טיים אאוט timeout

המנות האלה שיגעו את העולם - ועכשיו הן בישראל

| מאת: אורן ברזילי, שירה אדלר

הן הפכו לעולם את הבטן, הפעילו לנו את בלוטות הרוק ומילאו לנו את הפיד באינסטגרם. כמו ילדים טובים, חיכינו בסבלנות והנה, כולן איתנו בארץ הקודש: בועטות, יוצאות מהקופסה וטעימות אש. קבלו את המנות ששיגעו את העולם ועכשיו הן גם בישראל.

ראמן

לקח קצת זמן לעולם להבין שיפן זה לא רק סושי, משהו כמו 200 שנה, אבל כשזה סוף סוף קרה זה היה אחד השינויים המבורכים, בעיקר בהתחשב בכך שבמערב המילה ״ראמן״ שימשה בתור השם הרשמי של האטריות היבשות בסגנון מנה-חמה. זה לקח לנו כמה שנים, אבל כמדינה חובבת מרקי-עוף שמתבשלים שעות זה בא הרבה יותר בטבעיות, עם סוכנים כמו אהרוני ויובל בן-נריה. עכשיו רק נשאר להבין איזה ראמן מתאים לקיץ של חצי שנה. מצד שני, גם המנה הבאה תפסה פה והגיעה ממקומות קרים יותר.

מיאזקי, ראול ולנברג 20, תל אביב

הראמן של מיאזאקי. צילום: איליה מלניקוב.

הראמן של מיאזאקי. צילום: איליה מלניקוב.

צ׳יפס ברוטב מתוק

יש מדינות שבהן זה לא טרנד. בצפון אירופה אין הרבה קיץ אבל יש הרבה תפוחי אדמה, כך שהצ׳יפס הוא מסורת די עתיקה שם. הפריחה ביתר העולם (מבחינת כמות ויצירתיות) התאפשרה רק כשהיה ברור שהמונים שמסתובבים עם מאנצ׳ בלתי פוסק במשך כל שעות היממה הוא משהו שאופייני לא רק לאמסטרדם. הרוטב המתוק הגיע שניה אחרי, כשהבינו שמיד אחרי מאנצ׳ רגיל מגיע גם מאנצ' מתוק. אצלנו בולטים רוטב השוקולד והסוכריות של אמסטרדם-פרייז ורוטב האננס-קארי של פטאט. אבל אכלנו מספיק, הגיע הזמן לקפה.

אמסטרדם פרייז, ויטל 10 תל אביב, 077-997-7050

איך הראש היהודי לא עלה על זה? אמסטרדם פרייז. צילום: דני גולן

איך הראש היהודי לא עלה על זה? אמסטרדם פרייז. צילום: דני גולן

קפה נייטרו

הבן הממזר של הקפה והבירה, כאילו גיל 20 שלכם וגיל 30 שלכם עשו ילד. למי שעוד לא הכיר, בקרוב מאוד יהיו לכם הרבה הזדמנויות. קפה נייטרו הוא משקה שהומצא חצי-בטעות בניו-יורק ומאז כבש את ארצות הברית. מדובר בקפה שנמזג דרך חבית בירה, מה שנותן לו כתר-קצף וממצה טעמים מתוקים מהפולים. היתרון הגדול בשבילנו הוא שמדובר במשקה קר, שממש כמו המנה הבאה, מתאים בול למזג האוויר.

קופיסטיישן, אבן גבירול 152 תל אביב, 03-6029046

קפה נייטרו. צילום: אביב קורט

קפה נייטרו. צילום: אביב קורט

פוקי

המנה הפולינזית מהוואי נראית כמו משהו שהיה צריך לקרות כבר מזמן: משתלבת נהדר באקלים הישראלי, מזכירה מטבחים וחומרי גלם שמאוד אוהבים פה (אבוקדו, ירקות טריים, דג נא) וגם כאלה שמאתגרים את החך הישראלי, אבל הגיע הזמן שיהפכו לחלק מהז׳רגון (נופאלס, ביצי דגים, צ׳אטני מנגו). עכשיו רק נשאר לקוות שישארו קצת דגים בים התיכון. וגם כדאי להוריד את האוכל עם משהו קר ליד. אולי מיץ בכבישה קרה?

