קז'ואל סקסי: 29 מסעדות הקז'ואל הכי טובות בתל אביב

האיט גירל של החורף. צ'אקולי (צילום: חיים יוסף)
האיט גירל של החורף. צ'אקולי (צילום: חיים יוסף)

בין השקות של מסעדות יוקרה לסגירות של דוכני אוכל רחוב (ולהיפך), דווקא אגף הביניים נשאר יציב ואף התחזק במהלך המלחמה: מסעדות איכותיות שלא מצריכות הרבה תכנון ומחשבה מראש או לבוש פורמלי, אבל תמיד מספקות ארוחה מצוינת באווירה לא מחייבת. אלו הכי טובות שיש לנו

16 בינואר 2025

על מה אנחנו מדברים כשאנחנו מדברים על קז'ואל דיינינג? כשהרשימה הזו נולדה לפני כשלוש שנים, אי שם בעולם אחר, הרעיון היה למנות את המסעדות הכי טובות שאינן פיין דיינינג או מסעדות שף מובהקות (למרות שיש ברשימה כמה וכמה מסעדות שף). רקע המלחמה והשינויים התדירים בשוק המזון המקומי, קז'ואל הוא צו השעה: אוכל קצת יותר פשוט, קצת יותר מנחם, (אולי) קצת פחות יקר ועדיין נעים וטעים ומוקפד. מסעדות שלא מצריכות אירוע חגיגי כדי להתייצב בהן, אבל עדיין מרגישות מספיק חגיגיות. עם העתיד הנראה לאופק, זה בערך מה שנשאר לנו.

>> עולם הולך ונעלם: 21 מסעדות הפיין דיינינג הכי טובות בתל אביב
>> שילה עוברת, ג'ורג' וג'ון מתחדשת, עוד ראמן ועוד חדשות אוכל

החדשות

אברי

עם לוקיישן אוף נחלת בנימין וניסיון מעורר הערכה לצאת מהקופסה, אברי אולי מתחמק מהגדרות כמו כל המקומות החדשים, אבל באמת מנסה להיות אחרת. המנות מקוריות, לא עוד שכפול למה שכבר ראינו באינסוף וריאציות, וגם אם לפעמים דרוש כוונון נוסף – תמצאו כאן אוכל יצירתי ומסקרן במחירים הוגנים.
אחוזת בית 5

מעלעלים את הטרטר או מטרטרים את העלה? מנת טרטר באברי. (צילום: נעם פריסמן)
מעלעלים את הטרטר או מטרטרים את העלה? מנת טרטר באברי. (צילום: נעם פריסמן)

אומניה בראסרי

על רקע מגפת הראמניות וברי היין, אומניה בראסרי בולטת בנוף. מסעדת הבשרים הקז'ואלית, אחות למקדש בשרים מצפון הארץ ובת למשפחת דבאח, מציעה מנות בשר טובות ולא יקרות מדי, אבל מה שמעניין כאן באמת אלו מנות מסורתיות ממטבח הערבי גלילי בביצוע מצוין – קאטייף בשר עגלה, קובה נייה, שישברק טלה נהדר ועוד הפתעות. כשהמסעדה תתבסס צפויות להיכנס לתפריט עוד מנות כאלו, ואז אומניה בראסרי תהיה עוד יותר טובה, מעניינת ושונה.
הארבעה 20

קטאייף ערבי גלילי אותנטי. אומניה בראסרי (צילום דוד מויאל)
קטאייף ערבי גלילי אותנטי. אומניה בראסרי (צילום דוד מויאל)

צ'קולי

אחרי שנרגעים מהמהפך שהדולפינריום עבר מעיי חורבות לפארק, מהנוף, מהעיצוב ומהוויטרינה הסקסית, אפשר להישען לאחור ולתת לצ'אקולי להפעיל את קסמיה. שפית ירדן שי מולכת על המטבח הפתוח, שממנו יוצאות בזו אחר זו צלחות דגים ופירות ים נוצצים מטריות ומטופלים בעדינות, במסע שמתפתל בין מדריד לתל אביב. ולאחר שכל זה נאמר תצטרכו להתמודד עם המשוכה הגבוהה מכולן ולנסות ולהשיג שולחן.
הרברט סמואל 3

