שימו את זה על האש: 13 השיפודיות הכי טובות בתל אביב
בפיתה או על צלחת עם סלטים ותוספות, במסעדה עממית של פעם או במזללה עדכנית, ממש בזול או מאוד ביוקר - זה הזמן לאכול דברים משופדים. והנה, בדיוק כשמתחיל להימאס מאוכל מפונפן במחירים מפוקפקים, השיפוד חוזר לחיינו כאופציה מועדפת. אלה המקומות הכי טובים בעיר לאכול אותו
הגיע הזמן להודות בזה: נכנסנו לעידן שבו הפשטות והכמיהה למשהו פשוט "כמו פעם" מנצחות הכל. פורמטים פשוטים ועתיקים בטלוויזיה, מסרים פשוטים ועתיקים בפוליטיקה, וגם במטבחי העיר נוהרים אל הפשוט והמוכר. אנחנו עפים על מסעדות טובות ופשוטות שלא גובות סכומים תלת ספרתיים על מנות עיקריות, מגלים מחדש את העממי והבסיסי, ובסוף הכל מתכנס בכיוון אחד: שיפודיה. אנחנו רוצים שיפודיה. שימו לנו משהו על האש ותביאו פיתות סלטים מאזטים. הקונספט הבסיסי הזה, גם כשמסעדות עכשוויות מעדכנות אותו וגם כשמשבר האקלים מזניק את מחירי הבשר, הוא תמצית המטבח המזרח תיכוני ועם כל החיבה לפנפונים קולינריים אין חוויית אוכל יותר מקומית מזה. תל אביב של הזמן הזה מכילה שיפודיות במגוון סגנונות ותקציבים, חלקן בוודאי לא שיפודיות קלאסיות, אבל מבחינתנו אם יש בתפריט שיפודים והם מונחים על האש ויש טחינה וחריף – זאת שיפודיה. ככה פשוט.
אבו חילווה
המסעדה של משפחת הקצבים היפואית היא לא מקום זול לשפד בו, אבל השיפודים מגיעים לשולחן עם כמות נדיבה של בשר ובאיכות שלא מוצאים הרבה. ערכת הסלטים בסדר גמור, בלי יציאות מעניינות במיוחד ובלי מבוכות מיונזיות, וזה בסדר גמור כי ההצגה כאן שייכת לכל מה שיוצא עסיסי מהאש. יש גם שווארמה נהדרת וסטייקים שנראים וואו, אבל לא בשביל זה באנו. יפת 95, פתוח בשבת
איציק הגדול
המסעדה שהייתה פעם מהשיפודיות העממיות האהובות בארץ, הפכה לאחד ממקדשי הבשרים היקרים בארץ ומציגה בהתאם גלריה מרשימה של שיפודי פרימיום, בשר וואגיו ושלל נתחים עילאיים וממתקים לקרניבורים רציניים. על השווארמה וואגיו שהרעישה את הארץ בהיותה מנת השווארמה היקרה בישראל דווקא היינו מוותרים, אבל השירות היעיל והמתוקתק, זרם הסלטים לשולחן שאינו עוצר לעולם ושיפודים ברמה הגבוהה ביותר, אפשר להבין למה היא יעד מועדף בקרב שיפודיסטים. בבדיקה אחרונה הצטיינו במיוחד צמד שיפוד שקדי עגל (190 שקלים) ושיפודי קבב הבית (וואגיו+שומן כבש = 90 שקלים והכי הרבה VFM שתקבלו כאן). דוד רזיאל 3
בוסי
אמרתם שיפודים בתל אביב – אמרתם שכונת התקווה, ואם כבר אמרתם התקווה אז בטח התכוונתם בוסי. מאז 1957 ממוקמת בשכונה השיפודיה התימנית הזאת, שמצטיינת גם במרק בשר תימני בימות החורף הקרים. מעבר למסורת ומיתולוגיה, המסעדה הנעימה והמשופצת מציעה גם את אחד הדילים המשופדים הטובים בעיר, עם פתיחת שולחן ב-25 שקלים לסועד ושלל שיפודים במחיר שמתחיל ב-27 שקלים לשיפוד ולא עולה הרבה יותר גבוה משם. חוויית אולדסקול נהדרת. אצ"ל 41
ג'סמינו
התלבטנו אם לשלב את ג'סמינו ברשימה, גם כי זאת לא מסעדה שאפשר לשבת בה ולפתוח שולחן וגם כי זה לא פייר כלפי המסעדות האחרות להציב מולן את אלופת תל אביב הבלתי מעורערת בפיתות, אבל כמו שאמרנו – יש שיפודים על האש, יש טחינה וחריף, אז זאת שיפודיה. ואיזה שיפודים יא אלוהים. תקשיבו טוב: למרות שמדובר באחד הקבבים הטובים בארץ (לאחרונה הוקפץ המחיר מ-32 ל-36 שקל הפיתה, וזו עדיין אחת המנות המשתלמות בעיר), הפגינו איפוק ולכו דווקא על השיפודים המיוחדים כמון לב עגל חריף או שקדי עגל, קחו את המנה להתייחדות על ספסל קרוב ותגידו תודה שאתם חיים בעיר הזאת. אלנבי 99
האחים
מה שהתחיל בתור "שיפודי האחים" של האחים דוקטור, שיפודיה מעודכנת עם הבראנצ'ים הכי פופולריים בעיר, הפך עם המעבר לבית ציוני אמריקה לאחת מהמסעדות העמוסות בעיר והוביל גם תהליך אבולוציוני מעט מצער שבמסגרתו התעדכן התפריט ונותרו בו מעט מאוד מנות משופדות. ועדיין מדובר בכמה מהשיפודים הטעימים בעיר, ובראשם קבב מופתי (72 שקלים בלאנץ' עם תוספת וראשונה לבחירה) ושיפוד פילה עוף מסעיר בחלב קוקוס וגרם מסאלה (62 שקלים). כל זאת ועוד על רקע החצר הכי נעימה באזור ובאיכויות המפורסמות של הדוקטורים. אבן גבירול 26
