בנויה לתלפיות: 6 המסעדות הכי מומלצות בשכונה החיפאית

שכונת תלפיות מסתמנת כספוט החם הבא של חיפה, עם סצנה של בתי קפה, ברים ומסעדות שלגמרי שווים שעה נסיעה

גספצ'ו מלון ופרושוטו במסעדת תלפיות (צילום: אילן פרון)
גספצ'ו מלון ופרושוטו במסעדת תלפיות (צילום: אילן פרון)
6 ביוני 2019

תלפיות

תלפיות היא מסעדת שוק כמו שהבסטה היא מסעדת שוק. שתיהן ממוקמות בלוקיישן עממי, אך המטבח הוא לגמרי פיין דיינינג. השף אילן פרון, לשעבר ננוצ'קה והרברט סמואל ודור שני למסעדנות (אביו היה הבעלים של מסעדת החצר, עם בני אמדורסקי, בשנות ה־70), מגדיר את תלפיות כמסעדת Market to Table, כי כל חומרי הגלם מגיעים מהשוק, בעיקר דגים ופירות ים טריים. בכל שבועיים בממוצע התפריט משתנה בהתאמה לעונתיות של הים ושל השוק, למשל סביצ'ה של לוקוס סלעים עם ענבים שחורים וזרעי כוסברה מקורמלים; ומולים בציר חזיר ועוף עם למון גראס ותבלינים אסייתיים, אויסטרים, וונגולי ולובסטרים. היצירתיות והטריות מלוות בתפריט יין מוקפד, חבילה שמזכה את החמארה הפשוטה למראה בהערכת פודיז ומבקרי מסעדות. הקשוח שבהם אף הגדיר אותה כאחת משתי המסעדות הטובות בארץ.

סירקין 28 חיפה, 04-6992296

מסעדת תלפיות (צילום: אילן פרון)
מסעדת תלפיות (צילום: אילן פרון)

פיצרייה תלפיות

למעט שם, מיקום, יחסי שכנות והסתמכות על תוצרת השוק, אין קשר בין מסעדת תלפיות ופיצרייה תלפיות. מאחורי הפיצרייה עומד תומר אברג'יל, שאחרי קריירה בהוטל מונטיפיורי וסושיאל קלאב ובחו"ל אצל תומס קלר ומריו בטאלי, הבין שהוא רוצה לעשות מטבח רחוב איטלקי פשוט ואותנטי, אך ברמה גבוהה. "החלטתי על פיצרייה ככותר שנעים יותר לאוזן. את המושג טרטוריה פחות מכירים, ולא רציתי להגדיר את עצמי כמסעדה פאנסית", הוא מסביר. הפיצה, דקה ופריכה בסגנון נאפולי, מגיעה כמרגריטה בסיסית (45 ש"ח) עם אפשרות לתוספת ירקות עונתיים ופרושוטו או פפרוני (65־70 ש"ח). נוסף לה יש בתפריט הצנוע פסטה וניוקי בעבודת יד ומנות דגים ופירות ים טריים, קוקטיילים קלילים ויין. כשעושים אוכל טוב לא צריך לעשות רעש.

סירקין 30 חיפה, 04-9071727

פיצרייה תלפיות (צילום: דניאל שניאורסון)
פיצרייה תלפיות (צילום: דניאל שניאורסון)

ג'רבה

על משקל "לאכול, להתפלל, לאהוב", בג'רבה מאמינים ב"לטייל (בשוק), לאכול ולג'מג'ם". הבעלים יפה שמילוביץ', חצי תוניסאית בגנטיקה ובשלנית מוזיקאית בנשמה, מתמחה בסנדוויץ' תוניסאי: גרסה קלאסית עם ביצה קשה, תפוחי אדמה, טונה, לימון כבוש מתוצרת בית ורוטב מקבובה, או כקומפלט בתוספת אנשובי וצלפים (28 ש"ח). בגלל מודעות תזונתית, שמילוביץ' אינה מטגנת את הפריקסה. במקום זאת היא משתמשת בבגט מחמצת מתוצרת מאפיית לחם עיניים הסמוכה, שמתמחה בלחמי בריאות (כדאי להיכנס אם אתם כבר פה). נוסף לסנדוויץ' תוניסאי יש בתפריט בריק במילוי ביצה ותוספות (תפוחי אדמה, טונה, צלפים ועוד), מנות לטבעונים וללא גלוטן, ולימון כבוש בצנצנת לקנות הביתה.

סירקין 21 חיפה, 050-7263796

HQRN

המקום הכי מגניב והיפסטרי בשוק ואולי בחיפה כולה נמצא בשולי המתחם, בחנות לא גדולה ולא מעוצבת כלל. השף שחר סיון (לשעבר ביסטרו וניה) חבר לעמותת ארץ עיר, ארגון שפועל לקידום קהילתיות עירונית בכל הארץ על ידי יצירת קהילות שיתופיות, יזמות חברתית ופיתוח תעסוקה. אביב נגבי, שעובדת עם העמותה, חיפשה דרך להפוך את הרחוב לנעים יותר, והבינה שאחת הדרכים לעשות זאת היא להביא אנשים. "הקרן", כך קוראים למקום בעל השם הבלתי אפשרי לקריאה, מכנס תחת קורת גג אחת מוזיקה של די.ג'ייז מתחלפים, הרצאות, סדנאות יצירה, מסיבות ואירועי תרבות שוליים. התפריט פלואידי באותה מידה: מהודי טבעוני דרך בורשט וכיסנים רוסיים ועד מה שמתחשק למי שבאותו יום מאייש את המטבח. שעות הפתיחה זורמות גם כן, רצוי להתעדכן בפייסבוק.

