ברוך הבא: עראייס ערבי אמיתי במחיר מצחיק הגיע לתל אביב

ערוסה, דוכן של מנת החתונות הנצרתית האהובה עלינו התמקם באבן גבירול ויציע לכם ממש בקרוב מנה ב-15 שקל. M25 - מאחורייך

ערוסה. צילום: רן בירן
ערוסה. צילום: רן בירן

האם גם אתם תוהים מה זה ערוסה, אוכל הרחוב הישראלי החדש שצץ פתאום בתחילת אבן גבירול? במרכז שלט הפרסומת מופיע מגן דוד, בתוך המגן דוד פיתה, ולצידה מחייכת דמות של טורקי משופם חובש תרבוש. הלוגו הזה מחייב להודות באין ברירה, שהאוכל הישראלי מתבסס מסיבות היסטוריות על מה שהשרישה האימפריה ששלטה כאן פעם, והקולינריה של האימפריה העות'מאנית אכן היה הצד החזק שלה.
לפיכך בערוסה הולכים על הדבר האמיתי, מלבד אריחי חרסינה לבנים וריהוט תכול שמייצרים יחד את צבעי הדגל, תמצאו פה גריל פחמים אימתני ממש מולכם. בגריל הזה צולים את הבשרים של הערוסה. בשר בקר טרי שמגיע באופן יום-יומי מאדום מאדום שבצפון הארץ.
אחרי הצלייה הבשר נקצץ וממלא פיתה משוחה ברוטב סודי, והפיתה הממולאת עוברת צלייה חוזרת על הגריל. התוצאה היא פיתה קראנצ'ית בטעמים מעושנים. בשלב הזה אתם מקבלים את הפיתה שלכם בשקית נייר וניגשים לעמדת הסלטים. פה תוכלו לבחור מה יוסיפו לכם אל תוך הפיתה: סלט כרוב, סלט עגבניות, בצל סגול, חמוצים וכמובן טחינה, חריף, עמבה ורוטב הבית שעשוי רסק עגבניות עם שום ובצל בתיבול סודי. המנה הכה מושקעת ורבת הטעמים הזאת מגיעה במחיר מצחיק (15 ש"ח).

ערוסה. צילום: רן בירן
ערוסה. צילום: רן בירן
ערוסה. צילום: רן בירן
ערוסה. צילום: רן בירן

מלבד ערוסה בקר הקלאסית מציעים פה שתי מנות נוספות בלבד: מיקס עוף עשוי פרגית וחזה עוף צלויים כמובן על גחלים בתערובת תבלינים בפיתה (15 ש"ח), או מנת המלך שמכילה אנטריקוט עם צלע כבש ללא עצמות, שאחרי הצליה נקצצים גם הם בדרכם אל הפיתה (30 ש"ח). האם הערוסה היא אוכל הרחוב הישראלי האולטימטיבי? היא אמנם עונה על התאווה הישראלית למנגל מוניציפאלי נוטף מהשילוש הקדוש של טחינה-עמבה-חריף אבל עדיין נותר להוסיף גרסת ערוסה צמחונית, כדי שתייצג בכבוד את כל הזרמים ברחוב הישראלי.   

ערוסה. צילום: רן בירן 
ערוסה. צילום: רן בירן 

במבחן הטעם – לוהט

הטריק המתוחכם של ערוסה הוא שהעיניים והאף אוכלים הרבה לפני הפה: אי אפשר להישאר אדישים מול הפיתה שנצלית לאיטה ונמשחת ברוטב. שאדי מסביר שזו אינה פיתה רגילה אלא פיתוח מיוחד ששומר על חום המנה גם בחלק התחתון, שמתקרר עד שמגיעים אליו. במבחן הטעם לא הרגשנו הבדל, אבל המנה אכן לוהטת לא רק בטמפרטורה אלא בעיקר בגלל התיבול – תערובת תבלינים קאסטום מייד עם הרבה כמון ופפריקה שלא משאירים מקום לטעם המקורי של הבשר. עם זאת אין להכחיש שמדובר בשילוב מוחץ: פיתה שחומה וסקסית מעוטרת בפסי צריבה ובתוכה שכבה דחוסה של בקר טחון. הביס מתחיל בצליל קראנצ'י ונמשך בחריפות שמציפה את הפה, ואי אפשר להפסיק עד שהפיתה נגמרת. בזמן הטעימה הסלטים והטחינה שאמורים להתלוות למנה עדיין לא היו מוכנים, ונוכחות שלהם ודאי תשדרג את כל העסק. בשורה התחתונה, ואם לוקחים בחשבון שזו אינה הצורה הסופית של המנה, העראייס של ערוסה בהחלט שווה. לא בטוח שהוא הכי טעים בעיר, אבל על תקן סטריט פוד במחיר יותר זול מפלאפל, ערוסה לגמרי עושה את העבודה.

ערוסהאבן גבירול 3, ,תל אביב, כל יום 9:00-2:00

ערוסה. צילום: רן בירן
ערוסה. צילום: רן בירן