המנזר והפיקוק מצטרפים לשביתה היום. ועוד כמה מקומות מושבתים
למרות צו השעה, מעטים השפים ובעלי המסעדות שהביעו עמדה בנוגע למחאה נגד ההפיכה המשטרית. המעטים שכן דיברו (ביניהם יובל בן נריה, האחים דוקטור, בעלי אוזריה ואנשי א לה רמפה) רק מדגישים את שתיקתם של אלו שלא, ואת העבודה שאיגודי המסעדות רק יושבים על הגדר
ענף המסעדנות מביע התנגדות די פושרת להפיכה המשטרית שמתבשלת בקואליציה: שפים ומסעדנים בודדים מעזים להתבטא נגד הצעדים שמתכננת הממשלה, רק מעטים הודיעו כי יצטרפו לשביתה ומעודדים עלייה לירושלים. ארגוני הגג של הענף, שאמורים להתוות דרך, יושבים על הגדר ושותקים. גל ההתנגדות של הענף ברשתות החברתיות אינו צובר תאוצה כפי שאפשר היה לצפות, ורק מעט בעלי עסקים הודיעו כי יסגרו את הדלתות ביום שני הקרוב.
אך המעטים הם גם האמיצים: השפית אביבית פריאל־אביחי ושותפתה אופיר לימור לאמי, בעלות האוזריה, פרסמו פוסט ובו הודיעו על השבתת המסעדה לאות מחאה. "בזמן שתהליכים שמסכנים את עצם קיומה של הדמוקרטיה שלנו מתרחשים, אנחנו לא יכולים ויכולות להמשיך לנהוג כאילו דבר אינו מתרחש עלינו, הגיע הזמן להגיד – עד כאן. ביום שני בחרנו גם אנחנו לסגור את משמרת הבוקר שלנו כדי להילחם על העתיד שלנו, שלהם, שלכם, אורחים אהובים שלנו. כי פה בחרנו לחיות, פה בחרנו לאהוב ופה אנחנו מבשלות ומבשלים את האוכל שמדבר את שפת המקום. פה אנחנו רוצות להישאר, חופשיות לעשות כל מה שאנחנו אוהבות". קבוצת we like you too (נורדיניו, הקפה בבן גוריון, Vesperr ועוד), ביצ'יקלטה, השוקולטיירית איקה כהן, דוכני המיצים תמרה ומאפיית דוכן לחם הודיעו גם כי יסגרו את עסקיהם ביום שני בצהריים לאות תמיכה במחאה. אלוהים אדירים שבשמיים, אפילו המנזר סוגרים את שעריהם ומוציאים אוטובוס לירושלים, ורדיו אי.פי.ג'י.בי לא יפתחו הערב להשתכרויות לא דמוקרטיות, או בכלל.
גם קפה שפירא, קפה גרגר, א לה רמפה ולה מעלה – כולם עסקים בשכונת שפירא – יצטרפו לשביתה הכללית. "הצעד שנקטנו להשבתת הפעילות בשתי המסעדות היא תגובה למהלכים המתרגשים עלינו בממשלה, אשר לתפיסתנו יסבו נזקים עצומים לאיכות החיים והכלכלה במדינה", כותב דוד בינרט (א לה רמפה, לה מעלה) בגילוי דעה. "כאזרחים ומסעדנים כאחד אנו חרדים לבית הזה, לכן אנו מצטרפים לכל מי שהשכילו להבין שעכשיו הזמן לתת ביטוי למחאה. אנו קוראים לכם, עובדים, עסקים, אזרחים וסועדים, להצטרף אלינו למחאה ולהשמיע קול ברור כנגד הדיכוי ובעד הדמוקרטיה. בתקופות קשות ידענו להתאחד, להשמיע קול ולהשפיע על המציאות. יש לנו כוח עצום ביחד, ואין זמן נכון מעכשיו להשתמש בו כדי להאיר את הדרך מחדש".
