לאכול ולבכות: המנות הכי חריפות בתל אביב

קיבצנו עבורכם את המנות הלוהטות בעיר שיעשו לכם כוויה בפה לפי סדר קושי עולה

סום טאם במסעדת נאם. צילום: מתן כץ
סום טאם במסעדת נאם. צילום: מתן כץ
16 בינואר 2020

אם אתם מכורים לחריף ולא תשקטו עד שהלשון תבער והמצח יטפטף, הישארו עמנו. אם אתם לא מסוגלים אפילו לחשוב על חריף, ורק מלקרוא את הכותרת התחלתם להזיע, הישארו עמנו גם כן ותנו לנו רגע לספר לכם שלא צריך לומר נואש – חריף הוא כאב נרכש (כן, כאב ולא טעם), ופלפלים חריפים הם מעולים שבמעולים כי הם עשירים בוויטמינים, מגבירים את תחושת השובע והכי חשוב (בעיקר בחורף) הם מחזקים לנו את המערכת החיסונית. בגלל שיש לנו לב רחום, הלכנו מהקל אל הכבד. תכינו כוס חלב לכיבוי הבעירה ושאלוהים יעזור לכם.

פחות אבל כואב

טאקריה

כנפיים חריפות – כנפיים חריפות ברוטב צ'ילי חריף (34 ש"ח).
טאקריה

כנפיים חריפות, טאקריה (צילום: אמיר מנחם)
כנפיים חריפות, טאקריה (צילום: אמיר מנחם)

לה מעלה

טאקו קמרונס אי צ'ילס – טאקו שרימפס עם פלפלים חריפים (42 ש"ח).
לה מעלה

טאקו קאמרונס או צ'ילס, לה מעלה (צילום: נועם ביינרט)
טאקו קאמרונס או צ'ילס, לה מעלה (צילום: נועם ביינרט)

מונאר

חציל – תבשיל חצילים מעושנים, חומוס, בצל צרוב. מוגש עם אוטאפם (46 ש"ח).
מונאר

חציל, מונאר (צילום: אסף קרלה לוולט ישראל)
חציל, מונאר (צילום: אסף קרלה לוולט ישראל)

מן טן טן

טאן טאן ראמן – ציר על בסיס עוף או חזיר, מוגש עם אטריות, במבו שוט, ביצה רכה ובשר טחון בבישול ארוך, עם מחית שעועית יפנית אדומה, צ'ילי וטחינה (68 ש"ח).
מן טן טן

פנטסטיק

קוקטייל בלאדי שרה – שום שחור, וודקה אבסולוט, ספייסי בייקון, רימונים, חומץ שרי, ווסאבי, חרדל, רוזמרין ושמן כמהין (58 ש"ח).
פנטסטיק
להזמנת שולחן בפנטסטיק

בלאדי שרה, פנטסטיק (צילום: אנטולי מיכאלו)
בלאדי שרה, פנטסטיק (צילום: אנטולי מיכאלו)

שורף בפה

אייבי

צלחת חריפים – אריסה, חמאת סחוג, פלפל מותסס, פלפל חריף מטוגן עם שום וזעתר טרי (19 ש"ח).
אייבי

גוצ'ה

מוקיקה ברזילאית – תבשיל של פירות ים בחלב קוקוס ועגבניות, צ'ילי חריף טרי, בזיליקום, שום וג'ינג'ר. מוגש לצד קערת אורז שתעזור להתמודד עם החריפות (93 ש"ח).
גוצ׳ה

מוקיקה ברזילאית, גוצ'ה (צילום: נמרוד סונדרס)
מוקיקה ברזילאית, גוצ'ה (צילום: נמרוד סונדרס)

ג'ירף

הפיליפינית החריפה – אטריות ביצים עם עוף, חלב קוקוס, קארי אדום, בצל ירוק, בוטנים וכוסברה (59 ש"ח).
ג׳ירף
להזמנת שולחן בגי׳רף 

הפיליפינית החריפה, ג'ירף (צילום: יונתן בן חיים)
הפיליפינית החריפה, ג'ירף (צילום: יונתן בן חיים)

האנוי

ספייסי סולט קלמרי – קלמרי במלח, פלפל סצ'ואן, צ'ילי חריף, בצל ירוק, שום וסלרי ביין אורז סיני (44 ש"ח).
האנוי

ספייסי סולט קלמרי, האנוי (צילום: טליה רוזין)
ספייסי סולט קלמרי, האנוי (צילום: טליה רוזין)

התאילנדית בסמטת סיני

פאננג טלה – פירות ים, קארי אדום עם בוטנים, חלב קוקוס, רוטב דגים, למון גראס, כפיר ליים ובזיליקום תאילנדי (82 ש"ח).
התאילנדית בסמטת סיני
להזמנת שולחן בתאילנדית בסמטת סיני

