פרוט נינג'ה: זני הפירות והירקות שאתם עדיין לא מכירים

אבטיח צהוב, חציל לבן, אנדיב אדום, גוג'י בריז, קקטוס ועוד - שלל פירות וירקות נחתו הקיץ בשוק האיכרים בנמל. הזנים החדשים של היום הם האוכל בצלחת שלכם מחר

פירות הקיץ בשוק האיכרים. צילום: איליה מלניקוב
פירות הקיץ בשוק האיכרים. צילום: איליה מלניקוב
8 ביולי 2015

קיווי צהוב

משק האחים לוי

כמשתמע משמו, הקיווי מגיע בטיסה מניו זילנד. זן סאנגולד נמכר בקיץ, כשהקיווי הירוק הרגיל לא בעונה, ויש לו גוף עגלגל וחלק, ציפה צהובה ומעט זרעים שחורים ומעצבנים. הקיווי הצהוב מתוק במיוחד, מחזיק מעמד יותר משבוע במקרר ומגיע במארז של חמש יחידות עם גדג'ט מפלסטיק שבקצה אחד שלו סכין ובקצה השני כפית.

צילום: איליה מלניקוב
צילום: איליה מלניקוב

[tmwdfpad] 

נופאלס

משק שלמה אברבנאל

קקטוס אכיל שמקובל מאוד במטבח המקסיקני. בארץ הוא גדל במושב תאשור ומגיע ללא קוצים כך שקל לטפל בו – מקלפים, פורסים לרצועות דקות ומוסיפים לסלט. טעמו חמוץ והמרקם שלו רירי מעט, ולכן אפשר גם להתייחס אליו כמו אל במיה ולבשל במיץ עגבניות.

צילום: איליה מלניקוב
צילום: איליה מלניקוב

פקוס הודי

משק שלמה אברבנאל

קחו פקוס, תכפילו את האורך שלו פי שניים ויותר וקיבלתם את הירק הכי פאלי בשוק. צליל, בתו של שלמה, טיילה בצפון הודו, וכשראתה את הפקוס המקומי דאגה להביא לאבא זרעים. לפקוס XXL יש קליפה ירוקה בהירה מכוסה בפלומה דקה וטעם של מלפפון שהנמיכו לו את הווליום.

צילום: איליה מלניקוב
צילום: איליה מלניקוב

פלפל פדרון

משק גרינפטר

הפלפל, שהוא חובה בכל מגש טאפאס, עשה עלייה לישראל והפך ללהיט. בספרד בכל צלחת יש בן חורג חריף (שמי שמקבל אותו משלם את החשבון), אך בארץ הצליחו להיפטר מהמטרד, והזן המקומי הפך מתקתק. צריך רק לזרוק למחבת עם שמן זית, לחכות כמה שניות שישחים ולהגיש עם מיץ לימון ומלח גס. הפלפלים מגיעים לשוק לסירוגין ונגמרים מהר. מומלץ לסמס לאוֹרי ממשק גרינפטר, שישמור (5521186־450).

צילום: איליה מלניקוב
צילום: איליה מלניקוב

נקטרינה רוויטל

פירות בן דור

לנקטרינה רוויטל לא צריך לחכות כדי שתבשיל כי היא מתוקה גם כשמרקמה עדיין קשה. היא אדומה כהה בחוץ, צהובה בפנים ובעלת ריח נפלא. בגלל טעמה העז היא מתאימה לטארטים ועוגות, וברשת וניליה אפילו עשו ממנה גלידה. אם מצליחים להתאפק ונותנים לנקטרינות לעמוד כמה ימים, הן אפילו עוד יותר טעימות.

צילום: איליה מלניקוב
צילום: איליה מלניקוב

תות מרא דה בואה

עמיאל פירות יער

כשמדברים על ריח וטעם של תות מתכוונים לזן הזה, שהוא סוג של תות יער, ולא לפלסטיק שיש בסופר. לקוחה סיפרה לעמי ברקוביץ' על הזן שמקורו בצרפת והוא הרים את הכפפה והצליח לגדל תות קטן, עגול וטעים מאין כמוהו.

צילום: איליה מלניקוב
צילום: איליה מלניקוב

אנדיב אדום

פורטובלו

בדוכן של יניב יש תמיד הפתעות מגניבות, ואחת מהן היא האנדיב האדום. הוא מגיע מבלגיה, מולדת האנדיב, וצבעו לבן עם קצוות אדומים־סגולים. טעמו מריר יותר מאשר של אחיו הירוק, ובגלל ערכיו התזונתיים הוא נחשב לבריא יותר.

צילום: איליה מלניקוב
צילום: איליה מלניקוב

חציל לבן

משק שלמה אברבנאל

לשלמה אברבנאל יש פטיש לחצילים. לכן כששמע על חציל לבן, הכבשה השחורה של החצילים, הוא השיג זרעים והחל לטפח אותם. חוץ מהמראה יוצא הדופן, לחציל הלבן יש עוד שני יתרונות חשובים: הוא מריר פחות ואין צורך לקלף אותו. פשוט לזרוק על האש או להכניס לתנור, לתבל ולאכול.

חציל לבן. צילום: איליה מלניקוב
חציל לבן. צילום: איליה מלניקוב

אבטיח צהוב וכתום

אורי רבינוביץ'

אבטיח שאינו אדום נחשב לעוף מוזר, אבל לאבטיחים הצהובים והכתומים אין מה להתבייש. שניהם גדלים במושב צופית כשיבוט של זנים שבעבר היו משמשים כמאכל לפרות. בגרסה העדכנית הם עמידים וטעימים יותר, מכוסים בקליפה ירוקה כהה, ללא פסים וללא גרעינים. האבטיח הכתום מתוק יותר מהצהוב ושניהם מתוקים יותר מהאח האדום.

צילום: איליה מלניקוב
צילום: איליה מלניקוב

גוג'י ברי

עמיאל פירות יער

הסופר פוד הכי טרנדי שעד כה צרכנו כפרי מיובש נמכר עכשיו בשוק האיכרים טרי. הגוג'י ברי הישראלי גדל זו השנה הראשונה במושב שעל בגולן ובמושב אביגדור בשפלה. מבחינת ערך תזונתי הוא עשיר מאוד בוויטמין C ובברזל זמין ולוקח את הגרסה המיובשת בהליכה.

גוג'י ברי. צילום: איליה מלניקוב
גוג'י ברי. צילום: איליה מלניקוב

דובדבן וישניה

עמיאל פירות יער

את הדובדבן שגדל במושב שעל לא תמצאו ככה סתם על הדוכן. אין הרבה ממנו, ולכן צריך לדעת לבקש, ואז עמי ניגש לאוטו ומביא מהסטאש. לנסיך המיוחס יש פרי קטן, צבע אדום דובדבן וטעם חמצמץ שמתאים להכנת מאפים, ריבות, יין וליקרים (תשאלו את הילה הוכמן מדוכן הממתקים הסמוך).

צילום: איליה מלניקוב
צילום: איליה מלניקוב

מלון לבן

משק גרינפטר

זן ניסיוני שנמכר זו השנה השלישית ושהמגדל, אורי גרינפטר, קורא לו בחיבה ג'וני מלוני. הלוק החיוור שלו הכי לא משדר קיץ, אבל בפנים הוא כתום כמו שצריך ומתוק מאוד. המלון הלבן גדל גם כן בקיבוץ בארי וצפוי להפגין נוכחות בשוק עד בוא הסתיו.

צילום: איליה מלניקוב
צילום: איליה מלניקוב