רו"ח תיקו פרנקו – הראיס של העיר

רו"ח תיקו פרנקו | צילום: יובל יוסף
רו"ח תיקו פרנקו | צילום: יובל יוסף

ראיון יוצא דופן עם רו"ח תיקו פרנקו על משרדו הססגוני המתמחה בתחום האוכל והמסעדנות; על תודעת השירות של הצוות, ועל אלכימיה: איך הופכים אתגרים ובעיות לזהב טהור?

11 ביולי 2024

לא הפרקט הכהה, השטיחים האתניים הטפטים הפסיכדליים, פנסי התאורה סטייל הבארבי  ואגרטלי הפרחים המרשימים. גם לא שפע יצירות האמנות וספות העור הרכות, ובטח לא אוסף תקליטי הויניל הממוסגרים, ספריית הרוק או צילומי הענק של ג'ים מוריסון, ג'ימי הנדריקס, דבי האריס וקית' ריצ'ארדס – דבר מבין הפריטים והאלמנטים העיצוביים המקדמים את פני הבאים ל"פרנקו ושות'" מעידים על כך שמדובר במשרד רואי חשבון. המשרד הססגוני כה שונה ממשרדים מקבילים בתחום, שלרוב הם אפרוריים ומדכדכים, שמי שנכנס למקום בפעם הראשונה, עשוי לחשוב שהוא טעה בכתובת… 

"עבור רוב האנשים, פגישה אצל הרואה חשבון שלהם מרגישה כמו בדיקת קולונוסקופיה. אני החלטתי – שאלי יגיעו לבלות – ואיתי” מכריז בלהט רואה החשבון תיקו פרנקו העומד בראש אחד מהמשרדים הוותיקים בישראל ששם המשרד הולך לפניו. ”המשרד שלי הוא קודם כל מרכז קהילתי או מועדון חברים שבו נפגשים באקראי זה עם זה בכירי הענף. ללקוחות, לעובדים ולכל מי שבא לפה גם באורח מזדמן , לפני הכל צריך להיות נעים ונוח ובעיקר בג'ינסים בגובה העיניים ו COOL" מוסיף פרנקו. "גם ברמה האסתטית וגם ברמה האנושית. מבחינתי זה בייסיק, מהיום הראשון לקריירה העצמאית שלי אי שם בסוף ה 80 החלטתי לבדל  את עצמי מקהילת  רואי החשבון בעלי המשרדים (כ 5,000 במספר פזורים בארץ). בתחילת הקריירה היה לי ולשותפי את המשרד הכי סטייל בישראל עם אפס לקוחות! הלקוח הראשון קיבל מספר תיק אקראי 194 ולא 1 שלא יחשוב שהוא לבד איתנו. וכבר אז הקפדתי שהמשרד, הוויב, העיצוב התאורה וכו' יהיו יוצאי וסביבת עבודה אטרקטיבית".

>> תיקו פרנקו והסיקסטיז: הומאז' לרוקנרול

וכשפרנקו אומר "אטרקטיבית" הוא לא מתכוון רק ללוקיישן המושלם בלב שדרות רוטשילד, לעיצוב הבוהמייני, לגינה הצמודה (הפסקות עישון באווירה טרופית מישהו?) או ל"תן-ביס" בגרסת תיקו פרנקו (כרטיס פתוח בהוטל מונטפיורי הסמוך. שווה!) – אלא גם, ואולי בעיקר, לדרך שבה הוא מתייחס לעובדיו. "מבחינתי, כל אחד מ-20  עובדי המשרד, שמתוכם 13 הם רואי חשבון, כולם בכירים (המשרד לא מעסיק מתמחים) הם כולם בעצם  שותפים שלי. משום שאני מחויב להם – לעובדי – לחלק מחצית ממחזור שכר הטרחה של המשרד כשכר עבודה וצ׳ופרים אחרים לצוות המשרד. ולכן המשכורות הממוצעות גבוהות בהרבה מהשוק. כולם כאן מעורבים בהכל, הם מרכיב מהותי מהישיבות עם לקוחות, מתכנוני המס המורכבים, מהשתתפות בדיונים עם רשות המיסים, סקירת דוחות ביחד איתם אל מול הלקוח והשתפרות מתמדת, ואני לא מגזים, על בסיס יומי.

וזאת מוטב לדעת מוסיף פרנקו: לא תוכל לשמר עובד רק עם שכר גבוה כי גם עם דאגה לרווחת העובד וסביבת העבודה כמו השקעה בלתי פוסקת בשיפור רמתם המקצועית.

