לאכול ולבכות: המנות הכי חריפות בתל אביב
קיבצנו עבורכם את המנות הלוהטות בעיר שיעשו לכם כוויה בפה לפי סדר קושי עולה
אם אתם מכורים לחריף ולא תשקטו עד שהלשון תבער והמצח יטפטף, הישארו עמנו. אם אתם לא מסוגלים אפילו לחשוב על חריף, ורק מלקרוא את הכותרת התחלתם להזיע, הישארו עמנו גם כן ותנו לנו רגע לספר לכם שלא צריך לומר נואש – חריף הוא כאב נרכש (כן, כאב ולא טעם), ופלפלים חריפים הם מעולים שבמעולים כי הם עשירים בוויטמינים, מגבירים את תחושת השובע והכי חשוב (בעיקר בחורף) הם מחזקים לנו את המערכת החיסונית. בגלל שיש לנו לב רחום, הלכנו מהקל אל הכבד. תכינו כוס חלב לכיבוי הבעירה ושאלוהים יעזור לכם.
פחות אבל כואב
טאקריה
כנפיים חריפות – כנפיים חריפות ברוטב צ'ילי חריף (34 ש"ח).
טאקריה
לה מעלה
טאקו קמרונס אי צ'ילס – טאקו שרימפס עם פלפלים חריפים (42 ש"ח).
לה מעלה
מונאר
חציל – תבשיל חצילים מעושנים, חומוס, בצל צרוב. מוגש עם אוטאפם (46 ש"ח).
מונאר
מן טן טן
טאן טאן ראמן – ציר על בסיס עוף או חזיר, מוגש עם אטריות, במבו שוט, ביצה רכה ובשר טחון בבישול ארוך, עם מחית שעועית יפנית אדומה, צ'ילי וטחינה (68 ש"ח).
מן טן טן
פנטסטיק
קוקטייל בלאדי שרה – שום שחור, וודקה אבסולוט, ספייסי בייקון, רימונים, חומץ שרי, ווסאבי, חרדל, רוזמרין ושמן כמהין (58 ש"ח).
פנטסטיק
להזמנת שולחן בפנטסטיק
שורף בפה
אייבי
צלחת חריפים – אריסה, חמאת סחוג, פלפל מותסס, פלפל חריף מטוגן עם שום וזעתר טרי (19 ש"ח).
אייבי
גוצ'ה
מוקיקה ברזילאית – תבשיל של פירות ים בחלב קוקוס ועגבניות, צ'ילי חריף טרי, בזיליקום, שום וג'ינג'ר. מוגש לצד קערת אורז שתעזור להתמודד עם החריפות (93 ש"ח).
גוצ׳ה
ג'ירף
הפיליפינית החריפה – אטריות ביצים עם עוף, חלב קוקוס, קארי אדום, בצל ירוק, בוטנים וכוסברה (59 ש"ח).
ג׳ירף
להזמנת שולחן בגי׳רף
התאילנדית בסמטת סיני
פאננג טלה – פירות ים, קארי אדום עם בוטנים, חלב קוקוס, רוטב דגים, למון גראס, כפיר ליים ובזיליקום תאילנדי (82 ש"ח).
התאילנדית בסמטת סיני
להזמנת שולחן בתאילנדית בסמטת סיני
טאיזו
מולים – פתיתי צ'ילי, קריספי שום, גולדן סירופ, סויה בהירה (94 ש"ח/74 ש"ח לחצי מנה).
טאיזו
להזמנת שולחן בטאיזו
לונג סנג
פלפלים חריפים ממולאים – פלפלים חריפים ממולאים בבשר בקר, קלמרי ושרימפס קצוצים ברוטב הויסן (88 ש"ח).
אלנבי 44 תל אביב, 03-5163769
נאם
נאם טוק – נתחי סינטה צרובה עם בצל ירוק, בצל סגול, כוסברה, כפיר ליים, נענע, צ'ילי, קאו קוואה ולימון (55 ש"ח).
נאם
פורט סעיד
צלחת מלאה בדברים חריפים – מטבוחה, אריסה, חריף ירוק, חריף מטוגן ויוגורט (26 ש"ח).
פורט סעיד
חורך את הלשון והנשמה
איסאן
פאד גראפאו – בשר בקר קצוץ מוקפץ עם שום, בצל לבן וירוק, צ'ילי חריף, לוביה אסיאתית ובזיליקום. מוגש עם אורז מאודה וביצת עין מעל (59 ש"ח).
רבי עקיבא 22 תל אביב, 050-4441426
בית תאילנדי
פאד פיקנג פה נאה – בקר עסיסי מתובל בג'נגל קארי (מחית שורשים כתושה במכתש ועלי), חצילים תאים ובזיל תאי (92 ש"ח).
