שישו את: מסעדות ובתי אוכל מומלצים בירושלים

חוץ מאווירת קדושה ירושלים מציעה לא מעט חוויות קולינריות שוות. מהסביח הירושלמי המצטיין ועד לקונדיטוריה עם הקינוחים המפנפנים: הנה מקומות שלא כדאי לפספס

O2, נעים להכיר (צילום: גיל אבירם)
O2, נעים להכיר (צילום: גיל אבירם)

ברחבי העיר

O2

בכל דיון על מסעדות שף בירושלים עולים אותם שמות, אך הגיע הזמן שמישהו ידבר על O2. על המסעדה שבמלון ענבל בלב שכונת טלביה חתומים השפים מושיקו גמליאלי (בר 51) ואיתמר נבון מקבוצת מונא בתקופת ההקמה והשף נמרוד נורמן שמנהל את העניינים כיום. מכיוון שכך כל פרט ב־O2 משויף למשעי – מהשירות ועד לפס הקול ברקע (נשבעים ששמענו את רביד פלוטניק). תפריט הפוסט־קורונה מצוצמם אך מספק והוא ניחן ביצירתיות ומקצוענות המאפיינים את הקבוצה: קולרבי בג'וספר ופלפל שושקה עם שומשום קלוי, שווארמת צוואר טלה וסאלוף, אסאדו בבישול איטי ושאלוטס מזוגגים וסטייקים במשקל. תפריט הקינוחים כולל כרגע שתי מנות בלבד, קרמו שוקולד ובסבוסה, אך בכל אחת מהן הכמות נדיבה באופן שנדיר לראות בתל אביב. אז בפעם הבאה כשמתעורר דיון על מסעדות בירושלים ראוי להזכיר את O2.
O2

הקיוסק

הקולינריה הירושלמית זכתה לאחרונה לחיזוק משמעותי בתחום הפחמימות כשהקונדיטור דוד לאור הגיע לעיר. המאפייה שלו במבשרת היא אבן שואבת לפודי'ז והקיוסק הוא שלוחה שנפתחה לטובת תושבי ירושלים. במבנה אבן קטן נמכרים כמעט כל המאפים מחללית האם וגם כריכי באגט וקרואסונים ממולאים, טוסטים, ממתקים בעבודת יד וגלידת וניל מתוצרת בית. כעצירה ביום שוטטות בירושלים הסואנת, הקיוסק הוא לוקיישן מושלם לקפה ומאפה או ארוחה קלה בחיק טבע אורבני.
גן גדעון, בקעה, ירושלים

הקיוסק של דוד לאור (צילום: אפיק גבאי)
הקיוסק של דוד לאור (צילום: אפיק גבאי)

סאטיה

השף אילן גרוסי הוא מאבות הקולינריה הירושלמית החדשה והמסעדות של גרוסי הן תמיד חביבות הקהל, מקומי ואקס טריטוריאלי. האוכל פשוט ונפלא והאירוח בהתאם, כשהמושג "פינוק" מקבל אקסטרה משמעות לא למקורבים בלבד. כרגע המסעדה פועלת משני עד שישי בלבד, ובקרוב תחזור לפעילות מלאה. עד אז אפשר ואף רצוי לתמוך במסעדות הבודדות בירושלים שאינן כשרות, לשבת על הבר ולבדוק מה ברשימת הספיישלים, כי תמיד יש הפתעות.
סאטיה

קפה קדוש

לאחרונה עלה המוסד הירושלמי לכותרות כשהבעלים איציק וקרן קדוש החליטו לוותר על כשרות רבנות ולהחליפה בכשרות צהר. ירושלים סערה אך למקום שחצה כבר את גיל 50 זה לא מזיז, וגם לא לקהל שממשיך להצטופף מול הוויטרינה. כל החשודים המידיים עדיין שם, מהכלה מאיסטנבול ועד לעוגות שמרים סקסיות שאין לתאר. גם כאן מצווה לבוא ולתמוך וזה אפילו כיף.
שלומציון המלכה 6 ירושלים, 02-6254210

טלביה

מתחת לתיאטרון ירושלים מסתתרת מסעדה ששמה הולך לפניה כבר שנים רבות. בשעות הבוקר אפשר ליהנות כאן מצלחת דגים מלוחים, אגז בנדיקט לפי הספר או פרנץ' טוסט אידיאלי, ובצהריים המטבח עובר לפאזת בראסרי קלאסי ומוקפד עם מנות עולם ישן עשויות היטב. לאחרונה נפתח במקום פטיסרי טלביה, קונדיטוריה צרפתית עם זווית מקומית, ובקרוב תיפתח בחזית הרחוב מסעדת שף ים־תיכונית.

