החדשות הממש טובות: רובע שדה דב לא יזוהם על ידי מתקני גז

רובע שדה דב (הדמייה: מנעד אדריכלים)
רובע שדה דב (הדמייה: מנעד אדריכלים)

בתום מאבק משפטי ממושך הצליחה עמותת אדם טבע ודין למנוע את הקמתם של מתקני הפקת אנרגיה מבוססי גז טבעי בליבו של רובע המגורים החדש של תל אביב. הפעלת המתקנים הייתה מייצרת זיהום אוויר מסוכן, סיכון לדליפת חומרים מסוכנים, דליפת גז ודליפת קרינה ופליטת גזי חממה. אפשר לנשום לרווחה

19 באוגוסט 2024

עיניי העיר תל אביב כולה נשואות אל שדה דב, הרובע החדש שאמור לקום היכן שהיה פעם שדה תעופה קטן ומעצבן לחופו של הים, עם לא פחות מ-16 אלף יחידות דיור חדשות, ותוכנית שכוללת גם פארקים רחבי ידיים לאורך החוף, טיילת, מרכז ספורט ימי, שטחי מסחר ובתי מלון. השכונה העצומה שתקום שם מתוכננת כרובע בר קיימא, אך עם כל התוכניות היפות כמעט והוחמצה עובדה מטרידה במיוחד: הקמת מתקני אנרגיה מבוססי גז בשטח הרובע, המהווים סכנה בריאותית ובטיחותית לכל תושביו העתידיים. החדשות הממש טובות: הקמת המתקנים נמנעה בעקבות מאבק של עמותת אדם טבע ודין.

>> בחזרה לרחב הרצל: ציר האופניים המרכזי של דרום העיר נפתח מחדש

מטרתם של המתקנים המדוברים הייתה הפקת אנרגיה מגז טבעי, והפעלתם הייתה מייצרת זיהום אוויר מסוכן, שמורכב בין היתר מפליטה של תחמוצות חנקן, חלקיקים, בנזן ועוד. בנוסף, במתקנים מסוג זה קיים גם סיכון לדליפת חומרים מסוכנים, דליפת גז ודליפת קרינה. לכך יש להוסיף את העובדה שמרכזי האנרגיה יפלטו גזי חממה, בשעה שהמדינה נדרשת לאף התחייבה להפחית את פליטת גזי החממה ולצעוד לעבר שימוש באנרגיה מקיימת.

יו, זוכרים שפעם היה כאן שדה תעופה? שדה דב (צילום: שאטרסטוק)
יו, זוכרים שפעם היה כאן שדה תעופה? שדה דב (צילום: שאטרסטוק)

"אנחנו רואים בהחלטה הישג משמעותי, לאחר שבשנים האחרונות נאבקנו מול עיריית תל אביב ורמ"י שלא לאפשר את בניית מתקני הגז בסביבה עירונית צפופהבשל הסכנות הבריאותיות והבטיחותיות מהמתקנים", כך נמסר מעמותת אדם טבע ודין. "חשוב גם לציין כי הקמת המתקנים פוגעת בקידום ומעבר לאנרגיות מתחדשות.
ההתנגדות שלנו נשענה על כך שהעירייה התכוונה לאשר את התכניות כשהציבור לא יכול להתנגד, כי מידע בסיסי וקריטי על המתקנים לא נקבע ולא היה מפורסם".

עוד הוסיפו מטעם העמותה כי "דווקא בתכניות גדולות מעין אלה, שצפויים לשהות ולהתגורר בשטחן עשרות אלפי אנשים, ודווקא בשל הסיכונים הבריאותיים והבטיחותיים שצפויים לאותם אנשים – עיריית תל אביב-יפו חייבת לנהוג בשקיפות ולאשר את התכניות רק אחרי שיש בידיה את כל המידע ורק לאחר שאפשרה לציבור לממש את זכותו בחוק. אם העירייה רוצה להבטיח אספקת אנרגיה בעידן של שינוי אקלים, עליה לחייב הקמה נרחבת של אנרגיות מתחדשות ולשים את השימוש בגז מאחוריה".