יאסו: המנות היווניות המוצלחות ביותר בתל אביב
השמות שוברים את השיניים אבל בשביל גירוס, טירופיטה וקלפטיקו שווה להתאמץ. לכבוד יום העצמאות של יוון והקיץ שמתקרב בצעדי ענק אספנו את המנות היווניות הטובות בעיר, ויש לא מעט מהן
אוזריה נקסט דור | סופלאקי
בסופלאקי בר של השפית אביבית פריאל אביחי יש כמה וכמה וריאציות על אוכל הרחוב היווני, חלקן מתקרבות למקור (פרגיות, לבן) ואחרות נועזות יותר. הפייבוריט שלנו הוא סופלאקי שקדי עגל עם צזיקי וירקות קלויים בתוך פיתה, שעוטפת הכל כמו מתנה לגרגרנים (46 ש"ח).
אולימפוס | קציצות פראסה
כשמדברים על קלאסיקה יוונית-בלקנית אי אפשר שלא להזכיר את אולימפוס. במסעדה הוותיקה (נוסדה בשנת 1932) יש לא מעט מנות שוות מהמטבח היווני, אבל את האליפות לוקחות בקלות קציצות פראסה רכות, שחומות ושמנמנות (13 ש"ח ליחידה).
אלבי | גירוס
בטברנה השמחה בשוק הפשפשים, היכן שהבוזוקי והאוזו זורמים כמים, מוגשת גרסת חלוקה לסטריט פוד היווני האולטימטיבי: גירוס מתערובת בשר בקר, עגל ופרגית, עם טחינה וחריף מתוצרת בית ובצל על האש, כשהכל מונח על פיתה שסופגת את הטעמים (69 ש"ח).
אלבי, עולי ציון 6 (שוק הפשפשים) יפו, 077-4417072
גרקו | פאבה
המקבילה היוונית לחומוס היא למעשה קרם חלק מאפונה צהובה שמוגש באופן מסורתי עם בצל סגול ושמן זית, ובגרקו מקבל תוספת זיתים ופלפל חריף. אפשר לקבל את הפאבה כמות שהיא או עם תוספות שהופכות את הניגוב לארוחה שלמה: פרגית, כרובית צלויה, גירוס עגל וכבש ותמנון (48-78 ש"ח).
הצועניה | קלפטיקו
תבשיל הגנבים (קלפטיס = גנב ביוונית) הוכן במקור בבור באדמה כדי שהעשן לא יתגלה. השף אלון ברנע החליף את הטכניקה המסורתית בכלי מכוסה בבצק, והוא מתבל את הכבש ביין לבן, שום ושאלוטס. כל מנה מונחת בנייר אפייה, נאפית עד שהבשר נופל מהעצם ומוגשת עם ציר כבש (92 ש"ח).
הצועניה, שמעון הצדוק 18 (השוק היווני) יפו, 03-5521333
חיים רפאל | מוסקה
למוסקה של המעדנייה הוותיקה בשוק לווינסקי יש טעם של בית וקהל מעריצים אדוק. היא עשויה משכבות בשר וחצילים שחומות וסקסיות ומספיקה לזוג רעב או למשפחה ממוצעת (45 ש"ח למגש במשקל כ-700 גרם9.
יאסו | טירופיטה
במסעדה היוונית של השף אביב משה (מסה, קוואטרו) תקבלו גרסה מקורית מלוחה-מתוקה לטירופיטה, מאפה גבינות יווני פריך ומתפצח. כאן מדובר בבצק פילו מגולגל במילוי גבינת עיזים וגבינת שמנת חצי קשות על קרם סלק עם תערובת אגוזים, דבש ותימין (54 ש"ח).
פאראקאלו | ספנקופיטה
הקלאסיקה היוונית הזו היא מאפה שחום ופריך במילוי גבינות ותרד, מסוג הדברים שבאים טוב בכל שעה ביממה. את הספנקופיטה מלווה סלט רוקט חמוץ-מריר ורענן, ונוף שישגר אתכם בדמיון לאיזשהו אי קסום (46 ש"ח).
סלאס | צזיקי וסלקים
הצזיקי במסעדה החדשה של המאסטר שף אור גינסברג מפתיע במרקם סמיך וקטיפתי כמו באתונה, בזכות לבנה מתוצרת בית משובצת בקוביות מלפפון (החלק הקשיח בלבד), גרידת לימון, שמיר ונענע. על הצזיקי מונחים סלקים מזוגגים מתוקים ולידו תקבלו מיני-פיתות רכות לניגוב (31 ש"ח).
קלמטה | עלי גפן וחלומי
ים כחול כמעט כמו ביוון הוא פנורמה מושלמת לנשנש מולה עלי גפן קטנטנים בעבודת יד במילוי אורז על סלסת חצילים פיקנטית וגבינת חלומי צלויה פריכה ושחומה. קוקטייל אוזו של המאסטר ברמן אריאל לייזגולד בכלל ישדרג את המנה לרמת חווייה תיירותית (38 ש"ח).
שבתאי היפה | סלט יווני
לכאורה אין פשוט ממנו ודווקא בגלל זה נוטים במסעדות להעמיס על הסלט היווני דברים מיותרים. אצל שבתאי היפה הוא מורכב מעגבניה, מלפפון, בצל סגול, רוקט, גבינת פטה ואורגנו, ורק המחיר מזכיר שכאן זה לא אתונה ( 35/55 ש"ח).