כל מנה והבירה שלה: כך תתאימו בירה לאוכל

החיבור בין בירה לאוכל הגיוני, מומלץ ומתבקש. אז איזו בירה מתאימה לפירות ים ואיזו לגבינות?

אוקינאווה. צילום: דני גולן
אוקינאווה. צילום: דני גולן

תוכן שיווקי

לאט לאט החך הישראלי מתחיל לגלות את מה שכבר בכל העולם יודעים ומיישמים: בירה ואוכל זה להיט. אז כן, בפעם הבאה שאתם מתיישבים על כוס בירה, כדאי להזמין משהו לאכול, זה בהחלט יכול לדלל את אחוז האלכוהול בדם ובאותה הזדמנות לגרום גם לחך שלכם לחייך. בירה יכולה לשמש כליווי נפלא למגוון רחב של מאכלים, גם כרכיב בתוך המנה וגם לצדה כמשקה. קשת הריחות והטעמים המגוונת של מבחר סוגי הבירה מאפשרת התאמה שלהם לכל סוג מטבח ומאכל קיימים, החל ממתאבנים וכלה בקינוחים. כשמנסים להצמיד בירה למנה מסוימת, מומלץ להתאים את סוג הבירה לאופי המנה המוגשת לידה, תוך הקפדה על שידוך בירות קלות יחסית למנות קלילות ופשוטות, ובירות עשירות ובעלות נוכחות למנות מורכבות ורציניות יותר, כמעט כמו באהבה.

אז איך עושים את זה? אספנו לכם דוגמאות שיפתחו לכם את התיאבון וגם את הצ'אקרות, אבל רגע לפני הנה כלל אחד בסיסי שעליו כדאי לנסות לשמור: איזון. הבירה והמנה יפגשו זו את זו בסופו של דבר בפה, לכן התייחסו לבירה ולמנה כיחידה אחת שטעמיה מאזנים זה את זה. בין שהפתרון הוא לשלב טעמים משלימים, למשל בירת חיטה כהה ועוגת תבלינים או סטאוט שוקולדי וגלידת שוקולד, ובין שטעמים מנוגדים היוצרים עניין בחלל הפה, האיזון צריך להישמר. ועכשיו לפרקטיקה:

מתאבנים ואפריטיפים
יתאימו בעיקר לבירות בעלות גוף קל, גיזוז ערני וסיומת יבשה, לרוב בירות לאגר אשר המרירות האופיינית של הכשות בהן תשמש גם כאפריטיף וטעמיה של הבירה לא יאפילו על טעמי המנה.

סלטים
מובן שלסוג הסלט, לרכיבים השונים בו ולרוטב תהיה השפעה מכרעת על סוג הבירה התואם, אבל בגדול סלט הוא מנה קלה וקיצית שתתאים לבירות עם אופי זהה כגון לאגרים בהירים ופילזנרים, איילים בהירים וקלים ובירות חיטה מרעננות ומתובלות.

קאליפסו. צילום: דני גולן
קאליפסו. צילום: דני גולן

דגים ופירות ים
עדיין בקבוצת המנות הקלות, בדגש על עידון ובתוספת אלמנט הים שתורם את חלקו למנה. בירות חיטה יתאימו גם כאן, שכן הן יכולות לשמש לעתים ממש כתחליף לזילוף של מעט לימון על הדג. לאגרים מעט חזקים וכהים יותר (כגון בוק) יהיו גם הם התאמה לא רעה. באופן כללי גם בירות סקוטיות, המיוצרות רובן מדגנים הגדלים סמוך לאוקיינוס, יהיו שידוך הולם למנות שמקורן מן הים. יוצאות דופן הן הצדפות, שיסתדרו מצוין בחלל הפה בליווי של בירת סטאוט כהה וסמיכה.

עוף ובשר לבן
ממש על הגבול בין מנות קלות למורכבות אפשר למצוא את הבשרים הלבנים. אצלנו הם ישמשו לרוב כמנות עיקריות, ועל סוג הבירה שיותאם להן להיות בעל נוכחות. אפשר ללכת על הכיוון האדמתי ולהתאים בירות בסגנונות מסורתיים כגון הסייזון הבלגי ואיילים סקוטיים, וניתן גם לנסות להתאים איילים בהירים עדינים או לאגרים עשירים ולאו דווקא בהירים.

בשר אדום, בקר וכבש
כאן כבר צריך להפעיל את התותחים הכבדים ולשלוף ממרתף הבירה או מהמקרר את הבירות בסגנונות המלאים, המורכבים ולרוב גם הכהים יותר. מנות בשר עשירות צריכות בירות שיצליחו להתמודד עם ארסנל הטעמים שלהן, ולמזלנו עולם הבירה מספיק מורכב כדי לספק גם את זה. פורטר וסטאוט יעשו את העבודה מצוין ברוב המקרים, וכן בירות מסוג IPA ודופלבוק.

M25. צילום: דני גולן
M25. צילום: דני גולן

קינוחים ודיז'סטיפים
קשה להיות חד משמעי בכל הנוגע לקינוחים משום שכל קינוח מורכב מרכיבים אחרים, אך אפשר לחלק את עולם המתוקים לשלוש קבוצות: קינוחים המבוססים על פירות שלהם ניתן להצמיד בירות בתוספת של פירות (רצוי פרי הדומה לזה שבמנה עצמה); קינוחים על בסיס שוקולד שפשוט דורשים בירה כהה וסמיכה כגון סטאוט או בירה מתוקה כמו איילים מנזריים כהים וחזקים; וקינוחים על בסיס דבש, קרמל וכדומה, שלהם אפשר לשדך בירות חזקות ומתקתקות, שאם הן לא מכילות בעצמן אקסטרה סוכר או דבש במתכון – לפחות הן מאוד מזכירות טעמים אלה כשלוגמים מהן.

גבינות
כסוג מאכל נוסף שיכול לבוא גם בפתיח וגם בסיום, גבינות נראות לעתים כאילו הומצאו במיוחד כדי להיאכל בליווי בירה. עדיין לא נמצא סוג בירה אחד שלא ניתן להתאים לו גבינה כלשהי. אם עד עכשיו חשבתם שיין וגבינה הם השילוב האולטימטיבי, חכו עד שתנסו בירה עם הגבינה שלכם: החל מחיבור טריוויאלי של גבינות מעושנות לבירות עם לתת מעושן, דרך שידוך גבינות חדות ומתובלות לבירות עשבוניות ופרחוניות, וכלה בהתאמה מאתגרת של גבינות כחולות ומעובשות לבירות עשירות ומתוקות בסגנון יין שעורה (barley wine). ההיגיון מאחורי הקשר בין בירה לגבינה די פשוט אם חושבים על זה – את פסולת הלתת מתהליך בישול הבירה (גפת) שולחות מבשלות הבירה בעולם לחוות חקלאיות, ושם היא משמשת כמזון לבקר וצאן. אותן בהמות ניזונות מהגרגירים העשירים ומפיקות לאחר מכן חלב שממנו יוצרים גבינה – שרשרת המזון בגדולתה.