טיים אאוט timeout

גראז' סייל

| מאת: שירי כץ

הם מייצרים את התוצרת שלהם במטבח הביתי, הם מגדלים באדנית את התבלינים וכשאתם רוכשים את המוצרים שלהם אף תאגיד לא מתעשר. יצרנים עצמאיים שפודיז אמיתיים לא יכולים להרשות לעצמם לא להכיר

  • https://static2.timeout.co.il/media/2013/10/sizes/shira_wo_680_382.jpg
  • https://static2.timeout.co.il/media/2013/10/sizes/Hanan-94_wo_680_382.jpg
  • https://static2.timeout.co.il/media/2013/10/sizes/helga5_wo_680_382.jpg
  • https://static2.timeout.co.il/media/2013/10/sizes/adon-shifon2_wo_680_382.jpg
העוגיות של שירה. צילום: יח"צ

בעידן של ייצור המוני, גרגרנים אמיתיים מחפשים טעמים שנעלמו. בלי חומרים משמרים ותוספים סינתטיים, במגע ידני, בתהליכים טבעיים ואטיים, נוצר אותו טעם חד פעמי, ייחודי לכל נגיסה. זה מה שגרם למרדף של הפודיז אחר יצרנים זערוריים שבוחשים ומערבבים אצלם בגראז', או במטבח הביתי שבעיר, רצוי מחומרי גלם שגידלו בעצמם באדנית. יצרני גראז' עובדים בכמויות קטנות יותר מיצרני בוטיק, הם משקיעים זמן הכנה בכל פרט שהכינו, וכשאתם קונים מהם את המוצר שלהם אתם יודעים בדיוק מי ליטף אותו ומי הביא אותו עד לצלחת שלכם. הערך המוסף של עולם הגורמה המתפתח הזה הוא שהכסף לא עובר לתאגידים אלא נשאר בקהילה.

לפניכם יצרנים קטנים שאסור לכם לפספס:

אדון שיפון

הלחמים של אורן חג'ג' נאפים בסגנון הבולנז'רי הצרפתי כפרי שחנך אותו אי שם בלב צרפת. עיסת השאור השחורה הופכת לבצק בעזרת זרעי חיטת כוסמין מלא שחג'ג' טוחן במו ידיו. התוצאה היא כיכרות לחם שלא מכילים סוכר או שומן, בגוונים ובטעמים של סלק מעושן, תרד, אגוזים ותאנים, שיפון גרמני שחור או בגטים. חג'ג' הוא אדריכל במקצועו, והלחמים שלו כאופה מעידים על כך: הם מדויקים, הרמוניים ואסתטיים. מהלחמים של חג'ג' אפשר ליהנות בארוחות שמגיש מאיר אדוני בכתית, ואפשר גם להזמין ישירות הביתה כמה כיכרות ולהקפיא אותן פרוסות. אדון שיפון מגיע לתל אביב פעמיים בשבוע מרחובות ויכול להביא את התוצרת, וניתן גם לרכוש ממנו בימי חמישי בשוק האיכרים בהרצליה.

28 ש"ח לכיכר, 15 ש"ח לבגט

להזמנות: 7662866־054
 

הלגה וורסט

דובי פורת הוא איש היי־טק שבדומה למהנדסים רבים שהלכו אחרי הפנטזיות שלהם, החליט לעשות הסבה מקצועית והפך לשרקוטרי מדופלם בביתו שבעמק חפר. באדיקות הוא מכין נקניקיות גרמניות עשויות בשר בלבד, ללא גלוטן: בראטוורסט מבשר לבן כמו שטעמתם בברלין, נקניקיית בקר מעושנת, צ'וריסו ארגנטינאי או מרגז בקר, ואפילו קבנוס והמבורגר. כמות השבחים שמרעיפים שפים ולקוחות על הבשרים שלו היא יוצאת דופן. דובי פורת מגיע לתל אביב בהזמנה מראש.

86 ש"ח לק"ג

טל פרידמן בארץ נהדרת עם המערכון האלמותי "אוהבים נקניקיות?!"

