עם הגעת ביירון והגשם המשמעותי הראשון, מסעדות העיר רק חיכו לרגע הנכון לשלוף את תפריטי החורף, שמלאים בתבשילים מנחמים, מנות צרפתיות מרשימות וקלאסיקות שחוזרות לשמור על הטמפרטורה. הדרך הכי טעימה להתחמם בעונה הקרירה הקצרה
החורף הישראלי הגם-ככה-לא-יותר-מדי-חורפי מרגיש קצר מתמיד השנה, וכנראה שהיינו צריכים לחכות לעומק דצמבר כדי לחוות גשם משמעותי ראשון. וזה אומר שעד עכשיו המסעדות המתינו בסבלנות כדי לשלוף אתהמרקים המושלמים, ואת המנות שמושלמות לאכילה על רקע צלילי הגשם. אבל הה הם הגיעו, ואנחנו לא מבזבזים רגע כדי לדלג בין שלוליות לעבר מסעדות העיר ולטעום מנות חורפיות טעימות, כי ביננו – אף אחד לא יודע כמה מהר הסו-קולד-חורף הזה יגמר.
1. ביף קורמה | מה פאו
בענייני אוכל שמבעיר אש בגוף אפשר לסמוך על המטבח ההודי. באווירה החמימה במסעדת מה פאו, החורף מתפוגג מול ביף קורמה – קערה גדושה נתחי בשר בקר נימוחים בבישול ארוך בניחוחות גראם מסאלה, שזורקים את הדמיון למומבאי הצבעונית והחמה. המנה מוגשת עם אורז ושני תבשילים לבחירה, בנדיבות שתרכיב לכם ארוחה שלמה.82 ש"ח.
זבולון 7, תל אביב ובמשלוח

2. חמין | יוליה בנמל
אין כמו צלחת חמין מהבילה כדי להשאיר את ביירון מחוץ לדלת. ייצוג מעולה לתבשיל החורפי ולמטבח היהודי כולו תמצאו בפופ אפ בבל'ה ביוליה בנמל, שמקים לתחייה את המסעדה האיקונית מפעם. בסופי שבוע (חמישי-שבת) מכינים כאן צ'ולנט כהלכתו עם קוביות אונטריב, קישקע עסיסי, שעועית, גריסי פנינה, תפוחי אדמה וביצה חומה, הכנה מושלמת לשנ"צ שבע ומגרגר בפוך. 96 ש"ח.
האנגר 2, נמל תל אביב, ובמשלוח

3. חומוס פטריות | רובע א'
עוד נוסטלגיה שקמה לתחייה מפונדקי דרכים ומסעדות בתחנות דלק, אם כי בגרסה מעודכנת, תמצאו במסעדת רובע א' הנהדרת: "חומוס פטריות", מחווה למנה המיתולוגית מגרגרי חומוס עטופים בטחינה, פטריית יער בג'וספר (במקום שמפיניון בניחוח קופסת שימורים), יוגורט, תטבילה ופיתה מתנור אבן לניגוב. אין דבר שמחמם את הלב יותר מזיכרונות, למרות שהמחיר לא דומה בכלל לפעם – אבל נגד זה אין כנראה מה לעשות, עד הבחירות לפחות.86 ש"ח.
יהושע התלמי 18, תל אביב

4. ז'ו דה בף | פאלט
למרות יוקר המחייה ובגללו השתדלנו להישאר מתחת לרף מאה השקלים, אבל הדליקטס הצרפתי הקלאסי הזה מתאים לרשימה חורפית כמו עץ כריסמס לגאלרי לפאייט (מי שהיה מבין): לחי עגל בבישול ארוך ארוך, 12 שעות, משכשכת ברוטב מלטף, עמוק וסמיך. רק לטבול כף בקערה, להעמיס פירה ועליו בשר מהביל ולהודות להשם של הצרפתים על הגאונות שלהם במטבח.118 ש"ח.
שד' ירושלים 22, יפו

