מסעדות ובתי אוכל מומלצים בירושלים

חוץ מאווירת קדושה ירושלים מציעה לא מעט חוויות קולינריות שוות. מהסביח הירושלמי המצטיין ועד לקונדיטוריה עם הקינוחים המפנפנים: הנה מקומות שלא כדאי לפספס

ביר בזאר ירושלים (צילום: אנטולי מיכאלו)
ביר בזאר ירושלים (צילום: אנטולי מיכאלו)
8 בינואר 2020

ברחבי העיר

אנה

המסעדה בבית אנה טיכו המשופץ היא בשורה מרעננת במסעדנות הירושלמית. מקום שמצליח להיות קודם כל מסעדה איטלקית מודרנית ויפהפייה, שהייתה עובדת בקלות בכל עיר בעולם, ורק אז להזכיר שהוא כשר וחלבי (וגם בעל מטרה טובה – הכשרה של נוער בסיכון לקריירה קולינרית). בתפריט פסטות טריות בעבודת יד, שלוש פיצות דקיקות (סטייל טוטו), מנת קרודו דג נפלאה, ירקות צלויים וכמה קינוחים מדויקים. אפרול שפריץ או כוס קפה קר על המרפסת כאן לצד אחת המנות הן בגדר מאסט למבקרים בעיר.
אנה – כל הפרטים
להזמנת שולחן באנה

הבשורה המרעננת, אנה (צילום: נועם פריסמן)
הבשורה המרעננת, אנה (צילום: נועם פריסמן)

פי בריבוע

מעטים הדברים שכיף יותר לנשנש מפיצה דקיקה ופריכה עם כוס בירה או קמפרי סודה קטן על יד. בדיוק בשביל זה ישנה פי בריבוע, פיצריית הבוטיק הקטנה שבמורד רחוב קרן היסוד, מרחק חמש דקות הליכה מהסינמטק. הנוסחה מנצחת – פיצה טרייה, פסטות טריות שמרודדות ונחתכות לפי הזמנה וסלט הפנצנלה הכי טרי ומוצלח בארץ. ואם שמתם לב לכך שהמילה "טרי" חוזרת על עצמה בטקסט הזה בהטיות שונות זה לא במקרה – זה באמת כל הסיפור של המקום הקטן הזה.
פי בריבוע – כל הפרטים

סאטיה

ממש צמוד לפי בריבוע נמצאת המסעדה של השף אילן גרוסי, מאבות הקולינריה הירושלמית החדשה. המסעדות של גרוסי הפכו לחביבות הקהל המקומי בעיקר בזכות האוכל הפשוט והנפלא שהוא מגיש, אך לא פחות מכך בזכות האירוח החם והלבבי. המושג "פינוק" מקבל בדרך כלל משמעות יוצאת דופן כשיושבים בסאטיה, וזה לא נוגע ללקוחות קבועים או למקורבים בלבד. התפריט גדול, מהסוג שבו שכל אחד ימצא לפחות כמה דברים לאכול. ובכל זאת כמה המלצות: מעורב ירושלמי של ים, שניצל עגל עם עגבניות קונקסה ופרמזן ומחבת שרימפס בעגבניות וציר ים.
סאטיה – כל הפרטים

חביבת הקהל, סאטיה (צילום: זוהר קליגמן)
חביבת הקהל, סאטיה (צילום: זוהר קליגמן)

קפה קדוש

המוסד הירושלמי שכבר חצה את גיל 50 ממשיך להיות אחד מבתי הקפה הטובים ביותר בעיר. ביום שישי בבוקר תצטרכו להזמין כאן שולחן מראש או להיות נכונים לעמידה בתור, וגם בימים ובשעות אחרים המקום נוטה להיות מפוצץ בירושלמים ותיירי חוץ ופנים שיודעים מה טוב להם. ויטרינת הקינוחים והמאפים משגעת במיוחד (אל תפספסו את הקרואפין, הכלאה בין קרואסון למאפין), והתפריט (הכשר חלבי) מוכיח שאוכל בתי קפה יכול להיות הכל חוץ מבנאלי ומשעמם. כריכי קרואסון, טוסטים מושקעים, כמה פסטות. בקיצור – קיש וסלט זו לא מילה גסה.
קפה קדוש – כל הפרטים

המוסד, קפה קדוש (צילום: אנטולי מיכאלו)
המוסד, קפה קדוש (צילום: אנטולי מיכאלו)

