טיפים בנפרד ומשכורת מסודרת: האם זכויות המלצרים יעוגנו בחוק?
כמעט כולנו היינו שם - פיקים שמוציאים את הנשמה ומשכורת שמתחלקת עם בעל הבית. הצעת חוק שעולה לדיון בכנסת מנסה להגן על המלצרים ולהבטיח את זכויות הבסיס שלהם
ב־70 אחוז מהמקרים, כשאתם יושבים במסעדה, פאב או בית קפה, אתם לא משלמים רק עבור מה שאכלתם, אלא גם את המשכורת של מי שהגיש את המנות. ביום ראשון (6.3) תיערך הצבעה בכנסת על הצעת חוק שנועדה לחייב את בעלי העסקים לשלם שכר מינימום למלצרים ולברמנים, נוסף לטיפים שהרוויחו מהלקוחות.
“'שיטת ההשלמות' שנהוגה כיום ברוב המסעדות, ולפיה המעסיק רק משלים לשכר מינימום אם הטיפים לא הספיקו, היא לא הגיונית. באיזה עוד ענף מעסיק משלם לעובד כמה מאות שקלים בלבד עבור חודש עבודה שלם?", אומר אלון לי גרין, מקים איגוד המלצרים ומוביל המחאה. “יש מיעוט מלצרים שעושים סכומים יפים מטיפים, רובם במסעדות היוקרה בתל אביב". נוסף על כך הצעת החוק מבקשת להשיג זכויות פנסיוניות למלצרים, שלא מגיעות להם היום על פי חוק. “בדיקה שערכנו העלתה שעובד ממוצע מבלה במלצרות לפחות שלוש שנים וחצי", מסביר גרין. "כמעט כל צעיר בתל אביב ממלצר או מִלצר בעבר, וככה כולנו סוגים תקופה משמעותית של זכויות אבודות".
טיפ לחיים
על הצעת החוק, שיזם ח"כ דב חנין, חתומים כבר 63 חברי כנסת, ומובילי המחאה מקווים שהתמיכה תתבטא גם בהצבעות. כדי לדאוג שזה יקרה מתוכננות כמה פעולות הסברה כמו סיבוב לחברי כנסת בפאבים ובמסעדות בירושלים. ביום ההצבעה יגיעו המלצרים לכנסת, וערב לפני כן יקיימו עצרת מחאה בכיכר רבין.
“הצלחנו לגייס להצעה הזאת תמיכה מכל קצות הקשת הפוליטית", אומר חנין. “אם ההצבעה הייתה נעשית על פי עמדתם העניינית של חברי הכנסת, אין ספק שזה היה עובר, אבל הבעיה היא שהדברים מתנהלים לעתים אחרת. גם למדינה יש אינטרס שענף המסעדות יהיה ענף מסודר ולא נחיה בעולם אפור שבו כל עסק פועל על פי ראות עיניו".
עם זאת נראה שבשטח התגובות סקפטיות. גלי (23), שמלצרה בשנים האחרונות בכמה מסעדות בתל אביב, חושבת שהצעת החוק חשובה אבל מתקשה להאמין שתעזור. “צריך לזכור שגם היום לפי החוק מעסיקים אמורים לשלם למלצרים", היא אומרת, “אז הם פשוט מדווחים כאילו נתנו שכר מינימום אחרי שלקחו את הטיפים אליהם. זו עבודה פיזית קשה ותובענית, וכל הזמן ברור לי שאם יפטרו אותי לא אקבל כלום".