הבלוגרית האמריקאית שהופכת את האוכל היהודי לסקסי

איימי קריצר מכינה לטקעס סמור'ס, פיצה-מצה עם גבינה כחולה וצ'אודר קניידלעך ומצליחה להפוך את האוכל היהודי למשהו שנראה מעולה באינסטגרם

חלת ריינבו. צילום: איימי קריצר
חלת ריינבו. צילום: איימי קריצר
3 בדצמבר 2017

זוכרים את שגעת עוגת הריינבו? אז עכשיו קבלו את הגרסה היהודית – חלת ריינבו. הראש שהמציא את הפטנט שייך לאיימי קריצר (34), בלוגרית מסן פרנסיסקו שנמצאת בימים אלה בארץ. "עליתי על הרעיון באחת הפעמים שהכנתי חלה קלועה משישה 'נקניקים'. לאוכל יהודי תמיד יש צבע חום, כמו קוגל וצלי למשל, ואני אוהבת דברים צבעוניים. אוכל צריך להיות פאן. העליתי סרטון ביו טיוב ויותר קל להבין את טכניקת הקליעה כשכל 'נקניק' בצבע אחר". החלה הצבעונית עשתה באזז בקהילה היהודית בארה"ב. "הכנתי אותה לחתונה לסבית באוסטין ואנשים ממש התלהבו. גם ילדים אוהבים אותה. עכשיו אני חושבת איך להשתמש בחומרים טבעיים במקום בצבעי מאכל".

איימי קריצר. צילום: טים קייל
איימי קריצר. צילום: טים קייל


קריצר גדלה בבית יהודי בטקסס ומספרת שמגיל צעיר נהגה לאפות עם הבובע (סבתא) שלה. כשעברה לאטלנטה התחילה לבשל ארוחות חג לחברים מהקולג'. "שם התחיל המסע שלי אבל לא חשבתי לעשות מבישול קריירה", היא משחזרת. היא עבדה בפרסום ושיווק והשיגה משרה טובה, אבל התחום שיעמם אותה. "חשבתי לפתוח בלוג אפייה וסיפרתי על כך לאחי. הוא פחות אהב את הרעיון ואמר שכבר יש המון כאלה, והציע אוכל יהודי. עבורי זה היה משהו שגדלתי איתו, אבל כששאלתי חברים מסביב הם לא שמעו על זה. אנשים מכירים אוכל איטלקי וסיני, אז למה לא אוכל יהודי?". היא פנתה לסבתה ולאמה וקיבלה כמות גדולה של מתכונים, חלקם ישנים ובלי כמויות אפילו. "ניסיתי אותם אבל אני לא אוהבת לעקוב אחר הוראות במדויק, ולכן התחלתי לשנות. מכיוון שגרתי אז בטקסס, הוספתי תבלינים וחומרי גלם מקומיים כמו צ'ילי לקניידלעך וגוואקמולה ללטקעס". הבלוג נקרא  What Jew Wanna Eat ויש בו מתכונים לכל חג יהודי. הסגנון: צבעוני, שמח ועם השפעות אמריקאיות ברורות, על כל המטבחים המשתמעים מכך. לדוגמה, לטקעס סמור'ס ולטקעס קימצ'י, מתכון שנולד בעקבות ביקור בלוס אנג'לס. "טעמתי קימצ'י ממשאית אוכל קוריאנית, והחיבור ללטקעס נראה לי הגיוני". שיא היצירתיות מגיע בפסח, החג הכי קשה לפיצוח במטבח: פיצה-מצה עם פטריות וגבינה כחולה, פנקייקס מצות ובצל ירוק, וצ'אודר קניידלעך. לפני שנה פרסמה קריצר ספר מתכונים יהודים מתוקים בשם Sweet Noshing. "למדתי בבית ספר לבישול ואני אוהבת לבשל, אבל אפייה היא התשוקה הראשונה שלי. יש לי זיכרונות מאפייה עם אמא ועם סבתא ושם למדתי לאהוב את המטבח. זה ספר קליל והרשיתי לעצמי להשתטות. הצטלמתי רוכבת על חד קרן ולבושה בחצאית ורודה שאמא שלי תפרה". היא מספרת שהספר חביב במיוחד על אימהות, שקונות איתו כדי לבשל עם בנותיהן. "הן שולחות לי תמונות ומתייגות באינסטגרם וזה מאוד משמח אותי".

מרק צ'אודר עם קניידלעך. צילום: איימי קרייצר
מרק צ'אודר עם קניידלעך. צילום: איימי קרייצר
לביבות סמור'ס. צילום: איימי קריצר
לביבות סמור'ס. צילום: איימי קריצר

בקרוב: מלאווח ריינבואו 

לקריצר יש יותר מ-37 אלף עוקבים באינסטגרם, לא בהכרח יהודים. "אני חושבת שלא צריך להיות יהודי כדי ליהנות מאוכל יהודי. בבית שלי אכלו אוכל יהודי אשכנזי מרוסיה אבל יש אוכל יהודי-אפריקני ויהודי-מקסיקני. אוכל יהודי קיים בכל העולם והוא כל הזמן מתפתח ומשתנה, וזה מה שיפה בו. אנשים מספרים לי שהם התחילו להתעניין ביהודות דרך הבישול. הם לא שומרים כשרות או הולכים לבית כנסת, אבל בייגלס בארוחת בוקר ביום ראשון עם חברים זו בכל זאת חוויה". לישראל היא הגיעה יחד עם 30 משפיעניות מדיה יהודיות, במסגרת פעילות ארגון (JWRP (Jewish Women’s Renaissance Project באירוח משרד התיירות. הקבוצה מסיירת בארץ שמונה ימים והחוויות מתל אביב, ירושלים, צפת וים המלח, צפויות להגיע דרך הרשתות החברתיות ליותר מעשרה מיליון עוקבים בכל העולם.

מה תקחי איתך הביתה כמזכרת?
כמובן שתבלינים וחומרי גלם אבל בעיקר השראה. טעמתי חמשוקה וממש התלהבתי. זה משהו שאני יכולה לאכול כל יום. אני אוהבת שקשוקה ומכינה לעתים קרובות, ואהבתי את השילוב בין מסורתי ליצירתי. גם המטבח התימני נראה לי מעניין. אכלנו מלאווח וסחוג ואני רוצה לנסות לשחזר אותם ולשחק איתם.

לטקעס גוואקמולה. צילום: איימי קריצר
לטקעס גוואקמולה. צילום: איימי קריצר
עטיפת הספר, איימי קריצר. צילום: טים קייל
עטיפת הספר, איימי קריצר. צילום: טים קייל