פוקישופ, אבן גבירול 62, תל אביב

לטס דו דה הוקי פוקי. צילום: תמר ינאי

לטס דו דה הוקי פוקי. צילום: תמר ינאי

מיצים בכבישה קרה

הכוונה היא לא למיץ מדולל עם כמה שיותר קרח, אלא למיצים בסחיטה איטית, כזו שמוציאה מהפרי או הירק כמה שיותר ערכים תזונתיים וממצה נוזל שמרגיש יותר אינטנסיבי בטעמו, ולמרות הלוק הדומה, שונה מאוד מה״ג׳ינג׳ר-תפוח-גזר על בסיס חלב״ שאתם מכירים. ועם כל הבריאות הזו הגיע הזמן למנה קצת יותר מפנקת.

ג׳וסו, ראול ולנברג 20, תל אביב

בקבוק של בריאות.ג'וסו

בקבוק של בריאות. ג'וסו

קריספי צ׳יקן

מצד אחד, מדובר במשהו שלא יכול להיכשל. הקהל הישראלי הרי מת על עוף ומת על דברים פריכים בלחמנייה. מצד שני, הכישלון של KFC להיכנס לשוק הישראלי עם מוצר דומה מאוד, נלמד עד היום בבתי ספר לעסקים. כנראה שהקהל הישראלי היה צריך לעבור מסע של חיפוש בקרב המבורגיות-אוונגרד, סטייקים מדממים ופירות ים כדי לשוב ולהתנחם בחלבון האהוב עליו, בטח כשהוא מטוגן בבלילה פריכה כמו זכוכית. ומכאן, לאוכל רחוב ששיגע את הישראלים, ובכלל.

קריספי צ'יקן טראק דה לוקס. צילום: ירון ברנר

תוסיפו עוד קומה! קריספי צ'יקן, טראק דה לוקס. צילום: ירון ברנר

אוכל מקסיקני

בעצם מדובר פה ביד שנייה. אין קהילה מקסיקנית בישראל אבל מה שיש והרבה ממנו, הוא רצון לאמץ את התרבות האמריקאית. ומשעשינו זאת – התפנינו לאמץ כל מיני תתי-תרבויות שהתאימו לנו. המטבח המקסיקני שקיים פה מזכיר הרבה פעמים דווקא את הטקס-מקס, ומזל שהוא מתאים כמו כפפה לקהל הישראלי אוהב הקטניות, הצמחונות, החריף, הכוסברה והאבוקדו. טעמים קיצוניים ודי שונים מהפריט הבא ברשימה.

הבו לנו אוכל מקסיקני. טאקרייה. צילום:  שי בן אפרים

הבו לנו אוכל מקסיקני. טאקריה. צילום: שי בן אפרים

מאצ׳ה

זה ירוק, זה מצטלם נהדר ומשתמשים בזה לכל דבר מאשר לתה. מאז פרל-הארבור לא נראתה מתקפה יפנית שכבשה את המערב בכזו עוצמה. בקינוחים, במאפים, בגלידות וכן, לפעמים אפילו בכוס תה. אבקת התה הירוק היפנית מוסיפה מרירות וצובעת כל מנה שהיא מעורבת בה. ועכשיו למשהו מתוק-מלוח.

