טרנד המיינדפולנס כובש גם את הברים בתל אביב
רקיחת תמציות תוצרת בית תוך שימוש בכל חלקי הפרי, הימנעות ממוצרים מן החי, משקאות עם תכולת אלכוהול נמוכה ומודעות אקולוגית: עולם הברים נוטש את התדמית הפרועה ומתחיל לחשוב לפני כל לגימה
טבעונות, שמירה על איכות הסביבה והקפדה על אורח חיים בריא נמצאות במרכז השיח הקולינרי זה כמה שנים. היה זה רק עניין של זמן עד שהנושאים הללו יעלו גם על שולחנות הבר, אבל איך הופכים צריכת משקאות אלכוהוליים – על פניו אנטיתזה לכל אורח חיים בריא – לחלק מהמגמה המודעת?
במשך שנים הקפידה תעשיית האלכוהול לטפח את התדמית הפרועה, כי אין דבר עצוב יותר מבר סחי. כעת גם המעוז האחרון נכבש ואפילו אנשי האלכוהול נאלצים לחשב מסלול מחדש.
מגמות Root to Stem ו־Nose to Tail שנוגעות למניעת בזבוז וניצול מרבי של חלקי בעל החיים והצמח במסעדות, מתורגמות מאחורי הבר ל־root to shoot. בברים רבים בעולם כבר לא נועצים אוטומטית קש בקוקטייל, ואם כן – הוא כנראה עשוי מחומר מתכלה. מפיות ושאר מוצרי נייר זוכים לאותה התייחסות מצמצמת. הוכחה ממסדית לחיבור בין אלכוהול לאיכות הסביבה התקבלה לפני שנתיים: מדריך 50 Best, המדרג את המסעדות הטובות בעולם, ויצרנית הוודקה Ketel One הכריזו על דירוג ברים בעלי מודעות סביבתית תחת הכותרת The sustainable bar revolution. בשנת 2019 הוענק הפרס ל־Bar Trigona מקואלה לומפור. מלבד שימוש בכל חלקי הפרי והימנעות ממוצרי פלסטיק ונייר, נימק המדריך את הזכייה בתמיכה בחקלאות מקומית. אפילו השם Trigonaמתייחס לזן דבורים בסכנת הכחדה, שמייצרות דבש חמוץ־מתוק שמשתלב בקוקטיילים.
בהמשך ישיר לקיימות עומדת הטבעונות. בכל עיר שמכבדת את עצמה ניכרת בשנים האחרונות עלייה במספר הברים הטבעוניים בשעה שבתל אביב – בירת הטבעונות העולמית להזכירכם – צריך לחפש ממש טוב. סנונית ראשונה למיינדפול דרינקינג מושקת בימים אלה בבר הקוקטיילים דאבל סטנדרט כתפריט קוקטיילים שמתייחס לחומרי גלם, לשימוש בהם ולהשפעתם על הגוף. "שמנו לב לשינויים בתרבות הצריכה והשתייה ולקחנו בחשבון במה אנו משתמשים מבחינת בריאות, ערכים תזונתיים והתחשבות בסביבה", אומר הבעלים יותם שילה. "יצרנו קוקטיילים ללא סוכר לבן או בהמתקות עדינות באגבה ומייפל. אנחנו מנסים להשתמש בחומר גלם ככל האפשר ולייצר פחות פסולת. הכנסנו קשים מתכלים מעמילן תירס, וכתחליף לחלבון ביצה אנחנו משתמשים בטפיוקה. מדי פעם אנו נתקלים באורח שהערכים האלה חשובים לו מתוך בריאות או עיקרון, והתפריט נותן מענה. לא רצינו ללכת רק לכיוון low ABV (תכולת אלכוהול נמוכה) אלא לעורר מודעות לקיימות ולבריאות, ועדיין להיות שגרירים של קוקטיילים".