סירקין 7 חיפה

המבשלה

הלב האלכוהולי של השוק נמצא במבשלת בירה קטנה וארטיזנלית. הבעלים אריק גרנות מאמין בשיטות הכנה מסורתיות ללא שימוש בלתת נוזלי או CO2 ממקור חיצוני. בקומה שמעל הבר מתבשלות בירת חיטה בהירה, לאגר פילזנר, IPA משישה סוגי לתת וחמישה סוגי כשות, ואייל בלגי בחוזק 8.5% אלכוהול. הדבקות במסורת מאפיינת גם התפריט שמלווה את הבירה, שגרנות קורא לו אוכל פועלים: שקשוקה, חומוס, פאי רועים, מוסקה, המבורגר ומנות על בסיס חומרי גלם מהשוק. המחיר מצחיק, 20־33 ש"ח למנה, 15 ש"ח לשליש בירה ו־20 ש"ח לחצי. בקרוב תעבור המבשלה לעיר התחתית ואז יתווספו לפורטפוליו בירה בלגית בהירה בחוזק 9.5% וסיידר. המקום בשוק ימשיך לפעול, כי סוס מנצח לא מחליפים.

סירקין 27 חיפה

קפה המכבסה

אין כמו קפה וכביסה לגרום הרגשה של בית, אפילו אם הוא בחיפה. קפה המכבסה נמצא במרחק הליכה קצרה מהמולת השוק, ויש לו קטע עיצובי חמוד – קיר שעליו מודבקים בצפיפות פקקי בקבוקי בירה. התפריט מזגזג בין מנות לצמחונים, טבעונים ובעלי מצפון תזונתי (כריך שניצל טופו ברוטב סאטה, שייקים מפירות וסופרפודז) לשחיתות שמגיעה לשיא ביום שישי: חלה אישית במילוי גבינה, פטריות וביצת עין, קבנוס וחזה אווז מעושן עם גבינות ועוד כיד הדמיון. חוץ מכריכי בייגלס ופוקאצ'ות שנאפים במקום יש בתפריט תבשילים ביתיים, מרקים, עוגות ובראוניז גבינה שכיף לנשנש ליד הקפה. שלט קטן בחוץ מסגיר את עברו של הבניין, שהוקם בשנות ה־20 ושימש את מועצת פועלי חיפה עד ראשית המילניום.

החלוץ 45 חיפה, 077-5262715

כריך פנינו שניצל ביסלי במבה (v). ????????????שניצל טופו מצופה פירורי ביסלי, בטטה מקורמלת, שבבי בצל, רוטב במבה – כל זה בתוך הג'בטה שלנו.*עד גמר המלאיהחלוץ 45, חיפה

פורסם על ידי ‏המכבסה – קפה ומכבסה‏ ב- יום שלישי, 14 במאי 2019

סיורי השוק של נעמה סובול

"שוק תלפיות נבנה בשנת 1940 כדי לרכז את המסחר הקמעונאי בתוצרת חקלאית בעיר. האדריכל משה גרסטל תכנן מבנה בסגנון הבאוהאוס, עם אולם מרכזי מחופה בלבני זכוכית ומוקף בחנויות. באותם ימים פעלו כאן יותר מ־200 בתי עסק אך בשנים האחרונות הקומות העליונות חסומות. בקומת הקרקע יש ניסיונות ליוזמות אמנותיות אבל המבנה כולו מוזנח, וכדי לשפץ אותו העירייה צריכה להשקיע סכום גדול. אף ראש עיר לא היה בטוח שיוכל לגזור את הסרט בזמן כהונתו, ולכן כלום לא נעשה. ראשת העיר החדשה עינת קליש־רותם מגיעה מרקע של אדריכלות, ואולי היא תמצא דרך לשפץ", אומרת נעמה סובול, מדריכת סיורי קולינריה בחיפה ובעלת הבלוג "תרבות אכילה".

הבלוג נולד לפני תשע שנים מתוך אהבה לעיר. סובול מסתובבת בעיר, מעורה בקולינריה ובתרבות, חוקרת ומתעדת. הסיור בשוק תלפיות עובר במקומות ותיקים וחדשים, דוכנים ומסעדות, מאפיות וחנויות. תוך כדי הסברים טועמים מאפים בוכריים בבית המאפה; דג טרי שנפרס זה עתה ומתובל בשמן זית ופלפל חריף אצל דגי כאמל עודה, החנות שבה קונות כל המסעדות דגים ופירות ים; תבשיל ירקות וחומוסוף (חומוס בתוספת בשר) בחומוס תלפיות; שותים בירה במבשלה ומנשנשים ממתקים וחמוצים בדוכנים. הסיור מתמקד אמנם באוכל אך קושר אותו לכל מה שמסביב, מהיסטוריה ועד אמנות רחוב. בתום שעתיים וחצי מעשירות ומשביעות די מתחשק לעבור לגור בשכונת הדר הכרמל, שנראית כמו פלורנטין לפני 20 שנה.

129־149 ש"ח, תלוי במספר המשתתפים (החל מעשרה בסיור קבוצתי, יש אפשרות לסיורים פרטיים).
נעמה סובול, tarbutachila.com, 052-5929262