הבית הקטן ברחוב ויתקין חזר לחיים. והוא מוקדש לתרבות אתיופית
בצפון תל אביב עומד כבר עשורים בשיממונו ביתו של יעקב פייטלוביץ' ז"ל, חוקר פורץ דרך שהקדיש ליהדות אתיופיה את חייו. אחרי שיפוץ אינטנסיבי הוא ייפתח בשבוע הבא כרביעי בת"אי התרבות של עיריית תל אביב-יפו וכבית ליצירה ישראלית-אתיופית. איזה סוף יפה לסיפור של הבית הזה
במשך שנים הוא עמד נטוש, הבניין היפה ברחוב ויתקין 10 בצפון הישן, בית שבנה לעצמו ולמשפחתו יעקב פיטלוביץ', מהחשובים שבחוקרי יהדות אתיופיה. הוא הוריש את הבית לעיריית תל אביב-יפו, וזו השאירה אותו בשיממונו במשך עשורים רבים. אבל זה נגמר. במהלך העשור האחרון ניסתה העירייה להשמיש את המבנה מחדש למטרות תרבותיות, ומה אתם יודעים, זה עבד: ת"א תרבות פייטלוביץ', מרכז עירוני המוקדש לאמנים, יוצרים ויזמי תרבות בני הקהילה האתיופית בישראל, ייפתח רשמית בהשקה חגיגית ב-25 בנובמבר במעמד רון חולדאי, ראש העירייה.
>> איזו שכונה: 26 חנויות ובתי אוכל שכדאי לבקר במדרחוב פלורנטין החדש
>> כאן עושים חיים: 10 השכונות עם הכי הרבה רווקים ורווקות בתל אביב
ת"א תרבות פייטלוביץ' הוא הרביעי ברשת ת"אי התרבות העירוניים של עיריית תל אביב-יפו – הכוללת גם את ת"א תרבות דה וינצ'י, ת"א תרבות קריית המלאכה ות"א תרבות המחוגה – שמספקים מענה לקהילות מגוונות של יוצרים ושוחרי אמנות ותרבות. מטרתו של המרכז היא לשמש כמנוע לפיתוח, חיזוק, קידום ועיסוק מקצועי ביצירה ותרבות ישראלית-אתיופית ולהנכיח את עולם התרבות העשיר של הקהילה. השקתו תהווה שריקת פתיחה לאירועים העירוניים אשר יתקיימו ברחבי העיר לכבוד חג הסיגד.
ערב הפתיחה, ביום שני הבא, יורכב כולו מיצירה עכשווית של יוצרים ואמנים מקהילת יוצאי אתיופיה בישראל, ובמהלכו יוצגו עבודות ומופעים של אמנים ויוצרים שעברו תהליך מקצועי, קבוצתי ואישי בתכניות הת"א בחודשים האחרונים. בתפריט: הצגת פרויקטי הגמר של המחזורים הראשונים של חממת המעצבים וחממת המוזיקאים של ת"א תרבות פייטלוביץ'; מופע מוזיקלי של משתתפי תכנית חממת המוזיקאים; תערוכת קדרות של האמנית אדמהון מקונן גלאור; תערוכה של אמנים חזותיים, רובם צלמים שיציגו יצירות קיימות שלהם שמתכתבות עם רוח הסיגד; מסע מוזיקלי בזמן אל עבר מחוזות נוסטלגיים של הקהילה האתיופית בתקלוט של יוסי וואסה; והמטבח האתיופי-אפריקאי-עכשווי של השף אליעזר טמנו.
ת"א תרבות פייטלוביץ' נקרא כאמור על שמו של המזרחן וחוקר היהדות ד"ר יעקב פייטלוביץ', האיש שחיבר מחדש את הצירים, טווה קשרים בין קהילת יהדות אתיופיה לעולם וכתביו הנדירים היוו זרז לעליית יהודי אתיופיה לישראל. אחת ממטרות ת"א התרבות היא להוות גוף ידע מומחה ועדכני לתרבות אתיופית-ישראלית שישקף נאמנה את העולם התרבותי העשיר של קהילת יוצאי אתיופיה. המרכז שואף, בין היתר, לעודד יצירה בקרב אמנים מהקהילה האתיופית ולהיות להם בית, להנגיש למבקרים את ההיסטוריה, השיטות וטכניקות היצירה של מסורות תרבותיות אתיופיות ייחודיות ועכשוויות ולחבר בין תרבות אתיופית למערבית בתחומים שונים: מחול, מוזיקה ועוד.
"זה רגע משמעותי בהכרה ובחיזוק התרבות האתיופית בישראל", אמרה חן אריאלי, סגנית ראש העירייה ומחזיקת תיק התרבות. "שימור התרבויות השונות שמרכיבות את הפסיפס הישראלי לא רק מנכיח במרחב הציבורי את העושר של כל קהילה, אלא גם מחבר בין השורשים של העבר לבין המציאות של היום. כל פעולה כזו מייצרת קשרים בין קהילות ובין אנשים, מחזקת את השייכות ומאפשרת שיח עמוק ומגוון יותר שמצמיח אותנו כחברה".
>> פתיחת ת"א תרבות פייטלוביץ', 25.11 22:00-17:30, ויתקין 10. הכניסה חינם בהרשמה מראש, וההרשמה כאן