באהבה: 7 מקומות שנפתחו בת"א על ידי עולים חדשים מרוסיה ואוקראינה

בשלוש השנים בהן מתקיימת המלחמה בין רוסיה לאוקראינה, גל עלייה לא קטן הגיע מארצות אלו לישראל, ורבים מהם הגיעו עם ידע, ניסיון וטעמים חדשים בתחומי האוכל. אלו המקומות שאנחנו הרווחנו בזכות המלחמה שלהם אז לא נעים אבל לפחות טעים
כ-100 אלף ישראלים חדשים עלו לארץ מאז שהתחילה מלחמת רוסיה-אוקראינה בשנת 2022. קראו את המספר הזה שוב, ותעריכו. בכל זאת, הגירה היא אף פעם לא פיתרון קל, וגם זה עוד כשמהגרים למדינה נורמלית ולא למדינה למודת קרבות ומלחמות כמו שלנו. אבל אנחנו מתים על גל ההגירה הליברלי והחילוני שהגיע בתקופה שכזו, ולא פחות – בעד בתי האוכל והקפה שפתחו בעיר שלנו (וגם בחיפה, אבל זה סיפור אחר). חלקם ניחנים בניחוח סובייטי עדכני ומגניב, אחרים פשוט מעולים ביצירת אדג' אירופאי שהיינו זקוקים לו. או במילים אחרות, איך למדנו להכיר באספרסו-תפוזים כמשקה בוקר לגיטימי. זוהי הפלישה הסובייטית.
>> הארוחה השמחה ביום: איפה תמצאו את הבראנצ'ים הכי טובים בתל אביב?
אורבי
ניתן לומר שאורבי היא הסנונית הראשונה של הגל הקולינרי הסובייטי בתל אביב. מדובר בבית קפה אופנתי ונוטף סטייל שהתמקם ברביעיית פלורנטין בספטמבר 2023, ממש רגע לפני כל השיט, וסוף סוף הציג בית קפה שיוצא מגבולות השטאנץ המקובל. המקום נפתח על ידי צעירים היפסטרים ממוסקבה עם ניסיון קולינרי רב שנוכח בהחלט במקום. התפריט מתחלף כל העת, משלב במנות מרכיבים בריאים, עונתיים ומזינים לצד סליזיים ומושחתים דוגמת דייסת כוסמת וירקות מול פנקייקים תפוחים עם קריספי צ'יקן. זאת לצד תפריט משקאות ייחודי שכולל לאטה לבנדר או מאצ'ה תות ועולם חדש מופלא לפנינו.
מעון 5 תל אביב

גלידה ריברנו
את הג׳לטו האיטלקי של ריברנו טעם אלכס גולובין באחד מהסניפים מאירופה, ומאז חייו התחלקו ללפני ואחרי. הוא החליט לקחת הכשרה בג׳לטו במילאנו מטעם רשת הגלידריות עצמה (שנחשבת לאחת מהטובות והמובילות בעולם), ובדרך גם עלה לפה ארצה מקישינב, מולדובה. אל תתקטננו, זה סובייטי. אנחנו זכינו בגלידה מצוינת, שהתמקמה בסניף מרשים ורחב ידיים בנחלת בנימין, עם חומרי גלם משובחים שמוצאם באיטליה והם כולם ממפעל הגלידה האיטלקי, זאת מלבד הסורבה שמיוצר מפירות בשוק הכרמל הסמוך. כך למשל מחית פיסטוק טהורה מסיציליה אחראית לגלידת הפיסטוק הטובה שטעמנו בשנה האחרונה, ולא נופלים מהן הם טעמי הנוצ׳לה והג׳אנדויה.
נחלת בנימין 3

מסעדת שו
מסעדת שו נפתחה עלי ידי עולה ותיקה יחסית מאוקראינה, אנה אנדיראנקו שעלתה ארצה לפני 13 שנה. אלא שעם פרוץ המלחמה התחיל לפעום בקרבה הגעגוע למולדת האהובה, והיא החליטה לפתוח מסעדה שתהיה בית לקהילת האוקראיניים בארץ – ומלבד אוכל אוקראיני לפי הספר, תארחו גם הרצאות, הופעות וערבי תרבות. יש שם צ'יקן קייב מופלא, בורשט למהדרין, דרוני – שהם לטקעס מהמטבח האוקריאני – שעוברים טיגון כפול ויוצאים פריכים מתמיד, ורניקי שהם כיסונים ממולאים מנחמים מאי פעם, וגם סירנקי (לביבות קוטג' מתוקות) שמאז שטעמנו באורבי התאהבנו בהן.
קרליבך 2 תל אביב

