אושרה עסקת הדולפינריום בועדה המקומית לתכנון ובנייה

תושבי האזור והארגונים הציבוריים התנגדו, אך תוכנית האיחוד והחלוקה במתחם הדולפינריום אושרה

מתחם הדולפינריום. צילום: אביחי טייכר
מתחם הדולפינריום. צילום: אביחי טייכר
1 באפריל 2015

הועדה המקומית לתכנון ובניה בתל אביב הצביעה הבוקר (ד') בעד הפקדת תוכנית האיחוד והחלוקה במתחם הדולפינריום על חוף ימה של העיר, ברוב של שבעה מול שלושה חברי ועדה. מדובר בתוכנית שעוררה ביקורת ציבורית קשה,  במסגרתה יוותרו חברת "שער לישראל" ואיש העסקים היהודי-גרמני יוסף בוכמן על זכויות החכירה באתר לטובת הריסתו, ויקבלו בתמורה שטחי מלונאות, מגורים ומסחר נרחבים הסמוכים לרחוב הכובשים – חלקם שטחים ציבוריים השייכים לעירייה ולמנהל מקרקעי ישראל. לטענת נציגי הארגונים הירוקים הציבוריים והתושבים, התוכנית יוצרת חלוקה בלתי סבירה לטובת היזם, אשר יגרוף לכיסו רווחים הגדולים פי חמישה מערכו המוערך של מתחם הדולפינריום כיום, וזאת בנוסף לרווחים אותם יגרוף מפעילות הבינוי והמסחר העתידית באתר.

במסגרת הדיון שנערך הבוקר דרשו נציגי הארגונים לבצע בחינה מחודשת של חלוקת הקרקעות בתוכנית, וטענו כי קיים חשש לכאורה למנהל בלתי תקין: "אנו מצרים על כך שחברי הועדה המקומית החליטו לקבל החלטה דרמטית זו ולאשר את הפקדת התכנית מבלי שהונחו לפניהם נתונים מספקים באשר לשווי האמיתי של המגרשים", אמרה עו"ד יעל קריב-טייטלבאום מהתנועה למען איכות השלטון בישראל. "נדהמתי ממספר הטענות העובדתיות שנזרקו לחלל הדיון שביניהן לבין המציאות אין דבר. התנועה לאיכות השלטון תמשיך להתנגד לתכנית החלוקה נעדרת הפרופורציה, המגלמת מתנה ליזם של כ-250 מיליון ש"ח על חשבון הקופה הציבורית".

חבר הועדה מיקי גיצין מסיעת מרצ, אשר הצביע הבוקר נגד התוכנית, נימק את התנגדותו: "בדרך כלל הועדה המקומית בתל אביב מאוד שקופה, תקינה ואיכותית, אבל היום ההתנהלות שלה חרגה לרעה. את טבלת ההקצאות – אותה טבלה שאמורה להסביר את חלוקת הקרקעות בין העירייה, מנהל מקרקעי ישראל והיזם – קיבלתי פחות מיממה לפני תחילת הדיון. בסופו של דבר הצבעתי נגד כי לא קיבלתי תשובה לגבי החלופות האפשריות, ללא המידע המלא אני פשוט לא יכול לקבל החלטה ביחס להפקדת התוכנית". "הייתה תחושה של ניהול קרב מאסף", הוסיפה חברת מועצת העיר עו"ד גבי לסקי מסיעת מרצ, "חשוב כרגע להשמיע קול אזרחי שמעמיד בפני הרשות את החובה לעשות כל פעולה מנהלית באופן תקין, שקוף ומשתף".

גם תושבי השכונות הסמוכות הגיעו לדיון הבוקר, והתלוננו על כך שלא זכו לקחת חלק בהליכי התכנון: "מפריע לנו שהיזם לוקח נכס, מזניח אותו במשך שנים, ובסוף מקבל פרס מהעירייה", סיפרה טובה ברמן, מחברות עמוד הפייסבוק 'עוצרים את עסקת הדולפינריום'. "לוקחים מאיתנו את השטחים הציבוריים ששייכים לכולנו ומוכרים אותם לבעלי ההון. אותנו, את האזרחים הפשוטים, לא לוקחים בחשבון בעסקה הזאת".

נציגי "שער לישראל" בחרו שלא להגיב לטענות.

מעיריית תל אביב נמסר בתגובה: "תכנית הדולפינריום שאושרה על ידי הועדה המחוזית, היא חלק מהמאמץ העירוני לפתוח את טיילת החוף, לכל אורכה, מהרצליה לבת ים, ותסלול את הדרך להסרת מפגע הדולפינריום לשם פתיחת הטיילת לרווחת הציבור. הועדה המקומית אישרה היום את תכנית האיחוד והחלוקה. סדר היום לישיבה נשלח כדין, כשבוע לפני הדיון. טבלת ההקצאות אינה חלק מסדר היום אלא חלק ממסמכי התכנית שאינם מועברים לחברי הועדה ואין חובה בדין לשלחם ביחד עם סדר היום. התכנית ולוח ההקצאות נבדקו על ידי כל הגורמים המקצועיים ונמצא כי הינם תקינים. אין בלוח ההקצאות כל שינוי למעט סוגיית רישום השטחים הציבוריים על שם המדינה והוספת 1200 מ"ר לצרכי ציבור, זאת בין היתר כפועל יוצא מהחלטת הועדה המחוזית.  הטענות על "תמורה בלתי סבירה" ליזם מגוחכות- השטח שיקבל החוכר, כ-12 דונם, קטן משטח הדולפינריום שהיה בבעלותו, כ-18 דונם, ובגין הזכויות החדשות שיתווספו לפרויקט ישלם החוכר 31% למינהל כדמי היתר ובנוסף ישלם היטל השבחה בשיעור 50%. כמו כן היזם ישתתף בכיסוי העלויות הנובעות מפינוי השטחים התפוסים. ההסכם בין העירייה, ממ"י והיזם עבר את כל האישורים וההליכים הראויים, כולל המשנה ליועץ המשפטי לממשלה וכמובן גורמי רשות מקרקעי ישראל והעירייה".