תל אביב מזנקת בדירוג הערים היקרות בעולם
למרות, בגלל או בלי קשר לקורונה? מדד האקונומיסט מצביע על עלייה של העיר למקום ה-5 בדירוג השנתי, לפני ניו יורק וקופנהאגן
ברכו את העיר שלנו במזל טוב. לפחות לפי המדד השנתי של האקונומיסט עלינו למקום ה-5 ברשימת הערים היקרות ביותר בעולם. אם תהיתם, בשנה הקודמת הגענו למקום ה-10. כבר ממש קרובים למדליה. במרחק נגיעה. תקווה אולימפית. ועירנו מגיעה לשם לא סתם, אלא בעיתוי חד פעמי, קשוח: קורונה, אבטלה, מיתון, מרכזי ערים ריקים, עסקים קורסים, תל אביב בתרדמת.
המדד של האקונומיסט נערך כל שנה ב-30 השנים האחרונות על ידי זרוע המחקר של העיתון (Intelligence Unit). העיקרון שלו יחסית פשוט: הוא מודד מחירים של כ-140 מוצרים ושירותים שכיחים בכ-130 ערים ברחבי העולם. בין לבין נערכים ממוצעים בין מחירי הרף הגבוהים של המוצר או השירות לבין אלה הנמוכים (לפי דולר אמריקאי).
אבל בואו נשים לרגע בצד את החישובים הכלכליים למיניהם, מה לנו ולכלכלה, ונתרכז בעניין מהותי אחד: אמנם יקר מאוד לחיות פה בעירנו, זה אפילו לא עניין חדש, אבל זה לא אומר שאנחנו מרוויחים הרבה. ואני מדבר כמובן על אלה שעדיין מועסקים בעבודה קבועה ולא נזרקו בשל משבר הקורונה למעגל האבטלה, או אלה שמשרתם או היקף עבודתם קוצץ.
העניין הוא שהמדד הזה אמנם מתפרסם עכשיו, אבל הבדיקות נערכו בספטמבר – בערך כשנכנסנו לסגר שני, או במלים אחרות – בזמן קורונה ולא לפני. כלומר: סביר שרובנו החלטנו להצטמצם כלכלית בשל המשבר, לעתים קרובות הצמצום פשוט נכפה עלינו כי אין תרבות, ספורט, חיי לילה, מסעדות ופנאי, אפילו זמן על הכביש או בכלל בדרכים. אז אולי הוצאנו פחות וחסכנו – אבל המחירים נותרו גבוהים מאוד.
קחו למשל את מחירו של קילו לחם. לפי המדד, הוא עולה כיום בתל אביב 5.93 דולר, בזמן שלפני עשור הוא עלה 3.36 דולר. בפריז היקרה מאיתנו מחירו של קילו לחם דווקא ירד: מ-9.09 דולר ב-2010 ל-6.1 דולר במדד הנוכחי. מגמה דומה מתקיימת גם בערים מערביות נוספות במעלה הטבלה כגון ציריך, הונג קונג ואוסקה.
הצד השני של המטבע הוא כמובן בעלי העסקים שנאבקים לשרוד, כל אחד ושיקוליו הכלכליים. למכור יקר? להשאיר סחורה במחירים דומים? להכריז על מבצעים כדי שיקנו? בין לבין עברנו סגר ראשון ואז סגר שני והחלטה על פתיחה תחת מגבלות ואז שוב סגירה, וזה משתנה בין חנויות רחוב, קניונים, בתי קפה, מסעדות ושלא נדבר על ברים וחיי לילה. בקיצור – כולם פה סובלים, מי יותר ומי פחות.
אפר וטבק: איך עבר השבוע הראשון של מחירי הטבק החדשים?
הערים שלפנינו בטבלה, אגב, הן ציריך, פריז והונג קונג במקומות הראשונים, סינגפור במקום הרביעי ואנחנו במקום החמישי ביחד עם אוסקה. אחרינו ברשימה: ג'נבה, ניו יורק, קופנהאגן ולוס אנג'לס. בקיצור: יש עוד לאן לשאוף, ומעניין כיצד ישפיע משבר הקורונה בטווח הארוך – אם בכלל ישפיע על יוקר המחיה פה (לטוב או לרע). על דבר אחד ישנו קונצנזוס בין הערים שנמדדו: בעידן הקורונה התבלטה העלייה במחירים של מוצרי טבק ופנאי, קחו מזה מה שתיקחו.