טלביה

האח השקט והמופנם של משפחת מחניודה מסתתר לו מתחת לתיאטרון ירושלים ומשמש מפלט נעים וטעים מהקור הירושלמי. בשעות הבוקר אפשר ליהנות כאן מצלחת דגים מלוחים, אגז בנדיקט לפי הספר או פרנץ' טוסט אידיאלי, ובצהריים המטבח עובר לפאזה של בראסרי קלאסי ומוקפד עם מנות "עולם ישן" עשויות היטב – שרימפס קוקטייל, סלט אנדיב, מולים וצ'יפס או ביף בורגיניון. תפריט יינות רחב וכמה קוקטיילים הופכים את טלביה למקום שקל מאוד להיכנס אליו, אבל לא פשוט בכלל לצאת ממנו.
טלביה – כל הפרטים

מונא

עם מפות לבנות, אווירה סקסית ושירות מצוין – מונא מתברגת בקלות לרשימת המסעדות הטובות בארץ. השף מושיקו גמליאלי, שלאחרונה עשה עליה לתל אביב ופתח את בר 51, הצליח להפוך את מונא למקום שיכול לשרת באותה מיומנות זוג בערב רומנטי, תייר בודד על הבר או משפחת גרגרנים. שקדי עגל עם קולרבי צלוי וקרם תירס ופילה דג ים בחמאה לבנה וקישוא בלדי הן חלק מהמנות בתפריט, ששואב השראה ממטבחים בעולם ומתרגם אותם לירושלמית שוטפת.
מונא – כל הפרטים

אווירה סקסית, מונא (צילום: אלה ברק)
אווירה סקסית, מונא (צילום: אלה ברק)

צ'אקרה

בבר־מסעדה הוותיק של ערן פרץ, שבחמישי־שישי בערב תמצאו בו את הווייב הכי נכון עם האנשים הכי נכונים בעיר, לא מנסים להמציא את הגלגל הקולינרי – בתפריט תמצאו מנות שכבר פגשתם באלף מסעדות אחרות (הלו חציל בטחינה) – אבל הביצוע כאן, כמו השירות המתוקתק, הוא לעילא ולעילא. התפריט הים תיכוני מכוון למכנה משותף רחב יחסית, ומציע מנות קלאסיות כמו סלט קיסר מושלם עשוי מצ'אנקים פריכים של חסה ברוטב סמיך ואוממי; ג'מבו שרימפס, מלח ים וצי'לי או צ'יזבורגר, בצד ספיישלים יומיים מוצלחים. צ'אקרה אמנם יקרה מעט, אבל בשביל אי של שפיות חילונית בבירה המתחרדת – משלמים!
צ'אקרה – כל הפרטים

סיאול האוס

מסעדה קוריאנית אותנטית כשרה בעיר העתיקה נשמע כמו התחלה של בדיחה, אלא שהמציאות שונה לגמרי. ישיבה על פוטונים, כלי אכילה ממתכת כמו בקוריאה ותפריט באנגלית, עברית וקוריאנית הם תפאורה ראויה לתפריט אותנטי ומסקרן, הייצוג היחיד בארץ למטבח הקוריאני. תבשילי ביבימבאפ (אורז מאודה עם ירקות וביצת עין), קימבאפ (סושי קוריאני), טקבוקי – גלילי בצק אורז במילוי מלוח ומתוק, אטריות זכוכית עם ירקות ומרקים מחממי בטן ולב מתחברים לארוחה מסעירה, שמצליחה לחדש גם לפודיז מנוסים.
חב"ד 34 (הרובע היהודי), 074-7040404

סיאול האוס (צילום: אפרת דיין)
סיאול האוס (צילום: אפרת דיין)

אנדלוסיה

קוקטייל בר כשר אך סקסי, כי גם לירושלמים מגיע. סביצ'ה, טטאקי טונה ומיני בורגרים עם צ'יפס ירקות שורש מייצגים אוכל ברים שתמיד עושה את העבודה, ולצדם תוכלו למצוא מנות פחות שגרתיות כמו פסטייה במילוי עוף, שקדים וצימוקים ואמפנדס שמוגשים עם צ'ימיצ'ורי. קוקטיילים מרשימים וטובים מבוססים על סירופים ותמציות מתוצרת בית מתוצרת חקלאית מקומית, למשל קוקטייל מסירופ סברס ביתי ודבש תמרים, מיץ לימון וטקילה בהשריית זוטא לבנה. בהפי האואר הבילוי משתלם שבעתיים בזכות דיל 1+1 על כל הקוקטיילים.
מעבר בית הכנסת 12, כיכר המוסיקה, ירושלים, 02-6266306

