יוגורט: הפלא הלבן שכדאי שיהיה לכם על השולחן

בשנים האחרונות התפתחה מאוד המודעות התזונתית שלנו, והתחלנו להבין מה באמת עומד מאחורי המזון שאנחנו אוכלים. אחד הגילויים הוא היוגורט. לא עוד מוצר חלב, אלא קפסולת פלא שמלאה בטוב

אליאב גרקו ושני ארד. צילום: אנטולי מיכאלו
אליאב גרקו ושני ארד. צילום: אנטולי מיכאלו
1 ביולי 2018

תוכן שיווקי

למה יוגורט הוא פלא? היוגורט עוזר בעיקר לשמור על תזונה מאוזנת, תורם לתחושת שובע, ובעל יתרונות רבים בשמירה על המשקל. יש בו מחמצת וחיידקים פרוביוטיים ידידותיים, הוא מקור לסידן המחזק עצמות ושיניים, עשיר בחלבון השומר על מסת השריר, דל קלוריות ובאחוזי שומן נמוכים, ומכיל ויטמינים חיוניים. פלא לבן, כבר אמרנו?

התזונה הים תיכונית, שהפכה סמל לבריאות בעולם, עשירה בירקות, פירות, דגים, עשבי תיבול ושמן זית. היוגורט, כמו המטבח הים תיכוני שממנו הוא מגיע, לא רק מלא בטוב ועשיר בערכים תזונתיים, אלא גם משתלב נפלא כמעט בכל מנה, מארוחה קלה ועד קינוח.

את המנות המרהיבות שלפניכם יצר השף של מסעדת גרקו, אליאב גולדנברג, בשיתוף הדיאטנית הקלינית של שטראוס, שני ארד. כל המנות מומלצות לפי התזונה הים תיכונית, עושות שימוש בחומרי גלם מקומיים ועונתיים, והכי חשוב – סופר טעימות.

סמודי יוגורט עם אגוזים ופירות

ארוחת הבוקר המושלמת: טעימה, בריאה ונראית מיליון דולר. אפשר, כמובן, לשחק עם הרכב הפירות ולבחור בכל צירוף שבא לכם.

סמודי יוגורט עם אגוזים ופירות. צילום: אנטולי מיכאלו
סמודי יוגורט עם אגוזים ופירות. צילום: אנטולי מיכאלו

החומרים ל־4 מנות

4 גביעי יוגורט דנונה 3%
6 תאנים
חופן אגוזי מלך
1/2 כפית בהראט

לקישוט
8 תאנים חצויות
שמן זית להברשה על התאנים
4 כפות פטל טרי
4 כפות פטל טרי טחון לרוטב (לא חובה)
4 כפות אוכמניות טריות
4 כפות אגוזי מלך
4 כפות גבינת פטה 5% מגוררת
מעט דבש או סילאן לזילוף על המנה

אופן ההכנה

מכינים מראש חצאי תאנים לקישוט מברישים את החצאים במעט שמן זית וצולים על הגריל או על מחבת פסים. מצננים.

טוחנים בבלנדר את כל מרכיבי הסמודי.

מעבירים את הסמודי לקערות הגשה ומקשטים. מסדרים שורה של 4 חצאי תאנים צלויות, ואז גם שורת פטל, שורת אוכמניות ושורת אגוזי מלך. בין השורות אפשר לטפטף רוטב מפטל טחון.

מפזרים על הכל פטה מגוררת.

מומלץ לזלף מעט דבש או סילאן על המנה.

מרק קר של יוגורט, זוקיני מעושן ושקדים

הזוקיני והבצלים הצלויים מעניקים למרק הצונן ניחוח מעושן עדין. השקדים מוסיפים פריכות, והלימון הפרסי הטחון הוא התבלין הסודי שלכם. כל הקומבינציה הופכת למנה שלא תפסיקו להכין הקיץ.

מרק קר של יוגורט, זוקיני מעושן ושקדים. צילום: אנטולי מיכאלו
מרק קר של יוגורט, זוקיני מעושן ושקדים. צילום: אנטולי מיכאלו

החומרים ל־4 מנות
1 ליטר יוגורט דנונה 3%
5 זוקיני בינוניים, חצויים
1 בצל לבן, חתוך לרבעים
1/2 שן שום
5־6 עלי נענע
5 כפות שמן זית
5 כפות שקדים קלופים
1/4 כפית לימון פרסי טחון
מלח, פלפל

להגשה
2 כפות שקדים פרוסים וקלויים
3 גבעולי נענע

אופן ההכנה
ממליחים ומפלפלים את הזוקיני והבצל, יוצקים עליהם שמן זית ומערבבים היטב.

צורבים את הירקות על מחבת פסים או על גריל, עד להשחמה מכל הצדדים.

מעבירים לבלנדר את כל חומרי המרק חוץ מהיוגורט וטוחנים לקרם חלק.