מגמת low ABV שמזכיר שילה מלווה את התעשייה זה זמן מה ונחשבת כחלק ממגמת המיינדפול דרינקינג, וכבר זוכה אפילו לבמה בארץ. אפרול שפריץ נחשב למשקה אופנתי, ובפונטנה של קבוצת האימפריאל רוב התפריט מורכב מקוקטיילים בעצימות נמוכה. בחו"ל נחשבת קטגוריית Zero Proof למנוע צמיחה, ורשת הבריאות האמריקאית Whole Foods Market זיהתה גמילה מאלכוהול כאחד מעשרת הטרנדים לשנת 2020.
"אנשים התחילו להפחית אלכוהול בדרינקים כדי לא לאבד את זה", אומר שחף טל מנכ"ל בית הספר לברמנים זמן אמיתי. "זו מגמה עולמית שמדברת על כך ששתייה אינה בהכרח שוות ערך לרצון להשתכר, ושכדי לחוות אלכוהול לא צריך באמת ללכת עד הסוף. אפשר להמשיך את הערב בתחושת ריחוף קלה דרך אלכוהול מדולל בתוספים או משקאות שמלכתחילה הם מונמכי אלכוהול".
בלונדון, ממובילות המגמה, מודאגים מהשפעת ה־ NOLO (No and Low) על מוסד הפאבים. תנועת Club Soda – קהילה בינלאומית שפועלת לשינוי הרגלי שתייה – תופסת תאוצה ומקיימת קורסי גמילה אונליין, פעילויות חברתיות ו־Dry Pub Crawls. יצרניות אלכוהול לא מפגרות מאחור: בארץ כבר ניתן להשיג בירות היינקן 0.0 ופאולנר ללא אלכוהול, ובחו"ל Seedlip נחשב לדבר החם הבא – התזקיק הראשון בעולם ללא אלכוהול שמבוסס על צמחי תבלין ואפונה. במסעדת פאט דאק הממושלנת כבר מגישים אותו לאורחים וגם ב־ Lyaness היורש של Dandelyan, הבר מספר 1 בעולם.
מתי אצלנו? נקווה שזו רק שאלה של זמן.
4 טיפים למיינדפול דרינקינג
למה לשתות בעצם?
בכל פעם שאתם מתיישבים על הבר שאלו את עצמכם למה אתם שותים – האם מתוך שמחה או כדי לטשטש משהו? אם התשובה א', לכו על זה. אם אתם בונים על אלכוהול כקביים להתגבר על בעיות, חפשו פתרון אחר או לפחות הסחת דעת שתשבור את ההרגל.
מה יש בדרינק?
אף ברמן לא יתבאס אם תשאלו ממה מורכב המשקה שהזמנתם. לגיטימי להיות טבעוני, נמנע מגלוטן או סתם בעל מצפון סביבתי ולבקש קוקטייל מתאים. שימו לב לעמדת הברמן, לחיתוכי חומרי הגלם, לסוג הקשים (רצוי מתכלים ועדיף בכלל בלי) ולכמות מפיות הנייר שמושלכות לפח.
פחות אלכוהול
אם כבר שתיתם דרינק או שניים ואתם רוצים להמשיך לבלות, אפשר לעבור לטוניק נקי או מתובל או לג'ינג'ר ביר. מבחינה חברתית האפקט זהה, וכשתעלו סטורי אף אחד לא יידע שאין בכוס אף טיפת אלכוהול. באותה נשימה העדיפו ברים שמוזגים כוס מים אפילו בלי לבקש.
טייק איט איזי
שימו לב לכל לגימה ונשמו את הטעם והארומות בכל החושים. נסו ליצור סביב עצמכם בועה, להתנתק מהסביבה ולהתרכז רק בהנאה מהמשקה. כשהכוס מתרוקנת שימו לב להשפעת האלכוהול וזכרו שאם שותים לא נוהגים, גם לא בקורקינט.