5. קוקלות פקיילע | שאבי
מפגש שאבי בפלורנטין מזכיר בתפריט ובצניעות שלו מקומות מפעם, עוד לפני שאוכל היה טרנד והצגה. השפית דניאל שמיר, שמעידה על עצמה שהיא מבשלת "אוכל של אנשים", מכינה לכבוד העונה הגשומה (בינתיים) קוקלות פקיילע – כיסוני סולת שמנמנים ממולאים בשר בבישול ופקיילע ממנגולד שרוף, הכלאה בין קוקלה טוניסאית לקובה סיסקה מרוקאית. מומלץ בחום, ולא חשוב מאיזו עדה אתם.58 ש"ח.
המעון 5, רביעיית פלורנטין, תל אביב

6. פרמז'נה די מלנזנה | רומנו
שכבות חציל, עלי ריחן, פרפום עגבניות סוער, מוצרלה די באפלו וערימות של פרמז'ן – אפשר להגיד על הפואטיקה של איל שני מה שרוצים, אבל ביס אחד ממנת השכבות היפהפייה הזו שולח גלי חום נעימים עד לקצות האצבעות, גם ברגליים. ובכלל בחורף כיף ברומנו מתחת לתנור, להשקיף מהמרפסת ולהאזין לגשם שבחוץ.47 ש"ח.
דרך יפו 9, תל אביב

7. ניוקי פריזאי | הוטל מונטיפיורי
למה לא להישאר בפריז אם אפשר, ותפריט החורף של הוטל מונטיפיורי בהחלט מרפרר לעיר האורות והרומנטיקה. מנת ניוקי פריזאי ברוטב בר בלאן עם ורמוט קמומיל, וניל, פלפל לבן ופטריות שיטאקי נולדה בעקבות חיבור שנוצר בדמיונו הפורה של שף ברק חסן בין ורמוט עתיר אוממי ופטריות מגידול מקומי ארטיזנלי. ועם כזו תוצאה ארומטית מיוחדת, שיישאר ביירון ויביא גם את החברים שלו. 84 ש"ח.
מונטיפיורי 36, תל אביב

8. כרישה וקומטה | הלנה
אין ברירה אלא להכריז על הרשימה הזו כשובו הבלתי מעורער של המטבח הצרפתי, כי גם בהלנה חוצים לכבוד החורף את הגבול מספרד לצרפת. למשך חודש המקום כולו יפעל כבר יין צרפתי, Helena Bar à Vin, וכבר שמנו עין על כרישה עם קומטה מיושנת 18 חודשים – סינרגיה בין הירק החורפי העדין לגבינה מתקתקה, חמאתית ונמסה בכלי חרס, הכי קרוב שניתן למצוא בעיר כרגע לפונדו.58 ש"ח.
תרס"ט 6, תל אביב

9. שיפוד פטריות וסלרי | נואמה
שף מושיקו אברהם מתניע את סרוויס הערב החדש בנואמה עם תפריט שנשען על חומרי גלם חורפיים מובהקים. שיפוד פטריות ושורש סלרי עם קציפת סלרי אוורירית וקטיפתית מניח בצלחת אחת טעמי אוממי מובהקים בצירוף מחמם ופותח תיאבון, שמאפשר להמשיך את הארוחה ולראות אילו עוד הפתעות יש לשף המוכשר בשרוול.68 ש"ח.
נחלת בנימין 59, תל אביב

10. רוטולו | נונו
לא תמיד צריך להמציא את הגלגל ויש קלאסיקות שמחזיקות שנה אחרי שנה, וממשיכות לנגן סרנדה על בלוטות הטעם. זה בדיוק המקרה עם הרוטולו בנונו – גלילי פסטה ממולאים בדלעת מקורמלת, בטטה ותרד עם ריקוטה, פטה ופרמז'ן ברוטב רוזה. כשהמנה יוצאת מהטאבון לוהטת ומפתה, קשה להתאפק ולא לחטוף כווייה בלשון, אבל מניסיון – תנו לה כמה דקות כי ההשקעה משתלמת.72 ש"ח.
הרב אשי 16, רמת אביב, תל אביב

