גלריות ומוקדי אמנות שאתם לא רוצים לפספס בירושלים

בשנים האחרונות החלו לנשב בירושלים רוחות תרבות ואמנות וסצנות בילוי הממלאות את הימים וגולשות אל תוך הלילה. הנה לקט מצומצם מאוד של מוקדי אמנות מומלצים (מתוך רשימה ארוכה) שכדאי לבקר בהם

הקארדו בירושלים. צילום: Shutterstock
הקארדו בירושלים. צילום: Shutterstock

בית האמנים

הבניין היפהפה שבו שוכן כיום בית האמנים, ביתם של אמני ירושלים, נבנה ב-1890 על ידי התורכים. לימים נרכש על ידי הקרן הקיימת לישראל יחד עם הבניין הסמוך לו עבור בית הספר לאמנות בצלאל שקבע בו את משכנו בשנת 1908. מוסד ההוראה פעל בבניין הסמוך, בעוד שבית זה שימש כבית הנכות הלאומי. בית הנכות הלאומי פעל בבניין זה מאז 1925. ב-1965 הועבר האוסף למוזיאון ישראל החדש, והבניין הפך לביתם של אמני ירושלים. בבית האמנים תצוגות מתחלפות באולמות השונים ובקומת הכניסה גלריה למכירת יצירות אמנות ומסעדה.
כתובת: רח’ שמואל הנגיד 12, ירושלים

מתוך תערוכת אגודת לרווה, בית האמנים בירושלים. צילום: שלמה סרי
מתוך תערוכת אגודת לרווה, בית האמנים בירושלים. צילום: שלמה סרי

סדנת ההדפס ירושלים

סדנת ההדפס ירושלים הנה מרכז תרבות ואמנות המוקדש לקידום וטיפוח אמנות ההדפס. הסדנה נוסדה בשנת 1974 על ידי אריק קילמניק כמוסד ללא כוונת רווח (חל"צ). החל משנת 1977 שוכנת הסדנה במבנה ציורי מהתקופה העותומאנית, הממוקם בשכונת מורשה על קו התפר שבין מזרח העיר למערבה. חזונה של הסדנה היה ועודנו להוות בית לאמנים ולעשייה אמנותית בירושלים אשר ישלב שימור טכניקות מסורתיות לצד פיתוחן של טכנולוגיות חדישות. כיום מהווה הסדנה מרכז תרבות וחינוך המוכר כאחד ממוסדות התרבות התורמים ביותר לחיי התרבות, החינוך והחברה בירושלים. אוסף ההדפסים הנמצא כיום בידי הסדנה הוא הגדול והאיכותי ביותר בארץ ומייצג חתך רחב ומקיף של אמנות ישראל בתחום ההדפס המקורי.

במהלך שנות פעילותה הפכה גלריית הסדנה לבעלת חשיבות והשפעה בזירת האמנות בירושלים ובארץ. עשרות תערוכות הוצגו בה במהלך השנים ונתנו ביטוי למיטב יצירתם של אמני ישראל. כיום פועלות בסדנה שתי גלריות מקצועיות העובדות על פי תכנית עבודה שנתית הכוללת כשש תערוכות בשנה. במסגרת התערוכות מתקיימים ערבי שיח, ימי עיון והרצאות לקהל הרחב.
כתובת: רחוב שבטי ישראל 38, ירושלים

סדנת ההדפס בירושלים
סדנת ההדפס בירושלים

בית הנסן

בית הנסן הוא מרכז לעיצוב, מדיה וטכנולוגיה במבנה שהוקם בשלהי המאה ה-19 והיה בעברו בית חולים למצורעים ע"ש הנסן. בשנת 2013 הועברו למתחם התוכניות ללימודי תואר שני בעיצוב תעשייתי, עיצוב אורבני ומדיניות ותיאוריה של האמנויות של האקדמיה לאמנות ועיצוב בצלאל. במרכז פועלים קבוצות עשייה, מפגש, מחקר ותצוגה בתחום האמנות העכשווית ומתקיימים בו אירועי תרבות מגוונים, סדנאות, תערוכות, ופועל בו גם בית קפה של משק עופאים.
כתובת: רח' גדליהו אלון 14, ירושלים