ממתקי סקרלט

ממתקים זכו מאז ומעולם ליחסי ציבור גרועים. הם נחשבים לתחתית של הטראש בתעשיית המזון. מכיוון שכך השאיפה לעבור לקנדי קראש אמיתי ולהתנסות בממתקים שהם באמת טעימים ומענגים היא אתגר מיוחד. שני פרוסמן־זרמי, סטלייסטית מזון, קונדיטורית שהתמחתה במיטב המסעדות בעולם ועבדה במשך שנתיים במסעדת מול ים, מכינה ממתקים בביתה. טופי פקאן מייפל, מרמלדות, מרשמלו, סוכריות טופי, קליפות תפוזים מסוכרות, פרלינים של שוקולד, ועוד, הכל מתומחר בהתאם לכמות שמזמינים. אפשר להזמין לאירועים או להסתפק במארז המלקט את המיטב לצריכה אישית ולמתנות. ממתק קוקוס מישהו?

מחיר: 15־27 ש"ח ל-100 גר'

להזמנות: 4349212־054

טופו קדיתא

מכיוון שהילדים במשפחת הלפרן היו צמחונים חיפשה אורסולה אמם טופו ביישוב קדיתא שבגליל. כשלא מצאה ביקשה מחברה ללמד אותה איך להכין טופו. בהתחלה השכנים ביקשו שתמכור להם, ויום אחד היא צירפה את בנות המשפחה לעבודה, והן החלו למכור את הטופו מדלת לדלת במושב אמירים. עכשיו הן עובדות בקיבוץ פרוד בבית מלאכה קטן ומכינות טופו רך, נימוח, אוורירי ולחלוטין לא צמיגי, מעודן ונטול טעמי לוואי. הטופו הזה סופח טעמים כל כך בקלות, שאפילו רוטב עגבניות יישאב לתוכו. הטופו הזה מתייחד גם בכך שהוא נארז בשקית עם נוזלים ולא באריזת ואקום. את הטופו של אורסולה אפשר להזמין בקנייה מרוכזת – ארגנו לכם קבוצה ובצעו רכישה לכמה משפחות.

60 ש"ח לק"ג טופו

להזמנות: 6065307־052
 
מה עוד תוכלו לעשות עם טופו? השף צ'רלי פדידה מאוליב ליף מציע מתכון לטופו מתובל

 

סירופ חרובים

בלב מטע בגליל, שקי חרובים מתרוקנים לתוך משפך פח ענק והופכים לנוזל. את הנוזל מבשלים בסיר במשך שעות עד שמתקבל סירופ חלק בגון ענבר־שוקולד. בשלנים יֵדעו להעריך את הסירופ הזה, שמזכיר רוטב מולה מקסיקני ומפיק מנעד עשיר של טעמים בתבשילי קדרה ובצלי. המוצר הזה מדגים היטב את חשיבות קולינריית הגראז' ואת הערך המוסף שלה: הוא מיוצר על ידי סינדיאנת הגליל, ארגון של סחר הוגן שהוקם כדי להעניק אפשרויות תעסוקה לנשים ערביות. בסניף התל אביב של סינדיאנת הגליל יציעו לכם גם שמן זית, דבש וזעתר שישנה את תפיסת השקשוקה שלכם. 21 ש"ח ל־130 מ"ל.

העלייה 43, 5373271־03

 ג'ודי קונפיטורות

במטבח של ג'ודי בחדרה נרקחות קונפיטורות של פרי וירק: גזר, בצל, עגבניות שרי, תפוחים, תותים ואשכולית אדומה. ריבות הירקות יצלחתו לכם את ארוחת הצהריים הבנאלית של שניצל־פירה באקסקלוסיביות שקטשופ לא יכול אפילו לשאוף אליה, וקונפיטורות הפרי ישדרגו את כריכי חמאת הבוטנים.

32 ש"ח לצנצנת של 350 מ"ל.

