שישי שוק: מסע בין 8 מקומות טעימים במיוחד בשוק רמלה
הנה כמה חוקים שכדאי לזכור כשנוסעים לשוק רמלה (ובכלל): אם כותבים "פלפל" ולא "פלאפל" אז המקום פתוח מאז שנות ה-60 ושווה בדיקה; לא חוזרים הביתה לפני שמפרקים מסבחה; הבורקס שאתם רוצים לבחור הוא דווקא בורקס התרד; ואי אפשר, פשוט אי אפשר, לאכול רק סמוסה אחת
בימים בהם השווקים של העיר חווים את נחת ידה של עונת התיירות הענפה (כשהם יגיעו עד לשוק התקווה, אז נדע שזה נגמר באמת), זו הזדמנות עבורנו לשחק רגע בתיירות פנים. שיראו מה זה. וראו מה, נסענו חצי שעה מתל אביב, כולה עד רמלה, וגילינו שוק תוסס, צבעוני, יוצא דופן במורכבותו, שביקור והיטמעות בו מרגישה כמו הרפתקה מסעירת לב וחך ביבשת רחוקה. אז יאללה, די להתעצל, תזיזו את האוטו מהחניה. רמלה מחכה לכם. החוויה שתעברו כשתטיילו בין הדוכנים והרוכלים בשוק רמלה שווה לא פחות מהטעמים שתטעמו בדוכני האוכל. השוק הזה חי, טעים, מפתה ומושך. האנשים חייכנים ומסבירי פנים, התוצרת החקלאית שמגיעה לכאן מעוררת קנאה, והמחירים יעוררו ביניכם את השיחה השחוקה הזו על העיר היקרה בעולם. מומלץ להגיע לכאן ביום שישי, כדי לחוות כל כל הדבר הזה בווליום גבוה ולמקסימום.
הבורקס של בבא חיים
בתל אביב יש לא מעט בורקסים מרגשים וטובים בפני עצמם, אבל אחרי הבורקס של בבא חיים קשה לחזור אחורה. על דיספליי ארוך-ארוך מסודרים להם שלל הבורקסים שמציעים כאן מדי יום, חלקם קטנים שניתן לחטוף על הדרך וחלקם גדולים וכרוכים בצורת השבלול המסורתית שיוגשו אל שולחנות הנירוסטה המבריקים לצד ביצה, אריסה וחמוצים. לכל הבורקסים הללו, בצק עדין ונפלא, שעוטה גוון שחום סקסי וקריספי, ומוביל לפנים רך שומני ונמס בפה. מלבד מילויי תפוח האדמה, הגבינה והגבינה תרד המסורתיים, תמצאו כאן בורקס שממולא בתרד בלבד, והוא המומלץ ביותר. הבורקס הקיצי הזה, שלא מעמיס יתר על המידה בחום המקומי, מדגיש את טעמיו העמוקים של התרד שנטמעים היטב בבצק. והתוצאה – קלילה וממכרת (וממש מזכירה את הספנקופיטה היוונית), ראו הוזהרתם.
ללימונדה שנמכרת בדוכן של בבא חיים מגיעה פסקה משלה. כדי להכין את הלימונדה הזו טוחנים לימונים שלמים, עם הקליפה, ועל כן צבעה הצהוב הבהוק שובה העיניים. היא מרעננת, מתקתקה ובאמת כל מה שצריך ביום קיץ בשוק הסואן של רמלה. חוויית המזיגה אל הכוס, שנעשית בעזרת מתקן מאולתר של בקבוק קולה קטום עם מוט המחובר אליו, מרגישה גם היא מאיזה סרט ישן שאהבנו פעם. ואל דאגה, מוכרים כאן גם בקבוקי לימונדה גדולים שתוכלו לקחת הביתה.
ז'בוטינסקי 3, רמלה
חמוצי כרמל ובניו
המעדניה הזו היא אימפריה של ממש בשוק, ותמצאו לאורכו כמה וכמה "סניפים" שלה. ומה טועמים כאן? הרבה. החל מחמוצים וזיתים יחודיים, גבינות מקומיות טריות, ממרחים ורטבים שמכינים במקום ועוד ועוד ועוד. מומלצים במיוחד הם הפלפל ההודי ופרחי ההיביסקוס שממולאים שניהם בגבינת שמנת. מדובר בביסים פשוטים וגאוניים בו זמנית, שעושים הכי כיף בפה. אבל תכלס, הדבר הכי טוב שתעשו הוא לבקש מהמוכרת בדוכן קופסה עם קצת מהכל, ולטייל כשאתם מנשנשים את המעדנים הללו בין הדוכנים השונים בשוק. דרך אגב, האריסה והעמבה שמכינים כאן הן מהמפורסמות בארץ, אז אל תשכחו לקחת איתכם קופסא בדרך חזרה לעיר.
