אוכל הרחוב הטוב בישראל: בלחם

האוכל הטעים בארץ לא בהכרח מתחבא במסעדות יוקרה, אלא דווקא מחכה לכם על הדרך. צוות המומחים שלנו בחר את 50 המקומות הטובים בישראל לאוכל רחוב. מהדורת הלחם

דייבוצ'קה (צילום: אנטולי מיכאלו)
דייבוצ'קה (צילום: אנטולי מיכאלו)
18 ביוני 2015

[tobezeqindex category="%22%u05D3%u05D5%u05DB%u05E0%u05D9%20%u05DE%u05D6%u05D5%u05DF%22" city="%22%u05EA%u05DC%20%u05D0%u05D1%u05D9%u05D1%22" ]

דייבוצ'קה

אלוהים מצוי בסנדוויצ'ים הפשוטים לכאורה, המורכבים מחומרי גלם משובחים ומתוך התכוונות מלאה. רק יחידי סגולה כמו קרן אדם מסוגלים להקדיש תשומת לב כזו למלאכת הרכבת הכריך המושלם. לחמי השאור הטובים מכילים קומבינציות כמו הרינג עם שמנת חמוצה, כוסברה, בצל ועגבנייה או כריך בנוסח עירקי של ממרח עגבניות מיובשות, טחינה, ביצה קשה וגבינת פטה קשה; ואפשר כמובן להרכיב לבד כריכים ממגוון הנקניקים, הגבינות, הדגים הכבושים והממרחים הביתיים המצויים מאחורי הוויטרינה. החנות הפלורנטינית היא אי של שפיות ורוגע גם בשעה שהיא מלאה בלקוחות, ובעונת החורף מציעים מדי יום גם תבשיל או מרק מתחלף (29־34 ש"ח).

החלוצים 41 ת"א, 7416217־050

לדייבוצ'קה

פורט 19

השף אלן טלמור הוא אחד מיצרני הנקניקיות והנקניקים הבכירים בישראל – ארץ שאין בה כמעט מסורת שרקוטרי (עיבוד בשר לנקניקים ונקניקיות). במשך שנים נמכרות הנקניקיות האיכותיות שהוא מייצר במיטב המסעדות המקומית, ולאחרונה החליט טלמור לפתוח דוכן משל עצמו לממכר נקניקיות. בתפריט המקום הזעיר שבלב תל אביב מבחר מגוון של נקניקיות עשויות חומרי גלם משובחים: ברטוורשט גרמנית קלאסית, נקניקיית צ'וריסו מקסיקאית עם פלפל צ'יפוטלה ובצל ירוק, נקניקייה מבשר כבש ועשבי תיבול מקומיים שהוא מכנה "נקניקייה בדואית" ועוד נקניקיות קלאסיות ומקוריות המוגשות בלחמנייה עם כרוב כבוש, חרדל וכוס בירה צוננת (26־35 ש"ח).

שלמה המלך 2, ת"א 8122333־052

לפורט 19

אלן טלמור. צילום: איליה מלניקוב
אלן טלמור. צילום: איליה מלניקוב

הסנדוויץ' של איציק ורותי

מוסד תל אביבי בן יותר מ־50 שנה השוכן ברחוב שינקין. דודי (בן הדור השני למייסדים ממשפחת פליישר) ואשתו שולי ממשיכים להגיש בכוך הקטן מבחר כריכים מצוינים בטעם ביתי, נקניקיות של פעם ומשקאות גזוז צבעוניים. שקשוקה, סלט השף (מעין ביצה מקושקשת עתירת נקניקיות), סלט קישואים וסלט ביצים נמנים עם הקלאסיקות של המקום. כדוכן אוכל רחוב אמיתי לפועלי העיר העברית הראשונה – המקום נפתח בארבע לפנות בוקר והסיכוי למצוא סנדוויץ' אחר הצהריים שואף לאפס (18־25 ש"ח).

שינקין 53 ת"א, 6852753־03

לסנדוויץ' של איציק ורותי

התוניסאי של אלי

לפני יותר מ־50 שנה החל מומו (טנקה) ולנסיה לתור את סמטאות השוק עם עגלה קטנה ולמכור את הסנדוויץ' התוניסאי המפורסם. מאז העסק נדד למבנה קבע בשיפולי השוק, והיום מנהל אותו נכדו אלי ולנסיה. טונה כבושה בשמן זית, תפוח אדמה, ביצה קשה, לימונים כבושים, אריסה, ממרח פלפלים חריפים וסלט דלעת – כל אחד ממרכיבי הסנדוויץ' התוניסאי המוגש בלחמניות פריקסה המטוגנות במקום מדי בוקר הוא עולם ומלואו ולכל אחד מהם מקדישים במשפחת ולנסיה תשומת לב קפדנית (22 ש"ח).