יוצקים פנימה את היוגורט, ממליחים, מפלפלים ובוחשים היטב.

מעבירים את המרק לקערות הגשה. מפזרים מלמעלה שקדים קלויים ועלי נענע.

סשימי דג ים עם סלט חיטה ועשבי תיבול, יוגורט וקרם חציל לבן

הכי ים תיכוני שיש: פרוסות דקות של דג ים נא נחות על סלט חיטה ועשבים, עם קרם חצילים ורוטב יוגורט. קליל, מרשים וטעים.

סשימי דג, סלט חיטה ועשבי תיבול יוגורט. צילום: אנטולי מיכאלו
סשימי דג, סלט חיטה ועשבי תיבול יוגורט. צילום: אנטולי מיכאלו

החומרים ל־2 מנות
1 פילה דג ים לבן (לוקוס, פרידה, מוסר או אינטיאס)

לרוטב היוגורט
1/2 כוס יוגורט דנונה 3%
1/8 כפית הל טחון
1/4 כפית מלח

לקרם החציל

2 חצילים
1/2 כוס שמן זית
1 לימון סחוט

לסלט החיטה
1/2 כוס חיטה מבושלת (עדיף פריקי)
2 כפות שמיר קצוץ
2 כפות פטרוזיליה קצוצה
2 כפות נענע קצוצה
1 כף פלפל חריף קצוץ
3 כפות שמן זית
3 כפות מיץ לימון
מלח, פלפל

לקישוט
2 ענפי אורגנו טרי
עגבנייה מרוסקת

אופן ההכנה

מכינים את רוטב היוגורט מערבבים את היוגורט עם ההל והמלח.

מכינים את קרם החציל קולים את החצילים על אש גלויה. מקלפים, מגירים את הנוזלים ומעבירים לבלנדר. מוסיפים את השמן ומיץ הלימון וטוחנים לקרם חלק. ממליחים ומפלפלים.

מכינים את סלט החיטה מערבבים את כל מרכיבי הסלט. חותכים את הדג לפרוסות דקות בעובי 1/2 ס"מ. ממליחים, מפלפלים ויוצקים מעט שמן זית על הדג.

מרסקים עגבנייה לקישוט.

מרכיבים את המנה יוצקים את היוגורט המתובל על תחתית צלחת הגשה. מפזרים תלוליות של סלט חיטה מעל ליוגורט. על כל תלולית חיטה מניחים פרוסת דג נא. בין התלוליות יוצקים קרם חציל לבן ועגבנייה מרוסקת ומקשטים בעלי אורגנו טרי.

סלט עשבים, אגסים ופיצוחים ברוטב יוגורט

מרענן, קליל והכי מתאים לקיץ. סלט ירוק, מנוקד בפיצוחים פריכים, עם אגסים שיכורים ורוטב יוגורט קריר. זה בדיוק מה שכולנו צריכים כשאין חשק לאכול משהו כבד בחום הזה.

סלט עשבים, אגסים ופיצוחים ברוטב יוגורט. צילום: אנטולי מיכאלו
סלט עשבים, אגסים ופיצוחים ברוטב יוגורט. צילום: אנטולי מיכאלו

החומרים ל־4 מנות

לסלט
חופן עלי רוקט
חופן גרגר נחלים
1 כף אגוזי קשיו, קצוצים גס
1 כף פיסטוק קלוי
1 כף גרעיני חמנייה
1 כף גרעיני דלעת
1 כף צימוקים
4 כפות פולי סויה קלויים
4 כפות שמן זית
1 כף מיץ לימון
מלח, פלפל

לאגסים
4 אגסים קלופים וחתוכים לרבעים
1 כוס יין לבן
4־5 חוטי זעפרן

לרוטב יוגורט
1 גביע יוגורט דנונה 3%
1 כפית דבש
1/4 כפית סומק
4־5 עלי נענע קצוצים
גרדת לימון מלימון אחד
מלח, פלפל

אופן ההכנה

מכניסים לסיר את האגסים, היין והזעפרן, מביאים את היין לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים עדש האגסים מתרככים. שומרים את האגסים בנוזל עד שהם מצטננים.

מכניסים לקערה את כל מרכיבי הסלט. ממליחים, מפלפלים ומוסיפים שמן זית ולימון. מערבבים היטב.

בקערה נפרדת מערבבים את כל מרכיבי רוטב היוגורט.

יוצקים לקערות הגשה את רוטב היוגורט, עורמים מעליו את הסלט ומקשטים באגסים המבושלים.

כיסונים במילוי מנגולד ובצל ירוק, מבושלים ברוטב יוגורט

סהרוני בצק תוצרת בית, ממולאים בהמון ירוקים ומבושלים ברוטב יוגורט חם. ההשקעה שווה את המאמץ.