מונא

עם מפות לבנות, אווירה סקסית ושירות מצוין – מונא מתברגת בקלות לרשימת המסעדות הטובות בארץ. השף מושיקו גמליאלי (בר 51) יצר מקום שיכול לשרת באותה מיומנות זוג בערב רומנטי, תייר בודד על הבר או משפחת גרגרנים. אניולוטי תירס עם כרישות אפויות, בצלים חרוכים ופרמז׳ן וצלחת ברזאולה ומנצ'גו הן חלק מהמנות בתפריט, ששואב השראה ממטבחים בעולם ומתרגם אותם לירושלמית שוטפת.
מונא

אווירה סקסית, מונא (צילום: אלה ברק)
אווירה סקסית, מונא (צילום: אלה ברק)

צ'אקרה

בבר־מסעדה הוותיק לא מנסים להמציא את הגלגל הקולינרי. בתפריט תמצאו מנות שכבר פגשתם באלף מסעדות אחרות (הלו חציל בטחינה) – אבל הביצוע לעילא ולעילא. מטבח ים תיכוני מכוון למכנה משותף רחב יחסית ומציע מנות קלאסיות (סלט קיסר, קרפצ'ו בקר) לצד פירות ים שקשה למצוא בבירה. צ'אקרה אמנם יקרה מעט, אבל בשביל אי של שפיות חילונית בבירה המתחרדת צריך לשלם.
צ'אקרה

סיאול האוס

בתל אביב אין אף מסעדה קוריאנית לרפואה (אם לא מחשיבים את הפופ אפ קימצ'יז), ודווקא בירושלים יש אחת, כשרה כמובן. ביבימבאפ (אורז מאודה עם ירקות וביצת עין), קימבאפ (סושי קוריאני), טקבוקי – גלילי בצק אורז במילוי מלוח ועוד מוגשים בכלי מתכת מסורתיים בארוחה שמצליחה לחדש גם לפודיז מנוסים.
חב"ד 34 (הרובע היהודי), 074-7040404

סיאול האוס (צילום: אפרת דיין)
סיאול האוס (צילום: אפרת דיין)

אנדלוסיה

קוקטייל בר כשר אך סקסי, כי גם לירושלמים מגיע. סביצ'ה, טטאקי טונה ומיני בורגרים עם צ'יפס ירקות שורש מייצגים אוכל ברים שתמיד עושה את העבודה, ולצדם תוכלו למצוא קוקטיילים מבוססי סירופים ותמציות מתוצרת בית. בהפי האואר הבילוי משתלם שבעתיים בזכות דיל 1+1 על כל הקוקטיילים.
מעבר בית הכנסת 12, כיכר המוסיקה, ירושלים, 02-6266306

אנדלוסיה (צילום: דניאל לילה)
אנדלוסיה (צילום: דניאל לילה)

 

הארוויס – HARVEY'S

באיחור אופנתי טרנד הבשרים המעושנים הגיע לירושלים והתמקם בהארווי'ס, מסעדה שמתמחה בעישון בשר בסגנון אמריקאי. השף חיים (הרווי) סנדלר, ציוני שרוף ועולה ותיק מקנדה, רכש מעשנת עץ שמפיקה נתחי בשר עצומים. לאחרונה נוספו לתפריט סינטה 4 שעות בעישון עץ היקורי, חזה עוף מעושן והמבורגר של ג'ו ג'ו לצד פלטות בשרים מעושנים בין 12 ל-18 שעות בהרכבה אישית, מדליוני פילה בקר ועוד.
הארווי'ס

שורט ריבס בהארווי'ס (צילום: אנדרו מלקובסקי)
שורט ריבס בהארווי'ס (צילום: אנדרו מלקובסקי)

רחל בשדרה

נכון שבפועל מדובר בסנדביצ'יה, אך הכריכים שרחל בן אלול יוצאת מאסטר שף מכינה הם הכל חוץ מאוכל "על הדרך". באגטים חמים ומתפצחים נחצים לאורכם וזוכים למילוי נדיב ויצירתי עד אין קץ של ממרחים, ירקות, גבינות ועשבי תיבול.  כל ביס הוא יצירת מופת שמצדיקה עליה לרגל ועמידה בתור, על אף שיותר פשוט לקפוץ לסניף בשרונה מרקט.
רחל בשדרה, שדרות בן מימון 13, ירושלים, 02-6644122

רחל בשדרה בשרונה מרקט (צילום: אסף קרלה)
רחל בשדרה בשרונה מרקט (צילום: אסף קרלה)

נוה צדק

לא בכל יום נפתח בירושלים בר-מסעדה עם חצר ושם של שכונה בתל אביב. בספוט החדש תמצאו את כל הדברים שצריכים להיות בעיר הקודש – קוקטיילים, אלכוהול ותפריט אוכל קליל באווירת צ׳יל. המקום נפתח בצמוד לרוטשילד בר ורוטשילד קלאב כדי ליצור חווית בילוי מתגלגלת.
שמאי 17, סמטת נתיב הרכבל, 052-5400093

שוק מחנה יהודה

כמעט מדי שבוע נפתחים בשוק בתי אוכל ומקומות בילוי חדשים שמצטרפים לשחקנים הוותיקים (מחניודה, עזורה, סטקיית חצות). אם החלטתם לקפוץ לשוק, הנה כמה תחנות שכדאי לשים אליהן לב:

ארחנטו

מינימליזם הוא שם המשחק בדוכן האוכל הארגנטינאי של השף לוקס סיטרונוביץ', מי שגדל במחלקת הנוער של "מחניודה" ופיקד על מסעדת "הסדנא" לפני שיצא לדרך עצמאית. מתנור ג'וספרהוא שולף אמפנדס בעבודת יד וכריכי עוף מפורק ובשר שהולכים מעולה עם בירה מחבית.

