קלף משנה כיוון: 6 מסעדות שהשתנו לחלוטין בעקבות המלחמה

שפע ביד ושפע בצלחת. דיינר איטלו אמריקנו (צלם אמיר מנחם)
שפע ביד ושפע בצלחת. דיינר איטלו אמריקנו (צלם אמיר מנחם)

דיוויד בואי גמגם פעם משהו על שינויים, אבל המסעדות האלו כבר מיישמות: המלחמה הכריחה את כולנו להשתנות ולהתאים את עצמנו למצב, ותחום הקולינריה לא חריג. אלו המסעדות שמחפשות דרכים חדשות להאכיל אתכם, ודרכים חדשות כדי לשרוד

7 באוגוסט 2024

על הטלטלה שענף המסעדות עבר ועדיין עובר מפאת המלחמה עוד ייכתבו ספרים. היו כמה פתיחות אופטימיות, אבל לא פחות, היה גל סגירות מאסיבי – כרגע אנחנו עומדים על 39 מסעדות, ברים ובתי קפה שנסגרו, והרשימה מן הסתם תתארך ככל שהמצב יתמשך. אבל גם מבעד לחוסר בהירות, היו לא מעט מסעדות שניסו להתאים את עצמן לסיטואציה בלתי אפשרית, ושינו כיוון.

>> פומפי אולי התחיל בריאליטי, אבל קילומטראז' צברה חיים משל עצמה

הכל בר חלופה: שעות פתיחה, תפריטים, קונספט, שף מוביל ואפילו כשרות – העיקר לשרוד את התקופה מהאיומות בתולדות המדינה. ובמצב כזה כל צעד בא בחשבון ומתקבל בהבנה, אחרת עוד ועוד בתי אוכל ייעלמו מהמפה. אספנו את 6 המסעדות שלקחו שינוי הכי משמעותי בעקבות המסעדה, וחזרנו עם רצון עז להכניס שינוי גם לחיים שלנו.

1. ממבטא אמריקאי למבטא איטלקי | איטלו אמריקנו

בחודש מרץ השנה הדיינר של גוצ'ה חישב מסלול מחדש והגיע לניו ג'רזי, המכה של המטבח האיטלקי־אמריקני. המוסד שבמשך 13 שנים ראה הכול – קורונה וחפירות הרכבת הקלה, הפגנות בקפלן ומלחמה – נפטר ממשקל מיותר לטובת ספגטי מיטבולז, צ'יקן פארם ומנות מוגזמות מהקאנון הגנגסטרי, מהסנדק ועד הסופראנוס. וכדי להפוך את העניין לאטרקטיבי ממש, המחירים סבירים וחוסכים התלבטות מה להזמין, ועוד יותר בהפי האואר. הכול טעים ומוגזם ואי אפשר להפסיק, והמגבלה היחידה היא הקיבולת בבטן.
אבן גבירול 14

ברקפסט אין אמריקה. דיינר איטלו אמריקני (צילום אמיר מנחם)
ברקפסט אין אמריקה. דיינר איטלו אמריקני (צילום אמיר מנחם)

2. מאילקה עד לתאילנד | תאי 148

מאז פיגוע הירי באפריל 2022 שגבה את חייהם של ברק לופן, תומר מורד ואיתם מגיני ז"ל, האילקה לא חזר לעצמו. זו הייתה נקודת השבירה של הבר בן ה-15, שעוד קודם לכן ספג הפסדים בקורונה ונפגע כתוצאה משינוי בהרגלי הבילוי בעיר. במקום להרים ידיים החליטו הבעלים על שינוי קונספט, והסבו את המקום לבר־מסעדה תאילנדי, בהובלת שף יוצא מסעדת נאם. התוצאה מבורכת, ולבנו למסעדנים שצריכים להתמודד עם מציאות איומה כל כך.
דיזינגוף 148

הנה חסכנו לכם טיסה לבנגקוק. תאי 148 (צילום אסף קרלה)
הנה חסכנו לכם טיסה לבנגקוק. תאי 148 (צילום אסף קרלה)