כיסונים במילוי מנגולד ובצל ירוק, מבושלים ברוטב יוגורט. צילום: אנטולי מיכאלו
כיסונים במילוי מנגולד ובצל ירוק, מבושלים ברוטב יוגורט. צילום: אנטולי מיכאלו

החומרים ל־4 מנות

לבצק הכיסונים
200 גרם קמח לבן
100 גרם קמח מלא
150 גרם מים רותחים
75 מ"ל שמן זית
1/4 כפית מלח

למילוי הכיסונים
1 ק"ג מנגולד
4־5 גבעולי בצל ירוק
4 כפות שמיר קצוץ
4 כפות פטרוזיליה קצוצה
1 גבעול כרשה קצוצה
2־3 מקלות סלרי קצוץ
2 שיני שום קצוץ
1/4 פלפל צ'ילי ירוק קצוץ
מלח, פלפל
2 לימונים סחוטים
5־6 כפות שמן זית
1 ביצה טרופה לסגירת הכיסונים

לרוטב היוגורט
2 גביעי יוגורט יווני דנונה 7%
1 כוס שמנת מתוקה לבישול 9%
30 מ"ל שמן זית
מלח, פלפל

לקישוט
גבינת פטה 5% מגוררת
ענף רוזמרין

אופן ההכנה

מכינים את בצק הכיסונים מעבירים למעבד מזון את כל מרכיבי הבצק חוץ מהמים הרותחים, ומעבדים דקה.

מוסיפים את המים הרותחים. ממשיכים לערבב עד לקבלת בצק הומוגני.

מפזרים מעט קמח על שולחן העבודה. לשים בידיים עד לקבלת בצק חלק.

מעבירים למקרר ל־3 שעות לפחות.

מכינים את המילוי מחממים שמן זית במחבת רחבה ומוסיפים שום, בצל ירוק ופלפל חריף. מטגנים 3 דקות.

מוסיפים את הכרשה הקצוצה וממשיכים לטגן עד הזהבה.

מוסיפים את כל העלים ומיץ הלימון וממשיכים לטגן עוד 10 דקות.

מעבירים הכל למסננת להגרת נוזלים.

מרכיבים את הכיסונים בעזרת מערוך או מכונת פסטה מרדדים את הבצק עד שיהיה דק מאוד, לעובי המינימלי האפשרי.

קורצים עיגולי בצק בעזרת כוס. במרכז כל עיגול מניחים כפית מהמילוי, מורחים מעט ביצה טרופה בשוליים ומקפלים לחצי ירח.

מכינים את רוטב היוגורט מערבבים בקערה את היוגורט, השמנת ושמן הזית. ממליחים ומפלפלים.

מכינים את המנה מבשלים את הכיסונים במים רותחים 3־4 דקות, עד שהם צפים.

שופכים את הרוטב למחבת רחבה ומביאים לרתיחה.

מעבירים את הכיסונים לרוטב שבמחבת, מבשלים יחד 3 דקות. מקשטים בגבינת פטה מגוררת ובעלי רוזמרין ומגישים.

פנקוטה יוגורט עם דבש, לימון ותבלינים

יוגורט ודבש תמיד השתדכו נהדר, תשאלו את היוונים. הקינוח שלפניכם הוא פרי השידוך הזה, והתבלינים מעניקים לו טוויסט חצוף.

פנקוטה יוגורט עם דבש, לימון ותבלינים. צילום: אנטולי מיכאלו
פנקוטה יוגורט עם דבש, לימון ותבלינים. צילום: אנטולי מיכאלו

החומרים ל־4 מנות
100 מ"ל יוגורט יווני דנונה 7%
250 מ"ל שמנת מתוקה לבישול 9%
30 גרם סוכר
4 גרם (כפית) ג'לטין
1 כפית מיץ לימון

לדבש המתובל
200 מ"ל דבש
2־3 ענפי תימין
1 מקל קינמון
1 מסמר ציפורן
1 כוכב אניס

לקישוט
מעט תימין
פלפל שחור גרוס (לא חובה)

אופן ההכנה
בוחשים את הסוכר לתוך השמנת, מביאים לרתיחה ומכבים את האש.

ממסים את הג'לטין ב־2 כפות מים קרים. מוסיפים את התמיסה לשמנת החמה ובוחשים היטב.
מוסיפים את היוגורט ומיץ הלימון. בוחשים היטב. יוצקים לקערות הגשה ומעבירים ל־4 שעות במקרר.

על מחבת יבשה קולים את כל התבלינים במשך 3־4 דקות, על אש גבוהה.

מכבים את האש ומוסיפים את הדבש. מניחים לדבש להתקרר עם התבלינים לפחות שעה, ואז מסננים את התבלינים החוצה.

יוצקים את הדבש המתובל על הפנה קוטה וזורים מעל מעט תימין ופלפל שחור גרוס (לא חובה).

צילום אנטולי מיכאלו | סטיילינג אינה גוטמן