כאן אוכלים בכיף: 25 מסעדות הקז'ואל הכי טובות בתל אביב

אם זה קז'ואל אז אנחנו לא רוצים שום דבר אחר. קלארו (צילום: פייסבוק/@Claro)
אם זה קז'ואל אז אנחנו לא רוצים שום דבר אחר. קלארו (צילום: פייסבוק/@Claro)

מאז שבעה באוקטובר העיסוק בפיין דיינינג הפך מנוכר ומנותק, מה שמוביל לפריחתן המתעצמת של מסעדות הקז'ואל הכיפיות, כאלה שאפשר לאכול בהן סתם כך, באווירה משוחררת עם אוכל טעים ומוקפד. מהמקומות שהיו צריכים להשתנות כדי לשרוד ועד לאלו שלא שינו דבר, וזה בדיוק מה שעובד

4 באוגוסט 2024

על מה אנחנו מדברים כשאנחנו מדברים על קז'ואל דיינינג? כשהרשימה הזו נולדה בעולם אחר, ב-2022, הרעיון היה למנות את המסעדות הכי טובות שאינן מסעדות פיין דיינינג או מסעדות שף מובהקות (למרות שיש ברשימה כמה וכמה מסעדות שף). כמעט שנתיים אחרי, על רקע המלחמה והמשבר המתעצם, קז'ואל הוא צו השעה: אוכל קצת יותר פשוט, קצת יותר מנחם, קצת פחות יקר ועדיין נעים וטעים ומוקפד. מסעדות שלא מצריכות אירוע חגיגי כדי להתייצב בהן, אבל עדיין מרגישות מספיק חגיגיות. זה הכיוון שבו צועדת הסצנה הקולינרית כולה בשבעת החודשים האחרונים. זה כיוון טוב.

>> איפה עוד נשאר בתל אביב אלכוהול זול? מצאנו את כל האופציות

Out of the Box

המסעדה החדשה של השפים און משען (ליטל בורגר שופ) וטל צור היא יצור כלאיים מרתק שיכול להיוולד רק בתקןפה שכזו – בבוקר חמ"ל בישולים עבור מפוני המלחמה, בערב ביסטרו במחירים הוגנים. מאחוריי חזית שנראית כאתר בנייה הם הקימו בשתי ידיים מקום פצפון עם מטבח מקומי שהוא הכול חות מאשר שגרתי, כולל השפעות מאוקראינה ועד גיאורגיה. ואם כל זה לא מספיק אז יש כאן גם צלחות בעבודת יד שהותאמו במיוחד למנות, קשר עם הקהילה היפואית, אג'נדה מנומקת וחמידות־על מצד משען וצור, שמתקשרים עם הקהל לאורך הערב.
בן זומא 3

Out of the Box (צילום אנטולי מיכאלו)
Out of the Box (צילום אנטולי מיכאלו)

85/15

יש לנו טונות הערכה למקומות שנלחמים בכל יום מחדש ומצליחים להחזיק ראש מעל המים בלי לחפף. 85/15 מתנהלת כבר שנים בסולידיות נינוחה ובלתי מיוחצנת בגדה המערבית של כיכר רבין (עד מתי חפירות), ומחברת בין שורטס וכפכפים על המדרכה למנות פיין. המטבח של שף אלי שטיין (טוטו, טאיזו) יוצא מתוך זווית ראייה רחבה על אוכל ישראלי לתפוצותיו, והוא נע באלגנטיות בין קציצות בטעם של בית משודרג לנתחים מיוחדים וטכניקות בישול חדישות. היין צונן והאווירה קלילה ולא מחייבת, בקיצור – קלאס באפס מאמץ בלב תל אביב המיוזעת.
מלכי ישראל 15

בראסרי רוטשילד 48

הנוסחה המנצחת מיד חרוצים משתכללת במקום החדש ברוטשילד מבלי לאבד מהזהות והמקצוענות שמאפיינות את קבוצת R2M. ממש כמו רותי ברודו עצמה, האוכל חף מקשקושים ועשוי היטב, והוא נאמן למוסד הבראסרי שאינו מתיימר להמציא את הגלגל מחדש, רק לדאוג למספיק אופציות טעימות. המבורגר ביין וסלט קיסר היו ונותרו מיתולוגיים ובשבילם שווה לחזור.
רוטשילד 48