בית הנסן. צילום: ריקי רחמן
בית הנסן. צילום: ריקי רחמן

מוסררה – בית ספר לצילום בירושלים

בית הספר לצילום מוסררה הוא אחד מבתי הספר לצילום המובילים בישראל. בית הספר פועל כמוסד אמנותי מקיף המציע לימודי צילום, אנימציה, מוזיקה חדשה, מדיה ופוטותראפיה. בית הספר הוקם ב-1986 ונמצא בשכונת מוסררה הציורית ומלאת החיים בירושלים. מוסררה הוא מוסד לימודים רב תחומי המעודד עשייה חברתית באמנות וכולל מתחמי תערוכות ועשייה אמנותית ייחודית ועשירה, בין היתר תערוכות בשיתוף הקהילה ועידוד התושבים לקחת חלק פעיל בחיי האמנות והיצירה. כמו כן טובי האמנים בתחום הצילום מרחבי העולם מגיעים להציג תערוכות יחיד ולקחת חלק בתערוכות קבוצתיות. בית הספר הוא חלק משמעותי מהסצנה האמנותית הפורחת הפעילה בירושלים בשנים האחרונות.
כתובת: הע"ח 9, ירושלים

מוסררה בירושלים. צילום: אלעד ברמי
מוסררה בירושלים. צילום: אלעד ברמי

המרכז העולמי למורשת יהודי צפון אפריקה ע”ש דוד עמר

בשכונת המוגרבים היא שכונת ממילא בירושלים, במרכזה של גינה יפהפייה בעיצוב מרוקאי אותנטי ניבט לו מבנה עתיק שנבנה על ידי ועד העדה המערבית במאה ה-19, תחת הנהגתו של הרב דוד בן שמעון (המכונה הצוף דב”ש). מבנה זה הוא המרכז העולמי למורשת יהודי צפון אפריקה ע”ש דוד עמר. ייחודיותו של מבנה המרכז העולמי משתקפת בשילוב בין הבנייה העתיקה שאפיינה את ירושלים של המאה ה-19 לארכיטקטורה ולעיצוב האנדלוסי אשר השפיע על מדינות צפון אפריקה ובחיבור בין מזרח למערב ובין חדש לישן.

בחצר המרכז העולמי הוקם גן אנדלוסי בו בוצעו עבודות מוזאיקה ייחודיות. בצדו הדרומי של הגן עוצבו ארקאדות המעוטרות בעיבודי מוזאיקה מיוחדת ולאורכו מותקנות שלוש מזרקות מרוקאיות מקוריות.

במרכז תצוגות מתחלפות וקבועות המציגות את ההיסטוריה והמורשת של יהדות צפון אפריקה, תצוגות מתחלפות של אמנים שונים, מאגר אור קולי המאגד בתוכו סרטים, ספריה מיוחדת, מוזיקה, ביבליוגרפיה ותמונות המספרות את סיפורם של יהודי צפון אפריקה ומורשתם.
סיורים בתיאום בלבד בטלפון: /2202-6235811

הקארדו ברובע היהודי שבעיר העתיקה

ברחוב הקארדו שבעיר העתיקה, נעשו בשנים האחרונות ניסיונות להחיות את הסביבה ההיסטורית במקום, תוך יציקת תוכן ממשי ועכשווי בהיסטוריה בת 2,700 שנה. ברחוב הקארדו המקורה ניתן להתרשם מהפסיפסים המרהיבים שייצר ועיצב האמן הירושלמי דודו הראל. הפסיפס מורכב מכ־5,000 אבני פסיפס צבעוניות. בפסיפס נראות תשע חנויות שבהן מוצרים או בעלי מקצוע אופייניים לתקופה, שעוצבו בהשראת ממצאים ארכיאולוגיים. כל כניסה ויציאה בחנויות הקרדו היו מקורות בקשת
פרטים נוספים בטלפון *4987 ובפייסבוק "תיירות הרובע"

מוזיאון על התפר

המוזיאון שוכן בבניין ניאו-קלאסי שנבנה בשנת 1932 על ידי משפחת ברמקי. מוזיאון על התפר הוא מוזיאון חברתי לאמנות עכשווית הממוקם על התפר הפיזי-גיאוגרפי בין מזרח למערב ירושלים, בנקודת המפגש של שלושת הדתות. המוזיאון, בדרכו הייחודית, מציג את האמנות כשפה נטולת גבולות כדי להעלות לדיון ציבורי סוגיות חברתיות שונות על מנת לגשר על הפערים המצויים בחברה.

התערוכות המתחלפות במוזיאון עוסקות בנושאים חברתיים כמו: איכות הסביבה וקיימות, השלכותיה של הכלכלה הקפיטליסטית, שאלות של מצפון ציבורי, בדידותו של הפרט בעידן הטכנולוגי, אלימות מגדרית, ויחסו של האדם לבעלי החיים. המוזיאון נמצא במרחק של חמש דקות הליכה משכונת מאה שערים ומהעיר העתיקה, גג המוזיאון משקיף על נופיה המרהיבים של ירושלים, ומציע בית קפה, ספריית אמנות וחלל לאירועים.
כתובת: רחוב חיל ההנדסה 4, ירושלים

מוזיאון על התפר בירושלים
מוזיאון על התפר בירושלים