בגלל היתר בנייה: עץ פיקוס בן כ-500 שנה נמצא בסכנה
תושבים ופעילים מזהירים: תוכנית בנייה חדשה מאיימת להרוג פיקוס עתיק ברחוב מזא"ה בתל אביב, שגילו מתוארך במאות שנים
כבר מאות שנים שהוא צומח ללא הפרעות, אבל בקרוב זה עתיד להשתנות. תושבים ופעילים מזהירים כי תוכנית בנייה חדשה מאיימת על פיקוס שקמה עתיק, הממוקם בין רחוב מזא"ה לבין רחוב אוליפנט, ועלולה להביא למותו. "לפני כחודשיים הלכתי להראות את העץ לנכד שלי באחד מהטיולים שלנו בשכונה", מספר איש העסקים יוסי ריבק, המתגורר בקרבת מקום. "ממש במקרה, אחד מתושבי האזור ניגש אלינו ואמר שעומדים להרוס את הבית הסמוך, ולבנות במקומו בניין גבוה וחדש עם חנייה לדיירים. המחשבה הזאת מבהילה אותי, עבודות ההריסה והבנייה ידרשו גיזום וחפירה שעלולים לפגוע בענפים ובשורשים של העץ".
בעקבות אותו טיול, החל ריבק לאסוף מסמכים, וגילה, כפי שפרסם האדריכל גיא נרדי באתר xnet – כי הבית הוותיק בכתובת מזא"ה 57 עתיד להיחרב, כאשר במקומו יבנה בניין חדש על פי תמ"א 38, שעל תכנונו הופקד משרד האדריכלים בר-אוריין. "כל מי שפוגש בו לראשונה נפעם מגודלו וממימדיו העצומים", מוסיף ריבק. "הוא מתנשא לגובה של עשרים מטרים, וגילו עשוי להגיע אפילו ל-500 שנה, כמה עצים כאלה תוכל למצוא בתל אביב?". זו אינה המחאה הראשונה כנגד פגיעה בעצים בחודשים האחרונים. לפני כחודש דווח אודות מחאת תושבים כנגד כריתה של כחמישים עצים בשדרות ירושלים שביפו לצורך תשתיות הרכבת הקלה.
"רובו של העץ המדובר נמצא מחוץ למגרש בו עומדים להקים את הבניין החדש", מבהיר חיים גבריאל, אגרונום האגף לשיפור פני העיר בעיריית תל אביב-יפו. "השתמשנו בסמכויות שלנו כדי להביא למינימום את הפגיעה האפשרית בעץ. כך למשל נתנו הוראה לשנות ולהרחיק את חלל המרתף של הבניין מהעץ, והגבלנו את את תחום הגיזום והחפירה המותרים. המטרה היא לשמור על חופת העץ, על הצמרת והשורשים, ועל היזמים אף לשכור אגרונום ייעודי על מנת ללוות את התהליך ולהבטיח את שלומה של השקמה".
"גם אם ניתנו הנחיות מאוד מחמירות, אין לנו שום דרך לדעת מה הן", גורס ריבק. "התשובות שאנחנו מקבלים מהעירייה עמומות ולא חד משמעיות, ולציבור אין גישה מלאה לתוכניות המלאות. החשש שלנו הוא שבמקרה הטוב רבע מהנוף של העץ יחוסל, ובמקרה הרע, העץ כולו פשוט לא ישרוד. קבוצת ברושים נמצאת גם היא בסכנה בעקבות החפירות הצפויות. העץ הזה היה כאן מאות שנים לפנינו, ועבודות הבנייה עלולות להוות סכנה דרמטית לעתיד שלו".
ממשרד בר-אוריין אדריכלים נמסר בתגובה: "משרדנו מתכנן את הבניין ברחוב מזא"ה 57, בעוד שהעץ המדובר נמצא בתחום המגרש ברחוב אוליפנט 8. יחד עם זאת, אנו רואים בשימורו חשיבות מן מהעלה הראשונה ונכס עירוני שאין לפגוע בו. לפיכך, קירות הדיפון של קומת המרתף תוכננו באופן מרוחק ממנו כך שחפירתו לא תפגע בו בשום אופן. קומת הקרקע גם היא תוכננה בנסיגה משמעותית מעץ השיקמה (9 מ') באופן שלא מסכן את העץ הגדול.חשוב לציין שתכנון הבניין ושימור העץ נעשו בתיאום מלא עם מחלקת גנים ונוף בעירייה, אגרונום העירייה ואגרונום מטעם הבעלים".
מעיריית תל אביב-יפו נמסר בתגובה: "הבקשה בטיפול אגרונום מטעם העירייה, אשר ביקר במקום ומכין הנחיות מפורטות לגבי אופן שימורו של העץ המדובר בזמן עבודות הבנייה, הנחיות אלו ירשמו בהיתר הבנייה. בעיר תל אביב-יפו ישנם כ-220,000 עצים, מתוכם כ-50,000 עצים ותיקים. העירייה מודעת לחשיבותם לאיכות החיים ומדי שנה מושקעים מיליוני שקלים בשימור עצים, שתילת עצים חדשים וטיפוחם. נדגיש כי עיריית תל אביב-יפו מהווה דוגמא לערים אחרות, לשמירת ושימור העצים, ונתפסת בשיח המקצועי בתחום כעירייה שמיטיבה לטפל כראוי בעצים ולשמרם".