עיריית תל אביב-יפו מתכננת: הצפון הישן יהפוך למרכז החדש
יהודה המכבי, זב'וטינסקי, פנקס, וייצמן ושאול המלך יקבלו תוספת של 20 אלף מ"ר בשטחי מסחר בחזיתות בניינים קיימים וחדשים, לטובת יצירת רשת רחובות מעודדי הליכתיות, אינטראקציה חברתית ומסחר, כך על פי התוכנית שתגיש העירייה לוועדת התכנון. תושבי האזור האמידים צפויים להיאבק בה
הצפון הישן, אותו אזור פריווילגי ומנומנם של תל אביב המשתרע בין נחל הירקון לפרישמן ובין אבן גבירול לים, עומד לעבור טרנספורמציה אורבנית. על פי דיווח של יובל ניסני בגלובס תביא השבוע העירייה לאישור הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה תוכנית שתוסיף 20 אלף מ"ר של שטחי מסחר בחזיתות הבניינים על הרחובות המרכזיים של הרובע, בהם יהודה המכבי, זב'וטינסקי, פנקס, וייצמן ושאול המלך.
>> תעצרו בצד: פקחי העירייה החלו לקנוס רוכבים ללא לוחיות זיהוי
>> מי שרוצה להציל את השידור הציבורי יצטרך להציל קודם את המדינה
מטרת התוכנית, בהתאם לתוכנית המתאר העירונית, היא לייצר עירוב שימושים אינטנסיבי יותר של מגורים, מסחר ומשרדים, מהלך שנחשב בקרב מתכנני ערים כמעודד עירוניות בריאה של רשת רחובות פעילים ומעודדי הליכתיות, אינטראקציה חברתית ומסחר. ארבעה מתוך חמשת הרחובות שבהם מתוכנן השינוי יוצאים מאבן גבירול מזרחה והחמישי (ויצמן) חוצה אותם, כך שיחד יווצר רצף חדש של רחובות עם חנויות, בתי קפה ומסעדות, כמו בלב העיר.
על פי נתוני הוועדה המקומית, לאזור המכונה "הצפון הישן" עומדות להתווסף 18 אלף יחידות דיור בשנים הבאות, בעוד אזורי המסחר בו דלילים וקטנים. את המחסור ימלאו שטחי מסחר בקומות הקרקע שבחזיתות הבניינים, כך שמבנים חדשים צפויים להיבנות על קו הרחוב ולא, כנהוג באזור, מאחורי חצר כניסה נאה, ולהיראות יותר כמו התוכניות להתחדשות חלקו הצפוני של אבן גבירול. על פי התוכנית המוצעת, חנויות יוכלו להיפתח גם בחזית מבנים קיימים, דבר שעשוי לעורר התנגדות חריפה בקרב תושבי הרובע האמידים.
עוד לפני ההתנגדויות הצפויות, מהלך כזה יהיה חייב לכלול גם פיתוח עירוני מאסיבי של תשתיות לוגיסטיות, הרחבת מדרכות, הצללה, ריהוט רחוב ותאורה כדי לייצר רחובות אטרקטיביים לציבור. חידוש כזה של המרחב העירוני יהיה תהליך של כמה שנים ועשוי להוסיף לא מעט לכאוס שכבר מייצרות עבודות הרכבת הקלה בארלוזרוב ובאבן גבירול, יחד עם עשרות פרויקטי הבנייה ברובע.
עצביהם של תושבי הצפון הישן כבר מרוטים אחרי שנים של תמ"א 38 בכל רחוב ותחת ענני האבק של פרויקט הרק"ל, והם צפויים לערום התנגדויות רבות לתוכנית המוצעת, מחשש שתשנה את אופי האזור ותפגע בערך הדירות. מ', תושבת אזור יהודה המכבי ב-20 השנים האחרונות, לא רואה איך התוכנית מסתדרת עם המציאות: "זה יהפוך את השכונה לגיהנום. אין כאן תשתיות לזה. איפה יפרקו סחורה לחנויות? איפה יחנו אנשים שיבואו לקנות ולבלות פה? ומי בכלל אמר שזה יעבוד, למה להרוס שכונה שעובדת נהדר לכל תושביה הנוכחיים על הימור כזה? העירייה תהיה חייבת לעשות מהלך של שיתוף ציבור ולתת הרבה הסברים. גר כאן ציבור חזק שלא יהסס להפעיל את כוחו כדי להיאבק בזה".
מומחה נדל"ן שפעול באזור ועיין בתוכנית אמר ל"טיים אאוט" ש"ברור לי שיהיה כאן מאבק רציני של התושבים. כולם רוצים לגור קרוב ללב העיר אבל ברחוב שקט עם חנייה כאילו הם גרים במודיעין. אישית אני חושב שבעיר שמתפתחת במהירות כמו תל אביב ובמיוחד ברובע 4, הכל צריך להתפתח. יבואו לשכונה עוד 60 אלף תושבים, אז צריך עוד סופרמרקטים ועוד בתי קפה ועוד שטחים ציבוריים. מקצועית אני חושב שזאת תוכנית טובה לאזור, מתבקשת, מחברת אותו ברצף ללב העיר, ובטווח הארוך של עשור קדימה היא תעלה את ערך הנכסים. זה יכול להיות סוג של מרכז העיר החדש".