אנדלוסיה (צילום: אסף קרלה)
אנדלוסיה (צילום: אסף קרלה)

הארוויס – HARVEY'S

באיחור אופנתי טרנד הבשרים המעושנים הגיע לירושלים והתמקם בהארווי'ס, מסעדה שמתמחה בעישון בשר בסגנון אמריקאי. השף חיים (הרווי) סנדלר, ציוני שרוף ועולה ותיק מקנדה, רכש מעשנת עץ ומכין בתוכה מנות ראשונות, עיקריות, תוספות וכריכים, ונתחי בשר שאחר כך יוגשו כפלטות. קרניבורים ירושלמים ובכלל ישמחו למראה תפריט שבו משובצות מנות כמו טאקו במילוי צלעות מפורקות, כנפי עוף מעושנות ואפילו סלט חסה עם עוף מעושן ובייקון כבש. בעקבות ההצלחה הקרניבורית פתח סנדלר ממש לאחרונה מסעדה חדשה שמתמחה בסמאש בורגר, קציצה שנמעכת על הפלנצ'ה ומוגשת עם שלל תוספות כמו ביצת עין, טבעות בצל ביתיות, גבינת צ'דר או מוצרלה צמחוניות, פטריות פוטבלו, תבשיל שעועית צ'ילי בקר, בייקון אסאדו בקר בעישון עץ תפוח ועוד.
הארווי'ס – כל הפרטים

פלטת בשר בהארווי'ס. צילום: Andriy Malakhovskyy
פלטת בשר בהארווי'ס. צילום: Andriy Malakhovskyy

רחל בשדרה

נכון שבפועל מדובר בסנדביצ'יה, אך הכריכים שרחל בן אלול יוצאת מאסטר שף מכינה הם הכל חוץ מאוכל "על הדרך". באגטים חמים ומתפצחים נחצים לאורכם וזוכים למילוי נדיב ויצירתי עד אין קץ של ממרחים, ירקות, גבינות ועשבי תיבול.  כל ביס הוא יצירת מופת שמצדיקה עליה לרגל ועמידה בתור.
רחל בשדרה, שדרות בן מימון 13, ירושלים, 02-6644122

שוק מחנה יהודה

כמעט מדי שבוע נפתחים בשוק בתי אוכל ומקומות בילוי חדשים שמצטרפים לשחקנים הוותיקים (מחניודה, עזורה, סטקיית חצות). אם החלטתם לקפוץ לשוק, הנה כמה תחנות שכדאי לשים אליהן לב:

קרייב

מדובר, ככל הנראה, במקום שמגיש את הסטריט פוד המשודרג המושחת והמענג ביותר בישראל, וגם זה שהכי קרוב בטעמיו למקור האמריקאי. ומכיוון שעכשיו אתם נוחרים בבוז ואומרים לעצמכם "נו, עוד מקום של דוסים עם תחליפי גבינה ובייקון", אני מציע לכם פשוט לשתוק ולמלא את פיכם בגרסה המקומית לסנדוויץ' רובן, בסליידר קריספי צ'יקן, בצ'יפס עם צ'ילי ןבטאקו דג. אה, ואל תשכחו את בוריטו ארוחת הבוקר – הדבר הכי מוצלח שאפשר לתחוב לקיבתכם אחרי ליל שתיית אלכוהול מוגזם. השף של קרייב, טוד ארונס, הוא חוזר בתשובה, מה שכנראה מסביר את האיכויות הכמעט בלתי נתפסות של המקום – רק מי שנהנה בחייו מאיזה צ'יזבורגר עם בייקון אחד או שניים יכול לייצר תחליפים כל כך טובים, כאלה שיגרמו לכם להרהורי כפירה – בחזירות.
קרייב – כל הפרטים

קרייב. צילום: דיוויד זימנד
קרייב. צילום: דיוויד זימנד

פורטונה

שיפודייה מהדור החדש, עם טיפול מוקפד בבשרים, עם מעורב ירושלמי עסיסי וטעים, עם כמה סלטים מוקפדים תוצרת בית (במקום מצעד אינסופי של צלוחיות בינוניות) ועם צ'יפס מופלא בעבודת יד, שמשום מה הפך למצרך נדיר מאוד בעיר.
פורטונה, הערמונים 2 ירולשים, 5001787־02

