הלב נפתח: מסעדות שנסגרו בצפון ובעוטף יתארחו בשכונת שפירא
היוזמות המרגשות לא מפסיקות: "חובות הלבבות", שבשגרה מתפקד כחלל אירוח וסדנאות בשכונת שפירא, לא ממש מתפקד מאז תחילת המלחמה, אז במקום להישאר תקועים בבית, הם החליטו לפתוח את שעריהם לטובת מסעדות מהעוטף והצפון שנאלצו לסגור, וההזמנות כבר מלאות
יוזמות הסיוע שענף הקולינריה מושיט לנפגעי המלחמה אינן מפסיקות להפתיע. לאחר שבשלב ההלם הראשוני הוקמו חמ"לים שהאכילו חיילים ואזרחים, שגרת החירום מפנה זרקור למסעדות בעוטף ובצפון שאינן פעילות כבר חמישה שבועות. ההוצאות נערמות, הכנסות אין והאופק גם הוא לא ממש נוסך תקווה, עד שננצח כמובן. לכן חלל האירוח והסדנאות "חובות הלבבות" שבשכונת שפירא נרתם לעזור, ופותח את הדלתות והמטבח כבית מארח למסעדות שנפגעו.
בשבוע הבא תגיע האורחת הראשונה, "טרטוריה מקומית" מהיישוב שומרה שבגבול לבנון. שתי הארוחות שתוכננו כבר סולד אאוט, וכעת יוצאת קריאה למסעדות נוספות להגיע, לבשל ולארח, ולהזריק זריקת עידוד נחוצה כל כך לתזרים המזומנים שלהן, ועל הדרך, לסועדים שרוצים לטעום משהו מאזור המלחמה, ולתמוך בנפגעיה.
"בעקבות המלחמה התחלנו פרויקט שנותן מקום למסעדות שנסגרו", אומרת הבעלים סיון דיין, אמנית ויזמת, שאחראית לפרויקט יחד עם מיטל הררי, מנהלת המכירות של חובות הלבבות. "תמיד אנחנו מארחים, ומאז שנכנסנו למלחמה ספגנו מכה קשה. כל האירועים התבטלו והצוות לא עובד. התחלנו לחשוב מה אפשר לעשות כדי להביא אנשים ולשמח, ומה עושים עם המקום למרות המצב". פוסט שפרסמו כהזמנה לשפים ומסעדנים וקשר אישי של שף המקום חי גיל עם בעלי טרטוריה מקומית, אורי צור (יחד עם עמית אמיר), הובילו לחיבור הראשון.
שני תאריכים נקבעו לשבוע הבא, והחיבוק התל אביבי לא איחר להגיע – תוך שעות ספורות כל המקומות נמכרו. "בשבעה באוקטובר יצאתי למסעדה כדי לבשל וכבר כשנכנסתי לאוטו הבנתי מהדיווחים את היקף האירוע. לא הספקתי אפילו לפתוח את השער והוחלט שאנחנו סוגרים", משחזר צור את השבועות האחרונים. "תוך יום עזבנו את הבית במתת ועברנו לתל אביב. המסעדה נשארה נעולה מאחור עם חומרי גלם, זיכרונות ואנרגיה טובה שנשארה בה. לאט לאט הבנו שחייבים לחזור לחיות וקיבלנו את ההצעה הנדיבה של חובות הלבבות להתארח ללא תשלום". הרצון לחזור הביתה לגליל עדיין מפעם, אך בשלב זה לא ברור כיצד תוכל המסעדה להמשיך ולפעול במקום שבו היא נמצאת. "כרגע אנחנו לא רואים מתי נוכל לחזור לארח על הגבול. ייקח זמן לשקם את תחושת הביטחון של האורחים".
ובינתיים בחובות הלבבות ממשיכים לחפש מסעדות שירצו להתארח ומעמידים לרשותן את המקום ואת תשתית האירוח – מנהל אירוע, עיצוב וכל השאר, וכמובן המטבח. "אנחנו רוצות לארח מסעדות שנפגעו מהצפון ומהעוטף. מקומות של חבר'ה צעירים כמונו שהקימו מסעדה וכרגע לא מסוגלים להפעיל אותה", מסבירה דיין, ומוסיפה שפעם בשבוע – בימי שלישי – המקום פתוח לכל מי שזקוק להתאווררות. אפשר להגיע באיזה הרכב שרוצים, לפגוש אנשים שגם הם במצב הזה, לפרוק ולהיטען. את הכיבוד תביאו מהבית, כי המטבח סגור, והמרחב המוגן נמצא ממש מעבר לפינה.
"במקום לשבת מול החדשות לבד בבית, אנחנו מתאספים, אנשים שלא מכירים זה את זה, ויושבים ליד השולחן. נוצרות שיחות מעניינות ובלי שהתכוונו נוצרה פלטפורמה להיכרויות", היא אומרת בחיוך אופטימי. "נמשיך עם המסורת כל עוד צריך ושכל אחד יבוא איך שהוא מרגיש".
חובות הלבבות 5, שלישי 19:00-23:00