5 מתכונים שישלימו לכם ארוחה תאילנדית קלאסית

בארוחה תאילנדית קלאסית, חמש מנות תמיד מוגשות לשולחן: מטבל (לרוב שרימפס־קאפי/סרטנים), תבשיל קארי, מנת ווק־סטיר פריי (מנה מטוגנת), מרק, וכמובן - צלחת אורז לכל סועד. קבלו מתכונים לארוחה תאילנדית מהשף משה בדישי ממסעדת מינה טומיי

ביטר למון ממולא (צילום: נמרוד סונדרס)
ביטר למון ממולא (צילום: נמרוד סונדרס)
21 ביוני 2016

כל המתכונים מתאימים ל־2־4 מנות חלוקה

ערכו היכרות עם הירקות של המטבח התאילנדי

 במיה פפר שרימפס

  • 10־15 יחידות במיה תאילנדית

לרוטב:

  • 25 גר' חמאה
  • 1 כף פלפל שחור גרוס
  • ½ בצל קצוץ דק
  • 8 יחידות שום קצוץ
  • ¼ כוס סויה תאילנדית
  • ¼ כוס סוכר דקלים
  • ¼ כוס מים
  • 1/3 כוס רוטב צדפות
  • 300 מ"ל מי/קרם קוקוס

להקפצה:

  • 25 יחידות שרימפס מקולף
  • חופן שעועית תאילנדית חתוכה ל־2 ס"מ
  • 2 יחידות למון גראס פרוס
  • 3 יחידות פלפל צ'ילי אדום
  • חופן קטן כוסברה
  • חופן קטן בזיליקום תאילנדי/רגיל

 

אופן ההכנה:

במיה: מחממים תנור ל־180 מעלות. קוטמים את גבעולי הבמיה, חוצים אותה לשניים ושוטפים במים קרים. מסדרים את הבמיה על מגש מרופד בנייר אפייה, מכניסים לתנור ל־10 דקות לקבלת צבע זהוב.

רוטב: במחבת רחבה עם חמאה מאדים את הבצל עד לשקיפות. מוסיפים שום ופלפל גרוס, מערבבים כ־10 שניות, מוסיפים את שאר החומרים, מרתיחים ומכבים את האש.

מחממים ווק על להבה גבוהה ומוסיפים מעט שמן. מוסיפים את השרימפס ומטגנים עד שהוא כמעט מוכן. מוסיפים את הבמיה והשעועית, ומקפיצים עם שאר החומרים כחצי דקה. מוסיפים מצקת מהרוטב, ומבשלים עד שהוא מצטמצם מעט (חצי דקה). מכבים את האש, ומגישים עם מיקס עשבי תיבול.

פפר שרימפס תאילנדי (צילום: נמרוד סונדרס)
פפר שרימפס תאילנדי (צילום: נמרוד סונדרס)

קארי ירוק עם עוף

לקארי הירוק:

  • 15 יחידות צ'ילי תאילנדי ירוק פרוס
  • 2 כפות למון גראס, פרוס (החלק הלבן)
  • כפית וחצי גלנגל/ג'ינג'ר קצוץ
  • כפית גרידת ליים
  • 1 שורש כוסברה קצוץ
  • חופן עלי כוסברה
  • 3 כפות שאלוטס, קצוץ
  • 2 כפות שום קצוצות
  • 1 כפית מלח
  • 1 כפית ממרח שרימפס (ממרח קאפי; ניתן לקנות בחנויות מתמחות)
  • 1 כפית כמון טחון
  • 1 כפית כוסברה טחונה
  • ½ כפית פלפל לבן טחון

למנה:

  • מעט שמן לטיגון
  • 2־3 כפות משחת גרין קארי
  • 500 גר' פרגית, חתוכה לקוביות קטנות
  • 2 פחיות קרם/מי קוקוס (לפחות 17־19 אחוזי שומן)
  • ½ כוס מים
  • 5 עלי קאפיר ליים
  • 3 כפיות סוכר דקלים
  • 3 כפיות רוטב דגים
  • 6 חצילים תאילנדיים, חתוכים ל־4
  • 10 עגבניות שרי, חצויות
  • 2 פלפל צ'ילי אדום, פרוס
  • 2 כפיות תמרהינדי
  • חופן עלי בזיליקום רגיל

 

אופן ההכנה:

משחה: שמים את כל החומרים במעבד מזון וטוחנים היטב. מוסיפים מים במידת הצורך.

בסיר מחממים מעט שמן על להבה בינונית. מוסיפים את המשחה, ומערבבים עד שהארומה מתפשטת באוויר. מוסיפים את העוף ומעט חלב קוקוס ומערבבים היטב.

מבשלים את העוף כשתי דקות תוך כדי ערבוב, מוסיפים את שאר המצרכים – מלבד הבזיליקום, ומביאים לרתיחה. מוסיפים את הבזיליקום ומגישים עם אורז.