ישנם גם כמה מסעדנים שאינם שובתים, אך תומכים במאבק בדרכים אחרות – אסף ויותם דוקטור (האחים, דוק, אייבי) פרסמו פוסט שבו הם מביעים אחריות ל-250 עובדי הקבוצה, ודאגה מהאקלים החברתי־פוליטי. "התכנית להחלשת מערכת המשפט וצעדים נוספים שהממשלה מקדמת מאיימים על זכויותיהם הבסיסיות. חלקם יהיו הראשונים להיפגע. בית המשפט בישראל עמד על הזכות לשיווין והורות אצל להט"בים, מנע כליאה ממושכת למבקשי מקלט ועמד פעם אחר פעם נגד פגיעה בזכויות הציבור הערבי בישראל. התכנית להחלשת מערכת המשפט תותיר את העובדים והחברים שלנו חשופים וללא הגנה כאשר חלק מהבטחות הממשלה החדשה, כפי שעלו בהסכמים הקואליציוניים ובתקשורת, מכוונות ישירות נגדם. זה מטריד אותנו וזה צריך להטריד גם אתכם. ועזבו רגע את הפוליטיקה ואת ראש הממשלה – אלו זכויות אדם בסיסיות".
האחים מסבירים כי כמסעדנים, הם אמורים להימנע מעיסוק בנושאים פוליטיים – אך כמי שנולדו במדינת ישראל ואוהבים אותה, הם חשים מחויבות לנקוט עמדה. שף יובל בן נריה הודיע כבר לפני עשרה ימים על סגירת מסעדת a בזמן ההפגנות במוצ"ש. "לאור מיקומה של המסעדה על ציר ההפגנות המרכזי – קיבלתי החלטה לאפשר לאורחים ולצוותים שלנו להתפנות בערבי שבת. המשמעות היא שמעתה ועד להודעה חדשה – מסעדת a תעצור כניסת אורחים במוצ"ש בשעה 20:30 והעסקית תוגש עד השעה 18. זה הזמן לדמוקרטיה. זה הזמן שלכם", כתב בפוסט באינסטגרם.
https://www.instagram.com/p/CoJ_FlLMYIm/
מספרם הזעום של המסעדנים שמעזים להתבטא מבליט ביתר שאת את בחירת ארגוני הגג של המסעדנים לשבת על הגדר. תומר מור, מנכ"ל ארגון "מסעדנים חזקים ביחד", אומר כי "המסעדנים בארץ מגיעים מכל המגזרים ואין תמימות דעים. כארגון אנחנו אמונים על רגולציה ולובינג, לא על הנושא הפוליטי־דמוקרטי. משכך, אין לנו עמדה רשמית. כמובן שאנחנו תומכים בדיאלוג ובצורך שדברים ייעשו באופן שאינו חד צדדי. כאנשים פרטיים אנו נמצאים שם אך הארגון מייצג את כלל המסעדנים ולכן את כל העמדות, ומכאן שאין לנו עמדה נחרצת".
איגוד המסעדות נוקט גם הוא בעמדה זהה ומעדיף לשמור על עמימות. מטעם דוברות האיגוד נמסר כי "אנחנו בעיצומו של משבר חברתי ומשפטי שלדאבוננו מפלג את החברה הישראלית. לאיגוד אין מנדט מחבריו לנקוט עמדה או לחלופין לבצע פעולה אקטיבית בנושאים אזרחיים, שנויים במחלוקת ככל שיהיו. אנחנו מברכים את המסעדניות והמסעדנים שהפגינו אומץ רב ומוכנים לשלם מחיר כלכלי כבד לטובת עמדתם האזרחית". המנכ"ל שי ברמן מספר על ויכוחים בקבוצות המסעדנים שהובילו אף לעזיבת הקבוצה, וכי התקבלו בקשות רבות להימנע מדיון בנושא. "יש אצלנו מעל אלף מסעדנים, מטבע הדברים יש דעות מגוונות", הוא מסביר. "לכן אין לנו מנדט לנקוט עמדה".