ריח של ט"ו באב באוויר: סיפורי האהבה המתוקים של כיכר ביאליק

בכיכר ביאליק הם התחברו לישראל. אוולין וג'ורג' סטסין (צילום: דין אהרוני רולנד)
בכיכר ביאליק הם התחברו לישראל. אוולין וג'ורג' סטסין (צילום: דין אהרוני רולנד)

הנה דבר חמוד מאוד: בתי התרבות של כיכר ביאליק אספו סיפורי אהבה של תושבים שהכירו בכיכר, כחלק מאוסף סיפורי העיר המרשים שמוצג במוזיאון העיר, ולקראת ט"ו באב תפרסם העירייה את סיפוריהם על תחנות האוטובוס ברחבי העיר כדי לרכך את הלבבות עם בוא החג. קיבלנו טעימה והתאהבנו

מרגישים אהבה באוויר? לא, כי אנחנו באמצע המשבר הגדול בתולדות המדינה והרשתות מלאות בשנאה ורעל שמבעבעים גם ברחוב, אבל תיכף יהיה פה ט"ו באב ולא תהיה לכם ברירה ואתם תרגישו אהבה באוויר אם תרצו או לא. 

>> עדיין עיר חופשית: ת"א-יפו במקום הראשון של מדד השבת העירונית

כמה אהבה בעיר אחת. הלב של נמל תל אביב (צילום: שאטרסטוק)
כמה אהבה בעיר אחת. הלב של נמל תל אביב (צילום: שאטרסטוק)

כדי לרכך את הלבבות לקראת יום האהבה העברי, יצא קול קורא מבתי התרבות של כיכר ביאליק לציבור, ובעקבותיו אותרו ומופו שבעה סיפורי אהבה מיוחדים להם קשר מיוחד לכיכר האייקונית בעיר. לקראת ט"ו באב (הנחגג השנה בתאריכים 19-18 באוגוסט) יוצגו הסיפורים על גבי כרזות בתחנות אוטובוס ברחבי העיר וגם באוסף סיפורי העיר הוירטואלי של מוזיאון העיר תל אביב-יפו הממוקם בכיכר. 

אוסף הסיפורים של מוזיאון העיר מורכב מסך האירועים שהתרחשו בעיר. האוסף הוא מכלול המעשים, החוויות והחלומות של תושבי העיר, אוהביה, מתכנניה ויוצריה, האנשים שחיו בה בעבר ואלה שחיים בה כיום ויחיו בה בעתיד. זהו אינו אוסף מוזיאלי רגיל, סגור ומקובע וגם לא ארכיון, אלא מרחב משותף ופתוח שמתעדכן בכל יום. אוסף סיפורי המוזיאון מחבר בין חוויות פרטיות והיסטוריה ציבורית ויוצר תמונה מרתקת של העיר.

פרויקט אוסף סיפורי האהבה של כיכר ביאליק מצטרף למאות סיפורים של העיר ועליה, השמורים באוסף המוזיאון. כדי להיחשף לסיפורי האהבה, ניתן להקליד מילות מפתח בשדה החיפוש ("ט"ו באב", למשל) ולהגיע לסיפורים הרלוונטיים. אבל למה להקשיב לנו, פשוט בקרו באתר המוזיאון החדש. והנה טעימה מסיפורי הזוגות המופיעים בקמפיין סיפורי האהבה של כיכר ביאליק (כל הזוגות המשתתפים בפרויקט הכירו בכיכר ביאליק, או שסיפור ההיכרות שלהם קשור לכיכר בדרך כלשהי):

 

רוני אדר ותכלת פלד

 

רוני: "הספסל היחיד בכיכר היה המקום שבו בתור מתבגרות ישבנו ודיברנו על החיים, על בנים, על קשיים במשפחה ועל דברים יפים שקרו סביבנו. יום אחד חרטנו עליו את שמותינו: ״רוני+תכול״. לימים, הכיכר שופצה ואנחנו עזבנו את הבית. הספסל האגדי שלנו התחלף בספסל מתכת. אבל בשבילנו תמיד יישאר סמל לילדות בעיר, ושל שתי חברות שמשקיפות על הכיכר".