אונמי, הארבעה 18, תל אביב

נעים להכיר, מילקי מאצ'ה. צילום: אנטולי מיכאלו

נעים להכיר, מילקי מאצ'ה. צילום: אנטולי מיכאלו

קינוחים מלוחים

אוקיי, הכוונה היא לא תמיד לקינוח מלוח כמו מנה עיקרית או ראשונה, אלא לקינוח שהוא savory, מילה שימושית להפליא שלא ניתן לתרגם טוב לעברית ומחייבת עיתונאי אוכל לצאת נודניקים. המחיצות בין חומרי הגלם שמותר להכניס לקינוחים התמוטטו מזמן וזה פתח את הדלת לכל מי שיצירתי ומוכשר מספיק, להרחיב את המנעד הקולינרי שלנו עם קינוחים שמשלבים טעמים כמו מיסו, סלק או פטריות.

בק דור ביי סאני, הארבעה 21, תל אביב

גאנש קוקוס עם ליבת יוזו מלוחה. בק דור ביי סאני. צילום: יהונתן בן חיים

גאנש קוקוס עם ליבת יוזו מלוחה. בק דור ביי סאני. צילום: יהונתן בן חיים

אבוקדו עם טוויסט

2017 בישרה על התעצמות הטירוף של הירוק-ירוק עם מסעדת The Avocado Show  באמסטרדם, שנפתחה בינואר ומתמחה במנות על טהרת האבוקדו, כולל לחמניות עשויות אבוקדו להמבורגרים. מובן שהמסעדה ההולנדית מגיעה באיחור אחרי ארצות הברית, שבה כבר פועלות מסעדות גריל של אבוקדו, ואחת המנות הכי איקוניות שיצאו מהיבשת היא טוסט אבוקדו של קפה ג'יטאן שכולל אבוקדו, מיץ לימון, שמן זית ופתיתי צ'ילי יבש על טוסט שבעה דגנים (7.25 דולר למנה). בארץ הקודש האבוקדו בהחלט חוגג עם ארטיקים בטעם אבוקדו (פאלטס), אבוקדו חרוך על הגריל (גרינגוס טאקוס) וקרם אבוקדו ויוגורט (בלו סקיי), והתשובה המקומית לקפה ג'יטאן: כריך נלסון פתוח עם אבוקדו בלחמנינה (32 ₪).

לחמנינה, מרמורק 4, תל אביב

אבוקדו. צילום: Shutterstock

אבוקדו בשלל צורות. צילום: Shutterstock

סושי דונאט

אם סופגניות דונאטס שמנוניות מזכירות לכם את הומר סימפסון, זה מפני שטרם הכרתם את הסושי דונאט. הפרדוקס המשלב את הסושי המעונב עם נראות של ג'אנק פוד אמריקאי טראשי הוא בין המנות הכי מצולמות בזמן האחרון באינסטוש. אז איך זה עובד? בבסיסה של המנה תמצאו אורז בצורת דונאט, מכאן והלאה תמצאו את כל הדגים והירקות המוכרים, או המפתיעים. הפינאלה היא האצה הפריכה שמשמשת צלחת אכילה למנה, אלמנט שנותן עוד עומק ורובד לכל העניין. קשה לנו לשים את הצ'ופסטיק על המקור של התענוג אבל מתברר שזה כבר בועט באוסטרליה, בארצות הברית, באירופה וכמובן במזרח. אצלנו, חלוצי הסושי דונאט נמצאים במסעדת ניני האצ'י, שמגישה דונאט מחומרי גלם קלאסיים: בסיס האורז מעורבב עם מיקס של שומשום, נעטף בסלמון, בטונה אדומה, באבוקדו ובשבבי סלק.