ארחנטו

מינימליזם הוא שם המשחק בדוכן האוכל הארגנטינאי של השף לוקס סיטרונוביץ', מי שגדל במחלקת הנוער של "מחניודה" ופיקד על מסעדת "הסדנא" לפני שיצא לדרך עצמאית. בארחנטו, שנמצא בשוק העיראקי, הכוכב האמיתי הוא תנור הג'וספר, שממנו שולף לוקאס שורה של אמפנדות בעבודת יד במילויים מרתקים כמו בשר טלה עם תמרים או אסאדו עם זיתים וביצה קשה. יש גם כריכים קטנים של עוף מפורק או בשר צלוי ואפילו אופציה מתוקה אחת, אבל לא הרבה יותר מזה. בירה מהחבית נמזגת לכוסות קטנות, כמו במולדת בדרום אמריקה, ויש גם יין אדום פשוט וזול. בין אם במסגרת של סיבוב אלכוהול ונשנושים בין המקומות הטובים של השוק ובין אם בביקור ממושך יותר, מדובר בלוקיישן מהנה עד מאוד.
ארחנטו אמפנדס – כל הפרטים

מינימליזם מבורך, ארחנטו אמפנדס (צילום: מתן כץ)
מינימליזם מבורך, ארחנטו אמפנדס (צילום: מתן כץ)

ביר באזאר

האח הירושלמי של בר בירות הבוטיק המקומיות משוק הכרמל, שמראה שגם אחים שנולדו לאותם הורים יכולים ללכת לכיוונים שונים לגמרי. מגוון הבירות המרשים לא משתנה, אבל התפריט בגרסה הירושלמית בשרי ומושחת יותר (וגם כשר) וקורץ במובהק לתיירים ולקהל האנגלוסקסי הגדול שמתגורר בעיר. מה זה אומר? שיש צ'ילי דוג, סנדוויץ' פסטרמי חם עם קולסלאו ועוגת תפוחי עץ חמה עם סירופ מייפל וג'ק דניאלס. נו, אתם כבר בדרך?
ביר בזאר – כל הפרטים

בירות בוטיק, ביר בזאר (צילום: אנטולי מיכאלו)
בירות בוטיק, ביר בזאר (צילום: אנטולי מיכאלו)

אישטבח

מעטים המקומות שמדגימים מהו מטבח ישראלי חדש טוב יותר מאשר בית המאפה הזה, שמשלב מאכל בסיסי סורי/כורדי בשם שמבורכ עם שורה של ירקות כבושים, ממרחים וצ'אטנים נוסח יהדות הודו. התוצאה היא מקום פשוט, זריז, מפתיע ושמח, שמאז נפתח לפני כשנה לא מפסיק לגדול.
אישטבח – כל הפרטים

סביח אריכא

ירושלים חפה באופן כמעט מוחלט מסביחיות ייעודיות, ועל כן לא קשה להכריז שאת המנה הטובה ביותר בה תמצאו אצל איתי אריכא ברחוב אגריפס. מצד שני, ברגע שתאכלו את המנה הזאת תבינו שהיא לא רק הכי טובה בירושלים, אלא נותנת בקלות פייט למוסדות סביח מפוארים מאזור המרכז. חצילים שמטוגנים ברגע ההזמנה, פיתות חמות שלא נקרעות לעולם ומגוון תוספות מינימלי, טרי ומדויק.
אגריפס 83 ירולשים

שנה טובה!מלאה בפיתות של אריכא ????#חג_שמח

פורסם על ידי ‏אריכא סביח Aricha Sabich‏ ב- יום שבת, 28 בספטמבר 2019

דוויני פיתה בר

טרנד הפיתות שכבש את תל אביב לא הותיר את ירושלים מיותמת. לנישה הכי נכונה בקולינריה הישראלית כיום נכנסה דיני קסורלה, אשת תקשורת לשעבר ומתמודדת מאסטר שף, שמכוך קטן בפאתי שוק מאכילה את הירושלמים בפיתות רכות במילוי סטייק דקה, חריימה, כרובית ומעורב טבעוני עם הרבה חריף ועשבי תיבול טריים. לקוחות קבועים נשבעים במנת צ'יפס בפיתה, אבל למי שמסת פחמימות כזו גדולה עליו כדאי לא לוותר אלא להזמין בנפרד, כי הצ'יפס כאן הוא בדיוק כמו שצריך: פריך, שחום, סקסי ומצדיק את הקלוריות. על תקן משקה הבית מתפקד עראק מעורבב עם רוזטה שמקצר את התור ומאריך את ההנאה. כל ביס הוא סוג של שלמות שאסור לפספס כשמגיעים לעיר.
דוויני פיתה בר – כל הפרטים

