כשאת אומרת סאנדו למה את מתכוונת: מילון המטבח היפני השלם

מה ההבדל בין אטריות סובה לאטריות אודון, מה שמו של השניצל היפני ומה זה אוקונומיאקי? המילון השלם למטבח היפני, כדי שלא תביכו את עצמכם

דונבורי. צילום: שאטרסטוק
דונבורי. צילום: שאטרסטוק
8 בינואר 2018

אודון: אטריות עבות מקמח חיטה עשויות מבצק גמיש. יכולות להיות מוגשות צוננות או חמות במרק.

אודון, שי שי. צילום: אבי גנור
אודון, שי שי. צילום: אבי גנור

המנות היפניות שאנחנו הכי אוהבים 

הסושיות הטובות בעיר 

אוקונומיאקי: משמעות השם ביפנית הוא "מה שאתה רוצה – על האש". מדובר בבלילה מקמח של שורש עמילני וביצים שהופכת על המחבת למעין פנקייק עם מבחר תוספות: ירקות, קלמרי, נקניקים ועוד.

אוקונומיאקי. צילום: שאטרסטוק
אוקונומיאקי. צילום: שאטרסטוק

גיוזה: כיסונים מבושלים/ מטוגנים ובבטנם מבחר של מליות, מחזיר קצוץ ועד רכיבים מן הצומח.

גיוזה עוף. צילום: דניאל לילה
גיוזה עוף. צילום: דניאל לילה

דונבורי: פירוש המילה הוא "קערה"; הכוונה היא לקערת אורז עם תוספת (נתח חזיר או עוף, ביצה ועוד).

טאייקי: מעין עוגה יפנית בצורת דג, עשויה קמח חיטה שנהוג למלא בממרח שעועית אזוקי מתוק.

טאייאקי. צילום: שאטרסטוק
טאייאקי. צילום: שאטרסטוק

טונקטסו: נתח בשר חזיר עטוף בפירורים ומטוגן; דומה לשניצל.

טונקטסו. צילום: שאטרסטוק
טונקטסו. צילום: שאטרסטוק

טמפורה: ירקות, דגים או בשר עטופים בבלילה ומטוגנים בשמן עמוק.

טמפורה. צילום: שאטרסטוק
טמפורה. צילום: שאטרסטוק

טפינאיקי: שיטת צלייה של בשר, פטריות וירקות על פלטה לוהטת.

טפינאיקי. צילום: שאטרסטוק
טפינאיקי. צילום: שאטרסטוק

יאקיטורי: שיפודים קטנים על הגריל, במקור מכוון לשיפודי עוף.

יאקיטורי. צילום: שאטרסטוק
יאקיטורי. צילום: שאטרסטוק

נאבה: תבשילי קדרה – או ארוחה בסיר אחד.

סאנדו: כריך יפני עשוי מלחם.

כריך סאנדו. צילום: שאטרסטוק
כריך סאנדו. צילום: שאטרסטוק

סובה: אטריות מקמח כוסמת (בישראל הן בדרך כלל מכילות גם קמח חיטה).

אטריות סובה. צילום: שאטרסטוק
אטריות סובה. צילום: שאטרסטוק

סושי: אורז מוחמץ ודג. המנה באה בצורות רבות, כגון ניגירי (כדור אורז קטן ועליו פרוסת דג) וצ'יראשי (קערת אורז עם תוספות של דג, ירקות, פטריות וכו').

סושי באקיקו. צילום: דן פרץ
סושי באקיקו. צילום: דן פרץ

סשימי: פרוסות דקות של דג או בשר נאים.

סשימי ביא פאן. צילום: יפית שמחה
סשימי ביא פאן. צילום: יפית שמחה

צוקמונו: ירקות כבושים ומוחמצים המיועדים לפתיחת התיאבון.

צוקמונו. צילום: שאטרסטוק
צוקמונו. צילום: שאטרסטוק

קארה רייסו: קארי יפני (דומה להודי רק בטעם עדין ומתקתק יותר) המוגש עם אורז.

ראמן: מנה של אטריות בציר בשר/ דגים מתובל ברוטב סויה או במיסו ובתוספות חזיר ואצות. אמורים לאכול את האטריות תוך השמעת קולות שליקה.

ראמן ב-Men Ten Ten. צילום: אנטולי מיכאלו
ראמן ב-Men Ten Ten. צילום: אנטולי מיכאלו

רובאטאיאקי: נתחים (לפעמים על שיפוד) צלויים בגריל יפני מיוחד בצלייה איטית.

רובאטאיאקי. צילום: שאטרסטוק
רובאטאיאקי. צילום: שאטרסטוק

שאבו שאבו: הוט פוט – תבשיל של בשר וסויה. לתבשיל המבושל מוסיפים ברגע ההגשה ירקות טריים, טופו, אטריות ופרוסות בשר.

שאבו שאבו. צילום: שאטרסטוק
שאבו שאבו. צילום: שאטרסטוק