בית תאילנדי
להזמנת שולחן בבית תאילנדי
טנאת
צלחת חריפים – רוטב אווזה אדום עם פלפל שאטה, תערובת תבלינים, ג'ינג'ר, שום וחרדל טחון ; רוטב אווזה ירוק עם פלפלים ירוקים, פטרוזיליה, כוסברה, שום וג'ינג'ר ; סירות פלפל ירוק חריף ממולאות עגבנייה קצוצה, בצל סגול, שום ולימון (22 ש"ח).
צ׳לנוב 27 תל אביב, 03-5222829
מסקל
אגואצ'ילה – שרימפס כבוש בליים, מלפפון, בצל, כוסברה, מי צ'ילי קרים (46 ש"ח). מושלם לצד מרגריטה קלאסית.
ויטל 2 תל אביב, 03-5187925
להפוך לישות של אור: חוויה רוחנית עם חריף
זה מתחיל בחוש הראייה. אחרי שעוברים את השלב הראשוני, כשהמוח אומר לך "תפסיק עם זה מייד ותברח", הראייה מתחדדת. משהו בשדה הוויזואלי משתנה, נוספת איזו הילה לדברים, הצבעים הופכים ברורים יותר. עם כל ביס שנכנס לפה זה מתגבר. אחר כך זה מתפשט לכל הגוף: מהפנים לצוואר ואז לידיים, לרגליים, לעורף, לגב. העור כולו בוער, הנקבוביות נפתחות כמו פילינג בגיהינום שמהר מאוד הופך לפילינג בגן עדן. אם רק מסכימים להתמסר לחריף הזה ולתת לו לקחת אותך לאן שהוא רוצה, הכאב הופך לעונג ששמור למלאכים בלבד. אתה בוער, העולם בוער, והאש הזו היא הדבר הכי נעים שאפשר לדמיין.
בכלל ביקשתי מנה עם חריפות מעודנת. הגענו לאכול במסעדת איסאן שבשוק הכרמל, שמגישה מנות המבוססות על המטבח של המחוז באותו שם בצפון מזרח תאילנד, וחברי חובב החריף והאתגרים ביקש מנה חריפה במיוחד, כמו שהם מכינים לעצמם. "לא", אמרה לו בעלת המקום, "אל תבקש כאן דברים כאלה". היא הביטה בו, הוא הביט בה. הוא סימן לה "כן" עם הראש. היא סימנה לו "מוות" עם העיניים. הוא התעקש. לאחר כרבע שעה הגיעו הצלחות. כמובן שהחליפו במנות שלנו, ואני קיבלתי את הכישוף שאותו רקחו במטבח. עד שהבנתי מה קרה הפנים שלי בערו. ידעתי באותם רגעים שמעולם לא חוויתי חריף כזה ולכן החלטתי להתמסר לחוויה.
על פי וויקיפדיה, "חריפות היא תחושה ייחודית לחוש הטעם, בה נוצרת הרגשה של צריבה, חום או כאב בקולטני החום בלשון ובחך בעת אכילה או שתייה של מאכלים מסוימים". ישראלים אוהבים חריף, אבל בדרך כלל באופן שמוסיף משהו למנה, איזו שכבה של צריבה נעימה שפותחת את חוש הטעם לשלל הטעמים של המנה. חריפות ברמה שהוגשה לי באיסאן היא דבר מסדר אחר לחלוטין. לא מדובר בתוספת לטעמים. במצב כזה אין טעמים בכלל. אני אפילו לא זוכר מה אכלתי, מה הייתה המנה. היה שם חריף בלבד, אידאת החריפות בכבודה ובעצמה.
במצב כזה, אסור להפסיק לאכול. כל שנייה ללא פעילות היא כמו להביט מטה אל התהום, חייבים להישיר מבט. אחרי כמה דקות של אכילה הפסקתי להרגיש את החריף. הפסקתי להרגיש בכלל. הפכתי לישות של אור. אתם חושבים שאני מגזים, אבל השתתפתי בכמה וכמה טקסים שמאניים עם חומרים יותר פוטנטיים מפלפל חריף. ובכל זאת, באמצע השבוע, ביום סתמי בצהריים, חוויתי חוויה רוחנית עם חריף שלא אשכח לעולם. בפעם הבאה שאתם מגיעים לאיסאן, או לכל מסעדה תאילנדית שמציעה חריף אמיתי לאמיצים במיוחד, לכו על זה. ותזכרו: אף פעם לא להפסיק ללעוס.
נדב נוימן