רואים עליו שהוא מיתוס. המבורגר ביין, בראסרי 48 (צילום אסף קרלה)
רואים עליו שהוא מיתוס. המבורגר ביין, בראסרי 48 (צילום אסף קרלה)

ג'אנגו וטריגר בשר ויין

צריך הרבה אומץ כדי לפתוח מסעדה במלחמה, כל עוד האדמה רועדת מתחת לרגליים. אבל כשהמוצר טוב אנשים באים, וזה בדיוק מה שקורה בג'אנגו, האח הקטן של מסעדת טריגר בשר ויין הנהדרת. בשני המקרים הסוד הוא מנות לא מתחכמות שמשאירות את הבמה לבשר מבלי לבאס את הכיס, ואלכוהול במחיר שאפשר לעמוד – או לשבת – בו. בקיצור: וואליו פור מאני במלוא מובן המילה, בגרסתו הקז'ואלית (ג'אנגו) והקצת יותר פורמלית (טריגר). לאחרונה הושק בטריגר דיל צוהריים שווה, שעושה את הייאוש עוד יותר נוח. תנו לנו עוד כמה כאלו ושליכטת חמאת קצבים, ואנחנו מאושרים.
הלל הזקן 12

מעכשיו גם בצוהריים. טריגר (צילום שי אשכנזי)
מעכשיו גם בצוהריים. טריגר (צילום שי אשכנזי)

לונל

הבראסרי התימני-אירופאי קצת חרק בתחילת הדרך וגם המלחמה לא עשתה לו חיים קלים. מאז ששף ינון אלעל חזר ממילואים, המקום מתאפס על עצמו ונכנס למוד יציב עם הרבה רצון טוב וכישרון מגובים בטונות חמידות, קסם, רומנטיקה ואוכל טעים. קחו ביס קובנה, שימו מעל כפית ריבת סלרי ותבינו למה אנחנו מתכוונים.
אברבנאל 72

ככה פשוט, ככה טוב. לונל (צילום: איתמר גינזבורג)
ככה פשוט, ככה טוב. לונל (צילום: איתמר גינזבורג)

נואמה

בין מי יודע כמה ברי יין גנריים יותר או פחות, נואמה זורחת במקום החשוב באמת – בצלחת. שף רוסלן אוסוב, שליד העדינה שלו נחשפנו במסעדת שאראק, יודע לטפל בדגים ופירות ים והטורטליני שלו הוא לא פחות ממופתי. כשמסעדה כזו נפתחת בעיצומה של המלחמה במדרחוב הטקטי הלוהט של נחלת בנימין – מן הראוי להרים לה בכל הכוח. על הדרך תנו הצצה בבר האויסטרים הצמוד, אפילו אם הרכיכות היוקרתיות אינן כוס השמפניה שלכם.
נחלת בנימין 59

הקטן

אם קז'ואל – אז עד הסוף: הקטן פורש שולחנות על הכביש ברחוב לוינסקי ואז מכסה אותם במפות לבנות. הכיסא אולי מתנדנד, אבל האוכל לגמרי פיין. פרט להקפדה על הכנה אין־האוס של כל מרכיב והתססת כל מה שזז, שף עידו קבלן מצליח לשים יד על תוצרת מקומית משובחת, בעיקר דגים ופירות ים. מנעד הטעמים נע בין קלאסיקה למקוריות והוא תמיד מעניין ומסקרן. אין יותר כיף מלבוא בשורטס וכפכפים, לרדת על כמה ביסים מושלמים וכוס יין ולהרגיש שדפקנו את הסיסטם.
לוינסקי 46

הוא רק נראה קטן. הקטן (צילום יעקב בלומנטל)
הוא רק נראה קטן. הקטן (צילום יעקב בלומנטל)

