"ההפרדה בין החיים האמיתיים לרשת היא מלאכותית"

אורי קול (25) רוצה ששמאלנים יצאו מהארון, לכן הוא הפך את עמוד הפייסבוק שלו "מחזקים את השמאל ברשת" לתנועה פוליטית. משתלטים על תל אביב - פרויקט מיוחד לראש השנה

אורי קול מתכוון להוציא את השמאלנים מהארון (צילום: איליה מלניקוב)
אורי קול מתכוון להוציא את השמאלנים מהארון (צילום: איליה מלניקוב)
6 בספטמבר 2018

לפני שנתיים הקים אורי קול (25) מבית הוריו את עמוד הפייסבוק "מחזקים את השמאל ברשת", שמטרתו הפצת ערכי השמאל ההולך ונדחק לקרן זווית. השנה הפכה מחזקים לתנועה חברתית, וקול הפך במהרה למוביל דעת קהל שמחזיק באחד העמודים הפוליטיים הפופולריים במדינה. הוא לא מתכוון לעצור כאן.

>> לפרויקט המלא

"מחזקים הוקמה דרך פייסבוק בזמן שהייתי סטודנט שגר עם ההורים", מספר קול, "ושם התחלנו להתארגן ולפעול יחד, כתנועה שמנסה להתבסס על ערכים של שלום ודמוקרטיה. התאגדנו והתפתחנו וראינו שיש איתנו אנשים נוספים. היום מחזקים מונה מעל 215 חברים שתורמים באופן קבוע, יש לנו אחד מעמודי הפייסבוק הפוליטיים המצליחים בישראל שמגיע למיליוני משתמשים כמעט בלי קידום ממומן, ואנחנו ממשיכים לגדול ומתכוונים להילחם על המדינה".

השמאל בישראל לא ממש במקום טוב. אתה לא מרגיש שכל הזמן הזה ברשת הוא קצת פול גז בניוטרל?
"לא. כל כך הרבה מהפוליטיקה עברה לרשת ואנחנו מאמינים שהפרדה בין החיים האמיתיים לרשת היא מלאכותית. אנשים צריכים להתעורר ולהבין שדברים ברשת יכולים להשפיע כמו בחוץ ואפילו יותר. אם עושים את זה נכון, כולם ברשת היום, הציבור ומובילי דעת הקהל, ואפשר לעשות דברים משמעותיים באמצעות ארגון נכון ופעולות ממוקדות".

ומה לגבי מצב השמאל?
הפוליטיקה שלנו אינה מתרוממת מספיק אבל לאידיאלים ולפתרונות של המחנה הדמוקרטי ליברלי יש הרבה מאוד תמיכה בציבור הרחב, אנחנו פשוט לא מצליחים להעביר אותם. לדוגמה, רוב המדינה תומכת בתחבורה ציבורית בשבת וכך גם לגבי זכויות להט"בים – תעשה על זה משאל עם והרוב יצביעו בעד. גם מונופול הרבנות – אפילו בקרב מצביעי הבית היהודי והליכוד יש רוב נגד זה, הבעיה היא שיש קבוצות לחץ עם הרבה כוח שמונעות את זה. אנחנו משתמשים ברשת כדי להגיע אל אלה שתומכים".

אז מה הבעיה הכי גדולה של השמאל בישראל?
"שיווק. רוב המדינה איתנו, אבל אנחנו צריכים לעבוד קשה יותר בשביל להראות לאנשים מה הפתרונות והעמדות שלנו – את זה אנחנו לא עושים טוב. הרבה אנשים בוחרים להחביא את הדעות ואת העמדות שלהם ומנסים להעמיד פנים שהם משהו שהם לא. הרבה שמאלנים מורידים את הראש כדי לא להציג את העמדות הללו וזה פוגע בנו קשות. צריך ששמאלנים ייצאו מהארון, ומה שגיליתי דרך מחזקים הוא שברגע שאתה עומד על העקרונות – לאנשים קל יותר לצאת".

מה החלק הכי מדכא במה שאתה עושה?
"האלימות המילולית ברשת, בעיקר של טוקבקיסטים ולפעמים של נבחרי ציבור. זה דבר מדכא מאוד וזה מראה לאיזה רמה השיח בישראל הידרדר – אלימות נגיד נשים, ערבים ושמאלנים; אבל אנחנו צריכים לזכור שזה אחוז קטן מהחברה ורוב המדינה הם אנשים נורמלים שלא קוראים לאימא שלך להיאנס רק כי לא הסכמת שאלאור אזריה זכאי".

ומה הכי מחזק?
"מחזקים תמיד פעלה על העיקרון שאנחנו לא צריכים להיות לבד. אחד הדברים הכי מדהימים שמצאתי ברשת הוא חברי אמת ושותפי אמת. אנחנו נלחמים יחד וזה מספק ברמות שקשה לתאר".

חוץ מהפופולריות – מה עוד הוביל להחלטה להפוך את מחזקים לתנועה? לאן אתה מתכוון ורוצה להגיע עם זה?
"מחזקים קמה כי הייתה חייבת לקום, התאגדו רבים סביב דרך הפעולה שלנו והרעיונות שלנו, ואז הבנו שאפשר לנצל את הפוטנציאל ולגרום לאנשים להיות יותר מעורבים בנעשה במדינה. יש צורך אדיר להציג את העמדות של השמאל בצורה נגישה ולעשות פעולות מחאה ממוקדות. אני רוצה להמשיך את מה שעושים היום, אבל פי 100. מחזקים מנסה לייצג מחנה רחב מאוד של אנשים, והחלוקה המפלגתית לא חשובה לנו".

אבל מה אתם רוצים תכלס?
"זכויות שוות לקהילה הלהט"בית, תחבורה ציבורית בשבת, פתרון מדיני והסכם שלום עם הפלסטינים, ביטול המונופול של הרבנות על כשרות ונישואים, מדיניות רווחה הוגנת וחיסול אפליית הנשים ומיעוטים אחרים".

מי עומד להיות ראש הממשלה הבא בישראל?
"את זה האזרחים יחליטו, אני מקווה שזה לא יהיה נתניהו".

אתה מתכנן להיכנס לפוליטיקה הממוסדת?
"לא. ממש לא".