פאננג טלה, התאילנדית בסמטת סיני (צילום: דור שרון)
פאננג טלה, התאילנדית בסמטת סיני (צילום: דור שרון)

טאיזו

מולים – פתיתי צ'ילי, קריספי שום, גולדן סירופ, סויה בהירה (94 ש"ח/74 ש"ח לחצי מנה).
טאיזו
להזמנת שולחן בטאיזו

מולים, טאיזו (ציום: יפית שמחה)
מולים, טאיזו (ציום: יפית שמחה)

טנקה

צאשו ראמן – ציר בשר לבן, טארה (רוטב השף), צ'אשו (בטן חזיר), אטריות, ירקות וביצה (62 ש"ח).
תבואות הארץ 1 תל אביב, 058-7874949

צאשו ראמן, טנקה (צילום: נעמי מרוז)
צאשו ראמן, טנקה (צילום: נעמי מרוז)

לונג סנג

פלפלים חריפים ממולאים – פלפלים חריפים ממולאים בבשר בקר, קלמרי ושרימפס קצוצים ברוטב הויסן (88 ש"ח).
אלנבי 44 תל אביב,  03-5163769

נאם

נאם טוק – נתחי סינטה צרובה עם בצל ירוק, בצל סגול, כוסברה, כפיר ליים, נענע, צ'ילי, קאו קוואה ולימון (55 ש"ח).
נאם

נאם טוק, נאם (צילום: אנטולי מיכאלו)
נאם טוק, נאם (צילום: אנטולי מיכאלו)

פורט סעיד

צלחת מלאה בדברים חריפים – מטבוחה, אריסה, חריף ירוק, חריף מטוגן ויוגורט (26 ש"ח).
פורט סעיד

צלחת חריפים, פורט סעיד (צילום: אריאל עפרון)
צלחת חריפים, פורט סעיד (צילום: אריאל עפרון)

חורך את הלשון והנשמה

איסאן

פאד גראפאו – בשר בקר קצוץ מוקפץ עם שום, בצל לבן וירוק, צ'ילי חריף, לוביה אסיאתית ובזיליקום. מוגש עם אורז מאודה וביצת עין מעל (59 ש"ח).
רבי עקיבא 22 תל אביב, 050-4441426

פאד גראפאו, איסאן (צילום: אסף קרלה)
פאד גראפאו, איסאן (צילום: אסף קרלה)

בית תאילנדי

פאד פיקנג פה נאה – בקר עסיסי מתובל בג'נגל קארי (מחית שורשים כתושה במכתש ועלי), חצילים תאים ובזיל תאי (92 ש"ח).
בית תאילנדי
להזמנת שולחן בבית תאילנדי

פאד פיקנג פה נאה, בית תאילנדי (יונתן בן חיים)
פאד פיקנג פה נאה, בית תאילנדי (יונתן בן חיים)

טנאת

צלחת חריפים – רוטב אווזה אדום עם פלפל שאטה, תערובת תבלינים, ג'ינג'ר, שום וחרדל טחון ; רוטב אווזה ירוק עם פלפלים ירוקים, פטרוזיליה, כוסברה, שום וג'ינג'ר ; סירות פלפל ירוק חריף ממולאות עגבנייה קצוצה, בצל סגול, שום ולימון (22 ש"ח).
צ׳לנוב 27 תל אביב, 03-5222829

צלחת חריפים, טנאת
צלחת חריפים, טנאת

מסקל

אגואצ'ילה – שרימפס כבוש בליים, מלפפון, בצל, כוסברה, מי צ'ילי קרים (46 ש"ח). מושלם לצד מרגריטה קלאסית.
ויטל 2 תל אביב, 03-5187925

אגואצ'ילה, מסקל (צילום: זיו ארליך ורוני פזהר)
אגואצ'ילה, מסקל (צילום: זיו ארליך ורוני פזהר)

צפרה

עוף סיני פריך – רוטב שזיף כתום עוקצני, צ'ילי, ג'ינג'ר, נענע וכוסברה (94 ש"ח). המנה הזו מקבלת בכל 16 לינואר, לכבוד יום החריף הבינלאומי, בוסט של חריפות עם תוספת רסק צ'ילי רד סבינה הבנרו בשתי רמות: "השתגעת", ו"אין אחריות לכוויות לשון ונזקים אחרים".
צפרה

עוף סיני פריך, צפרה (צילום: יח"צ)
עוף סיני פריך, צפרה (צילום: יח"צ)

