ראו הוזהרתם!

החוק שקובע שמעתה תודפס אזהרה על כל בקבוק אלכוהול עבר בהצבעה בכנסת. ניגשנו לקרוא את האותיות הקטנות

שופכים אלכוהול בימי חוק היובש
שופכים אלכוהול בימי חוק היובש
14 באוגוסט 2013

עוד לא הספקנו להתאושש מעליית מחירי הערק והוודקה והנה נחת השבוע על דלפק הבר עוד חוק פוריטני של כנסת ישראל – הפעם אישור הצעת החוק מבית היוצר של ישראל חסון, דני דנון ויריב לוין. השבוע אישרה ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ אבישי ברוורמן, את התקנות המסדירות את חוק הגבלת הפרסומות והשיווק של משקאות אלכוהוליים וקבעה כי על מכל משקה משכר חזק ששיעור האלכוהול בו עולה על 15.5 אחוז, תופיע האזהרה הבאה: "אזהרה: צריכה מופרזת של אלכוהול מסכנת חיים ומזיקה לבריאות!". על מכלי משקאות משכרים ששיעור האלכוהול בהם הוא עד 15.5 אחוז, יופיע הכיתוב: "אזהרה: מכיל אלכוהול – מומלץ להימנע משתייה מופרזת".

עוד נקבע כי האזהרה תופיע באותיות בצבע שחור על רקע לבן וגודלה יהיה 15 אחוז לפחות משטח התווית של המשקה. כמו כן אישרה הוועדה את הסעיפים הנוגעים לפרסום בכתב (בעיתונות, בשלטי חוצות ועוד), בעל פה (ברדיו) ובאמצעים אלקטרוניים (בטלוויזיה ובאינטרנט). בפרסומות בכתב נקבע כי האזהרה תופיע בצבע בולט וגודלה יהיה לפחות חמישה אחוזים משטח הפרסומת. בפרסום בעל פה תושמע האזהרה, בהתאם לנוסח המתאים למשקה, בעוצמת קול שאינה נמוכה מעוצמת הקול של הפרסומת ובהקראה ברורה. בפרסום באמצעים אלקטרוניים ניתן יהיה לכלול את האזהרה בכתב או בעל פה, לפרק זמן של חמש שניות לפחות בזמן שידור הפרסומת.

עם החלת החוק החדש, שמצטרף לשלל חוקי האלכוהול הדרקוניים בשנים האחרונות, ישראל הופכת עצמה לאחת מהמדינות המערביות שבהן חוקקו החוקים האנטי־ אלכוהוליים המחמירים ביותר. באופן פרדוקסלי, זה עומד בניגוד מוחלט לנתונים היבשים. על פי הנתונים העדכניים של ארגון הבריאות העולמי (WHO), ישראל נמצאת במקום ה־139 בעולם בצריכת אלכוהול, עם צריכה של 2.89 ליטר אלכוהול לנפש (המספר מתייחס לליטר אלכוהול נקי, בשכלול של צריכת כל המשקאות האלכוהוליים: בירה, יין ומשקאות חריפים). כדי להבין עד כמה המספר הזה נמוך, נספר שאנחנו נמצאים בירכתי הרשימה העולמית, סמוך מאוד למדינות מוסלמיות וסחיות להחריד, דוגמת סודן, סוריה ותוניסיה, כשמספר מדינות מוסלמיות – דוגמת טג'יקיסטן, אוזבקיסטן ובחריין, אף נמצאות מעלינו ברשימה. המקום הראשון בצריכה שייך כבר כמה שנים טובות למולדובה עם צריכה של יותר מ־18 ליטר אלכוהול נקי לנפש, כשבמרחק קטן מאחוריה משתרכות צ'כיה, הונגריה ורוסיה.

יהיו שיתחכמו ויטענו שישראל נמצאת במדרון חלקלק ושאנחנו נמצאים בעיצומו של תהליך מהיר שבסופו נצטרף אל חבורת הצמרת. ובכן, גם אם נניח שאכן כך (אף שהנתונים של ארגון הבריאות העולמי סותרים זאת), הרי שחוקים כמו זה שחוקק השבוע בוודאי אינם הפתרון. למרבה הפלא לא רק המדור סבור כך, אלא המדינה עצמה. במסמך שפרסם מרכז המידע והמחקר של הכנסת תחת הכותרת "סוגיות בחקיקה במאבק בשכרות" נכתב במפורש ש"לפי המחקר הקיים, היעילות של אזהרות בריאותיות על גבי משקאות אלכוהוליים מוטלת בספק". המסמך ממשיך וקובע ש"מבדיקה שנעשתה על השפעת החוק האמריקאי לסימון מזהיר, עלה כי החוק אמנם הגדיל את החשיפה של הציבור אל הסימון המזהיר ואל המסרים הכלולים בו, אולם לא נמצאה השפעה ישירה על צריכת משקאות אלכוהוליים".

ובמילים אחרות – האזהרות על גבי הבקבוקים הם חרטא ברטא. הסיבה לכך היא די פשוטה: רוב צרכני האלכוהול כלל לא רואים את הבקבוק מכיוון שהוא נמזג להם מאחורי הבר ומוגש להם בכוס. אך במציאות ציד המכשפות הנוכחי שבו אנו חיים, לא נופתע כלל אם בעוד זמן קצר יגיח הח"כ התורן ויניח הצעת חוק שתדרוש הדפסת אזהרה גם על הצ'ייסרים ועל המפיות.

 —————————————————————————————————- 

"לילה אחד הייתי כל כך שיכור, שעצרתי ליד תמרור עצור וחיכיתי שהוא יתחלף. והוא אכן התחלף"

(ג'ים מוריסון)