יאסו: גרקו הרצליה נפתחה

אחרי שכבש את אזורי חן עם לא פחות מארבע מסעדות ופתח את מתחם אמריקה הגרנדיוזי באבן גבירול מרחיב צביקי עשת את אימפריית המסעדות שלו להרצליה. טעימה ראשונה

קרם פאבה בגרקו. צילום: דן פרץ
קרם פאבה בגרקו. צילום: דן פרץ

המסעדן צביקי עשת הוא איש עם המון חלומות. החלומות שלו עתירים בצבעים, ריחות ופרטים והוא עובד קשה מאוד כדי לממש אותם בדיוק כפי שהוא רוצה. את ביסטרו גרינברג שבאזורי חן בצפון תל אביב הוא הקים לפני כארבע שנים וחצי. מהר מאוד היא הפכה למסעדה הומה עם קהל לקוחות קבוע של תושבי האזור וגם כאלו שמגיעים במיוחד. בעקבות ההצלחה פתח עשת את גרקו, המסעדה היוונית שעליה חלם במשך כמה עשורים ואת ה-Pizza והג'לטרייה בסמוך והפך את השכונה המנומנמת לבעלת מתחם אוכל ובילויים פועם. לפני כשנה הגיע עשת גם למרכז תל אביב עם פרויקט עצום – מסעדת אמריקה בבית ציוני אמריקה, הכוללת שלושה מתחמים המשמשים גם לאירועים. בדרך, הספיק עשת גם להקים את מסעדת פאסטל במוזיאון תל אביב ולפרוש מהשותפות לאחר כשנה.
ראובן אלה, הבעלים של מלונות דניאל וכרמים ושל מתחם האירועים לאגו בראשון לציון, הוא לקוח קבוע בגרינברג. "יום אחד הוא תפס אותי ואמר לי שהוא מקים מלון עסקים גדול בהרצליה ושהוא רוצה שאני אעשה את המסעדות במתחם. ברור שהסכמתי", צוחק עשת. אחרי סיבוב אחד במקום הוא כבר ראה בעיניו את גרקו החדשה – גרסה מוכפלת ומשוכללת של גרקו המקורית. לקח עוד כשנתיים עד שהחזון התממש, אבל עכשיו, רגע לפני שהמסעדה נפתחת לקהל הרחב, הכל כבר עומד בדיוק במקום, עד אחרונת צנצנות הדבש שהוא מייבא בעצמו מיוון.

גרקו: צילום אנטולי מיכאלו
גרקו: צילום אנטולי מיכאלו

עם הכניסה למקום העיניים לא יודעות לאן להסתכל; משמאל נמצאת עמדת גריל עם גלגל גירוס ענק, שיפודי סופלאקי וגריל עופות ייחודי שהגיע לכאן מיוון בהזמנה מיוחדת. מימין יש מקרר מעדנייה מלא בקופסאות פלסטיק עם סלטים, ממרחים ותבשילים שאפשר לקנות הביתה. לצדו מסודרות המון סלסילות עם מרצ'נדייז נלווים – כדים, מחבתות, כוסות, כובעים, מעדנים וגם ספר הבישול היווני המרהיב של גרקו, שתמונות רבות ממנו תלויות על כל קירות המסעדה. כמה צעדים פנימה והחלל הענקי נפרש: יש בו בר גדול שמעליו מסודרים עשרות בקבוקי אוזו וציפורו ולצדו יש אזור עם מכלי פח ענקיים שגם מהם נמזגים ארבעה סוגים של משקאות אניס, מטבח חצי פתוח, בר דגים ופירות ים שעתיד להציג דגה טרייה על קרח ולספק מנות נאות שמוכנות לעיני הקהל והרבה שולחנות מכוסים במפות נייר לבנות עם עיטורי טורקיז שכבר הפכו לסימן היכר של גרקו. המוזיקה שברקע משלימה את האווירה היוונית שמפומפמת פה במנות גדולות. כל גווני הטורקיז שמסביב והשפע המוגזם של בקבוקים, כלי נירוסטה בזהב ובכחול בוהקים, צנצנות כבושים עצומות ושרשראות פלפלים יבשים עושים קצת הרגשת דיסנילנד יווני מסחרר, אבל מי שמכיר את הסגנון של עשת מבין שככה זה אצלו – הכל בגדול ובהכי מושקע שיש. אותו סגנון לונה פארקי חוזר גם בג'לטרייה הצמודה החדשה – רק שם זה מגיע בגוונים ורודים ועם המון שוקולדים, עוגות וקינוחי ויטרינה מעוצבים וגלידות איטלקיות משובחות.

גרקו הרצליה. צילום: דן פרץ
גרקו הרצליה. צילום: דן פרץ

לונה פארק קולינרי

התפריט עצום ומחולק לקטגוריות: חם קטן, חם גדול, קר קטן, קר גדול, פאבה, סופלקי, גירוס ועופות. יש פה את רוב המנות של גרקו הראשונה, ועוד לא מעט חדשות. אם הולכים לפי הכללים פותחים את הארוחה עם מבחר מזה מאגף הקר קטן, סלסילת פיתות יווניות חמות וקנקן אוזו. המאסטים הם ממרח השקדים – סקורדליה, וממרח ביצי דגים – טארמוסלאטה (38 ש״ח כל אחד), ולהם הוספנו מזה נהדר של כבד עוף (44 ש״ח), שהגיע בגושים גסים ותובל בתאנים יבשות ובצל מטוגן. ממשיכים את הארוחה עם פריט או שניים מהאגף החם קטן: הדולמדס (48 ש״ח) – עלי הגפן הממולאים באורז מגיעים לכאן כל בוקר מכפר ערבי צפוני והם מהמוצלחים שיש. הספנקופיתה (46 ש״ח) – מאפה פילו עם תרד ופטה, היא עונג של פריכות ונימוחות, ויש כאן עוד מבחר גדול של מאפים ואופציות צמחוניות (קציצות כרשה וחומוס, תבשיל אורז ותרד, פטריות יער בגריל).