תריסר

כמו כוסברה, את המסעדה הזו אפשר לאהוב או לשנוא. אין פה טרטר וסביצ'ה וגם לא קרפצ'ו והמבורגר, ואם כן – תהיו בטוחים שיש בהם פיתול אלגנטי. שף ענר בן רפאל מאמץ אל לבו חומרי גלם מקומיים לא שגרתיים, פטריות קורדיספס למשל, וגזר פשוט הופך בידיו ליצירת מופת רב שכבתית. המסעדה שהכי קרובה לפיין-דיינינג ברשימה הזאת מציעה ארוחה שפותחת את הראש ומוכיחה שגם בזירה קשוחה כמו תל אביב, אפשר לעשות אוכל מקורי מבלי ליפול לציפורני הבנאליה.
שוק הנמל האנגר 12 קומה שנייה

הכי קרובה לפיין דיינינג. תריסר (צילום חיים יוסף)
הכי קרובה לפיין דיינינג. תריסר (צילום חיים יוסף)

אוזריה

השילוב בין אוכל ים תיכוני מצוין לאווירה המשוחררת והרועשת (לעיתים קצת יותר מדי), הופך את אוזריה של השפית אביבית פריאל, כבר יותר מעשור, למקום הכי שמח בשוק לוינסקי ואחד הטעימים בסביבה. מסעדת שוק שהיא בדיוק כמו שאתם מדמיינים שמסעדת שוק צריכה להיות, פלוס הטמעה חכמה של מסורות אוכל בלקניות מהשוק הספציפי הזה.
אוזריה, מטלון 44

משהו קטן וטוב. אוזריה (צילום חיים יוסף)
משהו קטן וטוב. אוזריה (צילום חיים יוסף)

בטשון

מכיוון שבמסעדות קז'ואל עסקינן, ברשימה שלפניכם לאוכל יש יותר משקל מאשר לתפאורה, ריהוט ואווירה. כל עוד מה שמונח על השולחן טעים מאוד ומתומחר בגדר הסביר, אנחנו סולחות על הכול (או לפחות על הרוב). ההקדמה הזו מיועדת להסביר מדוע בטשון מרוויח את מקומו כאן בזכות ולא בחסד: דגים ופירות ים נאים, צלויים ומטוגנים במינימום פוזה, כשסביבם רק מה שמנומק ומתאים. בגלל חנות הדגים הצמודה, המחירים הם מהנמוכים בעיר יחסית לתמורה והכל יופי טופי. רק שיתארגנו כבר על מערכת הזמנות.
קרליבך 29

לא מזמן הם עוד שחו בים. בטשון (צילום מתוך האינסטגרם batshon_tlv@)
לא מזמן הם עוד שחו בים. בטשון (צילום מתוך האינסטגרם batshon_tlv@)

בית קנדינוף

חלל עתיק שכל פינה בו מזמנת הפתעות, אמנות מתחלפת וגינה קהילתית צמודה מעמיקים את אחיזתו של בית קנדינוף במרחב שבו הוא פועל. רמת הביצוע גבוהה מצליחה לרוב לחפות על חוסר מקוריות שיש פה ושם בתפריט, אבל כשבמטבח מעיזים – האוכל נוסק מעלה והבראנצ'ים בסופ"ש הם פאן טהור. מאז הקורונה המקום נמצא בנסיקה, אז בהצלחה עם למצוא שולחן פנוי.
בית קנדינוף, הצורפים 14

האחים

חוץ מהזזת הרים בתחילת המלחמה ותמיכה כנה בתושבי העוטף, האחים אסף ויותם דוקטור עושים אוכל מקומי, מקורי ומורכב בכמה וריאציות. האחים היא גרסת הלייט לאייבי ודוק, מסעדות השף שלהם, ומאז המעבר ללוקיישן בבית ציוני אמריקה – המסעדה־מעדנייה־בית קפה־בר היא גם מהמקומות שהכי כיף לשבת בהם בעיר בכל שעה ביום. בראנץ' השבת המיתולוגי כבר הבליח כמה פעמים, ואולי כשהמלחמה תסתיים הם סוף סוף יחזירו אותו. ואז נדע שעוד לא אפסה התקווה לשפיות בארץ.
האחים/דוק, אבן גבירול 36

