הגבינות של מזרח העיר: מעדניית יום טוב נוחתת בשכונת נחלת יצחק

תושבי שכונת לוינסקי כבר יודעים שאין תחליף למטעמים של המעדנייה הוותיקה, שנוסדה בטורקיה בשנת 1947 על ידי יום טוב לוי, וכיום מופעלת על ידי נכדיו. עלי גפן ממולאים בעבודת יד, פרחי היביסקוס עם שמנת כבושים ביין לבן ושמן זית ועוד קסמים אכילים שזמינים מעכשיו לתושבי השכונה המזרחית (גיאוגרפית! רק גיאוגרפית!)
מעצם היותנו טיים אאוט תל אביב, אנשים בטוחים שאנחנו חיות עיר צעירות שתופרות את רחובות פלורנטין בטיול עם הכלב ומכירות כל דוכן אוכל נידח ביפו. חלקנו אכן כאלה, אבל תופתעו – יש בינינו גם אנשים שגרים בנחלת יצחק. וכל מי שגר בנחלת יצחק יזנק מאושר מהידיעה שסניף חדש של מעדניית יום טוב משוק לוינסקי נפתח בשכונה, כי את אופציות האוכל הטובות כאן אפשר לספור על יד אחת – הסלון של אייל שני, הראשון לשמו; מאפיית שרויטמן הנהדרת (מה יהיה עם התור בכניסה); ספוט הוופלים הוותיק בבט; וגם והמקסיקנית המעולה לה קטרינה. לכן כשמוסד ותיק מגיע לאזור, אי אפשר להמעיט בחשיבות האירוע.
>>
"בדקנו באפליקציות איפה יש הכי הרבה הזמנות, וגילינו את האזור של מזרח תל אביב, גבעתיים ורמת גן", מסביר הבעלים יומי (יום טוב) לוי, ומביט בחיבה בחלל המשופץ, "הבנתי שאין בסביבה הרבה מעדניות". בפרק הזמן הקצר שחלף מאז הפתיחה, ולמרות החפירות ברחוב ("לא נעים אבל אני לא מפחד. כבר עברתי את שוק לוינסקי"), נהנית המעדנייה מתנועת לקוחות ערה. לוי מספר שהלקוחות מגיעים בעיקר מהשכונה ומגבעתיים הסמוכה, אך יש גם כאלה שמגיעים מרחוק, קונים ותיקים שנמנעים מלהגיע לדרום העיר בגלל הבלגן בכבישים.

תקציר הדברים, למי שאינו בקי בשושלת הדליקטסים: מעדניית יום טוב נוסדה בטורקיה בשנת 1947 על ידי יום טוב לוי, סבו של יומי. בשנת 1969 עלה לוי הסבא לארץ ישראל, וזיהה את שוק לוינסקי כמקום הנכון להעתיק אליו את הדגים, הגבינות והחמוצים. ברבות השנים עבר העסק לידי הבן משה חיים לוי ז”ל ואשתו שמחה, שמגיעה תדיר לחנות בשוק לוינסקי ומכינה בעצמה חלק מהמוצרים.
כיום מנהלים את המעדנייה הנכדים יומי ואיתן לוי, שמדי פעם מעזים להרחיב את גבולות הגזרה הקונספטואלית, עד כה בעיקר בשוק לוינסקי – סנדוויצ'יה שנפתחה מול המעדנייה לפני מספר שנים והקדימה את זמנה, ו-Rehab, בר יין בשיתוף פעולה עם השפית רימה אולברה (אואזיס), שנסגר בעקבות המלחמה. בלוקיישן החדש של שכונת נחלת יצחק יוצא המותג יום טוב לראשונה מדרום העיר ומהמר על המזרח המתפתח.