 

קרן ארקין וסיון שמא

 

קרן: "סיון היא אהבת חיי. עבדנו ביחד וניהנו חברות טובות. עם הזמן קלטתי שאני מאוהבת בה".
סיון: "אני לא הבנתי את זה שהיא מפלרטטת איתי. קרן היא הבחורה הכי יפה בחדר – והיא רוצה אותי?
מאז, השיר " אַיֵּךְ" של ח.נ ביאליק מנסח את האהבה שלנו: ״ וַאֲנִי עוֹד לֹא יָדַעְתִּי מִי וָמָה אַתְּ –
וּשְׁמֵךְ עַל-שְׂפָתַי רָעַד,
וּכְרִצְפַּת אֵשׁ בַּלֵּילוֹת עַל-מִשְׁכָּבִי
בָּעַרְתְּ בִּלְבָבִי;

קרן ארקין וסיון שמע (צילום: דין אהרוני רולנד)
קרן ארקין וסיון שמע (צילום: דין אהרוני רולנד)

 

 רן קורן ועינת שיר אקר

 

עינת: "מיהרתי לפגישה בביאליק, רן טייל עם הכלבה שלו בכיכר ולא שם לב שהיא בדיוק עשתה קקי, ואני כמובן דרכתי עם כ-ל נעלי העקב-זמש החדשות שלי ישר בתוך החבילה החמימה על המדרכה. רן התפדח, התנצל והציע להזמין אותי לקפה. מאז אנחנו ביחד והוא עדיין קורא לי הסינדרלה מרחוב ביאליק."

 

נתי סרור וטל קמחי

 

נתי: "ראיתי את טל באפליקציה והייתה לי תחושה טובה ממש. קבענו לדייט, ונפגשנו בכיכר ביאליק, אבל לא לקחנו בחשבון שדצמבר וקר. היה ערב קפוא וכיף".
טל: "בדייט הוא סיפר לי אנקדוטה על פירות הדר וידעתי שאני רוצה שנתנשק. מאז פירות הדר מזכירים לי את הנשיקה הראשונה שלנו בחורף 2020, כששנינו קפואים וצוחקים ביחד בכיכר".

 

טל גולני ושיר סופר

 

טל: "הכרנו בטינדר, הזוגיות שלנו התחילה חודש לפני הסגר הראשון של הקורונה, ומצאנו את עצמנו מגיעים שוב ושוב לכיכר ביאליק עם טייקאווי ממסעדה אסיאתית קטנה ששיר מאוד אוהב. היינו יושבים שם ומסתכלים על בית העיר הסגור, בלי לדעת שיום אחד אני אציג עבודת אמנות ממש באותו החלל, במוזיאון העיר".

 

טל גולני ושיר סופר (צילום: דין אהרוני רולנד)
טל גולני ושיר סופר (צילום: דין אהרוני רולנד)

 

גיל כהן ונדב זילברשטיין

 

"שנינו אוהבים לשים אזניות ולשוטט לבד ברחבי העיר. בלי לדעת, הלכנו לא מעט שנים ברחובות מקבילים ובעיקרו באזור כיכר ביאליק, עם מחשבה זהה שהאדם שנאהב ויאהב אותנו כבר קיים ומסתובב בעיר אף הוא. אנו מכירים כבר הרבה שנים דרך חברים, אבל הקשר עצמו התחיל בזמן אחד הסגרים. התכתבות סתמית הפכה לשיחה שעדיין ממשיכה".

 

אוולין וג׳ורג סטסין

 

אוולין: "בעקבות אהבתנו הגדולה לארץ, עשינו עליה מצרפת בשנות ה-90. באותן שנים לא היו מסגרות לדוברי צרפתית. חיפשנו מקומות עם נגיעה לצרפת ולשפה עד שהגענו למרכז למוזיקה וספרייה ע"ש פליציה בלומנטל בכיכר ביאליק, שם התקיימו הרצאות קטנות בצרפתית על אקטואליה ישראלית וקונצרטים נהדרים. בזכות המקום, הרגשנו בבית".