מגדלור של אידיאולוגיה וקולינריה מקומית. האחים/דוק (צילום: פייסבוק/@haachim)
מגדלור של אידיאולוגיה וקולינריה מקומית. האחים/דוק (צילום: פייסבוק/@haachim)

התאילנדית בהר סיני

היא ממוקמת במתחם הכי לוהט בעיר כבר שנים – בצמוד לפורט סעיד וסנטה קתרינה, ומגישה תפריט תאילנדי בועט וקרוב לדבר האמיתי. יש בה הרבה מבחר, הרבה מקומות ישיבה, הרבה קוקטיילים, הרבה אווירה והרבה הרבה חריף. לכן התאילנדת בהר סיני ממוקמת מבחינתנו גבוה בטופ של האוכל האסייתי בעיר.
התאילנדית בהר סיני, סמטת הר סיני 1

חוות צוק

בשר מעולה מגידול מקומי, ירקות אדירים ממשקים חקלאיים, ומה ששף אסף שנער עושה עם כל זה במטבח הוא הבסיס של המסעדה הנהדרת הזאת, שכבר יותר מ-15 שנה לא עושה עניין גדול מהיותה הכי פארם-טו-טייבל שיש. תוכלו למצוא כאן נתחים משובחים ומיושנים על העצם במחירים סבירים יחסית, לצד אחד ההמבורגרים הכי יקרים וטובים בעיר (הדירטי בורגר המפורסם), באווירה בלתי מפונפנת בעליל ודגש מוחלט על חומרי גלם מעולים. כיף.
חוות צוק, משה פרלוק 5

מלוכלך כהלכה. המבורגר בחוות צוק (צילום גל קלדרון)
מלוכלך כהלכה. המבורגר בחוות צוק (צילום גל קלדרון)

חנן מרגילן

ההודעה של חנן מרגילן על מעבר להגשת ארוחות צוהריים בלבד, היא אחת הבשורות הקשות שקיבלנו ב-2022, ומאז טרם התאוששנו. פשוט כי באמת אין שום מסעדה אחרת כזאת. כמסעדה בעלת חזות ואווירה עממית שהיא קונצנזוס מוחלט, אולי האחרון בארץ, חנן מרגילן היא פורטל לעולם אחר ובוכרי, עם אוכל שכל ביס ממנו מעיף אותך למחוזות אחרים. חוויה אותנטית בעולם מפלסטיק.
חנן מרגילן, מסילת ישרים 15

מה רבו מעשיך השם. מרק דושפרה בחנן מרגילן (צילום: אנטולי מיכאלו)
מה רבו מעשיך השם. מרק דושפרה בחנן מרגילן (צילום: אנטולי מיכאלו)

למפור

ככה זה כששני מאורות נפגשים: איתי חיימוביץ' וקרן שרון, בעלי האנוי האהובה שנסגרה, חברו לקבוצת "החבר'ה הטובים" של אייל שני/שחר סגל למסעדה במקום המזנון בקינג ג'ורג. זה נשמע כמו התחלה של בדיחה, בפועל זו התחלה של ידידות נפלאה – שלנו ושל בטן החזיר הקריספית הטובה במזרח התיכון. מאז החבר'ה הטובים התנתקו מהמסעדה, אבל הבטן עוד שם. בצהריים ישנו גם תפריט Vietלאנץ', מנות מיוחדות לילדים ומתבגרים, וצ'ופסטיקס חמודים בצורת דובי עבור כל מי שטוען שהוא ילד. אנחנו מדגישים, טוען.
למפור, קינג ג'ורג' 30

פשוט טעים וטעים פשוט. למפור (צילום: אינסטגרם/@lampurTLV)
פשוט טעים וטעים פשוט. למפור (צילום: אינסטגרם/@lampurTLV)

