אביב הגיע: איך מתמודדים עם האלרגיות של הילדים?

איך יודעים שבא אביב? השמש זורחת, העצים מלבלבים, הפרחים וגם הילדים פורחים בפריחה משגעת. מה עושים?

(אילוסטרציה :Shutterstock)
(אילוסטרציה :Shutterstock)
29 במרץ 2015

אם חומרי כביסה, משחות ומאכלים מסוימים מייבשים ומגרים את עורם של תינוקות וילדים, עונת האביב איננה מקלה על העניינים. תחושות יובש, הרגשת אי נוחות ואדמומיות של פריחה הן רק כמה דוגמאות להשפעות שינויי מזג האוויר על העור. משפחות רבות מנצלות את מזג האוויר הנעים באביב לבילוי בחיק הטבע ובפארקים. רבים אינם יודעים שגם חשיפה לשמש דורשת היערכות מתאימה משום שהיא אחד הגורמים לאלרגיות.

"מלבד מריחת הקרם כחצי שעה לפני היציאה מהבית, יש להימרח שוב כחצי שעה לאחר שמגיעים למקום ושוב לאחר שעתיים". כך מנחה ד"ר בוריס צוקרוב, יועץ לבלנאום – שמני אמבט לטיפול ולמניעת עור יבש בקרב תינוקות וילדים; ולמוסטלה – מותג דרמו־קוסמטיקה המתמחה בטיפול ובטיפוח עור תינוקות ועור של נשים בהריון ולאחר לידה.

אסור לחשוף ילדים לשמש?

"מומלץ להימנע מחשיפת ילדים עד גיל 3 לשמש, ורצוי להשתמש בקרם הגנה שמתאים במיוחד לתינוקות ולילדים. קרם הגנה המכיל אחוז גבוה של מסנני קרינה כימיקליים אינו מאושר לשימוש לפני גיל חצי שנה. הסיבה היא שהיחס בין שטח הפנים של העור לגוף גבוה מאוד, ולכן גם יכולת הספיגה של עור התינוק גדולה יותר. רכיבים כימיים המצויים באחוז גבוה בחלק ממוצרי ההגנה עלולים להיספג בעור התינוק ולהזיק לו".

מה עושים כשהילד כבר אדום?

"יש למרוח על גופו מיד כל קרם לחות המותאם לתינוקות וילדים. כדי להקל על תחושת הצריבה, מומלץ להלבישו בחולצה רטובה. במקרים קשים יותר – ובעיקר עם הופעת שלפוחיות – יש לפנות לרופא עור".

באביב גם היתושים מופיעים, ויש עלייה בכמות העקיצות.

"במקרה של עקיצת יתוש, אדמומיות או תחושת גרד, יש כמה פתרונות: ניתן למרוח את האזור הנגוע בג'ל אלוורה, שירגיע ויפחית את תחושות הגרד והאדמומיות. אפשר גם להניח קרח על האזור האדום והמגרד. אפשר למרוח חומץ תפוחים או מיץ לימון, הידועים ביכולתם להקל על תחושת הגרד לאחר העקיצה".

מה עושים במקרה של עור יבש?

"חילופי מזג האוויר והמעבר בין קור לחום בתקופת האביב עלולים לגרום לעור לאבד חלק מהלחות הטבעית שלו. כדי להזין את העור ולהחזיר לו את הלחות, מומלץ להשתמש בשמן אמבט כמו בלנאום בייבי בייסיק, המכיל רק שמנים ממקור צמחי ומיועד לשימוש יומיומי. שמן האמבט שומר על עור התינוק העדין, מחדש את תפקוד העור כמחסום ומעניק הגנה יומיומית מפני גורמים חיצוניים המייבשים ומגרים אותו. כמות קטנה במי האמבט שומרת על לחות העור, מזינה אותו ומותירה אותו רך ונעים ללא תחושת שמנוניות".

קשקשת תינוקות

מסבוריאה קרקפתית (קליפה שומנית עבה וקשקשים בקרקפת) סובלים תינוקות רבים לפני גיל שנה. התופעה מתגברת באביב, אבל לא רק בקרב תינוקות. גם ילדים ומבוגרים עשויים לסבול ממנה. ד"ר צוקרוב מדגיש שהתופעה שכיחה בקרב תינוקות משום שבאביב הם מזיעים יותר מבחורף, ובה הם חשופים לשמש וסובלים מחוסר לחות.

“מדובר במצב שכיח ובלתי מזיק שבדרך כלל אינו מגרד או גורם אי נוחות לתינוק. עד גיל שנתיים יחלפו מרבית מקרי הקשקשת, אולם במקרים נדירים יחסית עלול המצב להימשך עד גיל מבוגר יותר".

הורים רבים ממהרים לטפל בבעיה משיקולים אסתטיים, אך כדאי לדעת לעשות זאת. “גירוד הקליפה ללא ריכוך מקדים עלול לגרום לפציעת העור ולזיהום פטרייתי או חיידקי", מסביר ד"ר צוקרוב. “מומלץ למרוח על הקרקפת חומר משמן תוך עיסוי עדין ולהשאירו על הקרקפת במשך 20 דקות עד לילה שלם, בהתאם לחומרת המצב. יש להסיר את הקליפה בעדינות בעזרת חיתול בד נקי, ובהמשך לחפוף בשמפו או בסבון רחצה המותאם לתינוקות, כמו שמפו קצף וקרם טיפולי המרכך ומרגיע את עור הקרקפת במהירות ובעדינות ומונע הישנות התופעה.