קארי ירוק עם עוף (צילום: נמרוד סונדרס)
קארי ירוק עם עוף (צילום: נמרוד סונדרס)

ביטר מלון מאודה במילוי שרימפס ברוטב פפאיה

  • 4 יחידות ביטר מלון, חתוך ל"כוסות" (כלי קיבול למילוי) בגודל 5 ס"מ

למילוי:

  • 500 גר' שרימפס מקולף ונקי, טחון
  • 8 עלי בזיליקום תאילנדי קצוץ
  • 1 כף כוסברה קצוצה
  • 3 יחידות צ'ילי תאילנדי קצוץ
  • 6 עלי חרדל קצוצים
  • 1 כפית סוכר דקלים
  • 2 כפיות תמרהינדי
  • 2 כפות בוטנים קלויים טחונים
  • 3 כפות רוטב דגים
  • ½ כפית שורש כורכום, מגורד

לרוטב הפפאיה:

  • ½ כוס פפאיה בוסר מגורדת בפומפייה
  • 3 יחידות צ'ילי תאילנדי אדום קצוץ
  • ¼ כוס מיץ ליים
  • ¼ כוס רוטב דגים
  • ½ כוס מים
  • 3 כפיות סוכר דקלים

אופן ההכנה:

רוטב: מערבבים היטב את כל חומרי הרוטב ומעבירים למקרר לשעה.

חולטים את הביטר מלון: מכניסים את ה"כוסות" לסיר עם מים רותחים, חולטים חצי דקה ומעבירים לקערה עם מי קרח.

מילוי: מערבבים היטב את כל חומרי המילוי וממלאים את כוסות הביטר מלון. מחממים סיר ומניחים מעליו כלי אידוי. מאדים את הביטר מלון הממולא כ־5 דקות. מגישים מיד עם רוטב הפפאיה.

ביטר למון ממולא (צילום: נמרוד סונדרס)
ביטר למון ממולא (צילום: נמרוד סונדרס)

לארב טופו ודלעת תאילנדית

  • ¼ כוס רוטב דגים/רוטב סויה דל נתרן (לגרסה טבעונית)
  • 5 יחידות פלפל צ'ילי תאילנדי אדום
  • 3 שיני שום קצוצות
  • 1 כפית שאטה גרוס
  • ½ כוס מים
  • 1 כוס טופו קצוץ (או עוף)
  • 1 כוס דלעת תאילנדית, חתוכה לרצועות דקות
  • חופן עלי נענע
  • חופן עלי כוסברה
  • 2 בצלי שאלוט פרוסים
  • 8 עלי בזיליקום תאילנדי
  • מיץ מ־2 ליים
  • 1 כפית סוכר דקלים
  • להגשה:
  • 1 בצל שאלוט פרוס ומטוגן בשמן עמוק
  • 1 כף אורז יסמין קלוי, טחון לאבקה

אופן הכנה:

במחבת רחבה מביאים לרתיחה רוטב דגים, צ'ילי, שום, שאטה ומים.

מוסיפים את הטופו, מביאים שוב לרתיחה ומכבים את האש.

בקערה מערבבים את שאר החומרים ומוסיפים את תכולת המחבת ומערבבים היטב.

הגשה: מעבירים לצלחת הגשה, מקשטים באורז טחון ובשאלוט המטוגן ומגישים חמים או בטמפרטורת החדר.

לארב טופו ודלעת תאילנדית (צילום: נמרוד סונדרס)
לארב טופו ודלעת תאילנדית (צילום: נמרוד סונדרס)

נאם פריק קאו פו (מטבל סרטנים וירקות) עם ירקות תאילנדיים

למטבל:

  • 5 כפות בשר סרטנים/שרימפס נקי
  • ½ כוס מים חמים
  • 5 שיני שום, קצוצות
  • 2 גבעולי למון גראס, קצוצים (החלק הלבן)
  • 8 פלפלים צ'ילי ירוק תאילנדי
  • 3 כפיות סוכר דקלים
  • 5 כפות מיץ ליים טרי
  • 5 כפות רוטב דגים
  • 2 יחידות חציל תאילנדי קצוץ עם הקליפה

להגשה (כמויות הירק תלויות במספר הסועדים):

  • חצילים תאילנדיים חצויים
  • שעועית תאילנדית חצויה מאודה
  • מלפפון פרוס
  • עלי חסה שלמים שטופים
  • עלי בוקצ'וי שלמים שטופים
  • אורז לבן מאודה

 

אופן ההכנה:

מניחים את בשר הסרטנים/שרימפס בקערה ושופכים מים חמים עד לכיסוי. משהים 5 דקות ומסננים.

טוחנים בעזרת בלנדר מוט את סוכר הדקלים, הליים, הצ'ילי, הלמון גראס, רוטב הדגים והשום עד לקבלת תערובת אחידה.

מאחדים את בשר הסרטנים/שרימפס עם הרוטב, מוסיפים את החצילים, עוטפים בניילון נצמד ומעבירים למקרר (מינימום שעתיים, מקסימום לילה).

מגישים את המטבל לצד הירקות התאילנדיים ובתוספת אורז.