שובר שורות: מי עומד מאחורי פיזור האבקה הלבנה על מדרכות העיר?

אחת לכמה חודשים מתעוררת בהלה בין בעלי הכלבים נוכח אבקה לבנה המפוזרת על המדרכות ברחבי העיר. יצאנו לבדוק מי עומד מאחוריה, והאם יש סיבה להיבהל?

אבקה לבנה על מדרכות העיר (צילום: אבלין ארפולג)
אבקה לבנה על מדרכות העיר (צילום: אבלין ארפולג)
10 במאי 2017

לגדל כלב בעיר זה לא רק לגור חמש דקות מגינת כלבים ו-20 חנויות לחיות, זה גם חשש מתמיד שחברך הטוב ילקק משהו בלתי רצוי ברחוב. החשש הזה מתגבר שוב ושוב למראה אבקה לבנה מסתורית, שמככבת אחת לכמה חודשים בפוסטים בפייסבוק מצד בעלי כלבים מודאגים החוששים שמדובר ברעל. בין המודאגים גם אבלין ארפולג, שלאחרונה גילתה ערמות של חומר לבן וחשוד ברחוב מגוריה בנווה צדק. "בגינה ליד הבית, ליד גינת הכלבים, ליד הפחים, בחניה. אולי היה עוד שלא שראינו. זה רחוב שכולו בתי קרקע וכל השכנים היו בהיסטריה. לכולנו יש כלבים או חתולים".
איך הגבתם? 
"הרחקנו את כולם וניקינו ערמה, ערמה עם בקבוקי מים, אחר כך שטפתי את כל הרחוב עם צינור. בעירייה אמרו שאין להם מה לעשות חוץ מלנקות והפנו אותנו למשטרה, שם אמרו לנו לשטוף את זה. זה נראה כמו קמח אז חשבנו שאולי ילדים שיחקו, אבל העובדה שהיו כאלה גם ליד גינת הלבים או בין הפחים, איפה שיש ים חתולים, נראתה רע מאוד. עד כמה שידוע לי אף אחד לא נפגע, תודה לאל".

פוסט אזהרה שפורסם כמה חודשים קודם לכן בקבוצת הענק Secret Tel Aviv חשף הסבר חלקי: לפחות בחלק מהמקרים מדובר בעקבות של קבוצת ריצה, המשתמשים בקמח כדי לסמן מסלולים. זוהי שלוחה מקומית של קבוצה בינלאומית בשם Hash House Harriers, שנוסדה לפני 80 שנה והתפשטה מאז בעולם. שאריות הקמח של אצני הקבוצה עוררו בעבר פאניקה גם מחוץ לתל אביב. ב-2001, למשל, הן נחשדו כאנתרקס.

"כל השכנים היו בהיסטריה" (צילום: אבלין ארפולג)
"כל השכנים היו בהיסטריה" (צילום: אבלין ארפולג)

"אנחנו משתמשים באמצעים שונים לסימון הדרך. נייר טואלט יותר מתאים לריצות שטח, גיר מתאים יותר כשיורד גשם. אני ממשיך להשתמש בקמח כי כך הרוב רוצים, כי כך נוהגים כבר כמעט 80 שנה בעולם בלי שאף אחד נפגע מכך, כי אף אחד בקבוצה שלנו לא הציע אחרת וכי מותר לפי החוק", מסביר דניאל (שם בדוי), חבר בשלוחה המקומית. "עצם זה שאנשים נבהלים מקמח לא מהווה עבורי סיבה להפסיק, הם ימשיכו להיבהל חומרים לבנים אחרים, לא רעילים".

ד"ר ענת מילנר, וטרינרית בקלינקה בשדרות נורדאו בצפון העיר, מקבלת לעתים קרובות תלונות בעניין האבקה המסתורית, אבל מבקשת להרגיע: "יש לנו מעל 5,000 לקוחות, ומעולם לא הגיע אלינו מקרה של הרעלה כזו. גם במרפאות אחרות בעיר, למיטב ידיעתנו, לא היו מקרים כאלה". עם זאת ד"ר מילנר ממליצה בכל זאת להקפיד וללכת על בטוח: "אם הכלב אכל מחוץ לבית משהו שהוא לא אמור לאכול, הכי נכון לקחת אותו למרפאה, שם אפשר לתת לו חומר שיגרום לו להקיא הכל. זה צריך לקרות בטווח של ארבע שעות וככל שתגיעו יותר מהר זה יהיה יותר אפקטיבי. אם אפשר אפילו כדאי להביא איתכם את החומר החשוד, אני בדרך כלל יכולה לזהות במה מדובר רק מלראות את החומר ובמקרים חריגים אפשר לשלוח למעבדה". והכי בטוח, בעצם, ללכת מראש עם כלב קשור ברצועה, ולהיזהר שלא יאכל כלום. בעירייה סיפרו שקיבלו מספר מועט של פניות בנושא והעבירו אותן לידיעת המשטרה, האחראית על טיפול בתלונות בדבר הרעלות.

מהמשטרה נמסר: "בשנים האחרונות התקבלו במחוז תלונות בודדות על אודות ניסיון הרעלה של כלבים וחתולים במאפיינים ובמקומות שונים. בכל מקרה שבו נתקל אזרח באבקה לבנה שנראית כרעל, יש להתקשר למוקד 100. משטרת ישראל תטפל בקריאה ותבדוק את נסיבות האירוע".