3. מעזה למטבח | אורן אסידו ב-Flame

מסעדת הבשרים הכשרה Flame נפתחה בחודש אוגוסט שעבר בלא מעט רעש. כולם צפו עתיד ורדרד למקום שייתן פייט למקדשי הסטייקים היוקרתיים בעיר, אבל אז קרה מה שקרה, הבעלים גויס למילואים והמסעדה נסגרה. כשבשלו התנאים לפתוח שוב גויס למטבח אורן אסידו, שאת הסיפור שלו כולנו מכירים. השף המוכשר השתלט על התפריט, בו כבר אפשר לזהות את טביעת האצבע, ובעינינו זהו win win situation, שלא לומר סינרגיה, סגירת מעגל וצדק פואטי.
אליעזר פרי 10 (מלון קרלטון)

משחק באש. אורן אסידו ב-Flame (צילום Fortune cookie)
משחק באש. אורן אסידו ב-Flame (צילום Fortune cookie)

4. מהפיתה לבורגר | OSU

בשמונה באוקטובר אמור היה דוכן הבשרים בגריל "הכרמל" להימכר. הרוכשים מן הסתם התקפלו, והבעלים אייל קיצ'ס (יחד עם אחיו שי) נותר מול שוקת שבורה. בהברקה כמו שרק משבר מסוגל לייצר, הוא החליט להקים עסק שאפשר להפעיל במינימום כוח אדם. הוא אסף השראות ומנות מפה ומשם ופתח את OSU – דוכן שרגלו האחת נטועה בשוק והשנייה בטוקיו. אם טרם הגעתם לטעום מפאת הבלגן התחבורתי באזור, הסמאשבורגר המצוין זמין גם בוולט.
הלל הזקן 18

רואים עליו שהוא קצת יפני. OSU (צילום אייל קיצ'ס)
רואים עליו שהוא קצת יפני. OSU (צילום אייל קיצ'ס)

5. ממסעדת פועלים לחמארת שוק | גלבי (המקום של ענת)

חום יולי־אוגוסט, המלחמה, יוקר המחייה והמצב התברואתי פגעו קשות בשוק הכרמל. לאחר שעשתה הכול כדי להחזיק את הראש מעל למים, אירחה בתחילת המלחמה את בר היין "שפוי" מבית M25 ותרמה את המטבח לאנשי "טרטוריה מקומית" שפונו מהצפון, החליטה ענת שבי בעלת "המקום של ענת" לעבור למשמרת ערב. פורמט מסעדת הפועלים נכנס להקפאה (פרט לשישי בצוהריים), ובמקומו פועל המקום בשעות היותר נעימות של היום כחמארת שוק קטנה ולא מתיימרת. ולא פחות חשוב: קציצות הדגים המיתולוגיות עדיין בתפריט.
סמטת הכרמל 23

מנה שכיף לאכול בכל שעה. המקום של ענת (גלבי) צילום: יעקב בלומנטל
מנה שכיף לאכול בכל שעה. המקום של ענת (גלבי) צילום: יעקב בלומנטל

6. ממיאזאקי לכשרות | קפה טאיזו

אם גם השף הבכיר סוגר את מזללת הראמן והגריל היפני שלו ומחליף אותה במקום כשר, זה כנראה סימן שסצנת האוכל משתנה לנגד עינינו. בתחילת המלחמה קיבל שף יובל בן נריה תעודת כשרות מארגון צהר כדי לבשל לחיילים, ראה כי טוב והחליט להרחיב את פלח הלקוחות. דוכן הפאסט פוד היפני מיאזאקי חוסל, ואת מקומו תופס כעת סניף כשר של קפה טאיזו (האהוב כשלעצמו, בגרסתו הלא כשרה בכיכר גבעון). ברכות לשומרי הכשרות, תנחומינו לחובבי הקריספי צ'יקן.
קלמן מגן 3 (שרונה מרקט)

בהשגחת צוהר. קפה טאיזו הכשר. צילום: דמיטרי פומבי
בהשגחת צוהר. קפה טאיזו הכשר. צילום: דמיטרי פומבי