כמו צמח בּר: בית קפה קטן ויוצא דופן נפתח מול קאנטרי העלייה

משהו חדש בשכונה הנושנה. קפה בּר. צילום: מתן שרון
משהו חדש בשכונה הנושנה. קפה בּר. צילום: מתן שרון

בין הפיח של האוטובוסים לגינה הקטנה שמול הקאנטרי נפתח בּר - בית קפה קטן אך ממזר של האחיות תמר ושירה בר, שהביאו את הקפה מנעימה שבחיפה, ומכינות כריכים עם לחם של חגי, אבל את כל השאר מכינות בעצמן ליצירת קפה בוטיקי מושלם על רחוב וולפסון. מישהו אמר ג'נטרפיקציה?

5 בינואר 2025

עד לפני כשנתיים, ביתי הקפה היחידים שנפתחו באזור רחוב העלייה כללו עמדת מכירת סיגריות וטופסי טוטו. האזור המלוכלך שמבדל את נווה שאנן מפלורנטין היה מרכז עירוני סואן במשך שנים רבות, רחוב של ירקניות ופיח אוטובוסים ושוק העלייה המרקיב, שזימן את מיטב ההומלסים של העיר. אבל מאז שיפוץ הסביבה – התאורה על צ'לנוב, פרויקט "בית המורה" , ויותר מהכל בניית קאנטרי העלייה המבוקש – המקום חווה ג'נטריפיקציה מואצת. ואם רציתם לראות דוגמא מושלמת לכך, לא צריך לחפש יותר רחוק מבּר.

>> אחד מבתי הקפה הכי אהובים בעיר משתלט על הקיוסק ברוטשילד

בּר הוא לא רק בית הקפה החדשה שנפתח בשבוע שעבר על וולפסון, בצמוד לקאנטרי העלייה, אלא גם שם משפחתם של תמר ושירה, האחיות שפתחו את בית הקפה יחדיו. תמר היא מקעקעת, ובעלת סטודיו לב – סטודיו קטן ברחוב החלוצים – כך שהיא לא התרחקה יותר מדי בשכונה. עוד לפני פתיחתו של המקום הצנוע, ממש בצמוד לספוט של אמבטיות קרח אם בא לכם טבילה, האחיות בר מכרו תחת שם משפחתן צנצנות עם גידולים אורגניים בהתססה טבעית, או ריבות מיוחדות כמו ריבת ענבים ומי ורדים – אך בית הקפה הקטן הוא הבית הראשון שלהן, והן מכינות בו פחות או יותר את הכל בעצמן. בעצם, חוץ מהקפה והלחם, אבל חכו שתשמעו מאיפה הם מגיעים: הקפה מיובא כל הדרך מקפה נעימה בחיפה, שנחשב לאחד מבתי הקלייה והקפה האיכותיים באזור העיר התחתית, ואת הלחם לכריכים שלהם הם מביאים דווקא משכן לשכונה – מאפיית חגי והלחם.

קפה בּר. צילום: מתן שרון
קפה בּר. צילום: מתן שרון

המקום מעוצב במינימליזם אירופאי, וגם אם לא מרגיש כמו חלק הומוגני לפיח של העלייה, הוא בהחלט מתחבר ליומרה הנקייה של הגינה הצמודה. בתפריט תמצאו משקאות קפה צפויים במחירים שפויים – אספרסו ומקיאטו ב-12 ש"ח, קורטדו ב-13 ש"ח, אמריקנו ב-14 ש"ח – אך גם נוגע בהרפתקנות עם מאצ'ה לאטה ב-19 ש"ח, לאטה שומשום שחור ב-16 ש"ח או תה שעורה יפני ב-14 ש"ח. גם משקאות קרים מגיעים פה עם ייחוד, כאשר מעבר לאספרסו על קרח (13 ש"ח) או באץ' ברו על קרח (16 ש"ח), יש גם שוקו קר על בסיס שקדים (16 ש"ח) ואייס מאצ'ה (22 ש"ח), כך שבעוד מעט חודשים כשהקיץ הישראלי שוב יתחיל מוקדם מדי, אפשר ורצוי להתקרר איתם.

הגיע מחיפה. קפה בּר. צילום: מתן שרון
הגיע מחיפה. קפה בּר. צילום: מתן שרון

הגינה המוארת שממול מספקת לא מעט פינות לקחת את הקפה ולשבת בהן, וגם אם עוד אין שולחנות של ממש, יש שפע נקודות להתיישב בהן עם כוס קפה, אבל גם עם כריך. והכריכים, כאמור, מגיעים בלחם של חגי. אבל מה במילוי? טרטין אבוקדו רוזמרין (24 ש"ח), כרובית צלויה, אריסה בהכנה ביתית, טחינה, בצל מוחמץ וחסה (29 ש"ח), חציל בפנקו, מטבוחה ולימון כבוש בלחם רך (29 ש"ח), ואם תשאלו אותנו, הכריך שכנראה יהפוך ללהיט בשכונה – כריך חבר, שמורכב מחמאת בוטנים סקיפי וריבת פטל ארץ (22 ש"ח), שבאמת הגיע הזמן שמישהו יביא את השילוב הזה מאמריקה, וישמיש אותו לארוחת בוקר ישראלית הוגנת. מה גם שמדובר בכריך אסתטי במשיכות מכחול גסות שכבר מככב באינסטגרם.

למי שמעוניין לנשנש משהו בקטנה, יש היצע קטן של פרוסות עוגה מיוחדות כמו בננה מיסו שרוף בחמאה חומה, עוגת תמר פרא/ברהי צלוי או עוגת תה ריבת גויאבות (16 ש"ח), שאם אתם שואלים "רגע, מה?" אז אתם לא לבד. ויש גם כמה עוגיות במחיר 6 ש"ח וכמובן, מכירה של הצנצנות של בּר להשלמת החוויה. בית קפה חדש באזור העלייה כבר לא נחשב לדבר מה ייחודי, אבל נראה שבּר מגיע עם רוח חדשה לאזור, ולא מן הנמנע שיהפוך לעוגן משמעותי בצמוד לקאנטרי העלייה. מעניין אם אי פעם ההומלסים מפעם יבואו לבקר. אולי בדרך לאמבטיית הקרח.
בר. וולפסון 42, א'-ה' 7:30-16:00 (אך סביר שישתנו ויתרחבו בהמשך)