ימים של שקיפות: כל מה שחשוב לדעת לקראת פלישת המדוזות
המדוזות בדרך והימים של טבילה משוחררת מדאגות בים נגמרו. איך תזהו את החוטית הנודדת, מתי מים מתוקים מסוכנים לכם ומה הסיפור של הדגל הסגול? כל מה שחשוב לדעת בקיץ
בימים הקרובים יונפו בחופי ישראל דגלים סגולים המזהירים מפני מטרד הקיץ הכי מעיק שיש: מדוזות. אז אם אי אפשר להילחם בהן, לפחות נצליח לברוח בזמן. קשה להעריך כמה מהן יגיעו לביקור בחופים שלנו בעונת הרחצה הנוכחית, אבל בשנה שעברה, לדוגמה, אורכו של נחיל הקיץ היה כמעט 160 ק"מ – מאשקלון עד עכו – וכלל מאות מיליוני מדוזות. לפני שאתם רצים לקנות אלוורה, שימו לב שרק חלק קטן מאוד מהן מצליח להתקרב לחוף.
כשאומרים לנו מדוזה אנחנו עונים אאוץ', אבל הנזק שגושי הג'לי המתרבים עושים פוגע בתיירות, בדיג ואפילו בתחנות הכוח של חברת החשמל. "בלי להקל ראש בכאב הנצרבים, הנזק האמיתי מתרחש בעומק הים", אומרת ד"ר בלה גליל, ביולוגית ימית במכון לחקר ימים ואגמים. "מדוזות ניזונות מפלנקטונים, והנזק שהן עושות למארג המזון ולמערכת החי הוא קשה".
זה יהיה גרוע יותר השנה?
"אנחנו לא מדברות על עלייה מספרית קבועה, מכיוון שההבדל בצפיפות הנחילים משתנה בהתאם לכמות המזון במים".
ובכל זאת, מה הפתרון?
"הים הוא המשכי והתהליכים בו מורכבים. לנו אין מספיק ידע, ולכן הפתרון היחיד הוא מניעה: המדוזות מגיעות הנה דרך תעלת סואץ שהורחבה באוגוסט האחרון, והנזק גדול: קרוב ל־400 מינים שונים, כולל דגים רעילים, חדרו דרכה. המדוזות הן רק חלק ממערך גדול של הפרת האיזון האקולוגי. הפתרון הוא להחזיר את מחסום המליחות לתעלת סואץ, שכבר הצליח למנוע מחלק מבעלי החיים לעבור דרכה. הטכנולוגיה קיימת וכבר נוסתה".
ובחזרה לרוחצים: המדוזה היא חיה לא צפויה ומתברר שקשה לקבוע מראש מאילו חופים עדיף להתרחק. "חופי ישראל הם מקשה אחידה בכל הנוגע לתנועת הנחילים הגדולים, פרט לדבר אחד: הם מגיעים בדרך כלל עם הזרם, משמע מכיוון דרום, כך שתל אביב אינה מיוחדת", אומר ד"ר דור אדליסט, אקולוג ימי. אדליסט הוא חבר בצוות אתר המדוזות הישראלי, שעושה לים את מה שעשה ווייז לכבישים ומציג מיפוי מתעדכן של מדוזות על פי דיווחי גולשים.
מתי יגיע הנחיל הקרוב?
"כרגע יש טפטוף פה ושם, ולפי הניסיון סביר שתוך שבוע־שבועיים יגיע הנחיל המרכזי. כדאי לזכור שיש לעתים נחילים גם בסוף הקיץ ואפילו בחורף".
אז למה נראה לנו שזו תופעה קיצית? פשוט מאד: בקיץ יש יותר רוחצים, וזו גם עונת הרבייה של המדוזות.
אלוהים, זה כואב: כך תתמודדו עם צריבת מדוזה
בואו נוציא את זה מהסיסטם: כולנו ראינו את הפרק ההוא ב"חברים", אבל הטלת שתן על צריבת מדוזה ממש לא תחסוך לכם את הנסיעה למיון. "הפתרון הכי טוב הוא מניעה – פשוט לא להיכנס למים כשידוע שיש מדוזות", אומרת ד"ר שושי גרינברגר, מנהלת מרפאת העור בבית החולים ספרא לילדים בתל השומר.
אם לא התאפקתם ונצרבתם, הדבר הראשון שצריך לעשות הוא לשטוף מיד את האזור במי מלח או בחומץ. שימו לב: מים מתוקים משחררים את החומר הצורב מתאי הארס שאתם מנסים להרחיק מהעור. "בשביל הכאב אפשר לקחת אקמול או אופטלגין, ואם מתפתחת דלקת יש לגשת לרופא עור".
מתי כדאי לרוץ למיון?
"צריך לשים לב לסימנים כמו אודם שמתפשט מעבר לגבול העקיצה, עלייה בחום וצמרמורות".
דעו את האויב: זני המדוזות שתפגשו בישראל
חמש עובדות שיעזרו לכם להתנשא על חברים בזמן שאתם מחכים לרופא
נצרבנו כך
גוף המדוזה בנוי מסוכך שמזכיר בצורתו פעמון. מהאיבר שמתחתיו, המכיל את חלל העיכול, יוצאות זרועות הציד. הצריבה מתרחשת כאשר המדוזה רוצה להגן על עצמה או לטרוף: זרועות הציד מכילות תאים צורבים ובכל תא יש חץ ארוך ושלפוחית ארס. כשהחץ משוחרר, הארס מוזרק אל גוף הקורבן.
הגודל לא קובע
זן המדוזות הקטלני ביותר נקרא הקובייתיות, או צרעות הים. הן שקופות ויחסית קטנות, אבל הזרועות שלהן יכולות להגיע לאורך של 3 מטרים והארס שלהן הרבה יותר חזק מזה של כמה נחשים ארסיים.
על ארס דוויי
כאשר מדוזה נשטפת אל החוף היא לא מתה מיד, אלא רק אחרי שהיא מתייבשת. מה שאומר שהיא עדיין יכולה להכאיב לכם. כן, זה מכוון אליכם, מתעללים עם מקלות.
החטא ועונשו
המדוזה נקראת על שם דמות מהמיתולוגיה היוונית: אל הים פוסידון התאהב במדוזה היפהפייה, והדבר עורר את זעמה של אתנה. היא כישפה את מדוזה, שהפכה למפלצת ששערה נחשים ארסיים וכל מי שמביט בה מתאבן.
על הפלנצ'ה
המטבח הסיני עושה מטעמים גם ממדוזות (עדיף מיובשות). השרו מדוזה במים חמים, יבשו אותה וחתכו לרצועות, הוסיפו צ'ילי, מלפפון, חסה, שמן שומשום, לימון וסויה. אם פחות התחברתם לטעם, העלו צילום לאינסטוש, השליכו את המנה לפח והזמינו פיצה.