ז'בוטינסקי 15, רמלה
פפריקה – תבלינים הודיים ועוד
פפריקה היא חנות תבילינים קטנה שמסתירה בתוכה סוד גדול. פרט לאינספור סוגי התבלינים/רטבים/מוססים/קפואים ובגדול כל דבר שקשור במטבח ההודי שניתן למצוא כאן, ביום שישי מוכרים כאן גם אוכל רחוב הודי. את המטעמים הללו מכינה המשפחה שמנהלת את החנות, כשבתוך תבניות נירוסטה ענקיות תתמצאו סמוסות (שהן חלום), בטטה-ואדה, פנג'בי, פטיס ועוד ועוד נגיסי רחוב משתנים. את כולם יסדרו לכם על תבנית לצד צ'אטני כוסברה מרענן ורוטב תמרינדי מתקתק, כשההמלצה היא לשבת על המדרכה בחוץ ולהרגיש את הודו נכנסת אליכם בכל ביס.
ר"ז 7, רמלה
סמבוסק חומוס
בין דוכני ירקות ופירות שמאגדים לתוכם מגוון אדיר של צבעים וצורות של זני "בלאדי" שונים, ניתן להבחין בריח טיגון חד, כזה שמעלה זיכרונות ילדות נעימים ומושך אותך אליו מבלי לשים לב. בדיוק שם תמצאו את הדוכן של סמבוסק החומוס, שיוצא שחום ולוהט מהשמן הישר לידיכם. הסמבוסק אמנם גדול אך בצקו אוורירי והמילוי עדין באופן יחסי, והמשך הסיבוב בשוק כשהוא בידיכם יהפוך נעים יותר פתאום. אם אתם עוברים שם בדרך חזרה, זכרו שהם מוכרים גם "זנגולה" – בצק המטוגן בצורה ספירלית וטבול בסירופ סוכר וטיפות גן עדן.
מסבחה אצל חליל או אצל סלים
אמרתם שוק רמלה, אמרתם מסבחה, אמרתם חליל. מה כבר לא נכתב על המוסד שנמצא ברחוב המקביל לשוק, שהתור שמשתרך מפתח דלתו נראה למרחקים. המסבחה כאן קלילה, נעימה עוקצנית ומתובלת היטב. אם היה ספר שמספר את תולדות המסבחה, לחליל היה כנראה פרק משמעותי בו. אם תרצו לנסות אופציית מסבחה מעניינת נוספת בשוק, לכו לטעום את המסבחה של סמיר שנמצאת ממש ליד פפריקה ההודית, ומספקת מנת מסבחה טובה ומעניינת עם צ'יפס וסלט טריים מאוד שעושים נעים בלב ובבטן.
חליל, קהילת דטרויט 6 רמלה; סלים, פסטר 49 רמלה
הפריקסה של אלי המקורי
מסעדות עממיות רבות מכבדות את עצמן בתמונות של סלבריטאים מקומיים שביקרו במקום. אבל כשמדובר במוקד עליה לרגל כמו הפריקסה של אלי המקורי, תמונות קיר לא יספיקו ולכן כל חלונות הוטרינה של המסעדה מעטורות בטפט מדבקה עם עשרות תמונות של סליבריטאי עצמנו. מעופר שכטר ועד מירי רגב, כולם היו פה. והפריקסה? מטאור עתיר בטעמים עזים עומד לנחות בידיכם, ואם הגעתם לכאן כשאתם כבר מפוצצים, אתם בבעיה. אז תביאו כמה חברים רעבים.
שלמה המלך 3, רמלה
פלאפל רמלה
חוק – אם אתם עוברים ליד פלאפליה ועל השלט כתוב "פלפל" דעו לכם שהמקום הזה כנראה כאן מהסיקסטיז, וזה מספיק זמן כדי שתעצרו רגע ותתנו ביס בכדור חם ששרד את מבחן הזמן. אז כשתעברו ליד "פלפל רמלה" שנמצא ממש בפתחו של השוק, אל תתבלבלו. כדורים פריכים ונימוכים עם טעם מודגש של עשבי תיבול, ומסביב סלטים טריים, ופיתות חמות. מה כבר אפשר לבקש? אה, קצת טחינה דלילה ועמבה זרחנית. עכשיו הכל מושלם. ואגב, אם אתם כבר מלאים, אז שקית של כדורים היא תמיד חברה.
הרצל 104, רמלה
מסעדת סמיר
כל הרפתקה טובה צריכה להיגמר במקום שיכול להכיל ולסכם אותה. מסעדת סמיר שנמצאת בפאתי השוק היא בדיוק מקום כזה. בין קשתות אבן עתיקות מזג האוויר של אוגוסט מרגיש פתאום כאילו אפריל, ועם קצת אוזו ובירה מטייבה, הכל מרגיש קצת קליל יותר. גם האוכל פה, אגב, הוא סיום מוקפד לסיבוב בשוק ההומה. תמצאו כאן מנות מפוארות מהמטבח הערבי עמו ג'אג' מא-לב, יאחנה, סיניה וממולאים. אם יש לכם מזל תגיעו ביום שמגישים כאן גזרים (!!) ממולאים.
קהילת דטרויט 7, רמלה
>> רחוק לכם רמלה? המקומות הכי טעימים בשוק לוינסקי
>> רחוק לכם שוק לוינסקי? המקומות הכי טעימים בשוק הכרמל