגה, החלוקה של החלב עם הקצף והאספרסו) יהיה מושלם, אחרת אעשה הכל מחדש. היחס בכוס צריך להיות שליש אספרסו־שליש חלב־שליש קצף, ואני לא מתפשרת על יחסים אחרים".

כמה כוסות את שותה ביום ומתי?

"שלוש כוסות ביום. את הראשונה אני 
משתדלת לשמור לעבודה ושותה אותה לפני שאני עולה למשמרת".

מה את אוהבת ליד הקפה?

"פעם הייתי שותה קפה עם סיגריה, היום אני מעדיפה בלי כדי להרגיש את הטעמים עד הסוף".

נניח שהיו קוראים לך בקפה, מה היו מגלים?

"שאני חננת קפה רצינית, שאני נהנית מזה, תמיד מחפשת להוציא מזה עוד משהו. זה לא רק קפה, זה מפגש עם אנשים וזה מרתק אותי".

מה בית הקפה המועדף עליך ולמה?

"חוץ מהקפה שאני עובדת בו אני הכי אוהבת את התחתית. עבדתי שם שנתיים וחצי וזה בית. זה מקום וואו. יש שם אחלה וייב. הם תחרות טובה".

מה אפשר ללמוד על אנשים לפי הדרך שהם שותים את הקפה שלהם?

"אפשר לראות מי אנשים של הרגלים ומי רוצה את הקפה לפי הצורך הרגעי – אספרסו שיהיה מהיר או משקה ארוך שיעביר את הזמן. יש כאלה שלא משנה מה, הם לא זזים מהקפה שלהם״.

אדוה הולר, 31

טכנולוגית פיתוח קפה קלוי בקפה עלית
4 שנים בתפקיד

אדוה הולר. צילום: יולי גורודינסקי
אדוה הולר. צילום: יולי גורודינסקי

איכות הקפסולות שאנחנו מכניסים למכונות הקפה הביתיות מושפעת במידה רבה מפעילותה של אדה הולר, מהנדסת מזון במקצועה. העבודה שלה כוללת טעימות מבוקר עד ערב, ניסיונות במעבדה וליווי הייצור במפעל – כדי להבטיח טעם מושלם והתאמה מרבית לחך הצרכן. לדבריה מדובר בעולם גברי שאליו היא מביאה קול נשי ייחודי: "יש משהו בפדנטיות שלנו הנשים, בתעוזה ובחשיבה מחוץ לקופסה שהן ערך מוסף מאוד גדול".

איך את שותה את הקפה שלך?

"אני אוהבת כמעט את כל סוגי הקפה, תלוי בזמן ובמצב רוח. אני שותה בעיקר קפה מקפסולות ואוהבת לגוון בסוגים, אבל נהנית גם מקפה נמס".

כמה כוסות את שותה ביום ומתי?

"חוץ מהטעימות בעבודה, אני שותה בערך חמש כוסות ביום בשביל הכיף. עד שמונה בבוקר אני שותה שתי כוסות – אחת בבית על רגל אחת תוך כדי התארגנות ואחת מיד כשאני מגיעה למשרד".

מה את אוהבת ליד הקפה?

"הרבה פעמים בלי כלום אבל אם כבר פינוק, אז שיהיה מאפה שווה, קרואסון או משהו דומה".

נניח שהיו קוראים לך בקפה, מה היו מגלים?

"אנשים תמיד מופתעים כי אני נראית בחורה עדינה, אבל בפנים אני עקשנית, לפעמים עקשנית מדי. אם היו קוראים לי בקפה היו מגלים את זה".

מה בית הקפה המועדף עלייך ולמה?

"קזינו סן רמו ביפו ובתה וגריגה באלנבי. הם ביתיים, קטנים, חמודים ואישיים".

מה אפשר ללמוד על אנשים לפי הדרך שהם שותים את הקפה שלהם?

"המון. לפי הקפה רואים מי האנשים המקובעים שישתו כל יום את מה שהם רגילים ומי אלה שמחפשים דברים חדשים ואוהבים להתנסות. יש טיפוסים גבריים שישתו רק קפה חזק וקשוח, ויש כאלה שזורמים וינסו בכיף כל מה שיגישו להם כי הם סקרנים ופתוחים".

קיי ברד, 
32

בלוגרית, צלמת ובריסטה ("מביאה כבוד ותשומת לב לקפה ובריסטות")
מצלמת 12 שנה, כותבת 5 שנים, בריסטה

קיי ברד. צילום: יולי גורודינסקי
קיי ברד. צילום: יולי גורודינסקי

"אין בארץ סצנת קפה מפותחת מספיק, אז החלטתי שצריך לשנות את זה", מספרת קיי ברד (Kaie Bird), במקור מארצות הברית. במרכז פעילותה עומד ביסוס קהילה סביב הנושא, שבא לידי ביטוי בהפקת אירועים מיוחדים לבריסטות ולאוהבי קפה. האירוע הבא יתקיים ב־8 במרץ, יום האישה הבינלאומי, ונועד לאחד בין נשים שעובדות בתחום שהיא מגדירה כגברי בעיקרו. חוץ מזה היא עובדת כבריסטה וכצלמת, מתחזקת את חשבון האינסטגרם @sharingtables, הכולל המלצות קולינריות מעוררות חשק, וכותבת במגזין הקפה הלונדוני המקוון Perfect Daily Grind.

איך את שותה את הקפה שלך?

"תלוי איפה אני נמצאת. אני תמיד שואלת באילו פולים משתמשים ואז אחליט. תמיד אבקש המלצות. אם אני במקום שמתמחה בקפה אני 
אשתה קפה אתיופי. בדרך כלל הפוך גדול זה המשקה שלי".

כמה כוסות את שותה ביום ומתי?

"חמש עד שמונה, מתי שיוצא. אני לא יכולה לשתות קפה פילטר אחרי ארבע כי זה משאיר אותי ערה כל הלילה".

מה את אוהבת ליד הקפה?

"קרואסון מדהים".

נניח שהיו קוראים לך בקפה, מה היו מגלים?

"שאני סקרנית מאוד".

מה בית הקפה המועדף עלייך ולמה?

"Way Cup. זה מקום מדהים. אופיר (אחד הבעלים של המקום) מצליח לגרום לכולם להרגיש בבית".

מה אפשר ללמוד על אנשים לפי הדרך שהם שותים את הקפה שלהם?

"מאז שהפכתי לבריסטה אני לומדת על אנשים מהדרך שבה הם מתייחסים אלייך. הרבה מהם לא כל כך נחמדים. אני בעיקר לא מבינה אנשים שמזמינים הפוך על מים".