אחותי, שלמה המלך 2, 4011271־077

חנן הגבן

בתוך מטע אבוקדו במושב בית חירות חנן הגבן מתחיל את תהליך הגיבון של החלב שאסף ממשקים באזור. חלב פרה, עזים או כבשים הוא חובץ ומגבן ללא חומרים משמרים בתהליך אטי והדרגתי, שהתחיל לפני כחמש שנים במשחק אחר הצהריים של ניסוי וטעייה עם בתו, והמשיך בלימודים ברחבי ארצות הים התיכון. חנן הגבן מוכר את הגבינות שלו בימי שישי בביתו שבמושב בית חירות, במרחק שני בתים מהצרכנייה של המושב. במסגרת הקהילתיות של המושב הוא מוכר גם כמה מוצרים משלימים כמו יין, דבש ועוגות ביתיות שאופה השכנה.

החל ב־20 ש"ח לק"ג יוגורט עזים

להזמנות: 4883320־054

דבש

לכל אחד יש את הדבש המיוחד שהוא קשור אליו רגשית. הפעם בחרנו את דבש כליל של משפחת ארז המגיע מכוורות הפזורות בשולי היישוב כליל שבגליל. הדבורים, שמחקרים מעידים שהן יכולות לעוף למרחק מוגבל מהכוורת, נחשפות לפרחי בר עונתיים לא מודברים, בשדות שלא מריחים כלי רכב. התוצאה היא דבש בגוונים ובטעמים עמוקים ומשתנים, עם אופי שמשתנה לפי עונות השנה ועם ואיכויות מרגשות. אם אתם מגיעים לכליל תוכלו לקנות ישירות ממשפחת ארז, ואם אתם מחפשים בתל אביב -תוכלו להשיגו במאפיית לחמים ברחוב החשמונאים, ובאותה הזדמנות לבחור לעצמכם גם כמה גבינות של משק עפאים.

מחיר 35 ש"ח ל-1/2 ק"ג

להזמנות: 054-5306799

חלבה אלקלעי

זה כחצי שנה שאלי אלקלעי מייצר חלבה – לדבריו על פי מתכון משפחתי מסורתי עתיק שהתגלגל אליו מבולגריה, ומקורו כנראה בתורכיה. נוסף לטחינה החלבות של אלקלעי עשויות מחמאה, והתוצאה היא חלבה פחות דביקה מחלבות אחרות שאתם מכירים, עם מרקם אוורירי ופריך. החלבה מגיעה בטעמים: אספרסו, שוקולד מריר (70 אחוז מוצקי קקאו), פיסטוק ירוק, וניל ואגוזי מלך, שוקולד תפוז, וניל עם קשיו ועוד.

60 ש"ח לק"ג חלבה

ניתן לרכוש בדליקטסן; להזמנות ישירות: 2248346־054

עוגיות שירה

שירה פוזנלי היא חצי איטלקייה, ולפיכך עוגיות קנטוצ'יני הם הלחם והחמאה שלה, אבל כמובן שהיא מכינה גם עוגיות טחינה ועוגיות תמרים מקומיות לגמרי, עוגיות פרג, גזר או מקרון, וכן קרקרים וגרנולה. פוזנלי גרה בעין התכלת (היא צוחקת כשהיא אומרת שזאת בעצם שכונה של נתניה), ובמטבח הביתי שלה היא אופה בהנאה גלויה. "אני ממש אוהבת לעשות את זה", היא מסכמת את מה שאומרים כל בשלני הגראז'. המחיר הוא כ־20 ש"ח ל־300 גר' עוגיות. אם מדובר בכמויות גדולות תוכלו להזמין ישירות ממנה, ואם אתם רוצים כמות קטנה תוכלו להזמין מהגינה האורגנית בבית יצחק, מהחקלאי אודי כספי שמשווק את מרכולתה של שירה בביקור שבועי לתל אביב. על הדרך בקשו ממנו ארגז ירקות ואת המלפפונים שהוא כובש בעצמו – בתחמיץ שלו מתחבאת לבטח גברת פולנייה עם המון כבוד עצמי.

הגינה האורגנית: 4485528־052
שירה פוזנלי: 6338148־052

בואו לעקוב ולדבר איתנו גם בפייסבוק, בטוויטר ובאינסטגרם. עדכונים יומיים על הכתבות הנבחרות בטיים אאוט ניתן לקבל בניוזלטר היומי שלנו

תגובות

now Silence is Golden SRV:SRV1 on: f2fadbfc0df0