בואו נדבר על כסף: השיחה שאתם צריכים לעשות עם הילדים שלכם

כסף הוא מונח אמיתי, וככל שהילדים שלכם יקדימו להכיר אותו כך ייטב להם (ובינינו, גם לכם). איך מתמודדים עם קריאות ה"בא לי" הבלתי פוסקות ומה הדין בדבר דמי כיס? הנה כל מה שאתם צריכים לדעת כדי להתחיל לחנך אותם להיות מבוגרים שיודעים מה ההבדל בין "רוצה" ל"צריך"

בואו נדבר על כסף. צילום: שאטרסטוק
בואו נדבר על כסף. צילום: שאטרסטוק
16 בינואר 2018

תוכן שיווקי | בנק הפועלים

אתם ודאי מודעים למגוון השיחות שתיאלצו לערוך עם הילדים שלכם במוקדם או במאוחר. "השיחה" המיתולוגית והבלתי נמנעת על היעדרן של החסידות, קבלת השונה ומיני שיעורים קטנים שילדים פשוט חייבים לעבור יגיעו אליכם במוקדם או במאוחר, אך את אחד השיעורים החשובים שיש לעבור אנחנו נוטים להשאיר בצד. אנחנו בטוחים שלא מעט מכם זוכרים את היום שבו "כסף" הפך להיות מונח אמיתי, כנראה באותו הזמן שבו הבנתם שהוא באמת לא גדל על העצים. המידע הזה לא צריך להגיע בהפתעה, והתנהלות כלכלית היא דווקא כן משהו שצריך לשתף בו את הילדים שלכם.

הנוסחה די פשוטה במקרה הזה. כשמחנכים ילד להתנהלות כלכלית נכונה ולחיסכון של כסף, הוא גדל להיות מבוגר בעל מודעות כלכלית גבוהה יותר. כמו כל דבר אחר בחייהם של ילדים, גם ערכו של כסף הוא נושא שצריך ללמוד ולהכיר. דחיית וניהול סיפוקים, סדרי עדיפויות וההבדל בין "רוצה" ל"צריך" הם שיעורים חשובים שנלמדים דרך משמעותו של כסף.

"בא לי, בא לי, בא לי!"

המפגש הראשון עם מערכת היחסים של הילדים שלכם עם כסף יהיה כנראה בשיאו של יום לחוץ. הילד ייגרר אחריכם למסע קניות ויפגוש בצעצוע, ממתק או משחק שבלעדיו החיים שלו לא יהיו שלמים. הנה לכם הזדמנות לדבר איתו על סדרי עדיפויות: האם הוא באמת צריך את הצעצוע הזה? האם קיימת חלופה שיסכים לקבל במקומו? האידיאל הוא שהוא יגיע למסקנה בעצמו שלא כל מה שהוא רוצה הוא גם צריך. במקרה הכי גרוע תיאלצו לגרור אותו בצרחות מחוץ לחנות. אף אחד לא אמר שלהיות הורים זה קל.

דמי כיס

זה לא פינוק ולא יגרום לילד שלכם לחשוב שהוא מקבל כל מה שהוא רוצה. ההפך, זו ההתמודדות הראשונית שלו עם תקציב. סכום שבועי ילמד את הילד להתנהל בתוך מסגרת כלכלית מסוימת. סביר להניח שבהתחלה הוא יבזבז הכל בבת אחת ויבקש תוספת, ואז תוכלו ללמד אותו את משמעות הבזבוז. נהלו עם הילדים פנקס או מחברת הוצאות, זה ישתלם לכם. חשוב לציין שלא מומלץ להתנות דמי כיס בעזרה בבית, בציונים או בהתנהגות טובה – הם לא עובדים אצלכם, הם פשוט תחת חסותכם עד שיוכלו להרוויח כסף לבד.

משחקים בכסף

אל תתביישו להכיר לילדים שלכם משחקים שקשורים בכסף, זה לא יהפוך אותם לחומריים ותאבי בצע, אלא ייתן להם מושג נוסף בנוגע להתנהלות עם כסף. משחקי קופסה כמו מונופול או משחקים אינטרנטיים כמו אלה המופיעים בפורטל הממשלה לילדים יעשו את העבודה ואפילו ייצרו לכם זמן איכות יחד.

היכון, הכן, קנה!

אל תוציאו את הילדים שלכם מההחלטות הפיננסיות שלכם. אתם לא מגנים עליהם בכך שאתם לא מערבים אותם בהוצאה המטורפת שלכם על קניות לבית, אלא גורמים להם לחשוב שהמכולת היא פשוט מקום קסום שבו מצרכים נמצאים ומושטים לעוברים ושבים. קחו את הילדים שלכם לקניות, התעכבו איתם על המחירים של המוצרים ויותר מזה – תנו להם לערוך קניות באמצעות תקציב שתיתנו להם.

העבודה הראשונה שלהם

אתם לא שולחים אותם למכרות הפחם של המאה ה־18, מבטיחים. ילדים מתבגרים מתחילים לבזבז כסף בעצמם, הם מבלים עם חברים וקונים בגדים ומותרות. עודדו אותם למצוא עבודה קלילה שלא מתנגשת עם מהלך הלימודים שלהם, זה יגרום להם לכלכל את עצמם ויותר מכל להעריך את המאמץ שדרוש כדי להרוויח כסף.

דן חסכן

לא משנה כמה לימדתם אותם על כסף ועל חיסכון, הילדים שלכם ככל הנראה לא יוכלו לממן לעצמם לימודים אוניברסיטאיים או דירה לבד. באמצעות חיסכון קטן כל חודש תוכלו לעזור להם להגשים את עצמם בצורה הטובה ביותר. דן חסכן, תוכנית החיסכון של בנק הפועלים, היא פתרון מעולה לכך. תוכניות החיסכון משלבות הפקדה בהוראת קבע עם הפקדות מזדמנות. תתחילו עכשיו, הם יודו לכם אחר כך.