זה הזמן להציל את קפה שפירא. תל אביב צריכה מקומות כאלה

מרכז קהילתי אמיתי. קפה שפירא (צילום: אנטולי מיכאלו)
מרכז קהילתי אמיתי. קפה שפירא (צילום: אנטולי מיכאלו)

בפוסט מדכא עד כאב בפייסבוק חשף הבעלים של קפה שפירא, יונתן ברגמן, כי המקום עומד על סף סגירה. במהלך העשור לקיומו הפך בית הקפה ללב הפועם של שכונת שפירא ולאחד המקומות המיוחדים בעיר. אסור לתת למקום כזה להיסגר. אז מה עושים? בתור התחלה, פשוט בואו

14 בנובמבר 2024

>> ***עדכון 18.11:*** לאחר פרסום הידיעה נפתח קמפיין giveback לגיוס תרומות להצלת בית הקפה. לוחצים כאן ועושים משהו טוב למען העיר הזאת
מצבו של ענף המסעדנות בתל אביב קריטי ומאוד לא יציב, כמו שיודע כל מי שעוקב אחר מדור האוכל שלנו בחודשים האחרונים. עשרות מסעדות, מזללות בתי קפה וברים כבר נסגרו, מאות אחרים נאחזים בציפורניים כדי לשרוד עוד חודש ולקוות שמשהו ישתפר. אבל גם בתוך הצונאמי המחריד הזה שמאיים לסחוף אלפי עסקים ועובדים שהופקרו על ידי הממשלה, יש רגעים שצריך לומר "די". עד כאן. תל אביב יכולה לספוג הרבה חדשות רעות, אבל היא לא יכולה לתת לקפה שפירא להיסגר.

>> מי יציל את המסעדנים: 11 מסעדות נסגרו תוך פחות משבועיים
>> חיים כהן מגיע לבני ברק: "מרים" מציגה יוקרה כשרה ומנחמת

בפוסט מדכא עד כאב חשף יונתן ברגמן, הבעלים של בית הקפה המיוחד שהפך ללב הפועם של שכונת שפירא, כי המקום עומד על סף סגירה וביקש מקהל לקוחותיו להגיע לקפה ולבלות בו בהמוניו כדי לשפר את התזרים ולהצליח לשרוד.

הלב הפועם של השכונה. קפה שפירא (צילום: יפעת יוגב)
הלב הפועם של השכונה. קפה שפירא (צילום: יפעת יוגב)

"בתוך המצב הכואב והבלתי אפשרי שנוצר עקב כל מה שכולנו עמוק בתוכו בשנה האחרונה – מלחמה ללא אופק, מיתון, עליית חומרי הגלם, קפיצה בשכר דירה, ובצל שעולה 8 ₪ – אנחנו עומדים על הסף מבחינה כלכלית", כתב ברגמן. "הקפה אינו מצליח לעמוד בכל התחייבויותיו הכלכליות, ולצערי, כמו ענף המסעדנות כולו, עומד על סף סגירה. רגע לפני נקודת האל-חזור, אנחנו קוראים לכם לבוא, לרכוש בקפה, להביא אירועים לרחבת הקפה – תוכן, יומולדת, ערב תרבות, חוג, או כל מה שעולה בדעתכם – לתמוך, לשתף, לספר לחברים ובכללי להזכיר לכולנו שאנחנו קהילה עמוקה, ואנחנו יכולים לעשות שינוי גם אם הוא נקודתי".

קפה שפירא הוקם לפני עשור בשכונה שהייתה אז הכי קשוחה בתל אביב, הרבה לפני גל הג'נטריפיקציה הגדול שמשנה אותה בימים אלה, והפך עד מהרה למרכז קהילתי שוקק. זה קרה לא מעט בזכות הרחבה הנדיבה שסביבו שטופחה עם השנים והפכה אותו לאחד מבתי הקפה הכי בלתי ניתנים לשכפול בעיר, כולל שלל אירועי תרבות וקהילה שהחצר שלו מארחת. זה הפך אותו גם לאחד מבתי הקפה האהובים בעיר, כוכב קבוע במצעד בתי הקפה של המדור "העיר שלי". העובדה שהוא ניצב על סף סגירה מטלטלת את השכונה והציפה את עמוד הפייסבוק שלו בתגובות נסערות, הצעות ייעול ורעיונות לסיוע.

עשייה משותפת. יונתן ברגמן (משמאל) עם שף חגי אבירם (צילום אמנון האס)
עשייה משותפת. יונתן ברגמן (משמאל) עם שף חגי אבירם (צילום אמנון האס)

רק לפני חודש וחצי התארח ברגמן מעל עמודים אלה, לכבוד אירוע שערך בקפה ביום הולדתו ה-50, ובין 50 הדברים ששיתף באותו טור, התגאה בעיקר ב"להצליח להנכיח אותנו כאנשי שפירא על הרחבה הזו, שלפני רגע הייתה סתם אדמת ספר ובעשר שנים האלה הפכה להיות קרקע עבור העשייה המשותפת (גינת עצי פרי, ספינת ילדים, גינת תבלינים, גינת סוקולנטים, מרחב להתכנסות, מקום בטוח, מקרר קהילתי). בעצם, להיות מתנ"ס עצמאי של כולנו".

המתנ"ס מפוצץ. הרחבה של קפה שפירא (צילום: באדיבות קפה שפירא)
המתנ"ס מפוצץ. הרחבה של קפה שפירא (צילום: באדיבות קפה שפירא)

כעת, כאמור, נמצא המתנ"ס העצמאי הזה במצוקה גוברת. "לקפה יש הוצאות מעבר להוצאות של בית קפה רגיל. אנחנו משקיעים שעות רבות (שעות צוות בתשלום) בכל שבוע בניקיון של הרחבה, לשמור אותה יפה ונקייה עבור כולנו", פירט ברגמן בפוסט שלו השבוע. "שילמנו במשך שנים את תשלום המים עבור הגינה הקהילתית, משלמים חשמל ותאורה עבור המקרר הקהילתי, ותורמים בכל חודש אוכל בסכום של 1,500 ₪ למספר נזקקים קבועים. אנחנו נענים ומשקיעים בכל אירוע וסופגים את עלויות התפעול. הקפה רוצה וחייב להמשיך להיות בית לכל זה ועוד, אך בפועל אינו יכול לעמוד בהוצאות האלו.

ככה זה התחיל. הקמת קפה שפירא, 2014 (צילום: באדיבות קפה שפירא)
ככה זה התחיל. הקמת קפה שפירא, 2014 (צילום: באדיבות קפה שפירא)

"במהלך השנים הקפה היה בית לאלפי אירועים ומפגשים ללא תשלום וחופשיים לכולם", הוסיף ברגמן. "יש אמת וכוונה מוצקה מאחורי הבחירה להיות לא סלקטיביים ולתת בית לכל יוזמה שעולה. במהלך השנים עשינו בחירות רבות שהיו מנוגדות לתפיסה כלכלית, ורבות היו במחיר הפסד מול תועלת חברתית-קהילתית, מול להמשיך וליצור, מול להמשיך ולהיות תקווה. היום, בתנאים שנוצרו, זה בלתי אפשרי, ואנחנו צריכים אתכם איתנו, באמת. אחרת, עם כל הכאב, לא נוכל להמשיך ולהיות פה". אז אתם יודעים מה לעשות עכשיו, כן?
קפה שפירא, רלבג 15, א'-ה' 23:00-08:00, שישי 16:30-08:00. עוד פרטים על אירועים ועניינים בעמוד הפייסבוק של קפה שפירא