שד' שלמה המלך 3 רמלה, 9228363־08

לתוניסאי של אלי

שרי הרינג

השיניים ננעצות בבגט שחום ופריך, רק כדי לגלות שכבת חמאה הולנדית צהובה, בצל ירוק ולבן, עגבניות שרי צהובות, פלפל חריף מהערבה וגולת הכותרת – דגים כבושים נהדרים מצפון אירופה. השילוב הזה יכול להתקיים רק בישראל, ורק בדוכן ההרינג של שרי אנסקי בשוק הנמל בתל אביב. כשאנסקי, עיתונאית אוכל ומחברת ספרי בישול, מאסה בקריירת הכתיבה שלה, היא החליטה לממש חלום ישן ולפתוח דוכן של כריכי דגים כבושים (בהשראה הולנדית, יהודית־פולנית ומקומית). תוך זמן קצר הפך המקום להצלחה היסטרית, והיום מוגשים בו כמה מהכריכים הטובים ביותר בארץ. אל כריך ההרינג הקלאסי (שמאלץ הרינג או מטיאס) מצטרפים גם כריכים יצירתיים של שפרוטים, אנשובי ומבחר משתנה של דגים כבושים ומעושנים (36 ש"ח).

התערוכה 3, האנגר 12 נמל ת"א, 5493094־077

לשרי הרינג

[tmwdfpad]

סנדוויץ' ברכה

ברכה שמואלי – האישה שכבר יותר מ־40 שנה עומדת מאחורי הדלפק שזכה בזמנו לשם המקסים "הכריכייה" – טוענת שמדובר בסנדוויץ' בר העברי הראשון. העיצוב נותר כפי שהיה בשנות ה־70 – אריחי קרמיקה צבעוניים ושלטים בגופנים ישנים המספרים על מבחר הסנדוויצ'ים המוצעים במקום. ברכה דוחסת בנדיבות אינסופית מיני נקניקים, גבינות וממרחים לתוך לחמניות גדולות שנאפות במקום, וצולה את הכריך הכביר על הפלנצ'ה ומגישה חם. ארוחה זולה, טעימה ומשביעה, ובחיפה כמו בחיפה – העברית והערבית משמשות בערבוביה ברקע (38 ש"ח).

שבתאי לוי 12 חיפה, 8524394־04

לסנדוויץ' ברכה

השומר 1

שוק הכרמל, שעתיד לעבור בקרוב שיפוץ מקיף בדומה לזה שעבר שוק מחניודה בירושלים, הולך ומתמלא בדוכני רחוב ובבתי אוכל חדשים ומסקרנים. השומר 1 מייצג נאמנה את הגל החדש של דוכני אוכל רחוב ישראלי – מקומות שחולקים כבוד למסורת המקומית אבל מקפידים להכניס בה שינויים, חידושים וגוון מודרני. השניצל, אולי האוכל הישראלי המובהק ביותר, מוגש כאן עם לימון כבוש בתוך חלה פריכה. עוד בתפריט מעורב ירושלמי שמוגש בתוך חצי כיכר לחם, שקשוקה חצילים וזעתר ועוד מנות מסורתיות לכאורה שדוברות את שפת המטבח הישראלי החדש (32־42 ש"ח).

השומר 1 ת"א, 6736883־03

לשומר 1

ויטרינה-2_P

ויטרינה

מנות אוכל רחוב כמו פיצה והמבורגר הפכו בשנים האחרונות לחלק בלתי נפרד מהשיח הקולינרי ולמקור עניין לשפים מפורסמים המציעים להם גרסאות גורמה. השינוי הזה, של האדרת המטבח העממי על פני המטבח העילי, מתרחש במקביל בכל רחבי העולם, וויטרינה התל אביבית היא מנציגותיו הבולטות בזירה המקומית. בוויטרינה – ספק דיינר אמריקני ספק מזללת רחוב – מגישים גרסאות משודרגות ומקוריות של פאסט פוד מוכר: קציצת המבורגר עבה מבשר צוואר עם גבינת אמנטל ורוקפור (שגרגרני תל אביב התמכרו לה), צ'יפס בטטה ותפוח אדמה עם גרידת לימון ומבחר נקניקיות קלאסיות בהגשה מודרנית (28־45 ש"ח).

אבן גבירול 54 ת"א, 6960304־03

לויטרינה

פרנק-יחצ_top101-P

פרנק

זאב טנא – מוזיקאי, זמר מחאה וטכנולוג מזון בהכשרתו – עומד מאחורי רשת הנקניקיות המקסימה שהפכה תוך שנים אחדות למוסד תל אביבי. תריסר סוגי נקניקיות איכותיות מונה היום התפריט – מברטוורשט ופרנקפורטר קלאסיות עד לנקניקיית עגל עם אמנטל או קארי וורשט – ואל הנקניקיות (כשרות ולא כשרות) מצטרפים שישה סוגי חרדל ושלושה סוגי מיונז. נקניקייה עסיסית, מוגשת בלחמנייה לבנה רכה לצד סלט תפוחי אדמה וכוס בירה צוננת – ליותר מזה לא זקוק אדם בחייו כדי לחוש ולו לרגע מאושר (23־28 ש"ח).

בן יהודה 69 ת"א, 4113150־077

אבן גבירול 23 ת"א, 5252105־03

לפרנק

[tobutton text="%22%u05E4%u05E8%u05D8%u05D9%u05DD%20%u05E0%u05D5%u05E1%u05E4%u05D9%u05DD%20%u05D1%u05D0%u05EA%u05E8%20%u05E4%u05E4%u05E1%u05D9%20%u05DE%u05E7%u05E1%22" link="%22http%3A//pepsimax.co.il/%22" theme="red1" target="blank" ]