מאנטה ריי

גם אם האוכל במאנטה ריי לא היה כל כך מוצלח, זאת הייתה עדיין המסעדה עם הלוקיישן הכי שווה בעיר. למרבה המזל, זו איננה שאלה בכלל. גם עכשיו, יותר מ-25 שנה אחרי שנפתחה, מאנטה ריי היא עדיין מקום לבוא ולאכול בו אוכל מצוין שמבוסס על תנובת הים. אם השגתם מקום במרפסת לבראנץ' של שבת – לכו תמלאו לוטו.
מאנטה ריי, יחזקאל קויפמן 7

לי כל בראנץ' נושא מזכרת. מאנטה ריי (צילום: מאנטה ריי)
לי כל בראנץ' נושא מזכרת. מאנטה ריי (צילום: מאנטה ריי)

מנסורה

שום דבר במיקום של מנסורה, בלב אזור המוסכים שסביב בלומפילד, אינו מסגיר את מה שקורה בצלחת בתוך המסעדה. עם תפריט שמבוסס בעיקר על דגה טרייה, אפשר למצוא פה מנות מקוריות וטעימות שמצליחות להוציא את המקסימום מחומרי הגלם. תמחור לא זול מציב את מנסורה בקצה העליון של הקז'ואל והביצועים במטבח מרשימים ברמות הגבוהות, אבל האווירה משוחררת ונעימה ונו, קז'ואלית. מה שאתם לא עושים: אל תפספסו את פסטת הסרטנים.
מנסורה, דרך שלמה 13

טעם של ריח של טיול בצפון. מנסורה (צילום יח"צ)
טעם של ריח של טיול בצפון. מנסורה (צילום יח"צ)

סנטי

כשגיא אריש (משייה) לקח את החלל המיתולוגי של "קפה תם" ברחוב גורדון ופתח את "סנטי", כולם חשבו שמדובר בעוד בר. אבל סנטי לא דומה לאף אחת אחרת: יש פה אוכל מעולה ואלכוהול שמי שבחר אותו יודע מה הוא עושה, יש שירות שמבין עניין ויש חוויה קולינרית פצצה שגורמת לך לרצות לחזור שוב ושוב. אם הצלחתם למצוא מקום על בר ההכנות, אנחנו רוצים להיות חברים שלכם.
סנטי, גורדון 17

פסגות קולינריות באווירה של בר. סנטי (צילום: אינסטגרם/@santi_gordon.17)
פסגות קולינריות באווירה של בר. סנטי (צילום: אינסטגרם/@santi_gordon.17)

צ'יקטי

צ'יקטי הפכה בשנים האחרונות לדיפולט של כל מי שמחפש בילוי קולינרי איכותי מבלי להוציא הון. אנחנו לא אומרים שזול פה, אנחנו רק אומרים שאם תבואו בהאפי האוור תוכלו להנות מצלחות קטנות של אוכל מוקפד במחירים סבירים, שלא מחייבים הרכבת ארוחה קלאסית של ראשונה-עיקרית-אחרונה (להפך, כל הכיף זה להזמין במספר פעימות כמה סטים של מנות קטנות ובינוניות). שימו לב: בשעות המאוחרות יותר פינת הרחובות הזו תמיד מלאה וגדושה. בואו מוקדם.
צ'יקטי, יהודה הלוי 58

אחרי ימים מאוד מורכבים שעוברים על כולנו, נפתח את צ׳יקטי ביום רביעי הקרוב עם תפריט טיפל׳ה מצומצם, אי של נחמה וחיוך, מקום…

Posted by ‎Cicchetti צ'יקטי‎ on Thursday, October 26, 2023

צפון אברקסס

כבר מזמן הפסקנו לספור כמה מסעדות יש לאייל שני אבל בסוף, אנחנו תמיד חוזרים לצפון אברקסס כי אין מקום כיף ממנו. החגיגה כאן מתחילה במוזיקה, ממשיכה באווירה עולצת גם בימי מלחמה ועוברת ישר לתוך הצלחת. תביאו אורחים מחו"ל ותראו אותם נשארים פעורי פה (שזה טוב, כי אתם יכולים לאכול יותר מהכרובית ושווארמת הסרטנים). מכל מפעלותיו בעיר, המסעדה הזאת היא כנראה הכי אייל שני שיש, ורק גילה וננסי החדשה מזנבת בעקבותיה.
צפון אברקסס, לילינבלום 40