ישיבת צוות במשרד רו"ח תיקו פרנקו | צילום: יובל יוסף
ישיבת צוות במשרד רו"ח תיקו פרנקו | צילום: יובל יוסף

במה זה מתבטא?
”הדרכות אינסופיות מבכירי המרצים בארץ בכל תחום, אני עצמי נחשב לאחד מבכירי יועצי המס בישראל, הדרכות ממרצים בתחום הדיגיטלי, אנחנו כבר עמוק ב AI. אני נגיש לעובדיי בכל רגע. גם מבחינה מקצועית וגם מבחינה אישית, בכל בעיה (רפואית /משפחתית/ כספית YOU NAME IT) אני הכתובת הראשונה לפנות אליה לטובת פתרון. חשוב לי שמי שעובד כאן ישמח להיכנס למשרד בבוקר. לא מתאים לך לבוא היום? בא לך לעבוד מהבית? אין בעיה!".

כמעט בכל מקום עבודה אחר זו חתיכת בעיה…
"המשרד הזה הוא לא מקום עבודה רגיל. בהשוואה למשרדים אחרים, מהתחום ובכלל, אנחנו חייזרים … כל השוואה למקומות עבודה רגילים ממש לא רלוונטית. וכן, מצידי שהעובדים שלי ישבו עם הלפטופ בבית, בבית קפה או על החוף בסרי לנקה. הלקוחות שלנו יודעים שאנחנו זמינים עבורם 24/7 , וכל אחד מהעובדים יודע בדיוק מה המשימות שלו. כל עוד העבודה מתבצעת, מה זה משנה לי מאיפה?". 

איך היית מתאר את הפרקטיקה הניהולית שלך?
"לפני הכל, תהיה מענטש, תהיה בנאדם. זה הסיפור המרכזי במשרד, זו המהות. אמינות, סובלנות, יושרה, כבוד הדדי, עזרה לזולת, אדיבות, חברות, אלו הערכים שאני מנחיל לעובדים שלי ומקפיד עליהם בחירוף נפש בעצמי. החומר האנושי כאן הוא הטופ של הטופ, המשרד הזה הגיע לאן שהגיע בזכות עובדים שהם משכמם ומעלה".

משרד רו"ח פרנקו | צילום: יובל יוסף
משרד רו"ח פרנקו | צילום: יובל יוסף

מיהם לקוחות המשרד?
”אז כמובן ההתמחות היא ענף המסעדות – הסעדה. בעלי מסעדות, בתי קפה, ברים, מעדניות, קונדיטוריות, גלידריות, יבואני משקאות… בכל מה שקשור לענף האוכל, אין עסקה אחת בעיר שלא עוברת דרך השולחן שלי. בנוסף לעבודת המיסוי וראיית החשבון השוטפת, מסעדנים עולים אליי לרגל כדי לבצע, למשל, פישור של סכסוכים בין זכיינים, הערכות שווי, כניסה של שותפים לעסקים קיימים, עסקאות מיזוג… מכיוון שאני כבר ארבעים שנה בתחום ולא משתייך או מזוהה עם קליקה כזו או אחרת, המשרד שלי נחשב למקום שאליו מגיעים כדי לקבל עצות ותשובות שאינן מוטות, נטולות אינטרסים ואובייקטיביות לחלוטין. אני מעין  הראיס של תל אביב, הסנהדרין הגדולה“.

יחד עם זאת המשרד כיום מטפל בתיקים גדולים מתחום תשתיות הבניה, חברות הי טק, קבלנים, קבוצות כדורגל, תעשיה מכל קצווי המשק הישראלי לצד התמחות במיסוי ומיסוי בינלאומי. 

מה מייחד אותך, לדעתך, מבחינה מקצועית?
”היכולת המהירה לזהות בדיוק את הבעיה ופתרונה. בין עם זה בעיית מיסוי / הערכות שווי / סכסוך בין שותפים או סיוע למיזוג /הקמה /היפרדות וכדומה. וזאת מהסיבה הפשוטה: ניסיון אדיר של 40 שנה לצד הבנה משפטית /כלכלית /חשבונאית / מסויית /סטטיסטית / פסיכולוגית ובכלל ידע עצום שרכשתי לעצמי הבאים לידי ביטוי בפגישת לקוח שבה תוך דקות אני מבין את עיקר הבעיה והתוואי לפתרונה.

וזאת לצד ולפני הכל זו האנושיות והיחס האישי או ליתר דיוק הסתכלות ודיבור בגובה העיניים . אני מבין את הצרכים של הלקוחות שלי ומדבר אליהם לא מאיזה אולימפוס אלא בגובה העיניים. אני לא משתמש בכל מיני מונחים מקצועיים מסובכים אלא מנגיש להם את הכל בשפה פשוטה וברורה, באופן שמבהיר להם שאני בצד שלהם, שאני בעדם, שאנחנו באותה סירה. וכמוני עושים כל עובדי המשרד, יש כאן תודעת שירות חסרת תקדים".