ניני האצ'י, בן יהודה 228, תל אביב

הכירו את הסושידונאט. צילום: יח"צ

הכירו את הסושידונאט. צילום: יח"צ

אידלי

פודיז מעודכנים כבר בטח יודעים על אובססיית הדוסות שתקפה את העיר: אותם קרפים פריכים הודיים ממולאים שאוחזים בידיים. אלא שבמקביל מבעבע גם טרנד האידלי – כופתאות הודיות מאודות במרקם רך וספוגי שיעילותן העצומה בספיחת רטבים מפתיעה גם אותן. האידלי אינן אידיאליות לכולם. רוצים לגלות אם אתם בצד שחווה אותן כפטיש או בצד שטעמי הבצק התוסס גורמים לו להצטמרר? נסו את האידלי של הדוסה בר שמגיעות עם סמבר וצ'אטני, או את האידלי של מונאר שמוגשות עם צ'אטני עגבניות או קוקוס.
דוסה בר, בן יהודה 188, תל אביב
מונאר, נחלת בנימין 68, תל אביב

הכירו את האידלי. צילום: shutterstock

הכירו את האידלי. צילום: shutterstock

כדורי מוצ'י יפניים

בעוד שהסושי נקלט בעולם כמאכל אלמנטרי וחיוני, כדאי שתדעו שבתחילת דרכו הוא נחשב לאקזוטי ואפילו מסוכן (עיינו ערך הרעלות דג פוגו). מי שנותר אנונימי הוא המוצ'י: בצק אורז דביק שמהווה בסיס למגוון מאכלים. מוצ'י מבושל הוא דביק עד כדי כך שקשישים ביפן מדי פעם נחנקים ממנו למוות (אמיתי). הגרסה היותר קומוניקטיבית של המוצ'י, גם ברמת המסוכנות וגם בידידותיות של הטעם, היא הקינוח המטוגן מוצ'י שנקרא daifuku ועשוי מכדור קמח אורז מטוגן במילוי מתוק. הקיץ מגיעה לארץ גרסת המוצ'י במילוי גלידה, שתוגש בבית התה-פטיסרי המקסים מימאצ'ה שבנווה צדק, ובקרוב בנקודות נוספות בעיר.

MEMATCHA, שבזי 29, תל אביב

המוצ'י מגיע לעיר. צילום: shutterstock

המוצ'י מגיע לעיר. צילום: shutterstock

קראק פאי

הפאי שזכה לתהילתו בזכות כריסטינה טוסי, שפית הקינוחים של מומופוקו כבש את ההמונים ברחוב כמו, ובכן, כמו קראק. שיבולת שועל, טונות של חמאה, שמנת, חלבונים וההרי סוכר מרכיבים את יצירת המופת, שעשתה עלייה ארצה דרך קפה 48 ז"ל. אז כן, גם אנחנו לא חסינים, כאילו שיש מישהו חסין לערימות של חמאה.

M25, סמטת הכרמל 30 תל אביב, 03-558-0425

הקראק פאי של מיטמרקט. צילום: יח"צ

הקראק פאי של מיטמרקט. צילום: יח"צ

קרוגלך

קינוחים היברדיים הם כבר קונספט מיושן. אחרי הקרונאט של הקונדיטור דומיניק אנסל הגיעו הסקאפין (סקונס ומאפין) והקרייגל (קרואסון ובייגל), ועכשיו מגיע אלינו קינוח היברדי עם קצת קרבה משפחתית לעם היהודי: הקרוגלך של קונדיטוריית דה שואו רום. מדובר ברוגלך העשויים מבצק קרואסון, וממולאים במילוי קרמל מלוח, למון פאי, צ'יזקייק או קוקוס עם שוקולד לבן ופקאן. יש גם קרוגלך מלוחים עם חלפניו וקרים צ'יז או עגבניה-מוצרלה.

דה שואו רום, מלכי ישראל 11, תל אביב

נעים להכיר, קרוגלעך. שואורום. צילום: סיגל סבן

נעים להכיר, קרוגלעך. שואורום. צילום: סיגל סבן

בואו לעקוב ולדבר איתנו גם בפייסבוק, בטוויטר ובאינסטגרם. עדכונים יומיים על הכתבות הנבחרות בטיים אאוט ניתן לקבל בניוזלטר היומי שלנו

תגובות

now Silence is Golden SRV:SRV1 on: f2fadbfc0df0