זיקה
מהסודות הכי שווים של יפו: באמצע רחוב יפת שוכנת המסעדה הוותיקה הזאת, מיושנת למראה וחסרת הוד והדר, ומי שמכיר כבר יודע שמדובר באחת השיפודיות הטובות בעיר מבחינת VFM, לא מעט בזכות הדיל המאוד שווה שלה שכולל שני שיפודים, סלטים ושתייה ב-50 עד 80 שקל לאדם. החומוס שמוכן במקום מצוין, השיפוד האדום ושיפוד הכבש הם מופת של שפדנות ולא תמצאו מקומות יותר מדויקים מזה לארוחת שבת בצהריים. תפאדלו באמת. יפת 160
חנן מרגילן
כולם אוהבים את חנן מרגילן, מסעדה בוכרית ששווה כוכב מישלן, אבל רק מעטים זוכרים שמאחורי כל הדושפרה, הלגמן, הגוז'גיז'ה והמנטי מסתתרת גם שיפודיה איכותית מהצ'מפיונז ליג של השיפודיות, כולל את שיפודי הכנפיים ושיפודי כבד העגל הטובים ביקום כולו. מחירי השיפודים סבירים (החל מ-30 שקל), והבעיה היחידה היא לרסן את הדחף להתפוצץ משלל כיסונים, מרקים, אושפלאו ובחש עוד לפני שהשיפודים מגיעים לשולחן. בהצלחה עם זה. מסילת ישרים 15
מוצפי ובניו
בשכונת התקווה יודעים: לכאן באים בשביל הקבב. והוא אחד הטובים שיש. הקבב הזה התחיל כעגלה נודדת בשכונה אי שם בשנות החמישים, וכיום הוא מסעדה של ממש עם כל קשת השיפודים השגרתית וסלטי פתיחה, אבל כל מה שאתם באמת צריכים פה זה את הקבב עם עגבניה ובצל על האש, לעצום את העיניים ולחזור כמה עשורים אחורה. כבר לא עושים את זה כל כך פשוט וטעים. המבשר 15
סמרקנד
המסעדה הבוכרית הדרומית שאינה חנן מרגילן. היא ממוקמת בדרך בן צבי והיא תמיד מלאה. הסיבה שהיא תמיד מלאה היא אוכל בוכרי מעולה ומחירים שמציעים VFM נאה. גם כאן, כמו בכל מסעדה בוכרית שמכבדת את עצמה, צריך לעשות בחירה קשה בין מנת כיסוני דושפרה מפוארת ובין שיפודים דשנים ועסיסיים, כי גם אכלנים גדולים יתקשו למצוא מקום לשניהם. אל תוותרו על שיפודי הרולדה הממתקיים (פילה בקר+שומן כבש מגולגלים יפה יחדיו, 42 שקלים לשיפוד). בן צבי 34
סטקיית הבוקרים
מקום שצריך לראות כדי להאמין שהוא קיים. הישר מחיפה הגיעה אלינו בשנה שעברה סטקיית הבוקרים, שנחתה בקצה העיר ליד צומת וולפסון, מעוצבת כמו מסבאה במערב הפרוע קומפלט עם בוטנים בקליפתם שיש לפצח ולזרוק על הרצפה, ועם כמויות בשר שגורמות גם לקרניבורים מקצועיים להתייפח כאילו היו חברים באנונימוס. הסיפור כאן הוא הסטייקים האימתניים, כיאה לסטייקיה, אבל יש גם סקציית שיפודים יפה שלא מביישת את הסטנדרט הבשרי הגבוה. הלוחמים 1
קניאל בשרים
הנה מסעדה שאתם לא מכירים. היא ממוקמת בקצה המזרחי של דרך בן צבי, הצלע השלישית במשולש הבוכרי של דרום העיר, וכל מה שאתם צריכים לדעת זה שהיא המקום המועדף על לוקץ' לחגיגות בשר עם חברים. המחירים ברצפה, ה-VFM בשמיים ומקרר השיפודים בוהק מטריות ונדיבות. לא צריך שום דבר יותר מזה. בן צבי 106
שמש
עוד שיפודיה ותיקה וטובה משכונת התקווה, קלאסיקה של שיפודיה עם פתיחת שולחן זולה במיוחד (10 שקלים לסועד), שלל שיפודים עממיים (27 שקלים לשיפוד) ולא מעט מיוחדים (אשכים, שדרה, מולארד ועוד ב-49 שקלים לשיפוד). למעשה, מתחת להגדרה המילונית של שיפודיה נשמח לראות את המקום הזה, כולל קינוח בוואריה פרווה מסורתי (18 שקלים). התקווה 13
M25
כיף לסיים את הרשימה הזאת עם מסעדת הבשרים המעולה של יונתן בורוביץ' וירון קסטנבוים בשוק הכרמל, שהיא גם שיפודיה למופת, עם בשר ברמה בלתי נתפסת ובלתי ניתנת להשוואה שמגיע מהמיטמרקט הסמוך. קחו לכם שווארמה מעושנים (68 שקלים) ומנה מדהימה של לשון על האש (64 שקלים) יחד עם שיפודים מהמבחר היומי (38 עד 65 שקלים) ולא תאמינו כמה טובים יכולים שיפודים להיות. סמטת הכרמל 30