מחוץ לעיר

ואם כל זה לא מספיק לוהט בשבילכם, אתם מוזמנים במהלך שבוע הבא למסעדת פדריק במודיעין שתערוך בין ה-19-23 בינואר פסטיבל פלפלים חריפים שבו יוגשו, לצד תפריט המסעדה, מנות חריפות כמו: פלפלוני פדרון מטוגנים במילוי דג קוד עם קרם פלפלים ספרדי (52 ש"ח) ; סנדוויץ' בשר בבישול ארוך עם פלפלי חלפניו וצ'יפוטלה, אבוקדו, ספייסי מיונז וטבעת בצל קריספית (69 ₪). מי שיעמוד באתגר המנה החריפה ויסיים את כל הכנפיים החריפות (52 ש"ח) יקבל את המנה על חשבון הבית.
ישפרו סנטר, הקדר, מודיעין מכבים רעות. 08-8560644

כנפיים חריפות, פדריק (צילום: אסף קרלה)
כנפיים חריפות, פדריק (צילום: אסף קרלה)

להפוך לישות של אור: חוויה רוחנית עם חריף

זה מתחיל בחוש הראייה. אחרי שעוברים את השלב הראשוני, כשהמוח אומר לך "תפסיק עם זה מייד ותברח", הראייה מתחדדת. משהו בשדה הוויזואלי משתנה, נוספת איזו הילה לדברים, הצבעים הופכים ברורים יותר. עם כל ביס שנכנס לפה זה מתגבר. אחר כך זה מתפשט לכל הגוף: מהפנים לצוואר ואז לידיים, לרגליים, לעורף, לגב. העור כולו בוער, הנקבוביות נפתחות כמו פילינג בגיהינום שמהר מאוד הופך לפילינג בגן עדן. אם רק מסכימים להתמסר לחריף הזה ולתת לו לקחת אותך לאן שהוא רוצה, הכאב הופך לעונג ששמור למלאכים בלבד. אתה בוער, העולם בוער, והאש הזו היא הדבר הכי נעים שאפשר לדמיין.

בכלל ביקשתי מנה עם חריפות מעודנת. הגענו לאכול במסעדת איסאן שבשוק הכרמל, שמגישה מנות המבוססות על המטבח של המחוז באותו שם בצפון מזרח תאילנד, וחברי חובב החריף והאתגרים ביקש מנה חריפה במיוחד, כמו שהם מכינים לעצמם. "לא", אמרה לו בעלת המקום, "אל תבקש כאן דברים כאלה". היא הביטה בו, הוא הביט בה. הוא סימן לה "כן" עם הראש. היא סימנה לו "מוות" עם העיניים. הוא התעקש. לאחר כרבע שעה הגיעו הצלחות. כמובן שהחליפו במנות שלנו, ואני קיבלתי את הכישוף שאותו רקחו במטבח. עד שהבנתי מה קרה הפנים שלי בערו. ידעתי באותם רגעים שמעולם לא חוויתי חריף כזה ולכן החלטתי להתמסר לחוויה.

על פי וויקיפדיה, "חריפות היא תחושה ייחודית לחוש הטעם, בה נוצרת הרגשה של צריבה, חום או כאב בקולטני החום בלשון ובחך בעת אכילה או שתייה של מאכלים מסוימים". ישראלים אוהבים חריף, אבל בדרך כלל באופן שמוסיף משהו למנה, איזו שכבה של צריבה נעימה שפותחת את חוש הטעם לשלל הטעמים של המנה. חריפות ברמה שהוגשה לי באיסאן היא דבר מסדר אחר לחלוטין. לא מדובר בתוספת לטעמים. במצב כזה אין טעמים בכלל. אני אפילו לא זוכר מה אכלתי, מה הייתה המנה. היה שם חריף בלבד, אידאת החריפות בכבודה ובעצמה.

במצב כזה, אסור להפסיק לאכול. כל שנייה ללא פעילות היא כמו להביט מטה אל התהום, חייבים להישיר מבט. אחרי כמה דקות של אכילה הפסקתי להרגיש את החריף. הפסקתי להרגיש בכלל. הפכתי לישות של אור. אתם חושבים שאני מגזים, אבל השתתפתי בכמה וכמה טקסים שמאניים עם חומרים יותר פוטנטיים מפלפל חריף. ובכל זאת, באמצע השבוע, ביום סתמי בצהריים, חוויתי חוויה רוחנית עם חריף שלא אשכח לעולם. בפעם הבאה שאתם מגיעים לאיסאן, או לכל מסעדה תאילנדית שמציעה חריף אמיתי לאמיצים במיוחד, לכו על זה. ותזכרו: אף פעם לא להפסיק ללעוס.

נדב נוימן