ארבע רגליים טוב, שתי רגליים רע: חוות החופש קוראת לכם

בחוות החופש - מיזם ענקי להצלת חיות מתעשיית המזון - אין פינת ליטוף, אין אטרקציות ואין תוכנית עסקית. אם כך למה בכל זאת כדאי לקחת לשם את הילדים? כי מדובר במפגש בלתי אמצעי עם חיות שבדרך כלל הם יראו רק בסופר

חוות החופש (צילום: ספיר לוסטיגמן)
חוות החופש (צילום: ספיר לוסטיגמן)
13 בספטמבר 2017

לא היה פשוט לתאם ביקור בחוות החופש. לכאורה, מה יש להסתבך? הרי מדובר בעסק שמתקיים בלעדית מגיוס תרומות, מגדיר את עצמו כמרכז חינוכי, השיק הדסטארט שהגיע כבר לכמעט 400 אלף ש"ח ותלוי בפרסום כמו באוויר לנשימה. אך למרות כל זאת, התיאום עם המנהלות של החווה, הממוקמת במושב עולש שבעמק חפר, לווה בלא מעט שאלות: כמה נהיה? האם יהיו ילדים? האם בכוונת הילדים לגעת בשלב זה או אחר במי מהחיות? אולי כל הפרוצדורה הזו נשמעת לכם מייגעת, אולי לא משהו שמצדיק נסיעה לעמק חפר. אבל הכל מתוכנן ומוצדק. אחרי הכל, לא מדובר בפינת ליטוף. מדובר בחווה שמצילה חיות.

מיטל בן ארי ועדית רומנו, שתי נשות עסקים (אחת הגיעה מהייטק, השנייה משיווק בינלאומי), התחילו לגלגל את הרעיון של החווה לפני כארבע שנים. הרעיון היה להקים בית מחסה לחיות שברחו, או ניצלו בדרכים כלשהן, מתעשיית המזון. הן הכירו בתנועת Vegan Friendly והתלהבו מרעיון של חוות דומות בחו"ל, רק שבסופו של דבר מדובר במיזם שדורש קצת יותר מפעולות גרילה, הסברה ורצון טוב. כך שהניסיון של השתיים בניהול ובגיוס כספים היה משמעותי לא פחות מאשר האידיאולוגיה שלהן.

>> החוגים הכי טובים בתל אביב

"כרגע אנחנו מתמקדות בעיקר בתרומות, החל מפטרון וגיוס תרומות עד להדסטארט", אומרת בן ארי. התרומות כוללות גם גיוס משקיעים, אף שברור שהעסק אינו כלכלי בעליל. בחווה יש כרגע חיות מכל הסוגים בתעשיית המזון הישראלית למעט תרנגולות מטילות, כל חיה מקבלת "חדר" משלה וטיפול מותאם אישית. האינטראקציה הישירה של החיות עם הקהל נעשית ב"פעוטון" – חדר מגודר עם מצע קש ומזגן שאליו יכולות החיות להיכנס, להירגע ולפגוש במבקרים. ביום שבו ביקרנו בחווה היו בחדר זה כבש, תרנגול הודו, חתול (למה חתול? התקבלתם), תיש ושני חזירים. היחס למבקרים אדיב אבל מורכב. מצד אחד יש רצון להראות את המקום ואת החיות שבו, מצד שני הוא זהיר. החיות פה במקום הראשון.

בתיאבון! (צילום: ספיר לוסטיגמן)
בתיאבון! (צילום: ספיר לוסטיגמן)

"כרגע יש שתי מסגרות לביקור בחווה", אומרת רומנו, "התנדבות של שלוש שעות בחווה שמביאה לפה המון המון אנשים מכל הארץ; הדרך השנייה היא להירשם לסיור באתר, אבל כרגע מספר הסיורים מוגבל". ובן ארי מבהירה: "זה אף פעם לא יהיה כמו גן חיות, שאתה פשוט קונה כרטיס ונכנס אליו. חשוב לנו לשמור על רווחת בעלי החיים, מה גם שהדרך שלנו להשתפר וללמד היא דרך הסיור ודרך ההיכרות עם בעלי החיים".

כרגע זו חוות בוטיק, אבל הרצון הוא להתרחב, לא?

בן ארי: "זה תמיד יהיה בוטיק, גם אם יהיו פה 50 אלף חיות. זו לא טיפה בים, זה מיזם חינוכי. היינו יכולות ללכת על מקום בדרום או בצפון עם הרבה יותר בעלי חיים, אבל המטרה היא להביא לפה בני אדם שיפתחו קשר עם החיות שכבר נמצאות כאן. אלו חיות שמספרות סיפור של אינספור חיות אחרות, ואנחנו סומכים על הקהל שיבין את זה. זה מה שיקטין בסופו של דבר את היקף התעשייה, לא עוד 100 או 1,000 חיות פה בחווה. הרי מדובר בין כה וכה בטיפה בים".

חמוד! (צילום: ספיר לוסטיגמן)
חמוד! (צילום: ספיר לוסטיגמן)

ילדים מכירים חיות משק בעיקר מפינות ליטוף למיניהן, שזה ההפך המוחלט ממה שאתן עושות.

בן ארי: "זו בעיה. בפינות חי המטרה היא בידור, ובעלי החיים הם כלי. אצלנו בעלי החיים מייצגים משהו. בפינות ליטוף רוכשים את בעלי החיים, אנחנו לא".

רומנו: "בתפיסה שלנו זה דבר פסול. כל מקום שבו אתה משכן ישויות חיות למטרות שעשוע ולא למטרות שיקום, אתה לא תטפל בהן כמו שצריך, בעיקר כי טיפול עולה המון כסף. יש לנו פה טלה שהוא ניצול מפינת חי שפשוט לא השקיעה בו".

למחוץ! בקטע טוב (צילום: ספיר לוסטיגמן)
למחוץ! בקטע טוב (צילום: ספיר לוסטיגמן)

נוסף לדיסוננס שבין הרצון למשוך מבקרים ובין הרצון להכיר לקהל את תעשיית בעלי החיים דרך החיות המעטות שבחווה, יש עוד ניגוד אינטרסים (לכאורה): הרצון להציל כמה שיותר בעלי חיים מול העובדה שתעשיית בעלי החיים מעוגנת בחוק והחיות הנמצאות בה היו שייכות למישהו. בתחילת הדרך של הפרויקט נשמרו בעלי החיים באומנה אצל אנשים פרטיים, ומיקום הפרויקט נשמר בסוד.

בן ארי: "אנחנו פועלות מהיום הראשון לפי החוק, כי אם נפעל נגדו זה מסכן את כל המיזם".

רומנו: "לא נסכן את הפרויקט, אבל המטרה היא מלכתחילה לא ללכת נגד או לפתח קונפליקטים, אלא לגרום גם לרשויות ללכת איתנו. כשאתה בא ממקום של כבוד ובלי התנשאות אתה מצליח להגיע ליותר בני אדם. החווה הזאת כלל לא הייתה יכולה לקום בלי עזרה של בכירים במשרד החקלאות. אין קונפליקט. זה לוקח יותר זמן אבל זו הדרך".

חוות החופש, רחוב מורג, מושב עולש. לתיאום: 8987533־09 או freedom-farm.org.il

להשתתפות בפרויקט ההדסטארט של החווה

[interaction id="59b8dee02eb7fd0001bb2c70"]