התוצאה הפרושה לפניכם משקפת הן את מצבה של ישראל, או לפחות חלק ממנו, והן את מצבם של המתעדים שצילמו, מיינו, בחרו ושלחו את תצלומיהם למערכת. איזה מין ישראל משתקפת בתצלומים? במבט על מכלול הדימויים ניכר שחלק גדול מהם אינם מציגים עכשוויות יוצאת דופן. הן סגנון הצילום והן התוכן המסוקר בו יכלו להיות מצולמים גם לפני 10 או 20 שנה, ומבחינה זו אפשר לומר שבישראל העכשווית שום דבר לא משתנה. הרחוב הוא אותו רחוב, החרדים אותם חרדים, וההיפסטרים הם בעצם סחים עם תסרוקת שונה. מה נשתנה? אריק איינשטיין מת והומואים יכולים להביא ילדים בפונדקאות, אבל רק בחו"ל. נו. מה עוד שונה? אין הפגנות ימין, אין כמעט כוחות ביטחון (וכשיש, אלו חיילות משטרה צבאית ברגע של מנוחה), אין פוליטיקאים, אין שחיתות, אין מינוס בבנק. אלמלא הטבעונים האלה אפשר היה לחשוב שהשלום הגיע.
ובכל זאת, חוץ מקיפאון מה עוד אפשר ללמוד מהתצלומים על ישראל בשנתה ה־66? שהיא מגוונת? שהיא נעה הלוך ושוב בין קטבים, מהשדה לשדרה, מהחילוניות לדת, מההיסטוריה המקראית אל ההווה התזזיתי? את זה כבר ידענו. מה שלא ידענו ועולה מן התצלומים הללו קשור בכותרת הגג של הפרויקט, ובמשתמע ממנה. הרי השאלה "מהי ישראל העכשווית בעיניך?" היא פרפראזה על השאלה של יאיר לפיד בגלגולו הקודם "מה ישראלי בעיניך?".
מבחינה זו מעניין לגלות ששנה וקצת אחרי שהישראלי האולטימטיבי בעיני עצמו גרף 19 מנדטים בבחירות, הישראליות היאיר לפידית החילונית־משיחית, האמידה, המלוקקת, הוותיקה והמרוצה מעצמה עד בלי די, כמעט אינה נוכחת בתצלומים. אם התצלומים מייצגים את תמצית הישראליות של השנה האחרונה, הרי שביום העצמאות ה־66 להיות ישראלי זה לא להיות שקרן זחוח שמשתין על בוחריו מדי יום ועדיין משוכנע שהם מאמינים שאלו גשמי ברכה. להיות ישראלי, אומרים לנו הצלמים המשתתפים בפרויקט, זה להיות לא־יאיר לפיד, ואם כך אולי לא הכל עומד במקום ובכל זאת גדלנו בשנה.
לחצו על התמונות להגדלה
אלכס ליבק

אביר סולטן


ניצן הפנר

דפנה טלמון

דניאל בר און

אחיקם סרי

מירי דוידוביץ

אורית פניני

עודד בלילטי

אנה ים

אורי פינר

בן קלמר


קרן מנור
על הדלת היה תלוי שלט: "אני אם לשני תינוקות, אין לי לאן ללכת, את ילדיי אגדל בכבוד!!! ואם לא פשוט אמות, אין לי מה להפסיד, לא אצא מכאן עד למתן דיור קבוע לילדיי ולי! אני לא עבריינית, אלא דורשת זכות בסיסית: לחיות בכבוד".

דוד עדיקא

גל דרן

בואו לעקוב ולדבר איתנו גם בפייסבוק, בטוויטר ובאינסטגרם. עדכונים יומיים על הכתבות הנבחרות בטיים אאוט ניתן לקבל בניוזלטר היומי שלנו