צ'אקולי (צילום: חיים יוסף)
צ'אקולי (צילום: חיים יוסף)

הוותיקות

אוזריה

השילוב בין אוכל ים תיכוני מצוין לאווירה משוחררת ורועשת הופך את האוזריה כבר יותר מעשור לתופעה ייחודית – מסעדת שוק שהיא בדיוק כמו שאתם מדמיינים שמסעדת שוק צריכה להיות, פלוס הטמעה חכמה של מסורות אוכל בלקניות מהסביבה הקרובה. בנקסט דור מארחת שפית אביבית פריאל שפים שמצאו את עצמם בלי מקום לבשל בו, פרויקט יפה שתומך בקולגות יוצאי הצפון ובכלל.
מטלון 44

בטשון

המחירים קצת עלו אבל ארוחה בבטשון היא עדיין אחד הדילים המשתלמים בעיר: דגים ופירות ים נאים, צלויים ומטוגנים במינימום פוזה, כשסביבם רק מה שמנומק ומתאים. בקבוקי היין שעל המדפים נמכרים במחירי חנות ועכשיו כבר להזמין מקום מראש, אז אנחנו בכלל מרוצות.
קרליבך 29

קלמארי, פקיילה וצ'וריסו. בטשון (צילום שרון בן־דוד)
קלמארי, פקיילה וצ'וריסו. בטשון (צילום שרון בן־דוד)

בית קנדינוף

חלל עתיק שכל פינה בו מזמנת הפתעות, אמנות מתחלפת וגינה קהילתית צמודה, מעמיקים את אחיזתו של בית קנדינוף במרחב שבו הוא פועל. רמת ביצוע גבוהה מצליחה לחפות על חוסר מקוריות שיש פה ושם בתפריט, אבל כשבמטבח מעיזים – האוכל נוסק מעלה ומשקף את הגיוון שמרכיב את המטבח הישראלי.
הצורפים 14

בראסרי רוטשילד 48

הנוסחה המנצחת מיד חרוצים משתכללת ברוטשילד מבלי לאבד מהזהות והמקצוענות שמאפיינות את קבוצת R2M. ממש כמו רותי ברודו עצמה, האוכל חף מקשקושים ועשוי היטב, והוא נאמן למוסד הבראסרי שאינו מתיימר להמציא את הגלגל מחדש, רק לדאוג למספיק אופציות טעימות. המבורגר ביין וסלט קיסר היו ונותרו מיתולוגיים ובשבילם שווה לחזור.
רוטשילד 48

קלאסיקה שבקלאסיקות: המבורגר ביין, רוטשילד 48 בראסרי (צילום אסף קרלה)
קלאסיקה שבקלאסיקות: המבורגר ביין, רוטשילד 48 בראסרי (צילום אסף קרלה)

ג'אנגו // טריגר בשר ויין

צריך הרבה אומץ כדי לפתוח מסעדה במלחמה, כל עוד האדמה רועדת מתחת לרגליים. אבל כשהמוצר טוב הקהל מגיע, וזה בדיוק מה שקורה בג'אנגו, האח הקטן של מסעדת טריגר בשר ויין הנהדרת. בשני המקרים הסוד הוא מנות לא מתחכמות שמשאירות את הבמה לבשר מבלי לבאס את הכיס, ואלכוהול במחיר שאפשר לעמוד – או לשבת – בו. בקיצור: וואליו פור מאני בגרסתו הקז'ואלית (ג'אנגו) והקצת יותר פורמלית (טריגר). בשר עסיסי ושליכטת חמאת קצבים ויותר מזה לא צריך.
הלל הזקן 12

החרב של טריגר וחמאת קצבים. טריגר בשר ויין (צילום אמיר מנחם)
החרב של טריגר וחמאת קצבים. טריגר בשר ויין (צילום אמיר מנחם)

האחים

חוץ מהזזת הרים בתחילת המלחמה ותמיכה כנה בתושבי העוטף, האחים אסף ויותם דוקטור עושים אוכל מקומי, מקורי ומורכב בכמה וריאציות. האחים היא גרסת הלייט לאייבי ודוק, מסעדה־מעדנייה־בית קפה־בר שכיף לשבת בו בכל שעה ביום. בראנץ' השבת המיתולוגי כבר הבליח כמה פעמים, ואולי כשהמלחמה תסתיים הם סוף סוף יחזירו אותו. ואז נדע שעוד לא אפסה התקווה לשפיות בארץ.
אבן גבירול 36

