לא לעצום עיניים: למה שלא תהיו גברים ותמנעו אלימות נגד נשים
עיריית תל אביב-יפו יוצאת בקמפיין נרחב ושלל אירועים להעלאת המודעות לאלימות שקופה נגד נשים, לרגל יום המאבק הבינלאומי באלימות כלפי נשים שיתקיים בשבוע הבא (25.11); גולת הכותרת: הכשרת "שגרירים" גברים שיצטרפו כפעילים במניעת אלימות מגדרית בקהילות שלהם
זה הזמן הזה שבשנה שבו כולם נזכרים שעם כל הבעיות מסביב, ואולי גם בגללן, אלימות נגד נשים ממשיכה להיות בעיה גדולה מאוד. יום המאבק הבינלאומי באלימות כלפי נשים יתקיים השנה ב-25 בנובמבר (יום שני הבא) וינסה לעורר מחדש מודעות לנושא בתקופה שבה הנושא הקריטי הזה נדחק מסדר היום הציבורי. עיריית תל אביב-יפו תקיים בשיתוף עמותת אסל"י (גברים למניעת אלימות נגד נשים) מגוון פעולות במרחב הציבורי, במוסדות הקהילתיים, במערכת החינוך וברשתות החברתיות כדי לתת את הפוש שלה, בדגש על העלאת מודעות לאלימות שקופה, הלוא היא אלימות כלכלית ואלימות נפשית.
>> מזל טוב, דרום-מזרח תל אביב. יש לך פארק כל כך חדש שאפילו שם אין לו
>> היא אמרה לי תראה: רחוב פלורנטין עבר מהפכה ולא בטוח שזה לטובה
המהלך העירוני לרגל היום הבינלאומי יכלול קמפיין נרחב תחת הכותרת "הרמת גבה? אל תעצום עין", שמטרתו לעורר מודעות לאלימות כלפי נשים, בדגש על אותה אלימות שקופה. נקודת המוצא שלו היא שנערות ונשים בישראל סובלות מאלימות פיזית, מינית, רגשית, פסיכולוגית וכלכלית, החוצה מעמדות, מגזרים, מוצא, השכלה וגיל. למרות הנתונים הקשים, נשים וגברים רבים, אשר עדים לאלימות זו אינם מזהים אותה כאלימות ולכן אינם פועלים למיגורה. הקמפיין יכלול סדרת סרטונים קצרצרים ברשתות החברתיות העירוניות, המתעדים דיאלוג בנאלי בין חברים שמסתיים במבט מופתע של אחד מהם, כשהוא מבין שחברו מפעיל כנראה אלימות כלכלית ו/או פסיכולוגית, במטרה לגרום לצופים לחוש את הדיסוננס ולהניע לפעולה ולהתערבות.
הקמפיין יכלול גם שילוט ברחבי העיר שימוקם, בין היתר, גם בכניסה לבניין העירייה ויכלול את המשפטים הבאים שמטרתם להדליק נורות אדומות אצל הצופים מהצד: "אז לקחתי לה את האשראי", "אין מצב שהיא תצא עם ידידים", "לא מוכן שהיא תלבש מחשוף", "היא יודעת שאני לא מרשה לה"; בעירייה מבקשים להניע את הציבור לפעולה באמצעות פנייה לגורמי המקצוע, לספק ידע וכלים ולהגביר אחריות חברתית.
בנוסף תקיים העירייה כ-30 פעילויות קהילתיות מגוונות ברחבי העיר במרכזים הקהילתיים, מרכזי הצעירים, מרכזי התרבות והקאנטרים העירוניים, ביניהם הרצאות, סדנאות והצגות (פירוט האירועים מתעדכן כאן), כמו גם פעילות חינוכית בבתי הספר העל יסודיים בעיר במערך שיעור ייחודי שמטרתו העלאת מודעות לתופעת האלימות כלפי נשים, בדגש על אלימות בזוגיות, לצד מתן כלים מעצימים ואופרטיביים להתמודדות עם התופעה.
ואולי גולת הכותרת של הפעילות: אירוע "הכשרת שגרירים גברים", בהם יוכשרו גברים המעוניינים להיות פעילים במניעת אלימות מגדרית בקהילות שלהם. ההכשרה תתקיים במרכז העירוני 'אור נור' ליחסים בטוחים במשפחה, בשיתוף עם עמותת אסל"י, ומיועדת למנהיגים קהילתיים (בעלי עסקים מקומיים, מאמני כושר, מדריכי נוער ועוד). ההכשרה תתמקד בשאלה מהי אלימות כלפי נשים ובתפקידם של גברים במאבק, תספק כלים לרתימה של גברים ונערים נוספים (לצד מעטפת עירונית ליוזמות); ותתן ייעוץ לתגובה למקרי אלימות בקהילה והפנייה לגורמים מקצועיים במקרה הצורך.
מעיריית תל אביב-יפו נמסר: "אנו נמצאים באחת התקופות הקשות שידענו במדינה מאז הקמתה. מדינת ישראל מצויה במלחמה קשה שגובה מחירים רבים מכולנו. מצבי חירום ומשבר מעצימים גם את תופעת האלימות כלפי נשים במרחב הציבורי והפרטי, נושא קריטי שלעיתים נדחק מסדר היום הציבורי בתקופה זו. ולכן, דווקא עכשיו, יום המאבק הבינלאומי למניעת אלימות כלפי נשים מקבל משנה תוקף וחשיבות. אלימות כלפי נשים אינה מתרחשת בחלל ריק. זוהי תופעה חברתית-ציבורית ששורשיה נעוצים עמוק באי השוויון המגדרי. כל עוד נשים לא שוות לגברים בכל זירות החיים, יהיה קשה למגר את האלימות כלפיהן. עיריית תל-אביב-יפו פועלת לשנות את המצב הקיים ושמה לה למטרה מרכזית להילחם באלימות כלפי נשים מכל הסוגים, באמצעות העלאת מודעות ומתן כלים ומתוך הבנה כי לעירייה תפקיד חשוב במניעת אלימות מגדרית על ביטוייה השונים בעיר. שוויון מגדרי הוא אינטרס של כולנו, נשים וגברים כאחד, והוא נחוץ כדי שהחברה שלנו תהיה בטוחה, מכילה וטובה יותר לכולם ולכולן".