משרד רו"ח תיקו פרנקו | צילום: יובל יוסף
משרד רו"ח תיקו פרנקו | צילום: יובל יוסף

בתור מי שמצוי במספרים ומכיר מקרוב את ענף המסעדנות המקומי, מה אתה יכול לספר על מצבו?
”ראשית אני נושא הדגל במסע הצלב נגד אותם גורמים בעיקר בנקאים להתנגד נמרצות  לתפיסת העולם שזהו הענף המוסכן ביותר בישראל ולכן בקשות אשראי נדחות על הסף. הרכישות שביצע בנק לאומי של קבוצות גדולות בענף העניקו את הלגיטימציה הראוי לענף מבחינת חוסר מסוכנותו כשמדובר במסעדנים מקצועניים. נכון שהחודשים האחרונים היו מאד לא פשוטים, אבל בגדול, מדובר בענף משגשג. אז כן, יש קשיים, והמציאות מייצרת תנודות בלתי צפויות, אבל מי שיודע לקרוא היטב את המפה ולהתאים את עצמו לצרכים המשתנים של הקהל, וקהל היה ויש ויהיה תמיד, נשאר יציב וממשיך להצליח. מסעדנים הם קשוחים. וחוץ מזה, יש להם אותי". 

"בוקר בוקר עולה המסך על פסגת השכלתנות הפיננסית / מסויית/ עסקית וכלכלית שלנו" כתב לאחרונה פרנקו בעמוד הפייסבוק שלו. "בעוד שבמשרדים אחרים מגששים באפלה בקבצי אקסל ו-וורד מיושנים, אצלנו מתחוללת מהפכה טכנולוגית…  אנחנו האלכימאים של המקצוע…. יודעים להפוך כל אתגר מיסוי/ פיננסי/ עסקי, לזהב טהור…".

תסביר?
”המשרד שלי הוא לא פחות ממופת לניהול משרד המעניק שירותים. המשרד שלי הוא המשרד המתקדם/ המודרני/ היצירתי/ ״האחר״/ ה״אונפנט טריבלה״ (הילד הסורר) של הענף / הבועט ביותר/ ובעלי תודעת שירות זמינות ויעילות שאין שני לה…. ועם מוניטין פנטסטי המשמש לנו היום כמעין כיפת ברזל. כך למשל אין אצלנו מדפסות. אין לנו ארכיב עם ארונות מלאים בקלסרים מאובקים ערמות של טפסים. כל פעילות המשרד מאוחסנת בענן ובעיקר הלקוחות שותפים בתיק כך שלמעשה אנחנו חבוקים 24/7 עם הלקוח. לכל לקוח נבנית קבוצה בוואטסאפ שאני שותף לה. התקשורת עם לקוח היא רק בקבוצה בא נמצאים אנוכי /אחד מהמנכלים שלי ואחראית על התיק, ככה שאני בשליטה מלאה לעניין למשל אי שביעות רצון לקוח.

וכל העבודה המשרדית – ענייני מיסוי, הצהרות הון, דוחות כספיים, בדיקות ותכתובות מול רשויות המס – מתבצעת אצלנו על מסכים בעזרת תוכנות AI סופר-מתקדמות ייעודיות לתחום. באף משרד ראיית חשבון בישראל לא עובדים או מנהלים משרד כמונו. זאת עבירת משמעת חמורה כיום לנסח סתם ככה מכתב או לפתור בעיה בלי שימוש מאסיבי ב-AI. לצד תוכנת ה-Monday האימתנית שהיא זו שמנהלת את סדר היום של כולנו. 

אנחנו חוד החנית של התחום". 

מה מצפה לרואי חשבון שמתקבלים לעבודה ב"פרנקו ושות'"?
"חוץ מהמשכורת הגבוהה? סביבת עבודה מטורפת לצד כתובת המשרד: שדרות רוטשילד פינת שד“ל – מה יותר נחשק מזה? השתפרות בטור הנדסי מבחינה מיסויית /חשבונאית /אינטלקטואלית. אינספור פעמים אני שומע מעובדי החדשים לאחר מספר חודשים – ”אומרים לנו במשפחה כי השתננו. אתגרים אינטלקטואליים, חופש פעולה, הזדמנות נדירה להתקדם, ללמוד ולהתפתח מבחינה מקצועית ואישית, ולהיות חלק מעשייה יומיומית מדהימה. ולא פחות חשוב – המשרד הזה הוא בית. מי שמצטרף אלינו מצטרף למשפחה". 

רו"ח תיקו פרנקו במשרדו | צילום: יובל יוסף
רו"ח תיקו פרנקו במשרדו | צילום: יובל יוסף