הקטן

אם כבר קז'ואל אז עד הסוף: הקטן פורש שולחנות על הכביש ברחוב לוינסקי ואז מכסה אותם במפות לבנות. הכיסא אולי מתנדנד, אבל האוכל לגמרי פיין. פרט להקפדה על הכנת כל מרכיבי הארוחה והתססת כל מה שזז, שף עידו קבלן מצליח לשים יד על תוצרת מקומית משובחת ולעשות ממנה דליקטס. אין יותר כיף מאשר לבוא בטרנינג, לרדת על כמה ביסים וכוס יין ולהרגיש שדפקנו את הסיסטם.
לוינסקי 46

התאילנדית בהר סיני

היא ממוקמת במתחם הכי לוהט בעיר כבר שנים (ובהצלחה עם השיפוץ), ומגישה תפריט תאילנדי בועט וקרוב לדבר האמיתי. יש בה הרבה מבחר, הרבה מקומות ישיבה, הרבה קוקטיילים, הרבה אווירה והרבה הרבה חריף. לכן התאילנדית בהר סיני ממוקמת מבחינתנו גבוה בטופ של האוכל האסייתי בעיר.
סמטת הר סיני 1

חוות צוק

בשר מעולה מגידול מקומי, ירקות אדירים ממשקים חקלאיים, ומה ששף אסף שנער עושה עם כל זה במטבח הוא הבסיס למסעדה הנהדרת הזאת, שכבר יותר מ-15 שנה לא עושה עניין גדול מהיותה הכי פארם-טו-טייבל שיש. תוכלו למצוא כאן נתחים משובחים ומיושנים על העצם לצד אחד ההמבורגרים הכי יקרים וטובים בעיר (הדירטי בורגר המפורסם), באווירה בלתי מפונפנת בעליל ודגש מוחלט על חומרי גלם מעולים. כיף.
משה פרלוק 5

המבורגרים בחוות צוק (צילום גל קלדרון)
המבורגרים בחוות צוק (צילום גל קלדרון)

חנן מרגילן

כמסעדה בעלת חזות ואווירה עממית שהיא קונצנזוס מוחלט, אולי האחרון בארץ, חנן מרגילן היא פורטל לעולם אחר ובוכרי, עם אוכל שכל ביס ממנו מעיף אותך למחוזות אחרים. חוויה אותנטית בעולם מפלסטיק.
מסילת ישרים 15

חנן מרגילן. צילום: דנה מאירזון
חנן מרגילן. צילום: דנה מאירזון

טברנה רומאנה // קלבריה

בנצי ארבל, שכבר כבש אותנו עם פשטותו האיכותית בכפרה מיו, מגיש בקלבריה ובטברנה רומאנה אוכל מצוין ב-VFM כמעט חסר תחרות. בלי אף מנה שעולה מעל 80 שקלים (ובשעות הערב המוקדמות הרבה פחות) הוא מלהטט בין פסטות ביתיות מעולות לפיצות שרק בשבילן שווה להגיע, עם מטבח מרכז ודרום-איטלקי קלאסי ואווירה שמחה שהיא התל אביביות במיטבה. מבחינתו שיפתח עוד כמה כאלו, ואולי אפשר יהיה להזמין שולחן לא חודש ראש.
קלבריה, קינג ג'ורג' 29; טברנה רומאנה, קפלן 8

קלבריה (צילום: אינסטגרם/@calabriatlv)
קלבריה (צילום: אינסטגרם/@calabriatlv)

לונל

הבראסרי התימני-אירופאי קצת חרק בתחילת הדרך וגם המלחמה לא עשתה לו חיים קלים. מאז ששף ינון אלעל חזר ממילואים, המקום מתאפס על עצמו ונכנס למוד יציב עם הרבה רצון טוב וכישרון מגובים בטונות חמידות, קסם, רומנטיקה ואוכל טעים. קחו ביס קובנה, שימו מעל כפית ריבת סלרי ותבינו למה אנחנו מתכוונים.
אברבנאל 72