סאלוט
סאלוט היא ורמוטריה קטנה ומטריפה שנפתחה בעיתוי לא נורמלי – כ-3 ימים לפני המתקפה האיראנית – על ידי בני הזוג אוליאנה איגונין וסטאס רוגוזין שעלו מרוסיה בשנת 2022. משמעות סאלוט בלעז היא כמובן ברכת לחיים, ואכן בני הזוג לא נתנו לאיראנים לעצור בעדם להשיק כוסות גם בחלק מימי המתקפה, ובימים שהתאפשר פתחו את השער של המקום המתוק והשמח שבתחילת שדרות וושינגטון. סאלוט פועל כבר משעות הבוקר כבית קפה (אפשר גם לשתות ורמוט למי שצריך אלכוהול בבוקר, אנחנו האחרונים לשפוט), וממשיך בשעות הערביים ועד הלילה עם מנות טאפאס קטנות וחילדה (שיפודים קטנים) במחירים נוחים ביותר. כמו כן, יש קוקטיילים מבוססי ורמוט עם אחוז אלכוהול נמוך שנותרים קלילים ומהנים.
שדרות וושינגטון 14 תל אביב

סאן מיי
ממש בחמישי האחרון דיווחנו לכם על סאן מיי, מקום קטן שמוקדש כולו לכיסונים. תמצאו שם כיסונים אסייתים בפרט (גיוזות נהדרות בעבודת יד) אך גם אחת בניחוח סובייטי של געגועים הביתה שממולאת בתפוחי אדמה ופטריות, ומוגשת עם שמנת חמוצה כמו שעושים במאמא רוסיה. עוד בנוסח רוסי תמצאו שם סלט גזר מתובל ומלא כמון וכוסברה, עם פתיתי חלבון יובה. את המקום פתח ודים קונדרטייב, שעלה מרוסיה לפני שנתיים וחצי ומצא את עצמו עוטף ומהדק גיוזות מהבית, עד שהחליט שמעוניין להכיר אותן לקהל הרחב. אוהו, עם גיוזות שכאלה גם אנחנו מעוניינים.
יום טוב 17 תל אביב

קפה מרכז
בית קפה קטן, אינטימי ומלא שיק שנפתח על ידי זכריה אשרוב – צעיר בן 22 שעלה ארצה לפני שנתיים. גילו הצעיר לא מעיד על חוסר ניסיון, אם כי להפך – על הבנה נכונה של לאן הרוח נושבת – והדבר בהחלט ניכר בבית הקפה. שם תמצאו קפה משובח מהגל השלישי לצד משקאות מסקרנים שנהוג לשתות ברוסיה, אך זכריה ביקש להתאים גם לחיך הישראלי. כך למשל מאצ'ה עם פטל מיובש, משקה קקאו ממאה אחוז קקאו הולנדי וגם לאטה משיבולת שועל, טחינה, תפוחים ודבש, שהוא הכי מזרח תיכון שרוסים יכולים לחשוב עליהם כנראה. יש שם גם עוגיית מרשמלו וחמאת בוטנים שכבר יצא לנו לחלום עליה בלילה, עוגה באסקית משגעת וגם דברים שלא קשורים בלאכול ולשתות, כמו שיעורי רישום או תערוכות מתחלפות. היפסטריה במיטבה, בקטע הכי חיובי שיש.
מל"ן 23 תל אביב

קולמי
קולמי הוא בר-חנות יין מתוקה ואינטימית שעשויה להציע לכם את הדייט הכי משתלם של השנה, אך עם שמירה על סטנדרטים. ראשית, פריים לוקיישן בפאתי פארק המסילה, אך באיזור השקט שמאפשר לשמור על דיסקרטיות יחסית. שנית, בקבוקי יין שמתחילים ב-48 ש"ח. שלישית, אווירה רומנטית ומתוקה ונשנושים קטנים ולא מחייבים דוגמת גבינות, זיתים ופיצוחים. את המקום פתח גרמן קוזיורא, שעלה ארצה לפני שלוש שנים מרוסיה ואוהב יין יותר מכל דבר. הוא יחכה לכם בקולמי לייעוץ ואף לטעימות, במקרה שכן תרצו להרשים את הדייט עם שליפת מושגים כמו מינרלי ועפיץ.
יהודה הלוי 22 תל אביב