אחרי שמצליחים לעבור את המחסומים ואת השינויים בהסדרי התנועה, מגלים שהמאמץ שצריך להשקיע כדי להגיע לחנות מצדיק את עצמו. על המדפים מונח כל טוב שוק לוינסקי, ועוד מוצרים שצר המקום מלהכילם בחנות הקטנה בדרום העיר: שמן זית וטחינה שמיוצרים במיוחד עבור יום טוב, נקניקים וגבינות (במקררים נפרדים כי המקום כשר), רטבים וחומצים, ממרחים וכבושים, תבלינים, זיתים ופסטה. מתוך אותו רצון לחדש וגם כדי להוזיל עלויות, משקיע לוי מאמץ בחיפוש אחר מותגים מוכרים פחות, באיכות שאינה נופלת מהמקור המוכר. מקרר אחד מוקדש לסלטים מתוצרת בית – סלט חצילים וסלט ביצים, מטבוחה וסלט טורקי, חציל מרוקאי פיקנטי ועוד ועוד. במקרר אחר תמצאו מוצרים קפואים של פסטה דלה קאזה ובורקס פוני, גם הוא מוסד ותיק משוק לוינסקי.
פרט למוצרי מזווה ודליקטסים תוכלו להזמין במקום פלטות גבינות, נקניקים ודגים לאירוח, במגשי חד"פ מתכלים. בקרוב יחזרו הסנדוויצ'ים המוגזמים "אבל לא לפי תפריט כמו אז, אלא פריסטייל כמו שעשינו בהתחלה. הלקוח יגיד מה הוא אוהב ולפי זה נבנה את הכריך". בתחום הזה מתכנן לוי שת"פ עם מאפיית שרויטמן, שאם יצליח הוא יניב סנדוויצ'ים עוד יותר טובים. לכל מה שתחליטו לאסוף אפשר לצרף בירה או יין ממבחר במחיר סביר – בקבוק מ-70 ש"ח ושניים ב-200 ש"ח ליינות, ולתפוס ספסל בגינה הסמוכה.

מבחינת מוניטין והייפ, גינת נהלל אינה מתקרבת כלל לגינות המפורסמות בעיר, אבל היא חמודה ושכונתית ומוצלת. אפשר גם לחצות את הכביש לגבעתיים, לתפוס פינה שקטה בגן פטאי ולהציץ בגינה הקהילתית הצמודה. כשירות נוסף לציבור, המעדנייה פתוחה בשישי עד שעות אחה"צ הדי מאוחרות, וגם לזה יש ליומי לוי נימוק משכנע. "ראיתי שבשתיים בצוהריים הכל נסגר, ואני רוצה להיות כאן דווקא כשאנשים הכי צריכים, לקראת שבת. גם אם יבוא רק לקוח אחד בין שתיים לארבע, אני אהיה כאן בשבילו".
עליית הנוער 14, ראשון-חמישי 9:30-18:00, שישי 08:30-16:00
המלצות לקנייה (בעצמנו בדקנו)
1. פרחי היביסקוס ממולאים שמנת כבושים ביין לבן ושמן זית
מוצר הדגל של המעדנייה שנולד כקוריוז בחג שבועות לפני כמה שנים ותפס בטירוף, פרחי היביסקוס מיובשים בחמיצות עדינה ממולאים קרם שמנת קטיפתי. 36 ש"ח ל-200 גרם.
2. טחינה לבנה של מותג הבית
משומשום אתיופי קלוי ומיובש באוורור, שיטה שבזכותה הטחינה נטולת נתרן.
18/34 ש"ח
3. מרציפן
אמיתי משקדים, גם כן בעבודת יד, לפי מתכון של סבתא מטורקיה. קלאסיקה בטעם של פעם.
40 ש"ח ל-200 גרם.
4. סרדינים מתוצרת Zallo
משומרים בשמן זית, קטנים וחמודים וללא עצמות, ילכו מעולה על לחם של שרויטמן מרוח בשכבה עבה של חמאה.
20 ש"ח.
5. עלי גפן ממולאים
בעבודת יד, לפי מתכון משפחתי, שמנמנים ונימוחים בחמיצות עדינה וללא טעם לוואי של חומרי שימור. אין מצב לצאת מהדלת בלעדיהם.
25 ש"ח ל-10 יחידות.