שולחן של אושר. לונל (צילום איתמר גינזבורג)
שולחן של אושר. לונל (צילום איתמר גינזבורג)

למפור

ככה זה כששני מאורות נפגשים: איתי חיימוביץ' וקרן שרון, בעלי האנוי האהובה שנסגרה, חברו לקבוצת "החבר'ה הטובים" של אייל שני/שחר סגל למסעדה בקינג ג'ורג. זה נשמע כמו התחלה של בדיחה, בפועל זו התחלה של ידידות נפלאה – שלנו ושל בטן החזיר הקריספית הטובה במזרח התיכון. מאז החבר'ה הטובים התנתקו מהמסעדה, אבל הבטן עוד שם. בהפי האואר (ראשון-חמישי 16:00-19:00) תוכלו לשים יד על דיל שלוש ב-100 – פתיחים, קינוחים וקוקטיילים.
קינג ג'ורג' 30

נואמה

בין המסעדות והברים שמציפים את נחלת בנימין נואמה זורחת במקום החשוב באמת – בצלחת. שף רוסלן אוסוב, שליד העדינה שלו נחשפנו במסעדת שאראק, יודע לטפל בדגים ופירות ים באופן שגורם להם לזהור, והטורטליני שלו הוא לא פחות ממופתי. על הדרך תנו הצצה בבר האויסטרים הצמוד, אפילו אם הרכיכות היוקרתיות אינן כוס השמפניה שלכם.
נחלת בנימין 59

ככה נראה מופת. נואמה ( צילום עוז אוחיון)
ככה נראה מופת. נואמה ( צילום עוז אוחיון)

סנטי

כששף גיא אריש לקח את החלל המיתולוגי של "קפה תם" ברחוב גורדון ופתח את "סנטי", חשבנו שמדובר בעוד בר יין גנרי. אבל סנטי לא דומה לאף אחת אחרת: יש פה אוכל מעולה ואלכוהול שמי שבחר אותו יודע מה הוא עושה, שירות מבין עניין וחף מפוזה וחוויה קולינרית פצצה שגורמת לך לרצות לחזור שוב ושוב. אם הצלחתם למצוא מקום על בר ההכנות, אנחנו רוצים להיות חברים שלכם.
גורדון 17

סנטי (צילום אור ביטון)
סנטי (צילום אור ביטון)

צ'יקטי // ורמוטריה

צ'יקטי הפכה בשנים האחרונות לדיפולט לקהל שמחפש בילוי קולינרי איכותי מבלי להוציא הון. אנחנו לא אומרים שזול פה, אנחנו רק אומרים שאם תבואו בהאפי האוור תוכלו להנות מצלחות קטנות של אוכל מוקפד במחירים סבירים, שאינם מחייבים הרכבת ארוחה קלאסית של ראשונה-עיקרית-אחרונה (להפך, כל הכיף זה להזמין במספר פעימות כמה סטים של מנות קטנות ובינוניות). אותו עיקרון תופס בוורמוטריה, שמשכפלת את הפאן והסטייל ובכל זאת נותרת מקורית.
יהודה הלוי 58, נחלת בנימין 52

ורמוטריה (צילום: פייסבוק/@vermuteria.tlv)
ורמוטריה (צילום: פייסבוק/@vermuteria.tlv)

צפון אברקסס

כבר מזמן הפסקנו לספור כמה מסעדות יש לאייל שני אבל בסוף, אנחנו תמיד חוזרים לצפון אברקסס כי אין מקום כיף ממנו. החגיגה  מתחילה במוזיקה, ממשיכה באווירה עולצת ועוברת ישר לתוך הצלחת. מכל מפעלותיו בעיר, המסעדה הזאת היא כנראה הכי אייל שני שיש, ורק גילה וננסי החדשה מזנבת בעקבותיה.
לילינבלום 40

צפון אברקסס (צילום מהאינסטגרם abraxastlv)
צפון אברקסס (צילום מהאינסטגרם abraxastlv)

