אשכול בית לחם: 6 היקבים והמבשלות שכדאי להכיר

בבית לחם והסביבה מתפתחת בשנים האחרונות תעשיית אלכוהול איכותית שמזרימה בירות ויין לכוסותיהם של הפלסטינים. אלה היקבים והמבשלות שכדאי להכיר

Cremisan Winery (getty)
Cremisan Winery (getty)
25 באוקטובר 2017

יקב כרמיזן

בעמק כרמיזן שבין בית לחם לירושלים שוכן מנזר איטלקי ישן שבו יקב שמנוהל על ידי פלסטינים מהאזור. היקב נמצא ממש על הגבול בין ירושלים לגדה המערבית, מעל נוף מדהים של טרסות. רוב הענבים מגיעים מאזור גוש עציון. הם משווקים ליקבים רבים בפלסטין, וחלק קטן מהכרמים נמצאים בשטח ששייך למנזר. בעבר היה היקב מוכר בעיקר בזכות יינות הקינוח שלו (מרסלה ופורט למשל), אך כיום מייצרים בכרמיזן שמונה סוגים שונים של יינות אדומים, חמישה סוגים של יינות לבנים וכן יינות קינוח ויינות מבעבעים בטכניקה מוקפדת.

لقراءة المقال بالعربيه

Read this article in English

Wise Men Choice

בירת בוטיק מעולה המיוצרת בכמויות קטנות ממש בביתו של הבעלים רפאת חורי בבית סאחור. מדובר בבירת אייל (Ale), והמבשלה מתנסה בטעמים שונים המבוססים על תבליני האזור, בין השאר בירת Bethlehem Pale Ale שמכילה מרווה ובירות אחרות שמכילות דבש.

מבשלת טייבה

צפונה משם, בכפר הנוצרי טייבה שליד רמאללה, נמצאת מבשלת הבירה הגדולה והמוכרת ביותר בשטחים הפלסטיניים שמספקת בירה מצוינת גם לברים בישראל. המבשלה הוקמה אחרי הסכמי אוסלו, ובאחרונה התחילו לייצר בה גם בירת IPA שהפכה לאופנתית. מדי שנה נערכות בטייבה חגיגות האוקטוברפסט במקביל לחגיגות האוקטוברפסט במינכן.

בירה טייבה. צילום: גטי אימג'ס
בירה טייבה. צילום: גטי אימג'ס

יקב פילוקליה (Philokalia)

יקב פילוקליה הוקם על ידי סארי חורי, אדריכל פלסטיני, בביתו בבית לחם. זה יקב קטן וביתי שמייצר כמות קטנה של יינות טבעיים ואורגניים – אדומים לבנים ואפילו כתומים – ואין לו שום כוונה להפוך ליקב תעשייתי. בניגוד ליקב כרמיזן, חורי מקפיד על ייצור בשיטות מסורתיות והוא מחובר להיסטוריה בת אלפי השנים של ייצור היין באזור. אחד היינות המיוצרים ביקב נקרא ענבי זעם, על שם המבצע הצבאי.

יקב טייבה

יקב טייבה שייך לבעלים של מבשלת הבירה טייבה – נאדים חורי, אחיו דוויד ובנו של נאדים, כנען – שהחליטו ב־2013 להתחיל לייצר גם יין איכותי. הענבים מגיעים מכרמים בטייבה, אך גם מכרמים באזור ביר זית ועבוד. חורי ומשפחתו משלבים בין שיטות ייצור יין מסורתיות וחדשות, ובשנים האחרונות הצליחו להגדיל את הייצור פי כמה. ביינות: קברנה סוביניון, סירה, מרלו וסוביניון בלאן.

יקב טייבה. צילום: גטי אימג'ס
יקב טייבה. צילום: גטי אימג'ס

בירה שפרד'ס (Shephard's)

לפני שנתיים הקימו האחים למשפחת סאייג׳ מבשלת בירה חדשה בביר זית. הם מייצרים בירת לאגר בהירה בסגנון פילזנר, בירה כהה יותר בסגנון אירי ובירה כהה בסגנון גינס. באוגוסט נערך בביר זית פסטיבל בירה של יומיים, עם מסיבות, די ג׳ייז והופעות – בין היתר של תאמר נאפר. המטרה שלהם היא להגדיל את הייצור בשנים הקרובות, לייצא את הבירה המקומית ולקדם את תרבות הבירה באזור.