תל אביב משתדרגת: זאת הולכת להיות הפיאצה הכי יפה בישראל

לא בתמונה: התור הנצחי בפורט סעיד. רחבת בית הכנסת הגדול (הדמיה: טריפל די הדמיות)
לא בתמונה: התור הנצחי בפורט סעיד. רחבת בית הכנסת הגדול (הדמיה: טריפל די הדמיות)

אחרי שנים של פנטזיות תכנוניות זה סופסוף קורה: הוועדה לתכנון ובנייה בתל אביב אישרה את התוכנית לשדרוג המרחב סביב בית הכנסת הגדול באלנבי, ושימורו באופן שיחזיר לו את הדרו ההיסטורי ויחבר אותו לעיר מחדש. התוצאה תהיה שטח ציבורי חדש ויפהפה עם הרבה יותר ספייס לתור של פורט סעיד

1 באוקטובר 2024

במשך שנים רבות פינטזו על זה מיטב המוחות התכנוניים בעיר, ועכשיו עם עבודות הפיתוח סביב הרכבת הקלה שישנו את רחוב אלנבי מקצה לקצה ויחזירו לו את זוהרו האבוד, החלום הופך למציאות: שדרוג המרחב סביב בית הכנסת הגדול של תל אביב והרחובות הקטנטנים שמקיפים אותו מקבל סופסוף את האור הירוק שלו ויוצא לדרך.

>> צ'יל מעבר לירקון: הכירו את בית חנה ברודצקי, הבית השלישי שלכם
>> לקראת כיפור: העירייה מפוצצת את השקר על "איסור תפילות בת"א"

הוועדה המקומית לתכנון ובנייה תל אביב-יפו אישרה את התוכנית שמטרתה לשדרג את מרחב בית הכנסת הגדול בעיר. התוכנית, בתכנון וביצוע קרן תל אביב, כוללת כיכר עירונית חדשה לרווחת התושבים והמבקרים בעיר ושיקום הרחבה יתבצע כחלק מפרויקט שימור בית הכנסת הגדול ברחוב אלנבי על ידי קרן תל אביב בשותפות עם קרן דרהי.

יש מספיק מקום לכולם. רחבת בית הכנסת הגדול (הדמיה: טריפל די הדמיות)
יש מספיק מקום לכולם. רחבת בית הכנסת הגדול (הדמיה: טריפל די הדמיות)

בעירייה רואים בתוכנית החדשה למרחב בית הכנסת הגדול הזדמנות ליצירת מרחב ציבורי איכותי ותוסס בלב העיר, שישרת את תושבי האזור ואת ההמונים שמגיעים אליו באופן שוטף וישפר את איכות חייהם. לפי התכנון, המרחב צפוי לשמש את כל מגוון הקהילות, המגדרים והגילים בעיר. התוכנית החדשה תפתח את הרחב ותפתח אותה לשימוש הציבור הרחב, כשגולת הכותרת היא הסרת שלוש מתוך ארבע הקולנדות וחומות הבטון שנבנו סביב בית הכנסת במסגרת הרחבתו ב-1969, טעות תכנונית קשה שניתקה אותו מסביבתו ומהמרחב העירוני.

בין השדרוגים שהתוכנית החדשה תייצר אפשר למנות קביעת שטח כיכר עירוני – הקצאת שטח של לפחות 1,000 מטרים מרובעים לכיכר עירונית חדשה עם זיקת הנאה לציבור – לצד התאמת התכנון למצב הקיים ולצרכים העירוניים העכשוויים וקביעת ייעוד מבני ומוסדות ציבור בשטח של כ-3,000 מטרים רבועים נוספים. בנוסף, יעבור בית הכנסת הגדול עצמו שימור שיחזיר לו את הדרו ההיסטורי המקורי ויהפוך אותו למרכז קהילתי ותרבותי פעיל שמחובר לעיר.

רבותיי, ההיסטוריה מהממת. רחבת בית הכנסת הגדול (הדמיה: טריפל די הדמיות)
רבותיי, ההיסטוריה מהממת. רחבת בית הכנסת הגדול (הדמיה: טריפל די הדמיות)

שדרוג מרחב בית הכנסת הינו רק חלק מהשינוי הגדול שעתיד לעבור האזור כולו, במסגרת הפיכתו של רחוב אלנבי למדרחוב מעוצב היטב לפי מיטב מסורת ההתחדשות העירונית של השנים האחרונות. בעירייה מבטיחים תכנון אורבני שמגלם את המיטב בתכנון העירוני במרכז תל אביב-יפו ההיסטורית: עירוב שימושים המזמין לאתנחתא ברחוב הסואן ומפגשים במרחב הציבורי, בעל קנה מידה אנושי והתייחסות לאקלים המקומי.

בית הכנסת הגדול הוא מבנה אייקוני ומרשים שתוכנן על ידי האדריכלים מגידוביץ והרשקוביץ ונבנה בשנת 1922 בסגנון אקלקטי, והוא בעל ערכים היסטוריים, עירוניים, אדריכליים, תרבותיים וקהילתיים. בשנות ה-70' נוסף למבנה אגף חדש באופן שכיסה את המבנה המקורי, שיווה לו מראה קובייתי וניתק אותו מסביבתו. עם השנים, המתחם הוזנח והפך לחניון ציבורי מבאס, אך בעשור החולף התמקמו ברחובות סביבו מסעדות, ברים ובתי קפה והפכו אותו לשוקק חיים ופעילות.

להחזיר עטרה ליושנה. בית הכנסת הגדול, 1934 (צילום: Kluger Zoltan/לע"מ)
להחזיר עטרה ליושנה. בית הכנסת הגדול, 1934 (צילום: Kluger Zoltan/לע"מ)

"פניני העיר חשובות למורשתה של העיר כמו גם לעתידה", אמר ראש העיר רון חולדאי בתגובה לאישור התוכנית. "בית הכנסת הגדול הוא נכס חשוב ששימש עוד משנות ה-20 כמרכז קהילתי וימשיך לשמש ככזה גם מאה שנים אחרי. אני מברך על סמל תל אביבי נוסף שהולך ומשתדרג".