קאב קם

רבים טוענים שזהו המקום הכי כיפי בעיר, ואין לנו עניין להתווכח איתם. תקראו לו בר-מסעדה, תקראו לו גסטרו-בר, תקראו לו איך שאתם רוצים, אבל המקום הזה, מבית היוצר של בית תאילנדי, הופך את החוויה התאילנדית להרבה יותר צוהלת ורועשת. על רקע המלחמה תחושת המסיבה דעכה, מן הסתם, אבל שמחת החיים עדיין כאן. המנות קטנות (וחריפות) ומיועדות לחלוקה, חומרי הגלם איכותיים, הקוקטיילים מצוינים והווייב בלתי מנוצח.
לינקולן 11

המשקשק המיתולוגי של תל אביב. אדי ניומן בקאב קם (צילום: אלי כרמי)
המשקשק המיתולוגי של תל אביב. אדי ניומן בקאב קם (צילום: אלי כרמי)

קוצ'ינה הס

תמר כהן צדק סומנה כשפית נהדרת עוד מימי קוצ'ינה תמר, ובמסעדה הקטנטנה שלה ברחוב הס היא מצדיקה את כל הסופרלטיבים ומגישה אוכל איטלקי אותנטי נפלא. הפער בין הרעש של הרחוב לשקט שבצלחת הופך את הארוחה לחוויה מסוג אחר, תל אביבית ואיטלקייה־כפרית בד בבד. כבר הכתרנו אותה כאחת המסעדות הרומנטיות ביותר בעיר, אבל האמת היא שלקוצ'ינה הס כיף לבוא סתם, ואז ה"סתם" הוא תענוג אמיתי.
הס 4

קלארו

התלונה הנפוצה והיחידה שאנחנו מכירים על קלארו, היא שהתפריט שלה לא משתנה. וזה נכון, למעט תפריטי ספיישל עונתיים מקומיים (כמו תפריט עמק יזרעאל המוגש בימים אלה), אבל הסיבה נעוצה בכך שהתפריט הקבוע הוא פשוט מוצלח. שף רן שמואלי מצא נוסחה מנצחת שכבר שנים שומרת על סטנדרט מוקפד, בישול איכותי ותפריט שכל אחד יוכל למצוא בו משהו ליהנות ממנו. זה הופך את קלארו למקום שתמיד כיף לחזור אליו עם המשפחה, עם חברים, בדייטים, בבראנץ', בערב ובצוהריים. מקצוענות שיא.
הארבעה 23

אם זה קז'ואל אז אנחנו לא רוצים שום דבר אחר. קלארו (צילום: פייסבוק/@Claro)
אם זה קז'ואל אז אנחנו לא רוצים שום דבר אחר. קלארו (צילום: פייסבוק/@Claro)

קרוט

הבר הקז'ואלי של בעלי פרא מוציא את המקסימום מהלוקיישן בגן יעקב הפסטורלי. יש כאן צלחות קטנות וסקסיות, יין ואווירה קלילה וכיפית, שילוש שמצליח ליצור ניתוק מהמציאות, אפילו שכיכר הבימה על משמעויותיה הפוליטיות והחברתיות נמצאת במרחק ממש קצר. בדיוק כמו בחיים עצמם, כששמחה ועצב מתערבבים להם.
תרס"ט 4

תרצה

יש לנו הרבה מילים טובות לומר על הבר של שף רז רהב, אבל נסתפק בשש: מאפים ממאפיית אפוי וחמאת שמן זית. כל השאר בונוס.
החלוצים 3

תרצה (צילום מהאינסטגרם tirza.tlv) 
תרצה (צילום מהאינסטגרם tirza.tlv) 

85/15

יש לנו הערכה כנה למקומות שמתנהלים לאורך זמן ללא יח"צ ומצליחים לשמור על רמה גבוהה. 85/15, שממוקמת בגדה המערבית של כיכר רבין (עד מתי חפירות), מחברת בין שורטס וכפכפים על המדרכה למנות קטנות וטעימות, אלכוהול ואווירה נינוחה בגובה העיניים. שף אלי שטיין אמנם עזב אך רוחו עדיין שורה על התפריט, שנע באלגנטיות בין אוכל של בית משודרג לטכניקות בישול מתקדמות. קלאס באפס מאמץ בלב תל אביב המיוזעת.
מלכי ישראל 15