מנה לחלום עליה בלילות. שווארמה סרטנים בצפון אברקסס (צילום: אסף הדר)
מנה לחלום עליה בלילות. שווארמה סרטנים בצפון אברקסס (צילום: אסף הדר)

קאב קם

רבים טוענים שזהו המקום הכי כיפי בעיר, ואין לנו עניין להתווכח איתם. תקראו לו בר-מסעדה, תקראו לו גסטרו-בר, תקראו לו איך שאתם רוצים, אבל המקום הזה, מבית היוצר של בית תאילנדי, הופך את החוויה התאילנדית להרבה יותר צוהלת ורועשת. על רקע המלחמה תחושת המסיבה דעכה, מן הסתם, אבל שמחת החיים עדיין כאן. המנות קטנות (וחריפות) ומיועדות לחלוקה, חומרי הגלם איכותיים, הקוקטיילים מצוינים והווייב בלתי מנוצח.
קאב קם, לינקולן 11

הכי וייב שיש. קאב קם (צילום: יחסי ציבור)
הכי וייב שיש. קאב קם (צילום: יחסי ציבור)

קוצ'ינה הס

תמר כהן צדק סומנה כשפית נהדרת עוד מימי קוצ'ינה תמר, ובמסעדה הקטנטנה שלה ברחוב הס היא מצדיקה את כל הסופרלטיבים ומגישה אוכל איטלקי כפרי נפלא. הפער בין הרעש של הרחוב לשקט שבצלחת הופך את הארוחה לחוויה מסוג אחר וכבר הכתיר אותה כאחת המסעדות הרומנטיות ביותר בעיר, אבל האמת היא שזה מקום שלבוא אליו "סתם" זה תענוג אמיתי.
קוצ'ינה הס, הס 4

קוצ'ינה הס. פילטו די פרמה (צילום: הילה פלר)
קוצ'ינה הס. פילטו די פרמה (צילום: הילה פלר)

טברנה רומאנה וקלבריה

איטלקי כפול: בנצי ארבל, שכבר כבש אותנו עם פשטותו האיכותית בכפרה מיו, מגיש בקלבריה ובטברנה רומאנה החדשה אוכל מצוין ב-VFM כמעט חסר תחרות. בלי אף מנה שעולה מעל 80 שקלים (ובשעות הערב המוקדמות הרבה פחות) הוא מלהטט בין פסטות ביתיות מעולות לפיצות שרק בשבילן שווה להגיע, עם מטבח מרכז ודרום-איטלקי קלאסי ואווירה שמחה שהיא התל אביביות במיטבה. מבחינתו שיפתח עוד כמה כאלו, ואולי אפשר יהיה להזמין שולחן לא חודש ראש.
קלבריה, קינג ג'ורג' 29; טברנה רומאנה, קפלן 8

חדשה ושווה. טברנה רומאנה (צילום: שרון בן דוד)
חדשה ושווה. טברנה רומאנה (צילום: שרון בן דוד)

קלארו

התלונה הנפוצה (והיחידה שאנחנו מכירים) על קלארו היא שהתפריט שלה לא משתנה. וזה נכון (למעט תפריטי ספיישל עונתיים ושיתופי פעולה מיוחדים). אבל הסיבה שהוא לא משתנה היא כי הוא פשוט מוצלח. שף רן שמואלי מצא נוסחה מנצחת שכבר שנים שומרת על סטנדרט מוקפד, בישול איכותי ותפריט שכל אחד יוכל למצוא בו משהו ליהנות ממנו. זה הופך את קלארו למקום שתמיד כיף לחזור אליו עם המשפחה, עם חברים, בדייטים, בבראנץ', בערב ובצהריים. מקצוענות שיא.
קלארו, הארבעה 23

כבר לגמרי פיין דיינינג. קלארו (צילום שני בריל)
כבר לגמרי פיין דיינינג. קלארו (צילום שני בריל)