 

אישטבח

מעטים המקומות שמדגימים מהו מטבח ישראלי חדש טוב יותר מאשר בית המאפה הזה, שמשלב מאכל בסיסי סורי/כורדי בשם שמבורכ עם שורה של ירקות כבושים, ממרחים וצ'אטנים נוסח יהדות הודו. התוצאה היא מקום פשוט, זריז, מפתיע ושמח שהיינו שמחים למצוא כמותו בתל אביב.

סביח אריכא

ירושלים חפה באופן כמעט מוחלט מסביחיות ייעודיות, ועל כן לא קשה להכריז שאת המנה הטובה ביותר בה תמצאו אצל איתי אריכא ברחוב אגריפס. מצד שני, ברגע שתאכלו את המנה הזאת תבינו שהיא לא רק הכי טובה בירושלים, אלא נותנת בקלות פייט למוסדות סביח מפוארים מאזור המרכז. חצילים שמטוגנים ברגע ההזמנה, פיתות חמות שלא נקרעות לעולם ומגוון תוספות מינימלי, טרי ומדויק.

דוויני פיתה בר

טרנד הפיתות שכבש את תל אביב לא הותיר את ירושלים מיותמת. לנישה הכי נכונה בקולינריה הישראלית כיום נכנסה דיני קסורלה, אשת תקשורת לשעבר ומתמודדת מאסטר שף, שמכוך קטן בפאתי שוק מאכילה את הירושלמים בפיתות רכות במילוי סטייק דקה, חריימה, כרובית ומעורב טבעוני עם הרבה חריף ועשבי תיבול טריים. לקוחות קבועים נשבעים במנת צ'יפס בפיתה ומה שלא תעשו אל תשכחו להזמין עראק מעורבב עם רוזטה.

פיצריה פלורה

בר חינני ותפריט קטן שאת מספר המנות בו אפשר לספור על יד וקצת הם הבסיס למסעדונת, ששמה כבר פרץ את גבולות ירושלים. הסוד טמון בחומרי גלם איכותיים שאחראיים לפיצה מבצק קריספי עם דפנות עבות ומנות פסטה שמזכירות טרטוריה משפחתית באיטליה. פיצה פלורה עם רוקט טרי ואפרול שפריץ על רקע המולת שוק מחנה יהודה (או ללא המולה בסניף ברחביה) הם עונג פחמימתי ואלכוהולי קטן וטוב.

פיצה פלורה (צילום: נועם פריסמן)
פיצה פלורה (צילום: נועם פריסמן)

עזורה

אין מי שלא מכיר את עזורה, ולא רק ירושלמים. שמה של המסעדה הוותיקה מוכר היטב לפודיז שמגיעים מכל הארץ לטרוף  קערת אורז ושעועית או סופריטו בטעם געגוע ונוסטלגיה. מקום של כבוד שמור למרקי קובה – סלק, חמוסטה חמצמץ, קובה דלעת פיקנטי ועוד גרסאות למנה העממית והמנחמת. הוסיפו לכך את ניחוח הפתיליות ואת אווירת שוק מחנה יהודה וקיבלתם ארוחה שאין כמוה בעולם, גם אם התור מייבש ומייאש.
עזורה – כל הפרטים

קבוצת מחניודה

האימפריה של אסף גרניט משתלטת על השוק: למחניודה ויודל'ה הרועשים הצטרפו הדקל 3 (בר מסעדה אלגנטי), צמח הצמחונית־טבעונית ו־GG קובלה, דוכן כריכים במאפה קובנה־חלה שגם הוא הגיע לשרונה מרקט. רק כדי להישאר בעניינים אתם חייבים לעצמכם טעימה מאחד מהם לפחות.

מתחם התחנה

אדום

מסעדה ותיקה וטובה שנחשבת לחלק בלתי נפרד מנוף המסעדנות הירושלמי. בחלל בעיצוב מודרני-תעשייתי עם תקרות גבוהות וגופי תאורה מרשימים יש תמיד התרחשות בלתי פוסקת ומהמטבח יוצאות מנות שמזכירות מה אסף גרניט בישל לפני עידן המישלן – טרין כבדים, המבורגרים, קורדון בלה ועוד קלאסיקות שלא נס ליחן.
אדום