יובל נריה וטאיזו – שף השנה והמסעדה החדשה

מבקר המסעדות של טיים אאוט, דניאל שק, על המסעדה שכולם מדברים עליה

צילום: איליה מלניקוב
צילום: איליה מלניקוב
18 בדצמבר 2013

הבאזז העצום שליווה את פתיחתה של טאיזו, המסעדה של יובל בן־נריה, היה עמוס במספרים. גילו הצעיר (32), מספר המדינות שביקר בהן לקבלת השראה (5) המסעדות שאכל בהן במהלך המסע (150) והמנות שטעם (1,000), משך חודשי ההכנות (18), אורך צלע קוביית הקרח בבר (36 מ"מ) ומעל לכל, מספר הקסם המוחלט – סכום השקלים שהושקעו במיזם (8,000,000). אבל באזז הוא עניין חמקמק, easy come easy go, ומה שקובע בסוף זו המציאות שממתינה למי שחוצה את סף המסעדה, החוויה המסתתרת מתחת לשכבות היח"צ המעיקות.

מהמבחן הזה בן־נריה יוצא מנצח. ארוחה בטאיזו היא חוויה מסחררת שמכוונת אל כל החושים. אסיה, שממנה הוא שואב את השראתו, היא יבשת רב חושית במהותה, מתאימה מאד למיזמים עתירי באזז. לא סתם רוב המסעדות שקמו כאן בעת האחרונה ברעש גדול הן אסיאתיות. "מטבח אסיאתי" הוא מושג חסר משמעות. אי אפשר להכניס את כל המרחב מאפגניסטן ועד יפן לסיר אחד. בן־נריה גם לא מנסה. אפשר לראות בשלל המאכלים הנהוגים ביבשת הענקית ערמה של אבני לגו צבעוניות. אחד יבנה מהן בית ואחר יבנה משאית. בן־נריה בנה ארמון. בלי לדקדק בפרטי המסורת של כל מנה שפגש במסעותיו, הוא נאמן לרוחה, נותן לדמיונו לפרוח, מקפיד מאוד על איכות החומרים, מעסיק צוות מיומן לטפל בהם ומעניק לסועד חוויה של אסתטיקה צרופה. את מה שתאכלו בטאיזו כנראה לא תוכלו להשוות למסעדה אחרת.

כישרונות כה גדולים וכה צעירים צריכים להרחיק ממטבחם צמח תבלין אחד: דפנה. זו שקולעים ממנה זרים ונחים עליהם. אני מקווה שבן־נריה לא חושב כבר על הדבר הבא, למרות הפיתויים שבוודאי כבר מתגלגלים לפתחו. מסעדות רציניות צריכות לבנות לעצמן עבר מוצק ולא רק עתיד מלא הבטחה. כדי שטאיזו תהיה לעמוד תווך של עולם הקולינריה הישראלי ולא סתם עוד הברקה רגעית, הוא צריך להשקיע בה עוד שנים של עבודה. נאחל לו הצלחה. אנחנו נהיה המרוויחים.

אסתטיקה צרופה. Taizu. צילום: אפיק גבאי
אסתטיקה צרופה. Taizu. צילום: אפיק גבאי

 

המועמדים בקטגוריית המסעדה החדשה הטובה ביותר: אריה | פיצרוי | פאסטל | בלו סקיי | החלוצים 3 | הרובע השישי | פופינה | דוד ויוסף | מלגו מלבר

המועמדים בקטגוריית שף השנה: ירון שלו | רפי כהן | אייל שני | יונתן רושפלד | חיים כהן | מאיר אדוני | דייוויד פרנקל | יוסי שטרית | שרון כהן