קרם פאבה, גרקו. צילום: דן פרץ
קרם פאבה, גרקו. צילום: דן פרץ

אפשר להוסיף בשלב זה סלט, כמו החוריאטיקי (46 ש״ח) שמוגש כמו ביוון, עם גושי הפטה הגדולים ותיבול פשוט ונכון, אבל ממש לא חייבים. האופציות של המנות העיקריות כל כך רבות ומעניינות שחבל לבזבז מקום. אנחנו בחרנו בכיסוני פסטה עם גירוס (82 ש״ח) – בצק פסטה דק עוטף את נתחי הבשר המתובל שמגיע ממתקן השווארמה. הכיסונים מתבשלים ברוטב יוגורט חם וחמצמץ והתוצאה מזכירה מאוד את השישברק של המטבח הערבי, אבל יש בה נימה עדינה יותר. ניגבנו את הרוטב עם שאריות הפיתה כדי לא לבזבז אף ביס. ניקינו עד תום גם את צלחת העגבניות הממולאות (84 ש״ח) – שתי עגבניות שמנמנות שמולאו בתערובת של שרימפס וקלמרי קצוצים ובושלו ברוטב עגבניות וציר דגים. בניגוד לממולאים עם בשר, הטעמים כאן הרבה יותר עדינים, והמרקם הנגיס של המלית מקבל חיזוק משכבה פריכה של פירורי לחם קלויים שסוגרת כל עגבנייה. אחר כך הגיעה המוסקה (76 ש״ח) – מרובע גדול של שכבות-שכבות: ראגו בשר עגל, תפוחי אדמה, חצילים, זוקיני ורוטב בשמל. המוסקה של גרקו היא מלאכת מחשבת – מרגישים שכל שכבה זכתה כאן לבישול ולתיבול המדויק לפני ההרכבה. התוצאה היא מגדל טעמים מפואר ולא מוסקה שקורסת ומתבלגנת בצלחת. בשלב זה לא נשאר לנו מילימטר של מקום, אבל לא יכולנו לקפח את עמדת הגריל, בכל זאת הגיע במיוחד מיוון. הייחוד שלו, דרך אגב, הוא בכך שהחום מגיע מלמטה ולמעלה באופן שווה, מה שתורם לאחידות הצלייה. כשקיבלנו את חצי העוף שנצלה בגריל (68 ש״ח) הבנו למה היה שווה להביא אותו במיוחד. ההשריה במרינדת תפוזים, דבש ותימין תרמה טעמים מתוקים-חמוצים, אבל הצלייה המדויקת, שהותירה את בשר העוף ורדרד, רך וסופר עסיסי – עשתה את מרב העבודה.

ספאנוקיפתה, גרקו. צילום: דן פרץ
ספאנוקיפתה, גרקו. צילום: דן פרץ

תפריט הקינוחים, כמו התפריט כולו, מזמין הרבה התלבטויות. טעמנו קצת מהרבה (42 ש״ח כל קינוח): טארט תאנים ושקדים היה כבד ויבשושי משהו, אבל גלידת המסטיקה שלצדו, המיוצרת על ידי אורי, בנו של עשת, בג'לטרייה הצמודה, הייתה אקזוטית וממכרת. את עיקר תשומת הלב גנב השילוב המושלם בין הלוקומדס – סופגניות בצק מטוגנות בדבש וקינמון לקיימאקי – גלידת יוגורט עיזים עם סירופ פטל ושקדים. כל מנה היא קינוח בפני עצמו, אבל המלצר המליץ לטבול ואנחנו צייתנו ברצון.

תמנון בגריל, גרקו. צילום: דן פרץ
תמנון בגריל, גרקו. צילום: דן פרץ

גרקו החדשה מוגדרת כבוזוקייה; ביוון זהו שם למועדון הופעות, אוכל ושתייה אתונאי. כאן הכוונה היא להכניס למסעדה מסורת של הופעות יווניות חיות מדי ערב, כאלו שמקימות את אוהבי הז'אנר על הרגליים ומעלות אותם גם על השולחנות. קהל היעד בשעות האלו הוא כל תושבי האזור שרוצים לצאת לאכול ולבלות, ואילו בצהריים המסעדה כבר מתמלאת עד הקצה בעובדי החברות שסביב, הנהנים מעשרות האופציות המוצעות בארוחה העסקית. בעמדת הגריל עתיד להיפתח גם חלון לרחוב שיאפשר לקנות מנות גירוס וסופלאקי בפיתה. אז מה היה לנו? דוכן אוכל רחוב, טברנה יוונית, בוזוקייה, בר, מעדנייה, חנות מזכרות ובקיץ תהיה ברחבה החיצונית גם גינה עם מקום לאירועים. הכי לונה פארק יווני בהרצליה פיתוח.

גרקו הרצליהאבא אבן 9 הרצליה פיתוח. כל יום מ-12:00 עד אחרון הסועדים