אוסובוקו של דוויני פיתה בר. צילום: איילת בק
אוסובוקו של דוויני פיתה בר. צילום: איילת בק

פיצה פלורה

בר חינני ותפריט קטן שאת מספר המנות בו אפשר לספור על יד וקצת הם הבסיס למסעדונת, ששמה כבר פרץ את גבולות ירושלים. הסוד טמון בחומרי גלם איכותיים שאחראיים לפיצה מבצק קריספי עם דפנות עבות ומנות פסטה שמזכירות טרטוריה משפחתית באיטליה. פיצה פלורה עם רוקט טרי ואפרול שפריץ על רקע ההמולה של שוק שוק מחנה יהודה הם עונג פחמימתי ואלכוהולי קטן וטוב.
פיצה פלורה – כל הפרטים

פיצה פלורה (צילום: נועם פריסמן)
פיצה פלורה (צילום: נועם פריסמן)

עזורה

אין מי שלא מכיר את עזורה, ולא רק ירושלמים. שמה של המסעדה הוותיקה מוכר היטב לפודיז שמגיעים מכל הארץ לטרוף  קערת אורז ושעועית או סופריטו בטעם געגוע ונוסטלגיה. מקום של כבוד שמור למרקי קובה – סלק, חמוסטה חמצמץ, קובה דלעת פיקנטי ועוד גרסאות למנה העממית והמנחמת. הוסיפו לכך את ניחוח הפתיליות ואת אווירת שוק מחנה יהודה וקיבלתם ארוחה שאין כמוה בעולם, גם אם התור מייבש ומייאש.
עזורה – כל הפרטים

דקל 3

עוד קרקפת בחגורה הכה־מאובזרת של קבוצת מחניודה, אך הפעם ללא רעש וצלצולים. אבולוציה והתבגרות של אנשי הקבוצה ובראשם שף אסף גרניט הובילה ליצירת מסעדה עילית מבחינת שימוש בחומרי גלם, תוך שמירה על שפיות ירושלמית וחיבור ישיר לשוק מחנה יהודה. דקל 3 חפה מפוזות שקצת התעייפנו מהן, והיא מיועדת ללקוחות בוגרים יותר מבחינת תפיסה קולינרית ועומק כיס. אם כבר תפסתם את הפרינציפ במחניודה ויודל'ה, תנו לדקל צ'אנס. יש סיכוי טוב שהוא יפתיע.
דקל 3 – כל הפרטים
להזמנת שולחן בדקל 3

מתחם התחנה

הקפטן

דוכן הבורגרים שואב את השראתו מרשת שייק שאק האמריקאית, ויוצק את עקרונות הפעולה שלה לתבנית ירושלמית כשרה. אין בייקון (שבאופן כללי תתקשו למצוא בעיר) ואין תוספת גבינה. אז מה יש? קציצות טריות ועסיסיות, לחמניות באפייה במקום ובעיקר צ'יפס עבודת יד בטיגון כפול, מהטובים שאפשר למצוא היום בבירת ישראל.
דוד רמז 4, התחנה הראשונה ירושלים, 6535239־02

אדום

מסעדה ותיקה וטובה שכבר כמעט שני עשורים נחשבת לחלק בלתי נפרד מנוף המסעדנות הירושלמי. בחלל בעיצוב מודרני-תעשייתי עם תקרות גבוהות וגופי תאורה מרשימים יש תמיד התרחשות בלתי פוסקת באווירה תוססת וצעירה. כשהטמפרטורות בחוץ צונחות באדום שולפים את הסירים ומכינים מרק דגים סמיך, אוסובוקו טלה ברוטב יין אדום, ניוקי ערמונים ועוד תבשילי חורף מחממים. תפריט קוקטיילים עם שמות משעשעים או כוס יין טוב ישלימו ערב ירושלמי כהלכתו.
אדום – כל הפרטים
להזמנת שולחן באדום

אדום (צילום: אפרת ליכטנשטט)
אדום (צילום: אפרת ליכטנשטט)